Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 613
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 765
Аненка, въпреки някои подробности в тона и изказа, както и заетостта и ежедневния график, с теб си доста си приличаме - имаме собствени критерии за храненето си и това на близките ни. И точно както ти избираш храната за котките си (независимо че с повечето от котенцата вероятно ще се разделиш след няколко месеца), така и аз подбирам какво да ядат децата ми. Елементарно. Предполагам, че ако за няколко години те пъхнат на място, където можеш да ядеш само неща, които не харесваш (както видяхме, те са доста) и ти самата ще се възмутиш и ще искаш да вкарат и друга храна - нещо от това, което обичаш и смяташ за правилно. Да не говорим, че ако наистина си беше дала зор да прочетеш повече от темата, щеше да видиш доста хора, които дават пълномаслено мляко, зехтин, естествени храни... Сурогатите остават за училищата и градините.
А заяжданията ще ги пусна по тангентата.
А какво стана с така недолюбваните училищни столове?
Ами аз не ги смятам за чак толкова ужасни  Grinning
Вече съм писала - обеда на дъщеря ми в стола е плод, салата и ястие - риба или месо с ориз или картофи, или бобово, или постно.

# 766
Рабирам те напълно, не говоря за това, а за самата тема , аз я разбирам, като оплакване от сладките неща, пържените чипсове (които нямат и половин картоф) и все още не са навредили на никого. Вафли и шоколади са яли всички, а какви мъже и жени са пораснали, нямам думи. Говоря за генералната подмяна на храните, които преди са яли хората с пластмасови - такива. Дори аз не успявам да избягам от тях - уви. Затова съм решила да направя всичко възможно за да се изнеса в къща - главно заради стреса, замърсяването и ХРАНАТА. Вчера ядох салата от някакви гръцки домати - нямаха и грам сладост, дори леко нагарчаха, не ставаха въобще за ядене , краставицата в таратора ми - също, а все пак е лято и както виждате , човек пак попада на гадости, а няма как да разбере предварително. Сладка и наистина вкусна диня, хапнах едва преди няколко дни и пак не е както бяха преди 4-5 години. Въобще всъщност не знам къде потънаха вкусните дини и пъпеше и как може половин диня да е близо 4 лева, ама това е факт! Вие знаете ли, че миналата година , като бях на село, ме почерпиха в един дом с чушки, пълнени с ориз и кайма - аз изумях, никога не бях опитвала такава кайма - оказа се, че има и патешко и какво ли още не , чушките бяха пълни със сладост - всичко имаше съвсем друг вкус, там дините слепват устните от сладост - къде ти тук ще  ядем  кайма с патешко, чак.... Дори не съм забелязала да го продават в магазините, а уж са толкова големи. Ядем, буквално - отрови,  не хапваме нищо кой знае колко разнообразно, защото всичко, ама ВСИЧКО Е СОЯ И НИТРАТИ - ето това е най-голямата опасност, това трови организма, от това трябва да се бяга , но как когато живееш в панелна джунгла и единственият начин да си купи нещо за вечеря е да отидеш до Фантастико, няма магазин "На село", пълен със слънчеви продукти и здравословни меса... Само боклуци, ето с това трябва да се борим - тотална забрана , глоби и т.н. на вредните продукти... Не с това, длаи продават вафли около учлищата, за това си има решение - ето и ти си го намерила - стол. каков лошо има, дори мъжът ми  обядва всеки ден в стола на учреждението в което работи, там и министъра  се храни и все още не му е призляло, значи - варианти има. Така, че обединението трябва да е около  каузи, които се противопоставят на тези продукти. Ето тези днисе заговори за збраната на соевите продукти в ЕС, това е смислена кауза...

# 767
Аз също имма добри спомени от стола в училище.Беше вкусно и разнообразно от баниците,които ядяхме всеки ден.Тогава поне в баниците имаше истински продукти,а сега не е ясно...Не ,че в приготвените ястия в стола слагат еко и био продукти,но поне е топла и ранообразна храна.

# 768
Аз също имма добри спомени от стола в училище.Беше вкусно и разнообразно от баниците,които ядяхме всеки ден.Тогава поне в баниците имаше истински продукти,а сега не е ясно...Не ,че в приготвените ястия в стола слагат еко и био продукти,но поне е топла и ранообразна храна.
Аз имам спомен за едни страхотни,пресни кексчета.
По принцип и аз съм за,ама трябва да има някакво разнообразие и може спокойно да замени лафките.

