Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 67 953
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 005
Semeistvoto e chastna edinica, uchilishteto obshtestvena. Semeistvoto e mnogo po-podatlivo i labilno kam procesite v obshtestvoto, dokato uchilishteto vaplashtava darjavnata otgovornost kam cialoto. Tova sa savsem razlicni otkam otgovornosti strukturi.

Последна редакция: нд, 30 авг 2009, 00:20 от teo7777

# 1 006
  • София
Момичета прави сте, че има разграничение между семейството и училището като институция. Може би моите коментари са по-скоро наше семейно решение и не е уместно да ги споменавам тук.
Вашите напомняния, че е важно да дъвче и за развитието на храносмилателната система са точни.
Хайде дано в началото на учебната година да видим бюфетите като по Наредбата и да съдействаме да се спазва  bouquet

# 1 007
Момичета прави сте, че има разграничение между семейството и училището като институция. Може би моите коментари са по-скоро наше семейно решение и не е уместно да ги споменавам тук.
Вашите напомняния, че е важно да дъвче и за развитието на храносмилателната система са точни.
Хайде дано в началото на учебната година да видим бюфетите като по Наредбата и да съдействаме да се спазва  bouquet

Напротив Таня, аз чета менията ви внимателно и се уча, опитвам се да схвана различните мнения и кой какво знае и мисли по темата, защото никога не съм чела и се интересувала подробно. И Спиролина беше писала за плодовете, че е по-добре да се дават преди ядене. Специално за мен това не е толкова известен факт, не съм чела много. Макар, че моя много близка в Берлин, при това лекарка, знам, че всяка сутрин преди да даде закуската дава ябълка. Така, че всички мнения са важни, нали така се учим една от друга.

# 1 008
Моето дете вече никой не го черпи  с пакетираните боклуци, защото ми знаят мнението. Обаче какво преживях аз тези дни, като реших да почерпя другите деца с плодове- грозде и сини сливи. Никой не си взе, освен една баба. Аз се изумих, Shocked че деца не посягат към плодове, а майките ми обясняваха, че не близвали такива неща. То не е за учудване, като знам какви неща "нагъват" друг път и какви лъскави пакети се отварят. В първия момент си помислих, че го правят нарочно/ нещо като "с моите камъни по моята глава" Crazy/, но после си спомних, че никога не съм видяла тези деца да ядат някакъв плод. ooooh! Наистина е тъжна картинката.

И на мен цялата площадка ми се смее като извадя от чантата нарязана ябълка или друго (че е по-лесно ако изпусне едно парче поне да не е цялата) , че даже нося и в една купичка с капаче разни по-воднисти работи - пъпеш, диня, праскови на парчета.
Но... как им натрих носа един ден  Mr. Green - отварям за пореден път купичката пълна с пъпеш и почвам да давам на дъщеря ми, на другите обикновено вече не предлагам, точно защото майките ме гледат странно и викат: Ама той/тя не яде такова. Заглежда ме едно дете наблизо с любопитство и понеже моята лапа с кеф и то дойде и си взе и като по чудо ме наобиколиха 10 деца и всеки посяга и примлясква. Майките веднага: Какво им даваш? И като видяха, ей така  Shocked Даже една ми вика, моята (на 5 години) пъпеш не е яла през живота си - не обича - ми как аджеба разбра, че не обича като не е яла  newsm78

Та даже се качих тогава до нас и напълних купичката (още 2 пъти  Laughing) с пъпеш - защото децата "не ядат такива работи" - направо ми се напълни душата, честно ви казвам  Mr. Green

Между другото за яденето на плодове преди ядене - аз го практикувам така също за дъщеря ми от бебе (май никога не е яла плодово пюре - настъргвах и ябълка или мачках банан, круша и т.н.) - тка ни каза педиатърката (и хомеопат) - плод се дава поне 30 мин. преди ядене или поне 1 или 2 часа след. Сега и аз вече за себе си така съм свикнала и така ям плодовете  Peace

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 14:50 от Zagorka

# 1 009
Zagorka , и при нас започнаха да се случват вече същите истории, вече няколко поредни дни. Смених размера на кутиите с по- голям. Laughing
Дано повлечем крак и радостта ми да не е краткотрайна. Hug

Вярно е, че много неща не са яли децата, само защото не ги виждат вкъщи, нямат личен пример.

