Вече се отчаях в търсенето на работа

• 142 914
  • 1 837
  •   1
Отговори
# 1 485
Ноеми, винаги съм се чудела HR-ите как преценяват кого да изберат когато няколко кандидата са с на пръв поглед сходни CV-та

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 15:33 от stefka.k

# 1 486
Little rabit -  ти сама си го казала, нямаш опит, а си проверила в "наистина хубавите фирми". Нормялно е в тези фирми да си търсят хора освен с познания и с практически опит. А такъв може да се натрупа в по малките и не толкова известни и с възможности за високо заплащане фирми. Опитай да намериш работа там, може би няма да е според мечтите ти, но ще ти даде шанс за по нататък.

Май ме обърка с някой...  Wink Аз имам вече дългогодишен опит в доста различни сфери и на различни длъжности, пък сега докато съм в майчинство мисля да изкарам още една магистратура за допълнителна квалификация.  Whistling

# 1 487
Аз не съм на същото мнение, да на 20 години съм, но това ми е втората работа без опит и ме избраха именно м/у 100 други кандидати. Важно е как се представяш на интервюто, което включва множество неща. Не съм съгласна, че никой не дава шанс на младите, напротив дават, стига да знаеш как да си го вземеш.

Няколкото месеца в настоящата ми работа не могат да се считат за опит. Фирмата е в затруднение и аз искам да се махна. Имах шанса да ме извикат на интервю и ме приеха веднага, но тази работа не ме устройва в момента, понеже имам нужда от пари. Основния проблем за мен, който очевидно съвпада с позицията на авторката е, че никой не ме е поканил на интервю от толкова подадени молби за работа. А как да си взема шанса, като не ми дават поле за изява...? Това е проблем, с който не само аз, но и доста хора от обкръжението ми се сблъскват. Нямаме шанс за изява. Плюс това не претендирам за 2000 лева заплата с нула години опит. Но няма да се съглася и на 200 лева, при положение, че мога да положа качествен труд за качествено заплащане.
Ти изглежда си имала късмет Simple Smile Дано и мен ме споходи  Praynig

# 1 488
Момичета, дори и в момента се предлагат стажантски позиции! Ако наистина сте млади, това е идеална опция за вас! Е, парите няма да са върха на сладоледа, но поне опит се трупа!
Аз да ви кажа пък от обратната страна как изглежда - втори курс студент (предимно с мъже работя), с опит няколко месеца и с претенции за 2000 заплата... ми за какво точно мисли, че ги заслужава!  Rolling Eyes
Ноеми, ако е в сферата на Айти, може, да, защо не, поне аз от мои познати знам за такива пари.И пак зависи дали програмист или дивелъпър , дали се иска и владеене на западни езици и т.н.
Обикновено те си работят далеч преди да са завършили.

# 1 489
  • На ръба..
Аз не съм на същото мнение, да на 20 години съм, но това ми е втората работа без опит и ме избраха именно м/у 100 други кандидати. Важно е как се представяш на интервюто, което включва множество неща. Не съм съгласна, че никой не дава шанс на младите, напротив дават, стига да знаеш как да си го вземеш.

Няколкото месеца в настоящата ми работа не могат да се считат за опит. Фирмата е в затруднение и аз искам да се махна. Имах шанса да ме извикат на интервю и ме приеха веднага, но тази работа не ме устройва в момента, понеже имам нужда от пари. Основния проблем за мен, който очевидно съвпада с позицията на авторката е, че никой не ме е поканил на интервю от толкова подадени молби за работа. А как да си взема шанса, като не ми дават поле за изява...? Това е проблем, с който не само аз, но и доста хора от обкръжението ми се сблъскват. Нямаме шанс за изява. Плюс това не претендирам за 2000 лева заплата с нула години опит. Но няма да се съглася и на 200 лева, при положение, че мога да положа качествен труд за качествено заплащане.
Ти изглежда си имала късмет Simple Smile Дано и мен ме споходи  Praynig
Не знам дали е било късмет или не, но дано те споходи. Нека не забравяме, че за да те поканят на интервю е необходимо едно добро CV. Аз такива автобиографии съм виждала, че  ooooh! нямам думи. Не може на 10 изречения да имаш 10 правописни или граматически грешки и после защо не ме канят...*Asi* не става въпрос за теб, говоря по принцип, че младите не сме овладели българския правопис..