# 769
Да, така си е, доста боклучави станаха храните... ама и хората натам вървят.
Прииска ми се да споделя какво ми се случи вчера. Една майка доведе на каратето момчето си, за да го запише. Дете на седем и нещо. Та това дете не извади близалката от устата си и не стана от креслото дори когато всички около него бяха прави, а треньора го попита как се казва. Когато му казаха да извади близалката от устата си и да отговори, и че в залата не е разрешено да се влиза с близалки, той се помота, а мама му каза: "дай ми я, ще ти я увия и после пак ще ти я дам". Беше толкова ... абе направо тъжно. Не знам дали ще решат, че искат да тренира, или не, обаче видях 20ина човека, които бяха просто потресени от гледката на това дете (апропо, с висока степен на затлъстяване) с държание на 2 годишно. Всъщност - проблема очевидно е в родителите... От сърце ми се прииска да съберат кураж за промяна. Задържат ли се децата по-дълго на тренировки, и промяната започва да се вижда - не стават здравословно хранещи се фиданки, но поне не се изместват ценностите... За мое съжаление виждам все повече деца, за които основния въпрос е "какво ще ми дадеш (да ям, и не само)", а не "какво ще постигна".

# 770
775 подписа?! Много малко ми се виждат  Shocked

# 771
Чак сега доизчетох това, което съм пропуснала.
Браво, Тео!  bouquet
Значи наредбата е подписана и вече можем да се позоваваме на нея при нужда. Peace
Не ми стана ясно, минали ли са въпросните обсъждания и откъде да разберем, какво са обсъждали, решили.. newsm78
А кога ще бъдат разработени програмите за запознаването с проблема в училище? Под каква форма ще става? Или чакат ние да им ги измислим? Ангажират ли се със срок? Да не стане след 15 години, че като знам, за един подпис какво чудо беше.. ooooh!
Чудя се, откъде ги вадиш тези сили? Hug

# 772

Значи наредбата е подписана и вече можем да се позоваваме на нея при нужда. Peace

Ти си ни талисмана за късмет, да знаеш! Heart Eyes Hug
Наредбата още не знаем дали е подписана, но щом ти си го написала, вярвам, че вече може би наистина е подписана.
Това, което последно направихме, наш човек Mr. Green (и ние си имаме тайни козове), е направил каквото трябва, за да се сложат сутринта на бюрото на Желев, всички наши писма. Той е изказал позиция, че подкрепя и споделя нашите искания. Grinning Аз от своя страна направих каквото зависи от мен, цялата ни кореспонденция, плюс третото писмо, да бъдат на бюрото му в същия този ден, още веднъж, на обяд. Laughing И сега чакаме! Peace

# 773
Значи съм недоразбраха нещо от последните страници.  Crazy
Дано стана талисман тогава. Laughing Hug  Heart Eyes
Вижте на какво попаднах:

Д-р Георги Лулчев: Има взрив от неправилно хранене. Не трябва да се рекламират храни

Така ми стопли сърцето този доктор! Наш човек. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

П.П. Дава линка като спам. Просто вкарайте болднатото в търсачката.

Последна редакция: пн, 22 юни 2009, 02:22 от Спиролина на орто-галакси- коня :)

# 774
http://www.puls.bg/health/food/news_2213.html   Не знам колко е по тази тема,  newsm78 но мен много ме впечатли.

# 775
Ами в темата става дума, да не ТРОВЯТ децата ни в училище с комерсиални цели, търговци и производители, с цел печалба! Всичко останало, затлъстяване при малки и големи са теми свързани с храненето, имащи естествено някаква връзка с темата, но не и със същността и основния й смисъл. Става дума за отговорността на училището като държавна институция, с цялата му държавна отговорност, която има по закон, към здравето и развитието на децата ни, които сме му поверили! Толкоз, останалото е за обща култура. Grinning

# 776
http://www.puls.bg/health/food/news_2213.html   Не знам колко е по тази тема,  newsm78 но мен много ме впечатли.
toni11, трагикомичното в случая е, че в същия този сайт, от който си дала линка, има статия, към която аз ви препратих в предишните страници. Това, че някой не е затлъстял външно, като е ял пържени картофи, чипс и хамбургери, чипс и е пил боядисани или "натурални" сокчета, съвсем не значи, че клетките му се радват на тази храна(както обяснявам на детето Laughing) Пораженията са вътрешни и се отразяват на клетъчно ниво. За клетката е голям шок да я конфронтираш с консерванти, оцветители и т.н. Отразява се и на съзнанието.

# 777
Спиролина на орто- галакси- коня:), всичко това го знам, но аз самата съм писала, че не знам колко е по темата, но мен ме впечатли!

# 778
Спиролина на орто- галакси- коня:), всичко това го знам, но аз самата съм писала, че не знам колко е по темата, но мен ме впечатли!
Е, нищо.  HugНека се знае. Grinning Защото постоянно чувам  подобни мнения. Защото ако беше така, слабите хора нямаше да стигат до лекар.

# 779
Имам информация, че в министерството (не знам как най-меко да се изразя), имало вълнения, били пропищели от майките! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт