ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 84 048
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Детски мир е за деца със СОП и за обявените 100 свободни места се кандидатствали 20 деца. Означава ли това, че при всичкия дефицит на места ще останат незапълнени групи или ще се приемат и деца без СОП?

Не. ЦДГ 112 "Детски мир" вече не е само за деца със СОП.

Новите 100 места са за общ прием.

ИМАМЕ И ДОБРА НОВИНА ДНЕС  Peace

# 1 126
100 места при този наплив......вместо някои да се бият в гърдите колко са велики,можеха да се заемат със случая,при положение,че при този бум на бебета в последните години,се очакваше този недостиг на места да излезне наяве.....но това е една друга тема.......
според мен класирането трябва да е по първо желание и едва след като се запишат всички да се вкарват деца по второ....

# 1 127

Анкета за начина на подредба при равен брой точки

Уважаеми родители,

Съществува възможност за промяна на решението за подредба и класиране в граничните групи с равен брой точки. Планираното решение е това да се извършва чрез входящ номер, издаден от системата при отчитане с обратен брояч.

Важно е да се каже, че подредбата е важна единствено след първоначалното класиране и то само за родителите на деца, които попадат в гранични групи. Заявката за входящ номер ще е възможна единствено с покана по е-поща и има цяла седмица преди следващото класиране, за да се случи. С други думи, няма организационни условия за претоварване и има достатъчно време за заявка на входящи номера, което ще е важно само за малка част от родителите.

Очертават се три възможности:

1.   Изборът за децата, които се класират се прави от педагогическите съвети на детските градини.
2.   Кандидатурите да се подреждат на основата на входящ номер (6-цифрено число), издаден от системата при отчитане с обратен брояч - т.нар. ‘бързи пръсти’. На оставащите свободни места се класират децата с най-малък номер.
3.   Кандидатурите се подреждат на основата на номер (6-цифрено число), издаден от системата автоматично. Издаването на номера става прозрачно по случаен принцип под граждански контрол. На оставащите свободни места се класират децата с най-малък номер.

Повече информация за вариант 2 (който е планиран за внедряване) има тук:  http://kg.sofia.bg/?page=faq#9

Обстоен анализ върху алтернативните варианти за избор при равен брой точки има тук: http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=pr4

Моля, прочетете материалите и помислете добре. Влезте в профила на семейството в ИСОДГ и изберете кой вариант предпочитате. Анкетата ще е активна до 11.05.2009 г. Резултатите ще са публични.

Тази анкета е моя лична инициатива, за да помогне на обсъждането на въпроса.

Нарочно се въздържам от изказване на каквото и да било лично мнение – засега.

Благодаря за разбирането и помощта!

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ

# 1 128
Аз доколкото се запознах с всичко писано до тук..мисля,че вариант 2 и 3 са едно и също нещо..с разликата,че при обратния брояч родителя СИ МИСЛИ, че нещо зависи от него..докато..при случайно число предварително е ясно,че говорим за жребий..
В този смисъл..на "това" алтернатива ли му се казва  newsm78..
И в двата случая, числата са случайни...
Моля някой по-компетентен да ме поправи, ако греша..

п.п... Единствената разлика, която аз виждам е в психозата..АКО изберем входящ номер, ще имаме психясали родители, които по някакви причини (не задължително от страна на системата) не могат да влязат да си активират такъв номер- не са получили е-мейл навреме или изобщо, не са разбрали,че трябвало и точно кога, и..куп други такива.. Това дава малко по-голям шанс на по-заинтересованите родители..
В дргия случай..- всичко става автоматочно и ние просто ще бъдем информирани за крайния вариант..- много удобно за СИСТЕМАТА..
Кое ли е по-малкото зло... newsm78

# 1 129
Аз доколкото се запознах с всичко писано до тук..мисля,че вариант 2 и 3 са едно и също нещо..с разликата,че при обратния брояч родителя СИ МИСЛИ, че нещо зависи от него..докато..при случайно число предварително е ясно,че говорим за жребий..
В този смисъл..на "това" алтернатива ли му се казва  newsm78..
И в двата случая, числата са случайни...
Моля някой по-компетентен да ме поправи, ако греша..