# 1 490
  • София, Лагера
Да, Жозефина, в сферата на АйТи съм  Peace Но комуникирам с колеги и от други области, където положението е сходно. Много хора имат нереалистични очаквания наистина  Sad

СтефкаК, СВтата рядко са много сходни. Когато са - което хванеш по-първо. Но, уверявам те отново, наистина не са толкова еднакви!

Момичета, напълно съм съгласна с Диди! СВто трябва да бъде добро!!! (наскоро гледах едно СВ на момиче, което кандидатстваше за стажантка (без да знае каква точно), учила е библиотекознание, беше писала "убразование" и "англииски"... какво да кажа повече!

# 1 491
  • София, Лагера
И още нещо, не забравяйте, че в момента е криза и е нормално за една позиция да има по много кандидати, съответно избор за работодателя. Но това не е равновесното положение на пазара и ще се промени!
Според мен "майката му" е човек постоянно да се опитва да повиши квалификацията си - било то с език, с поредна магистратура или курс. Хем мозъкът не закърнява, хем може да са и от полза  Wink

# 1 492
Ох... това за Българския е факт, макар че моите документи са на Английски предимно. Това няма значение. Права си - много млади хора, както се казва, не стават, но и на качествените рядко обръщат нужното внимание. А може би просто от несполуката съм настроена негативно, днес изглежда не ми е ден, но това търсене и ненамиране адски изморява и обезсърчава. Успех на всички, които си търсим нова работа   bouquet

# 1 493
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Asi, за някои позиции се търси опит, за други - не. Когато искаш да изградиш дългосрочно свой специалист, предпочиташ да го вземеш без да е натрупал грешна практика при друг работодател. Така че, не се отчайвай и не мисли, че нямаш шансове. Освен това, можеш да стартираш от позиция, за която не се изисква специален опит и да трупаш опит и познания за фирмата и дейността. Вътрешното кариерно израстване е най-добрият път за развитие. Аз съм стартирала от секретарка преди нанайсет години и съм минала през няколко отдела и длъжности.
Важно е и CV-то като начин на представяне. Съгласна съм за правописните грешки, добавям и за типовите шаблонни мотивационни писма. Аз отмятам някои кандидати само при първо четене заради това, независимо от опит и образование.
Ноеми, драго ми е да те срещна виртуално.  Hug Подкрепям те за неоснователните искания и за непрекъснатото обучение.
За съжаление, кризата обърка пазара на труда.

# 1 494
Аз да кажа от позицията си на човек, които подбира персонала за средно голяма телевизия. Ами каквато и свободна позиция да обявим се въртят едни и същи св-та - аз не разбирам как човек може да става едновременно за счетоводител, оператор и чистачка, при положение, че е завършил например финна механика и оптика или пък ядрена енергетика.... Другото - ами от по 100 св-та, които получавам средно за една обява между 5-6 човека са си направили труда да си напишат св-то специално по изискванията на обявата, както и да приложат мотивационно писмо от 5 реда, което не е копирано от нета. ПОвярвайте ми, всичко, което го има в нета го знам на изуст - само като видя лафа за фирмата с "високи стандарти за работа" и изхвърлям св-то директно в кофата. Всички хора, които са си направили труда да отговорят на обавата такава, каквато е съм поканила на интервю, независимо дали имат 5 години или 5 месеца стаж.
Та ако искате малко съвети как да стигнете до интервю мога да споделя моят опит:
1. винаги проучвайте фирмата, за която кандидатствате - разгледайте им сайта (ако не е анонимка) и се запознайте с основната дейност
2. пишете мотивационните си писма сами - предпочитам да прочета, че някой иска да работи при мен, защото му трябват пари, отколкото да видя, че е прекопирал мотивационното писмо от нета.
3. винаги преправяйте Св-то си за всяка конкретна обява, като наблягате на опит/качества/образование, които са подходящи за тази позиция. Всичко останало го опишете, но му отделете по-малко място. Не забравяйте да опишете и работата, която сте работили, докато сте били ученици - продаването на вестници през лятната ваканция би било ваш много голям плюс
4. никога не забравяйте имената на фирмите и позицията, за която сте кандидатствали
Ако спазите тези неща съм сигурна, че до интервю ще стигне всеки един от вас. оттам нататък - кой както се представи... Иначе моят челен опит е плачевен - хора без опит, без образование, за които нямам никакво основание да ги взема на работа идват с претенциите за големите заплати и колко ще им е отпуската... Грозна история.
Иначе аз лично съм започнала преди близо 10 години работа във фирмата, като дори не попитах за заплатата. Казах им, че не ме интересува каква ще е тя за пробния срок, а след него ще седнем и ще я уточним. Исках да видят какво мога и тогава да говорим за пари. Като резултат в момента вземам към 25 пъти над това, което вземах на изпитателния си срок. за справка - тежа 100 кг и не минавам за красива - тоест никой не може и да си помисли, че съм постигнала каквото и да е по втория начин. Не мисля, че има работодател на света, които ако намери човек, които върши работа да не му даде толкова пари, колкото да му гарантират, че този човек ще работи при него дълго време. Свестни хора се намират трудно и бг работодатели вече се научиха да ги ценят.

