Тъмната страна на "Германската Нова Медицина" и Хамер

• 65 838
  • 941
  •   1
Отговори
# 150
Вес,
Чети,щом не си запозната.Не питай на готово кое кьде е ...Има всичко 4ерно на бяло.Никой не ти е дльжен. Peace

# 151
Артефакт (на англ. artifact) в образната диагностика: Визуализация на несъществуващи реално в организма структури поради специфика на образната диагностика. Например металните импланти в зъбите могат да предизвикат дефекти в образа при магнитно-резонансно образно изследване. Специалистите по образната диагностика са добре запознати с този феномен и могат да го различат от нормалните анатомични структури.

Но Хамер не е рентгенолог. И единственото му "научно доказателство" за валидността на ГНМ е всъщност в голямата си част артефакти. Т. нар. "огнища на Хамер" е термин единствено познат и използван от ГНМ.
Повечето "огнища на Хамер" са концентрични кръгове - артефакти, откривани в мозъчни компютърни томограми от несъвършените в техническо отношение първи генерации компютърни томографи и при съвременните уреди не се наблюдават артефакти от този вид. В останалите случаи се касае за вече доказано в миналото заболяване при пациента, т.е. не могат да бъдат доказателство за острия "синдром на Дирк-Хамер"(който също съществува само и единствено в ГНМ).
До този момент във всички демонстрирани от Хамер компютърни томограми безпроблемно се откриват радиологично или технически обусловени артефакти, мозъчни тумори, мозъчни кисти или нормални анатомични структури. Така че няма серизно научно доказателство за съществуването на "истински" "огнища на Хамер".

Детайлирани обяснения има тук ("ценни" извадки от книгата на Хамер със снимки и обясненията вдясно кое и защо е артефакт):
http://esowatch.com/index.php?title=Hamerscher_Herd
и тук (средата на страницата - Der "Hamersche Herd" - nichts anderes als ein Artefakt):
http://esowatch.com/index.php?title=Germanische_Neue_Medizin

Най-същественото е следното.
В доказателството, което Хамер представя на сайта си (но неетични линкове тук няма да публикувам) от фирма "Сименс" (в която той е работил) освен всичко друго се посочват и критериите за изключване на артефакти:
"Ако кръговата структура се докаже с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), то тя не е артефакт."(съвсем правилно, понеже компютърната томография и ядрено-магнитният резонанс работят на различни принципи - рентгенови лъчи и магнитно поле, респективно)...
"Предизвиканите от уреда артефакти са кръгообразни или с формата на сегмент от кръг около точката на въртене на уреда. Ако подобни структури биха могли да отговарят на анатомични структури, то се препоръчва повторна томограма със странично или повдигнато нагоре положение на пациента. Ако при втората томограма въпросната структура не е разместена спрямо отличителните и специфични за пациента анатомични структури, то това не е артефакт."

Само тези два критерия са достатъчни да покажат, дали "огнището на Хамер" е артефакт или не. Да,...обаче...за голямо учудване Хамер никога не се е възползвал от тези две възможности. И досега последователите на Хамер говорят за компютърни томограми, но никога за магнитно-резонансна томограма, което е чудно, защото с ЯМР се работи от години и при това изследване няма облъчване за разлика от компютърната томография (КТ). Естествено, ако Хамер беше доказал своите огнища и чрез ЯМР, щеше да оповести резултатите си в сайтовете си. Но...

Подобни кръгови артефакти не са рядкост при компютърните томографи от трето поколение (от 1974), които все още са били в употреба в началото на 80-те години, когато Хамер е получил "просветлението" си. При модерните компютъри томографи артефакти от този вид вече не се наблюдават.

Извод: Ако Хамер не е бил способен да разпознае артефакт, значи е невежа.
Ако е имал възможност да покаже по посочените по-горе начини, че това не е артефакт, а не го е сторил, значи знае, че греши и следователно е измамник.
И че базира доказателствата за цялата си теория на "огнищата на Хамер" означава...както вече сами се досещате, че теорията се спуква по-бързо от сапунен мехур.

За информация, тези "огнища на Хамер" и връзката им със "синдрома на Дирк-Хамер" са били основни моменти в отхвърлената му хабилитационна теза в Университета на Тюбинген.  Laughing Може да се разбере защо е имало 150 гласа "против" и нито един "за", нали.
Трябва да си много луд или много нагъл да покажеш такива безумия пред 150 висококвалифицирани лекари и да искаш хабилитация при това.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 18:37 от Persona

# 152
  • E-CLM & CH-VD
Вес,
Чети,щом не си запозната.Не питай на готово кое кьде е ...Има всичко 4ерно на бяло.Никой не ти е дльжен. Peace

ПубМед ми даде 1-2 отговора, подчертала съм какво ми е направило впечатление. Защо там не е публикуван трудът му?
А и това ли е начина за популяризиране на нещо ново (търси си сам)?

