Закупуване на жилище, брокерката бърза??

• 3 792
  • 76
  •   1
Отговори
# 30
  • Melmak
Аз бих гледала повече цялата картина. Защо жилището се продава?

Ние продаваме в момента и жилището е за ремонт. Понеже сме 3 собственици и всеки е с различно мнение и за това жилището е за ремонт. От една страна това е добре за купувача - ще си направи нещата както иска. Понеже чисто нова баня е кофти да избиеш, понеже не те кефи цвета на плочките. Нашата е за тотален ремонт, ама поне хората ще си го направят както желаят.

В случая с покрива на авторката е малко притеснително това с гаранцията. Как гаранция ще дава някой, който не притежава общи части, защото вече не е собственик.

Тук, където живея е нещо страшно, пет лева на апартамент не искат да дадат месечно. Това ни е таксата, на апартамент. Хора с по две гарсионери спорят как трябвало да плащат 1 такса, защото техния апартамент е с размера на нашия.. и подобни неща. То така или иначе общите части не се поддържат. До нас настаниха цигани под наем. Собственичката е в чужбина от 30 години и не я интересува нищо. Не плаща за ремонти, не й пука какви хора живеят в апартамента.

Мм живее тук целия си живот, апартаментът е от баба му. Такова чудо не помнят да е било. Но хората стават по-нехайни и по-нехайни.

По-надолу в квартала застроиха до бензиностанция. Ама буквално прозорците на хората гледат и са на минимално разстояние от омв. Ами не знам какво дишат тия хора. Нови блокчета, добре изглеждат, но ако прозореца ти гледа натам.. не знам. Така че човек трябва да внимава, да гледа, да мисли и да проверява. Също така първо се дава стоп капаро от рода на 2000€. След това вече при подпис на предварителен договор се плаща 10% задатък.

# 31
Авторката спомена, че жилището е за тотален ремонт. Колко пък да се редят на опашка купувачи за жилище, което е в такова състояние? Щом сегашните собственици са запуснали имота до степен до която е за тотален ремонт, това е сигнал че може и други неща да му куцат, които не се виждат на пръв поглед. Трябва да се провери добре всичко и който ще дава парите е в правото си да забави нещата и да помисли, все пак говорим за жилище, не за чифт обувки или къси гащи. Много мразя агресивен маркетинг и ако не ставаше въпрос за брокери бих посъветвала да се откажат, ама в случая няма как - то всички брокери са такива, а без тях не можеш да стигнеш до продавачите.

Мислите ли, че е съвсем невъзможно? Виждам обяви, където пише, че продават на частно лице, без агенция. Излиза, че има и такива продавачи, но са много по-малко подобни обяви.

# 32
Авторката спомена, че жилището е за тотален ремонт. Колко пък да се редят на опашка купувачи за жилище, което е в такова състояние? Щом сегашните собственици са запуснали имота до степен до която е за тотален ремонт, това е сигнал че може и други неща да му куцат, които не се виждат на пръв поглед. Трябва да се провери добре всичко и който ще дава парите е в правото си да забави нещата и да помисли, все пак говорим за жилище, не за чифт обувки или къси гащи. Много мразя агресивен маркетинг и ако не ставаше въпрос за брокери бих посъветвала да се откажат, ама в случая няма как - то всички брокери са такива, а без тях не можеш да стигнеш до продавачите.

Мислите ли, че е съвсем невъзможно? Виждам обяви, където пише, че продават на частно лице, без агенция. Излиза, че има и такива продавачи, но са много по-малко подобни обяви.

Звънях и на такива преди години като търсихме къща - пак вдигаха брокери отсреща. С продавач имах среща - дойде брокерка, била негова братовчедка. Никога не съм попадала на обява която наистина да е от продавач, поне аз.