# 1 495
  • София, Лагера
Ger4o,  Peace

Да добавя нещо - пишете само истината! Няма смисъл да кажете, че имате прекрасен английски, а на интервюто да сричате - само губите своето време и това на интервюиращия!
На интервюто също само истината...  (аз също съм си намерила работата по обява) Wink

# 1 496
Little rabit - извинявай, верно съм бляла и сгрешила, подведох се от един цитат. Към svetla се обръщах. Още веднъж - извинявай и все по напред да вървиш в работата Simple Smile

# 1 497
И още нещо, не забравяйте, че в момента е криза и е нормално за една позиция да има по много кандидати, съответно избор за работодателя. Но това не е равновесното положение на пазара и ще се промени!
Според мен "майката му" е човек постоянно да се опитва да повиши квалификацията си - било то с език, с поредна магистратура или курс. Хем мозъкът не закърнява, хем може да са и от полза  Wink
Изобщо не е това "майката му",трябва да имаш връзки,доста здрави връзки.Знам,че сега ще спорите,че не е така,но това е мое мнение след всичко,което видях  ooooh!
Аз съм с висше икономическо образование,два езика,магистратура,работих в банка.След това съкратена,в самия клон оставиха хора със средно образование,без език,мързеливи и глупави,само защото тати е еди кой си,батко шеф еди къде си,стринка еди коя си  Tired
После ми кажете каква да ми е мотивацията да уча и да се преквалифицирам?  ooooh! Това си е доста сериозна инвестиция-магистратурата ми струва 4000 лв  Shocked И се питам за какво??? Супер отчаяна и демотивирана съм,последният път на интервю ме питаха "Кой те праща"?  Close #Cussing out

П.П Не говоря за София,сигурно там е по-различно..

# 1 498
Didranad, благодаря!
Ger4o, страхотен пост! Аз също не съм привърженик на взетите от интернет мотивационни писма и формуляри за автобиографии, дори за всяка обява, по която кандидатствам пиша наново, не използвам вече изпратени неща. Това, което си написла ме окуражи малко или много, защото все съм си мислела, че предпочитат хората, пишещи доументите си за кандидатстване по зададен шаблон.

# 1 499
  • София, Лагера
Изобщо не е това "майката му",трябва да имаш връзки,доста здрави връзки.Знам,че сега ще спорите,че не е така,но това е мое мнение след всичко,което видях  ooooh!
Аз съм с висше икономическо образование,два езика,магистратура,работих в банка.След това съкратена,в самия клон оставиха хора със средно образование,без език,мързеливи и глупави,само защото тати е еди кой си,батко шеф еди къде си,стринка еди коя си  Tired
После ми кажете каква да ми е мотивацията да уча и да се преквалифицирам?  ooooh! Това си е доста сериозна инвестиция-магистратурата ми струва 4000 лв  Shocked И се питам за какво??? Супер отчаяна и демотивирана съм,последният път на интервю ме питаха "Кой те праща"?  Close #Cussing out
Бих те посъветвала просто да не кандидатстваш в подобни фирми  Peace Там, освен другото, не можеш и да се издигнеш, защото все някой ще бъде с едни гърди напред по разно странни причини.

Общи условия

Активация на акаунт