Да допълня - в другата тема не срещнах такъв отговор, защо ли?  Laughing

Конкретно за ГНМ, както и за "официалната медицина", не е нужно те да са "свещенни крави", които да не се закачат - мисля че в двете има неща за развитие, ако един лекар е такъв по призвание според мен е естествено да търси по-добри начини за лечение, и това не е задължително да касае само нов фармацевтичен продукт на международна корпорация/съответно усвояване на средства от здравната каса (пряко или косвено)

С тази малка подробност, че "новия фармацевтичен продукт" е тестван в продължение на години преди да излезе на пазара, с много клинични изследвания, безброй публикации, достъпни за всеки; описани са както показанията, така и противопоказанията. Или с две думи - подробна информация.

# 153
Хомеопатията никой не отрича - справка темата в чужбинския. От същата тема можеш да научиш, че в някои страни ГНМ е забранена. Това писали ли сте го в другата тема? 

Виж, доста неща написах за хомеопатията, също и че в момента се опитват да я опорочат и обсебят, официална е само заради безпардонното заграбване на името и от боаронци. Всеки нов опит да се прокара алтернативна, холистична идея е преследван и унищожаван - кой както може. Нямам нужда от справки по форуми - ползвам надежни източници. Чела съм теорията на ГНМ, макар да не я познавам толкова добре, колкото хомеопатията. В това което прочетох, не открих противоречие между двете (с изкл. на лекарствената терапия, като ГНМ допуска и традиционни лекарства), има много аналогии в основата на двете теории. Също на всички холистични - направих си труда да изровя и  подкрепящи тезата с цитати. Дали ви харесват или не - нтова няма да промени историята.

Явно ги прескачате, защото не ви устройва подобни доказателства.

Цитат
Тези всичките, които си цитирала по-горе, защо не са били цитирани от Хамер където и когато е трябвало? Защитата на титла е много по-важна от защитата му във някой форум, защо не е е била подготвена тогава както трябва? Има ли някъде публикувана работата на Хамер, която е представил тогава?

Не знам, може и да са цитирани и от Хамер, но да не се споменава открито за това. Всъщност нищо чудно. Титлата не значи нищо - свекър ми стана професор след промените, защото по соц-а не беше член на БКП и не му позволиха изобщо да се яви.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 14:02 от multimodal

# 154
Днес е сьбота...не по4ивате ли до залез сльнце... Thinking
Персона е компютьрен инженер. Peace

Цитат
С тази малка подробност, че "новия фармацевтичен продукт" е тестван в продължение на години преди да излезе на пазара, с много клинични изследвания, безброй публикации, достъпни за всеки; описани са както показанията, така и противопоказанията. Или с две думи - подробна информация
Ами ползвайте,кой ви спира. Peace

Цитат
ПубМед ми даде 1-2 отговора, подчертала съм какво ми е направило впечатление. Защо там не е публикуван трудът му?
А и това ли е начина за популяризиране на нещо ново (търси си сам)?

Колко години се пази в пьбмед и имаш ли достьп в архива?

# 155
С тази малка подробност, че "новия фармацевтичен продукт" е тестван в продължение на години преди да излезе на пазара, с много клинични изследвания, безброй публикации, достъпни за всеки; описани са както показанията, така и противопоказанията. Или с две думи - подробна информация.
Да, да, тестван.., обаче след време се обявява за вреден и се изхвърля от приложение Simple Smile
И продължава да се тества - я виж какво става с ваксината Гардасил - тестването продължава в момента.. и у нас..

# 156
нали никой не мисли, че ще убеди другия в становището си? Whistling

# 157

според мен темата може да е полезна и за двете страни - в момента в София скенерна диагностика може да струва около 300-400 лв., които на фона на фундаменталните въпроси, разисквани в темата, не са толкова много. Доколкото ми е известно в болница Токуда има и двата вида скенерна техника. Може да се контактува с ръководтвото на болницата и да се организира изследване - след това резултатите може да са показателни как стоят нещата. (техниката при тях е доста съвременна, и предполагам че технологични артефакти не биха били пречка)

# 158
Днес е сьбота...не по4ивате ли до залез сльнце... Thinking

Днес е разпети петък по православния календар.
Дали няма някакъв символизъм в това..?  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 14:15 от multimodal

# 159
  • E-CLM & CH-VD
Колко години се пази в пьбмед и имаш ли достьп в архива?

PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 18 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to 1948. PubMed includes links to full text articles and other related resources.

