Закупуване на жилище, брокерката бърза??

• 2 815
  • 57
  •   1
Отговори
Здравейте на всички!

С приятеля ми решихме да си закупим апартамент и попаднахме на един, който много ни допада. Работим с брокерка, която изглежда, че помага. Но, разбира се, е брокерка и й нямаме напълно доверие. Като видя, че го харесахме, започна изведнъж да дава зор за всичко - капаро още на следващия ден, оценката на по-следващия уреди... Казахме й, че искаме по-бавно да се случват нещата. 1-во защото не сме на 100% сигурни, че го искаме точно този апартамент, 2-ро искаме оглед с майстор, тъй като е за тотален ремонт. Тя сподели, че след оценката ще имаме време да помислим, но цифрите да са готови, да има време да мислим с банката и ипотеката как ще нагласим нещата. Разбирам, че и тя женицата ще вземе пари от сделката, може би бърза защото й трябват. Ако е така, нямам нищо против, нека получи и тя нещо, ако е помогнала, стига да не прикрива нещо. И там идва въпросът какво би могла да прикрива? За какви неща трябва да следим, на какво да наблегнем при следващия оглед на жилището? Тежести едва ли има, и да има - тъй като ще е с ипотечен кредит, банката не би одобрила. Какво друго гнило може да има? Или просто сме прекалено наплашени от брокери и във всичко се съмняваме, прекалено хубаво, за да е истина, както се казва.

Освен за оценката, постоянно повтаря Уникредит, та Уникредит... Казахме й, че сме се консултирали с ОББ и на първо четене сме доволни от условията им, и може би предпочитаме тях. Но ще проверим все пак и в други банки. Сега пък спомена, че от ОББ изискват паспорт за енергийна ефективност, но понеже говорим за пенелка, такова нещо няма, и сделката няма как да стане. И за пореден път спомена Уникредит. Има ли нещо скрито в тази нейна любима банка или просто я рекламира, защото ще получи нещо от там, в случай, че ни насочи?

# 1
  • София
Каквото и да ви говори, винаги става въпрос за пари. Бърза за комисиона и въобще не и е до вашите приоритети /щото може да се откажете или да се опитате да договаряте/. Заведете си майстор на втори оглед, говорете си с банката без нея и чак тогава капарирайте. Не брокера ще ви изплаща кредита, вашия интерес е той да е с най-добри условия и да го одобрят Blush

# 2
Засега дадохме някакво символично капаро, за което в документа, който подписахме, пишеше, че капарото си го връщаме, ако не ни харесва офертата от банката, или тя не ни одобри. Тоест, до подаване на документи в банката, имаме време да се откажем и да загубим само парите за оценката на имота. Ако е само за парите, няма проблем, но да няма нещо гнило в апартамента, което би ни отказало да го купим, и затова да бърза... ThinkingThinkingThinking

# 3
  • София
Те обикновено не познават историята на имота, който продават. Искат да си спестят още един оглед, да направят бърза сделка и беж към следващия кандидат Blush

# 4
  • Melmak
Имате ли адвокат?

Често хората пестят от адвокат с идеята, че брокера върши нещо. Явно в случая иска да приключи бързо с продажбата и да си вземе парите.

Може да крие неща като кофти съседи. Проверете това, запознайте се със съседите. Може да има луди, може да има някакви проблемни над вас, следете дали е имало наводнения и подобни.

За тежести ще стане ясно от справка в агенция по вписвания. Аз бих си наела адвокат, за да провери историята на имота. Като цяло адвоката на банката работи за банката, а не за вас.

# 5
  • София
Една приятелка също в момента ходи на огледи и някои брокери директно казват за даден имот "имаме днес 10 огледа, ако искате си носете капаро, защото има огромен интерес и със сигурност ще се продаде".

Та приятелката ми като отиде, видя, че е пълен коптор и изобщо не отговаря на нейните изисквания и условия, които е била заявила и на брокера.

Друга приятелка си търси 3 стайно жилище, пък брокерът само двустайни предлага и то на етажи, на които не искат, с номера, че това било най-доброто и подходящо за тях, да купят него, пък после могат да го продадат и да вземат по-голямо.

Има и читави брокери, но са малко, има такива, които работят по скриптове и искат възможно най-бързо да направят сделка и да си приберат парите от комисиона.

Изборът е Ваш, както и времето да прецените, не е редно да Ви напъват така, но за съжаление има такива, които нямат морал, които не се интересуват от нуждите и интереса на клиентите си, а само от парите и от това да затворят сделка.

И аз препоръчвам да се завъртите около имота, да поговорите със съседи, да видите за какво става въпрос, хубаво обмислете дали това е вашият нов дом.