Да, така е. Обяснявали сме го многократно.

Практическата разлика е в това, че вариант 2 налага много повече напрежение и притеснение в родителите. Освен това е и унижаващ - мое лично мнение.

Вариант 3 прави напрежението излишно. Единствения възможен проблем е притеснението дали няма да има някакви манипулации. Това се решава с публичен регистър и граждански контрол - и това сме обяснявали подробно.

Всъщност, главният въпрос на анкетата е дали да се допусне субективизъм в класирането -  вариант 1!  В момента има много сериозен натиск за това, но не мога да коментирам повече.

Я.Дж.

# 1 130
  • София
Изключително сложни системи за класиране, направо на човек да му се отще да си записва детето .Жалко е това положение....Анкети, жребий, класирания.
А връзките ще продължават да работят, междудругото, имам скорошни преки наблюдения  Peace

# 1 131

Уважаеми родители,

Съществува възможност за промяна на решението за подредба и класиране в граничните групи с равен брой точки. Планираното решение е това да се извършва чрез входящ номер, издаден от системата при отчитане с обратен брояч.

............................
Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ

Г-н Джонев,

В т.3.5. на Правилата за прием, приети от СОС, пише:

3.5. В случаите, когато за едно и също ОДЗ или ЦДГ броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, решението за класиране на децата се взема от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ или ЦДГ.

Както всички знаем, Правилата са единственият легален нормативен документ, уреждащ приема на децата в ДГ в София.
Как Вашите думи от поста Ви по-горе се съотнасят към текста на т.3.5. от Правилата?

Освен това, бихте ли пояснили, какво означават думите ви (в червено) "промяна на решението" и "планираното решение" - кой, кога и как е взел решение за подредба и класиране в граничните групи с равен брой точки ?

# 1 132

Уважаеми родители,

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ

Г-н Джонев,

3.5. В случаите, когато за едно и също ОДЗ или ЦДГ броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, решението за класиране на децата се взема от Педагогическия съвет на съответното ОДЗ или ЦДГ.

Както всички знаем, Правилата са единственият легален нормативен документ, уреждащ приема на децата в ДГ в София.
Как Вашите думи от поста Ви по-горе се съотнасят към текста на т.3.5. от Правилата?

Освен това, бихте ли пояснили, какво означават думите ви (в червено) "промяна на решението" и "планираното решение" - кой, кога и как е взел решение за подредба и класиране в граничните групи с равен брой точки ?

Дирекция "Образование" (заедно с допълнителните критерии) одобри решенията на педагогическите съвети за входящ номер чрез системата. Имаше различни решения (най-близък адрес, чист жребии и други), но се разбраха да уеднаквят метода за избор при равен брой точки: "При равен брой подточки се прилага третично подреждане по входящ номер, заявен чрез ИСОДГ след първоначалното класиране."

http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=pr6

Както казах преди, най-важният въпрос в момента е дали да се допусне субективизъм в класирането.

Я.Дж.

# 1 133
Изключително сложни системи за класиране, направо на човек да му се отще да си записва детето .Жалко е това положение....Анкети, жребий, класирания.
А връзките ще продължават да работят, междудругото, имам скорошни преки наблюдения  Peace

Помислете за алтернативата: 20000 човека две-три денонощия да чакат пред градините без никаква гаранция, че ще ги приемат. Да не говорим за възможностите за злоупотреби.

Я.Дж.

# 1 134

Уважаеми родители,

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ

Г-н Джонев,

Дирекция "Образование" (заедно с допълнителните критерии) одобри решенията на педагогическите съвети за входящ номер чрез системата. Имаше различни решения (най-близък адрес, чист жребии и други), но се разбраха да уеднаквят метода за избор при равен брой точки: "При равен брой подточки се прилага третично подреждане по входящ номер, заявен чрез ИСОДГ след първоначалното класиране."

http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=pr6

Както казах преди, най-важният въпрос в момента е дали да се допусне субективизъм в класирането.

