Закупуване на жилище, брокерката бърза??

• 3 790
  • 76
  •   1
Отговори
# 15
В 90 процента ,когато брокер бърза това е червена лампа за проблем. Има вероятност да бърза да си вземе парите ,но съм имал такива преживявания с брокери и може да ви сервира точно преди подписването, стандартна практика при брокерите. Затова вече си работя без посредници.

# 16
  • Варна
Не бих купила жилище без адвокат.
Брокерите са обучени да правят именно това, да притискат клиентите с някакви заучени фрази - има много огледи, собственика бърза. Едва ли не ти насаждат усещане как ще изтървеш сделката на живота си. Изобщо не им се връзвам. Това са похвати с които да те отклонят от по - съществените неща, които биха компрометирали сделката. Те избягват важните въпроси, защото в голямата си част не са компетентни да отговорят на тях. Те търсят най - краткия път към сделката - последиците са за този който не си е отварял очите.
Имала съм ужасни пререкания с брокери, но смея да кажа че им скъсих живота и за четирите сделки, които съм направила до сега в живота си. Бая ги изпотих за комисионната която получиха. Не съм подписвала нищо и не съм давала пари преди да се огледа от адвокатката ми. Дори договора за посредничество им е коригирала. Като им се озъбиш започват да ти играят по свирката, защото в крайна сметка искат да получат парата.
Безброй много са подводните камъни които могат да се появят в последствие с едно жилище, особено ако се продава от няколко наследника.
Иначе всичко друго, което са споменали другите момичета е собствено проучване, което си струва човек да направи - как е квартала, как са общите части, да се огледат съседните апартаменти,.прозорци. Може да се прекара време на някоя пейка или в кола в същия район, за да се види какъв е общия фон, какъв е контингента който се движи там и т.н.

# 17
Поведението е непрофесионално, не купувате пакетче дъвки все пак, а имот и то с кредит. Не бързайте, защото може много да пострадате. Тя трябва да се съобразява с вас, не вие с нея, няма тя да изплаща имота, а вие. Достатъчно пари получават и то почти за никаква работа, не бързайте, защото рискът да се прикрива някакъв проблем не е малък. Трябва да имате информация за абсолютно всичко, както вече са ви обяснили и другите тук. След продажбата продавачът вече не е собственик и не може да носи отговорност, че нещо с вашата собственост не е наред, това е абсурдно, не може да вярвате в подобни неща. Не е професионално да ви влияе за избора на банка, това също не е нормално. Вас не ви пита никой как ще си внасяте вноските и ще си плащате всички лихви и други разходи по кредита, няма защо да се интересувате дали и трябват парите спешно; да ги вземе от някой, ако са и спешни, защото това са сделки на значителна стойност и всяка грешка си е за ваша сметка. Иначе относно съседите си трябва и късмет и то дълги години; сега може да са идеални, когато купувате апартамента, но хората се раждаме, умираме, жилища се продават, настаняват се други хора, това е движение, не е статично нещо. Едно врякащо и дивеещо малко  дете в апартамента до вас и.. По-късно някой може да откачи, да се пропие или да домъкне проблемни хора в собствеността си или просто да продаде, защото отива да живее другаде. Тук гаранции няма. Вие може да избере вход с пенсионери предимно и да ви е мега спокойно и за 5 години да си заминат много от тях и да се настанят купонджии.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 09:37 от Rumi11111

# 18
  • Варна
За съжаление, това със съседите е напълно вярно.
Хората започнаха все повече да откачат, а все повече младежи да употребяват наркотици и т.н.
Жилищата се продават или възрастните почиват и се настаняват наследници. Общо взето в дългосрочен план няма гаранции с какви съседи ще живеем.

# 19
Вие ще броите огромна сума за това жилище и съответно вие решавате, брокерката няма думата. Не я оставяйте да ви притиска и манипулира, действайте с вашето темпо и си направете проверките. Тя освен да лъже че има друг купувач с готов кеш и трябва да го изпреварите, друго няма какво да направи.

# 20
  • Melmak
Rozichka, в момента продаваме апартамент (няколко собственика сме) и искам да ти кажа, че адвокатката ми прегледа също договора за посредничество с брокера. После го коригира. И беше само за 3 месеца.

В крайна сметка даваме едни пари, искаме работата да се свърши! И в случая сме продавачи, ако бяхме купувачи.. не знам как щях да спя спокойно!

Без адвокат абсурд! Дори за договора за покупко-продажба…

# 21
  • София
Ами тя може и да не е единственият брокер занимаващ се с този имот и докато вие се чудите, някой друг да дойде с парите и да го купи, това е част от бързането й.
За банката вероятно взима комисионна за доведен клиент, но ако условията са ок и ше уреди бързо и безпроблемно нещата, какво ви пречи? Пък ако искате друга банка, няма как да ви насили към уникредит.
Проверете си сами какви са изискванията в обб и наистина ли искат енергийна ефективност...

# 22
Случайно попаднах на темата, и ние преди няколко дни с мъжа ми направихме оглед на ап., който на пръв поглед ни хареса (за почти тотален ремонт е). И при нас брокерката не спира да ни звъни и да ни пише, че имала много огледи и бързо щяли да го вземат. А ние още не сме избрали нито банка, ходили сме само на един друг оглед и не ми се иска да се хвърлим веднага, нито сме си изчислили разходи за ремонт. Питах я и за някои други по-големи, ама тя си настоява за този и не иска да чуе за други оферти.. каза че собствениците са и много близки и на нея го дават да го продаде на цена с 10к по ниска от останалите агенции.

# 23
" Тежести едва ли има, и да има - тъй като ще е с ипотечен кредит, банката не би одобрила. "
Задължително си проверете  тежестите. Банката започва своите проверки след като сте подписали предварителен договор, на който се плаща обикновено 10% от цената. Така че е хубаво да сте си ги проверили тези неща, за да не я загубите тази сума, ако не ви одобрят за кредит. Отидете и до банката и попитайте как стои въпросът с финансирането на такъв имот, предварително одобрение спрямо дохода и т.н. Банките искат сходни документи, така че не ми се вярва едни да искат документ за енергийна ефективност, а други не. За Уникредит брокерката ви има със сигурност договор за посредничество и иска да си вземе комисион и от тях. Друга причина едва ли има.

# 24
На кой етаж е, да не би да бърза да не завали дъжд/сняг, че да се покаже някой скрит теч Grinning Или да изписват някой психично болен комшия от някоя институция Grinning Шегата настрана, аз бих поразпитала съседи, обиколила квартала. Когато бяхме млади софиянци една брокерка много бързаше да ни пробута един апартамент, ние не познавахме София тогава, но след един преглед на картата се оказа, че имота е кажи-речи във Факултета.

# 25
  • София
Жалко, че Еркюл Поаро е измислен герой, иначе бих ви посъветвала и него да наемете. Има резон да се бърза. Пазарът на имоти е изключително динамичен, някои обекти се продават още при първия оглед. Има хора , които вървят с капарото в джоба. Ако нещо ви харесва, е по-добре своевременно да се капарира. Докато направите всички действия, за които ви съветват и някой друг ще отмъкне имота. Къде ги виждате всички тези подводни камъни, които могат да изскочат?! Все пак , това е апартамент, не къща. Там може да има проблем, има и земя. За проверка на документите съм напълно съгласна. Последен етаж е перфектен в едно отношение - никой не ти тропа. Ако има проблем с течове от покрива - ще го ремонтирате. Нормално е да се съберат пари от целия вход, покривът е общ. Ако казват, че е ремонтиран - поискайте да видите фактурата и гаранцията от ремонта. Би трябвало да има такива.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 16:19 от Contest

# 26
  • Melmak
О, стига ти един луд съсед да ти трови живота! Или един теч от някъде да ти съсипе стената. Проблеми има много като възможност, а и последен етаж…

# 27
Жалко, че Еркюл Поаро е измислен герой, иначе бих ви посъветвала и него да наемете. Има резон да се бърза. Пазарът на имоти е изключително динамичен, някои обекти се продават още при първия оглед. Има хора , които вървят с капарото в джоба. Ако нещо ви харесва, е по-добре своевременно да се капарира. Докато направите всички действия, за които ви съветват и някой друг ще отмъкне имота. Къде ги виждате всички тези подводни камъни, които могат да изскочат?! Все пак , това е апартамент, не къща. Там може да има проблем, има и земя. За проверка на документите съм напълно съгласна.

Не всички купувачи бързат, повечето искат да разгледат повече от 1 имот преди да дадат капаро 10-20 хил. евро + кредит за 20-30 години. Това не е решение, което се взима за 5 минути след 20-30 минутен оглед. А брокера защо бърза? След като е хубав имота, ще го продаде, нали?

Подводни камъни - кофти съседи (то даже само 1 луд ти трябва), течове, неподдържани общи части (трудно се събират пари за асансьор, покрив, обезпаразитяване на мазета/ общи части), съществуваща ипотека, запор, наследници/ собственици, право на доглеждане на някоя баба, едно време продаваха един апартамент за тънки пари, ама уловката беше, че цялата сграда трябва да се укрепи конструктивно (разбирайте още поне 100% от цената му трябва да се извади).
При къща е същото, с тази разлика, че ти си отговаряш за повечето неща като покрив, ремонти и пр.

# 28
  • София
Както казах, последният етаж е рай за хора, които не искат да им се тропа. Друго - понеже е последен, могат да опитат да намалят цената. Течовете отгоре се оправят. Все пак и на последните етажи живеят хора.
Защо бърза брокерката - не само за комисиона, бърза да ви върже с пари, проявили сте интерес, гони реалния купувач. Капаро - има една институция - стоп капаро, с нея стопираш воденето на други клиенти. Касае се за около 1000 евро.

# 29
Авторката спомена, че жилището е за тотален ремонт. Колко пък да се редят на опашка купувачи за жилище, което е в такова състояние? Щом сегашните собственици са запуснали имота до степен до която е за тотален ремонт, това е сигнал че може и други неща да му куцат, които не се виждат на пръв поглед. Трябва да се провери добре всичко и който ще дава парите е в правото си да забави нещата и да помисли, все пак говорим за жилище, не за чифт обувки или къси гащи. Много мразя агресивен маркетинг и ако не ставаше въпрос за брокери бих посъветвала да се откажат, ама в случая няма как - то всички брокери са такива, а без тях не можеш да стигнеш до продавачите.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 16:33 от Little Queen

Общи условия

Активация на акаунт