# 33
  • Melmak
То е проблем малко или много ако тръгнеш сам. Защото те нападат яко брокери и телефонът ти се чупи от звънене, като си продавач. Ако наемеш брокер, той поне те пази от други брокери. При нас случаят е такъв. Преди да вземем брокер предложих апартамента на няколко познати, които знам, че търсят. Ако бяха приели, нямаше и да го обявяваме, а директно сделка. Но нашият апартамент е голям и не се продава толкова лесно, защото е скъп и голям. Реално можехме и без брокер, но нямахме нерви за това.

# 34
То е проблем малко или много ако тръгнеш сам. Защото те нападат яко брокери и телефонът ти се чупи от звънене, като си продавач. Ако наемеш брокер, той поне те пази от други брокери. При нас случаят е такъв. Преди да вземем брокер предложих апартамента на няколко познати, които знам, че търсят. Ако бяха приели, нямаше и да го обявяваме, а директно сделка. Но нашият апартамент е голям и не се продава толкова лесно, защото е скъп и голям. Реално можехме и без брокер, но нямахме нерви за това.

Това е така, брокерите филтрират "вълната" от хора.
hechicera_, освен познати, понякога по-успешен вариант е със съседите да разговаряте. Не само тези от вашия вход/блок, но и съседните блокове. Има хора, които така търсят да купят, защото искат хем да са отделно от децата си (вече пораснали), хем да са наблизо.
Поне в нашия блок някои хора така купиха в съседните блокове. Това са и хора, които си харесват квартала и искат да останат в него. Просто в един момент  им трябва още едно жилище.

# 35
  • Melmak
Да, абсолютно си права. Просто жилището е голямо и дори да бъде харесано е въпрос на финанси. Не всеки ги има. Мой близък обожаваше локацията, живееше на квартира в съседния блок. Накрая купи в друг квартал по-малко жилище. Щеше да е най-добре да го дадем на познати без брокер, обаче нямаше как. А и е трудно с останалите собственици, аз имам една визия, те друга, щяхме да се изпокараме пак сигурно за огледи, цени. Брокерът има реална представа как вървят цените, в случая ще иска да го продаде на максимална цена за да си получи по-висока комисионна, а това е плюс за нас.

Не съм против брокерите, против некоректните съм. Реално нашата ни спести много време, което аз нямам. Също не желая да ми се звъни по 100 пъти и да ме нападат други брокери или да се обяснявам кое как и защо на всеки, проявил интерес. Нямам време и нерви. За това най-добре с брокер, но читав.

# 36
Разбирам, hechicera_. В твойта ситуация е по-добре с брокер, който ще се яви донякъде и медиатор по неволя, ако иска да преодолеете различията си.

Апропо, щом е голям апартамент, ако е и среден, не е ли възможно съседите отляво и отдясно да имат интерес, евентуално да си разделят наполовина? Щура идея е, не знам дали изобщо е възможно .. Но ако е, всеки от тях би увеличил жилищната си площ.

Подобно решение видях при наши приятели, но става въпрос за много голяма къща  на 2 етажа, а са 2 сестри и 1 брат. Понеже всеки държеше да запази бащината си къща и да живее в нея, заедно с другите, но и отделно, направиха 3 апартамента - по един на всеки етаж, а третият има апартамент на 2 етажа - част на първия етаж и другата част на втория. С 3 отделни входа са апартаментите.
Същевременно от приземния етаж под нивото на земята, направиха чудесна "механа" за лични нужди - кухня и холотрапезария да кажем, за лятото чудесно и прохладно, но и през зимата. Там се виждат често, прекарват време заедно или вечерят, много задружни брат и сестри. После всеки нагоре към дома си.
Имат и много голям двор, истински рай за отдих.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 20:56 от Valerie R

# 37
Много благодаря на всички! Ще си направя списък. Мисля, че на всеки търсещ би било полезно такъв. Като например:
-съседи (въпреки че наистина те се сменят, няма нищо сигурно там)
-свободни площи за застрояване наоколо (ние това го гледахме вече, тъй като искаме хубава гледка, не да гледаме как нечии гащи се веят по терасите)
-това с конструкцията на сградата доста ме стресна, ще трябва да се провери някак, въпреки че не познаваме строителни инженери
-не ни пречи да е последен етаж, за покрив се плаща така или иначе, а имам впечатления че няма течове всеки ден по покривите, едно оправяне на стана може да се преглътне, след като цената на апартамента е занижена значително.
-брокерката също беше споменала, че домоуправителя, живущ във входа, има събрана сума за спешни случаи, входът си личи, че е поддържан

Не виждам как ще стане без брокер, много е трудно. Наистина за продавачите е по-удобно да имат, за да някой да върши всичко вместо тях. Така че, стига да им знаем номерата на брокерите и какво да очакваме, няма да се излъжем за нещо.