Я.Дж.

И сега какво казвате всъщност - че дирекция "Образование" желаят да си променят решението? Защо, какви са им мотивите, как ще го обяснят - вече взето решение и то на база решенията на ПС, да се промени? Какво, ще подменят решенията на ПС, така ли? Това е меко казано абсурдно, да не говорим, че е незаконно. Противоречи на текста на т.3.5. от Правилата.

# 1 135
  • София
ИСОДГ, мисля, че е изключително некоректно да се крие общият брой места! Моля коментирайте дали и кога ще го покажете.

Относно вариант 1 - да се допусне субективизъм: категорично съм против, понеже това обезсмисля наличието на системата за "прозрачно" кандидатстване.

Г-н Джонев, лично аз се интересувам от Вашето лично мнение относно вариантите - все пак Вие сте по-запознат с всички процедури по кандидатстването. Не настоявам да го давате, но би било интересно.

# 1 136

Уважаеми родители,

Явор Джонев
Ръководител ИСОДГ

Г-н Джонев,

напълно съм съгласна. Г-н Джонев, би трябвало да се въздържате от коментар, дали дадено решение е субективно, или не ( както заявихте че ще направите). Вие сте опълномощен единствено за разработване на сайта, или бъркам?
Субективизъм аз виждам в някои ваши тълкувания на правилника, небазирани на никакви документи.
Мисля, че решението за граничните групи въобще не е ваша работа, а тази анкета и изказванията ви са некоректни.

# 1 137

Всъщност, главният въпрос на анкетата е дали да се допусне субективизъм в класирането -  вариант 1!  В момента има много сериозен натиск за това, но не мога да коментирам повече.

Я.Дж.

Това изказване е голям бисер. Тук се докосваме до кухнята  Sunglasses. Нямате предвид, че натиска е върху вас нали?  Mr. Green

# 1 138
  • гр.София
 Аз пък смятам,че г-н Джонев не може да бъде обективен в случая (или поне не напълно безпристрастен)

Хайде, момичета,мислете сами!
 Аз съм за жребий.

ИСОДГ, а това ще приравни ли кандидатурите на хора,които кандидатстват сега и родители,които се присетят за първи път наесен?
 При сегашната идея с брояча,поне за вторите ( при равни други условия) остава по-късна дата на кандидатура и съответно се нареждат отзад на опашката. Сравнително справедливо е.

А Little wingels  задава много резонни въпроси и се получава,че и тази година може да  не се спази регламента.

# 1 139
В момента към инфото за всяко ОДЗ е записано:
Допълнителните критерии са определени по решение на Педагогическия съвет съгласно Чл. 3.3 от Правилата за прием, утвърдени от Столичния общински съвет. Всеки допълнителен критерий дава по една подточка за вторично подреждане в рамките на групи от кандидатури с равен брой точки по критериите от Чл. 3.1 и Чл. 3.2 от Правилата за прием. При равен брой подточки се прилага третично подреждане по входящ номер, заявен чрез ИСОДГ след първоначалното класиране.[/color]

В този смисъл ме изненадва и то много опция 1 в анкетата.

По отношение на бройките днес сими се случи следното: звъннах на една директорка да се поинтерсувам ще има ли увеличаване на бройките и какви ще са те. Тя ми каза, че е заявила 2 за първа и 2 за втора яслена група. Час по-късно, беше обявила 4 бройки увеличение за набор 2007 и 0 за 2008.

Екип на ИОСДГ, има ли директори, които са сменяли обявените бройки след като веднъж вече са подадени към вас (конкретно питам за днешните промени) Бих могла да пиша от акаунта за кое конкретно ОДЗ иде реч.

Общи условия

Активация на акаунт