Доколкото знам, ПубМед само цитира публикувани статии. Не знаех, че има и архив. Но имам достъп до много научни списания, къде и какво да търся?

Нямам нужда от справки по форуми - ползвам надежни източници.

Справката във форума всъщност има за цел да покаже, че законодателството на различните страни е достатъчно отворено откъм нови идеи, за да позволи съществуването им. Не всичко ново е заклеймявано задължително като ерес. 

Да, да, тестван.., обаче след време се обявява за вреден и се изхвърля от приложение Simple Smile

Всичко се променя, и непрекъснато се търсят по-добри решения. Но винаги преди това "нещото" е доказало ефективността си в даден момент.
И в живота е така  Laughing - партньорът ти в даден момент е перфектния човек за теб, но тъй като всеки един се променя, в следващия момент това, което той ти предлага вече не те задоволява и търсиш нещо по-добро.

# 160

според мен темата може да е полезна и за двете страни -
....
ще се радвам, да има ефект.. понеже само хвърляне на камъни в градината на противника , води до задълбочаване на конфликта и нищо друго Peace

# 161
Много или малко са 30% ?

В снощното издание на RTL Nachtjournal една от новините беше следната:
Направено е разследване в 125 болници от 26 евр. страни, в резултат на което се установява, че 30% от смъртните случаи в интензивните отделения се дължат на немърливост и грешки - твърде ранно вливане на медикамент, или твърде късно, или никакво, или грешно, грешна диагноза... Големият стрес и слабите нерви на лекари и персонал, един немски лекар добави и "рутинността" на работата - май е прав, работи се автоматично ... зомбирано някак си.

Напротив, Звезди - убедена съм в невъзможността някои да се огледат трезво и да осъзнаят, поне не на този етап.  Wink   И няма да разберат, докато не го преживеят...

# 162

Про4ети много внимателно това,което ти *изплю* пьбмед за Хамер.
А ина4е се диагностицирай и се лекувай както намерят лекарите и законодателите за добре.Това изобщо мен не ме засяга. Peace

Цитат
Всичко се променя, и непрекъснато се търсят по-добри решения. Но винаги преди това "нещото" е доказало ефективността си в даден момент.
И в живота е така
Да,така е.Но искам като родител да се пробва на твоите деца,а не на моите,след като си с такива вьзгледи. Peace

# 163
Много или малко са 30% ?

В снощното издание на RTL Nachtjournal една от новините беше следната:
Направено е разследване в 125 болници от 26 евр. страни, в резултат на което се установява, че 30% от смъртните случаи в интензивните отделения се дължат на немърливост и грешки - твърде ранно вливане на медикамент, или твърде късно, или никакво, или грешно, грешна диагноза... Големият стрес и слабите нерви на лекари и персонал, един немски лекар добави и "рутинността" на работата - май е прав, работи се автоматично ... зомбирано някак си.

Тук е проблем невъзможността да се постави вярна диагноза,а също така и неправилно дозираното ле4ение.
Нищо,4е се наливат пари в апаратура и заплати.Невежеството,стрес,преумора или липса на мотивация,незнам.

# 164
Защо въобще се хабите? Rolling Eyes

Още като прочетох първия постинг на Persona и ми стана ясно, какъв му/ и е проблемът?
Вече беше казано достатъчно по съшитите с бели конци"обвинения" и няма смисъл да се повтарям.

Persona е уплашен/а , че ще му/ и отмъкнат бизнеса на "бог в бяла престилка" и затова реши да в плюе злъч и да хвърля кал по Хамер, който дори не може да прочете това и да се защити. Така е най- лесно в края на краищата.

Persona, малко трудно ще ни убедиш в предимствата на традиционната ти "правилна" медицина. Ако само пишещите в тази тема си преброим близките, роднините и познатите, починали вследствие на лекарска грешка, дали няма да  направим бройката на "уморените от Хамер", м?

За да сме справедливи , дай статистиката за починали от официалната медицина. Официални данни няма и няма да намериш. Осъдени лекари- също почти няма.
Може да има данни за починали вследствие на лекарска грешка в болницата, но товя рядко се случва май. Обикновено ги пращат да си умират вкъщи. Никой няма интерес от такава статистика, защото илюзията ще се срине. Хората още вярват в приказката за добрия "чичко доктор, който от добро сърце ще ни излекува". Митовете трябва да се поддържат. Wink

Е, постигна си целта. Темата е отключена, както се случи с темата за ваксините, хората разколебани, паричките пак ще зазвънтят в твойта касичка. Можеш да спиш спокойно.  Whistling   Peace

Запомнете: Преди да стане светлина, ще бъде непрогледна тъмнина!

Общи условия

Активация на акаунт