# 38
  • София
Чак конструкцията да се проверява...Определено ще го грабне някой друг апартамента. Нали знаете, докато умният се наумува, лудият се налудува. Купихме парцел с къща преди 10 г., не сме проверявали конструкцията. А беше и на груб строеж. Документацията да се гледа от специалист.

# 39
  • Melmak
Благодаря, Валери! В крайна сметка намерихме клиент и го продаваме.

Иначе вариантите ,предложени от теб са възможни и звучат добре. Но слава богу намерихме хора да го купят на справедлива цена.

# 40
Чак конструкцията да се проверява...Определено ще го грабне някой друг апартамента. Нали знаете, докато умният се наумува, лудият се налудува. Купихме парцел с къща преди 10 г., не сме проверявали конструкцията. А беше и на груб строеж. Документацията да се гледа от специалист.
Е, то ако на груб строеж не може да се прецени каква е конструкцията, то кога. Flushed Груб строеж или Акт 14 е построената конструкция. Не трябва да се бърза при покупката, много неща трябва да се проверят. Има апартаменти с всякаква конструкция - панелни, гредоред, ЕПК, монолитно, пруски свод и мн. други. Често срещам в обявите - масивна тухлена сграда, а като погледна снимките по пукнатините на таваните се вижда, че е гредоред.
Инсталациите могат да се сменят изцяло, но конструкцията не подлежи на промяна.

# 41
Аз бих се запознала със съседите на етажа, ако има проблем с теч и ремонт те ще знаят.

# 42
  • София
Засега дадохме някакво символично капаро, за което в документа, който подписахме, пишеше, че капарото си го връщаме, ако не ни харесва офертата от банката, или тя не ни одобри. Тоест, до подаване на документи в банката, имаме време да се откажем и да загубим само парите за оценката на имота. Ако е само за парите, няма проблем, но да няма нещо гнило в апартамента, което би ни отказало да го купим, и затова да бърза... ThinkingThinkingThinking
Да не изляза лош пророк, но ако се откажете, пари няма да видите. Ако се колебаете, говорете с банката да откаже финансирането, иначе стоп капарото което сте дали ще изгори. При дадено стоп капаро се спира предлагането на имота, няма кой да ви изпревари и то обезпечава евентуален ваш отказ без причина Blush

# 43

Освен за оценката, постоянно повтаря Уникредит, та Уникредит... Казахме й, че сме се консултирали с ОББ и на първо четене сме доволни от условията им, и може би предпочитаме тях. Но ще проверим все пак и в други банки. Сега пък спомена, че от ОББ изискват паспорт за енергийна ефективност, но понеже говорим за пенелка, такова нещо няма, и сделката няма как да стане. И за пореден път спомена Уникредит. Има ли нещо скрито в тази нейна любима банка или просто я рекламира, защото ще получи нещо от там, в случай, че ни насочи?

Със сигурност с уникредит има уговорка. Това при обб с енергийната ефективност го има, но ако апартамента имаше паспорт, би било само във ваша полза, защото леко намалява лихвения процент. Не е задължително.
Съвета ми е да си намерите кредитен консултант.
И да се качите да видите покрива на каква баница е, ако има 15 пласта кръпки битум, гаранция че все от някъде ще протече пак.

# 44
Когато търсех жилище си ходех напред, назад около входа където беше жилището и разговарях с двама-трима влизащи, излизащи от входа и така почерпих ценна информация. Съветвам да го направите.

Общи условия

Активация на акаунт