# 6
Намерете си кредитен консултант за банките. Безплатно е за вас, той ще направи проучванията, а може даже и по-изгодни условия да ви издейства.
Апартамента непременно огледайте с майстор или поне човек, който разбира. Да види дали няма някакви скрити проблеми.
Освен локацията на блока, огледайте хубаво общите части – дали са поддържани, чисто ли е около блока, всичко наред ли е. Непременно огледайте мазета и тавани. Ако откажат да ви ги покажат, имайте едно наум, че сигурно има проблеми там – я наводнени мазета, я течащ покрив...
Полюбопитствайте, ако можете, и за съседите. Да не стане така да хвърлите стотици хиляди, да се вържете с ипотека и накрая да се окаже, че до вас или над вас живеят алкохолици, наркомани, купонджии и др. проблемни личности.
А за бързането – нормално е да бърза, за да не ви изтърве. Simple Smile

# 7
Много благодаря за съветите! Последен етаж е, теч Е имало, но настоящият собственик дава гаранция за покрива, което ще се впише в договорът, и при следващ теч в рамките на няколко години, ще бъде за негова сметка. За съседите не се бяхме сетили, ще поразпитаме някоя друга бабка наоколо Smiley

# 8
Последен етаж със или без тавани над апартамента? Ако е без... Аз не бих рискувала. Особено ако е панелен блок.
Но ако е тухла и има тавански стаи, вече е друго.

За гаранцията от бивш собственик не се подлъгвай. Утре ще си хване пътя нанякъде, върви го търси.

# 9
  • София
Не съм сигурен, че може да ви даде гаранция за покрива. Той е в режим на етажна собственост, а след продажба продавача вече няма да е собственик, съответно не е и отговорен за лошо изпълнен ремонт.
Да не ви ги е наговорила брокерката тези гаранции? Grinning

# 10
  • Melmak
Тази гаранция ми е много съмнителна. Обсъдете това с адвокат, ама не този на банката.

Също е важно това, което кака сийка пита. Директно над вас ли е покрива? Или има таванско?

# 11
Съседите са много важни. Моя близка в момента страда много. Дълго време живяха в друг град и чак сега се прибраха в тяхното си жилище, защото тя забременя. В съседния апартамент, който обаче вече е в следващия вход, живее една баба, която крещи, блъска, плаче, когато й скимне, не е добре психически. Говорили са със сина й, той добре знае, но смята, че щом й носи храна всеки ден, всичко е ок. Събужда ги по много пъти на вечер. И те реално няма какво да направят и до кога ще продължи всичко това. Няма обеден сън, няма късно спане в събота, ужасно е.

# 12
  • Melmak
Наскоро една позната ми каза, че поръчала пица вкъщи и чакала долу доставчика за да си вземе храната. Тя си има апартамент в блока. Дошло едно младо семейство като я видели, че живее там и я питали директно има ли проблеми във входа, защото ще купуват жилище. Има ли някакви луди, проблемни. И това е вариант, огледайте внимателно съседите.

Също огледайте блока. Ние живеем в сравнително малък блок на 6 етажа. През един вход от нас се виждат счупени прозорци на остъклена тераса. Ама много счупени, не просто липсващи стъкла. Там живее една жена, която не беше така преди, но полудя и сега хвърля предмети през терасата, крещи денонощно, прави проблеми. Живеем много време тук, преди не беше така. Не знам дали просто е пиела лекарства, дали сега няма кой да я наблюдава, но положението не е добре. Не минавам вече покрай входа й, заобикалям. Съседите са много важни, ако има ведомствено жилище, луди, малцинствени, бъдете на щрек!

# 13
Ако е обявен в много агенции, възможно е да бърза, за да не я изпреварят. Ако имотът е на добра цена и има търсене, аз не бих се бавила.
Майстор бих викнала, в случай, че има нещо видимо като проблем, теч, напукана стена и т.н. Или ако е ремонтиран. Понякога собствениците прикриват проблем и ако видя, че има пресен ремонт, бих била по-внимателна.
Ако не е пипано отдавна нищо, тогава проблемите, ако има такива се виждат по-лесно. Ние също взехме за тотален ремонт, със или без майстор, беше ясно, че ще се прави всичко от-до.

Не всеки собственик е съгласен да чака оценка и да връща други купувачи. Ние капарирахме с предварително одобрение от банката, не за конкретен имот, само по доходи. Бяхме с кредитен консултант, който ни насочи достатъчно, за да преценим, че ще ни отпуснат, колкото ни трябва. Бях бременна и нямахме време, а в този момент нямаше други оферти на тази цена в района, затова не посмяхме да се бавим.

Както напред са дали съвети - разпитайте съседите. Ако можете, избягвайте да казвате кой апартамент се продава. Може да не се харесват с продавача и да ви подведат с цел да му навредят. Или да ви го измъкнат под носа. Често съседи проявяват интерес, след като разберат, че се продава нещо във входа им и собственикът приема тяхната оферта с приоритет (най-малкото, защото си спестява комисионната, т.е. за да приеме вашата оферта, трябва да предложите с 3% отгоре).

Ние също разпитвахме, защото асансьорът не работеше и се чудехме дали брокерката не ни подвежда като казва, че е инцидентно. Но случайни съседи казаха същото и че фирмата, която го поддържа много бързо реагира.

Ако обаче не го усещате като Вашия дом, не бързайте.

# 14
Аз бях викнала строителен инженер, огледа сградата и ми каза важни неща за конструкцията. Така се отказах от един имот, но друг ми одобри и го купих.
Жената да си бърза, вие си карайте с вашето темпо. Освен ако не иска тя да го плати и да ви го подари, тогава вече тя има думата. Wink

Общи условия

Активация на акаунт