На мен ми е се е случвало да предлагам на малката някакъв плод и тя да го отказва. Но аз не реагирам никак,
Обаче след като ме гледа по цял ден да го ям, и тя  си поисква накрая и така го прояжда. Laughing

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 14:48 от СпирОлина

# 1 010

На мен ми е се е случвало да предлагам на малката някакъв плод и тя да го отказва. Но аз не реагирам никак,
Обаче след като ме гледа по цял ден да го ям, и тя  си поисква накрая и така го прояжда. Laughing

Ох, аз пък не мога да не реагирам  Embarassed Много ме ядосва, когато откаже нещо без да знае какво е навкус... Обикновено успявам да я накарам да опита поне, казвам и: само опитай, няма да те карам да го ядеш, искам само да видиш, че е вкусно. Е, почти никога не го изяжда от първия път, а само го вкусва, но поне знам, че е опитала....

# 1 011
Във вторник, вероятно, ще се състои срещата (предварителна, може би) по повод образователните програми по здравословно хранене, МЗ, МОН, нас и т.н.....

# 1 012
Ние се събираме 6-7 мами в градинката и повечето носят някакъв плод. Има и такива със солети и бисквити, но като цяло преобладават плодовете. Зрънчо, снаксове, чипсове и вафли не съм видяла някой да носи. Отделно тези със солетите и бисквитите питат преди да дадат нещо Simple Smile Като я изведа обаче зад блока преобладават зрънчовците и един път ме гледаха на криво, че не съм позволила да дадат някакъв снакс на детето  Simple Smile
Иначе и моето дете понякога яде на вън плодове, които в къщи като аз съм и предлагала не яде, например пъпеш  Grinning

# 1 013
Утре от 14 часа е срещата в МЗ, вероятно ще съм само аз, Биляна я няма, от СБНМ още не знам дали ще може да дойде някой, въпреки, че е много важно, но....Ако има желаещ може да се включи?

# 1 014
Ние се събираме 6-7 мами в градинката и повечето носят някакъв плод. Има и такива със солети и бисквити, но като цяло преобладават плодовете. Зрънчо, снаксове, чипсове и вафли не съм видяла някой да носи. Отделно тези със солетите и бисквитите питат преди да дадат нещо Simple Smile Като я изведа обаче зад блока преобладават зрънчовците и един път ме гледаха на криво, че не съм позволила да дадат някакъв снакс на детето  Simple Smile
Иначе и моето дете понякога яде на вън плодове, които в къщи като аз съм и предлагала не яде, например пъпеш  Grinning

Моите впечатления от майките и родителите, с които си отгледах детето, а и сега от родителите в у-ще са абсолютно същите, едно към едно, затова толкова се учудвам на примерите, които давате. Но явно съм попаднала на родители. Убедена съм, че колкото са родителите в едната посока, толкова са и другите, като нас. Не може да се обобщава, че всички били еди какви си. Вижте само тук колко много родители веднага се включиха в темата. Каквато и да е реалната ситуация обаче, за мен родителите като цяло нямат вина, а културата им по въпроса е по-скоро резултат от случващото се в цялото общество и от агресивното заливане буквално отвякъде с тези боклуци, денонощно, медии, реклами, магазини, сергии, будки...Та дори и в училищата, какво тогава очакваме масово от родителите, каква култура, и откъде да дойде тази култура? Някой извънземен ли да ни я създаде? Културата и нивото на семейството като единица от обществото ни се създава именно пак от това общество и от всички процеси случващи се в него.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 19:59 от teo7777

# 1 015
# 1 016
От МЗ разбрах, че в някои училища имало някакви павилиони в дворовете, които заявили, че те не са бюфети, и за тях наредбата не се отнася. ooooh! Боже, боже, прости им, ама повече прости на МЗ и на държавата, дето веднага клекнала на тоя шантаж, та сега мислели как така да поправяли наредбата, че да важала и за тия мошеници.

# 1 017
  • най-шареното място
Лятото следих, но покрай първокласните вълнения и покупки не чета често и по много и сега се чудя... по новата наредба, как изглежда закуската в училище? Класната на детето говореше за ябълки и мандарини.

Мен никак не ме усторйва и определено предпочитам кифла. А причината е, че има едно междучасие да хапне и то не е в 11, а в 9.00. Как би подействала ябълка тогава няма какво да обяснявам... Предполагам кога да е междучасието за храна не е определено. Аз ще си пращам детето със сандвич задължително, но ми направи впечатление, че пак има недомислица.

# 1 018
Сега ми се обадиха, нямам ТВ, давали по НТВ, в Пловдив стачкували бюфетчийте против наредбата, щели да фалират, изобщо нямало как да отворят бюфетите. Голямо притеснение цари, навсякъде.

# 1 019
  • най-шареното място
Това е нормално.
Въпросът е какво ще направи държавата.
Дали ще се извинява както на ресторантьорите дето щели да фалират милите ако имат заведения за хранене, а не за пушене, в които се сервира... или ще си свърши работата и след като великодушно я е разписала по сътветните закони и подзакони...

Общи условия

Активация на акаунт