Вече се отчаях в търсенето на работа

• 142 914
  • 1 837
  •   1
Отговори
# 1 500
  • София, Лагера
Момичета, това което писахме дотук, беше за ситуацията до момента с преглеждането на документите. Предполагам това е болката на повечето от вас.

Съществен елемент е и интервюто. Там нещата са по-особени понякога. Може на пръв път да ви се струва, че сте подходящи, но това да не е така. И не защото ви липсва квалификация, а защото има и неща, които не може и няма как да се кажат. Например ако ми се яви прекрасно скромно мило създание , толерантно и с чувство  за отговорност, то как мога да я сложа в екип, пълен със змии - та те ще я изядат! Или пък при арогантен шеф, който си позволява да крещи и да използва епитети. Примери много.
Сега ще възникне въпроса защо такива хора има, но това е положението - има (не заради връзки).

# 1 501
Момичета, това което писахме дотук, беше за ситуацията до момента с преглеждането на документите. Предполагам това е болката на повечето от вас.

Съществен елемент е и интервюто. Там нещата са по-особени понякога. Може на пръв път да ви се струва, че сте подходящи, но това да не е така. И не защото ви липсва квалификация, а защото има и неща, които не може и няма как да се кажат. Например ако ми се яви прекрасно скромно мило създание , толерантно и с чувство  за отговорност, то как мога да я сложа в екип, пълен със змии - та те ще я изядат! Или пък при арогантен шеф, който си позволява да крещи и да използва епитети. Примери много.
Сега ще възникне въпроса защо такива хора има, но това е положението - има (не заради връзки).
Може би така изглеждат нещата в София  Peace Не говоря само от собствен опит-наистина не познавам някой,който е започнал работа без връзки  Crazy Тук обявите се пускат фиктивно,човекът е отдавна нареден  Confused

# 1 502
Може би така изглеждат нещата в София  Peace Не говоря само от собствен опит-наистина не познавам някой,който е започнал работа без връзки  Crazy Тук обявите се пускат фиктивно,човекът е отдавна нареден  Confused

Не е точно така, и аз съм от Пловдив. Фиктивните обяви обикновено са за длъжности в държавната и общинската администрация, там наистина положението е точно такова. То и затова все по опашки висим да си плащаме данъци, осигуровки и пр.
В големите частни фирми не е така, на сериозните работодатели не им трябват разни лелини синчета, които не знаят за какво са наети. Имах на старата ми работа такъв случай със сина на бившия ми шеф, който беше назначен да ме замества. Не изкара дълго момчето, като се върнах след болнични и майчинство, като почнаха съкращенията в старата фирма, той си замина пръв.  Peace
Оставиха само мен и още една колежка, но аз пък напуснах, защото условията вече не ме устройваха.

# 1 503
Почвам и аз да си мисля, че предимно с връзки стават нещата, особено за свестните позиции. С МИО, един език на много добро ниво и един на средно, със 7 год. опит от до на всяка една позиция в предприятие от шивачка до мениджър международни продажби и специалист ЗБУТ и охрана на труда, участие по ФАР-овски проект и работа с един куп немски специалисти в нам кви си области, не са ме поканили на ни едно интервю за почти 3 месеца.
За всяка обява "преправям" автобиографията. Мотивационно писмо пиша всеки път ново, като специално се старая да избегна клишетата от нета, защото и аз изчетох един куп материали как се пише мотивационно писмо и СВ и резултата е нулев. Еми не съм кандидатствала за чистачка или общ работник, не ми е в приоритета, нито би ме устроило заплащането, но кандидатствам за почти всички позиции от офис мениджър до зам. управител и резултата е една голяма нула. Вече в чудо съм се видяла, че и връзки нямам.

# 1 504
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Тристаниа, много черногледо ми звучи поста ти. Какво означава здрави връзки? Кой работодател ще си задържи глупавите и мързеливи служители, които няма да му носят доход, а само разход? Няма логика. При съкращение на персонал първо се определят отделите и длъжностите, които се намаляват и след това се прави подбор, което е доста сложна процедура.
А този, който те е попитал "Кой те изпраща?", определено не е "твоят" работодател. Странно ми е при тази стагнация, когато един служител покрива 2-3 позиции, да се "уреждат" некадърници. Този който ги е изпратил, той ли ще гарантира добри резултати?

Аз също съм ЧР в частна фирма и мога да ви уверя, че  подборът на персонал както за назначаване, така и за съкращение, е деликатна и отговорна задача. Защо да харчиш пари за фиктивна обява, ако имаш човек за длъжността? Няма логика. Може би това е практика за държавни административни длъжности, където ръководството не се вълнува от резултатите. Но в организация, която се бори за пазари и иска да е конкурентоспособна, качественият персонал е ракетата-носител на добрите резултати.  Naughty
Отново относно опита: подбират се или хора с опит, които веднага да почнат да работят за постигане на очакван резултат; или хора, които да се обучат за дългосрочните цели на фирмата.

# 1 505
Тристаниа, много черногледо ми звучи поста ти. Какво означава здрави връзки? Кой работодател ще си задържи глупавите и мързеливи служители, които няма да му носят доход, а само разход? Няма логика. При съкращение на персонал първо се определят отделите и длъжностите, които се намаляват и след това се прави подбор, което е доста сложна процедура.
А този, който те е попитал "Кой те изпраща?", определено не е "твоят" работодател. Странно ми е при тази стагнация, когато един служител покрива 2-3 позиции, да се "уреждат" некадърници. Този който ги е изпратил, той ли ще гарантира добри резултати?

Аз също съм ЧР в частна фирма и мога да ви уверя, че  подборът на персонал както за назначаване, така и за съкращение, е деликатна и отговорна задача. Защо да харчиш пари за фиктивна обява, ако имаш човек за длъжността? Няма логика. Може би това е практика за държавни административни длъжности, където ръководството не се вълнува от резултатите. Но в организация, която се бори за пазари и иска да е конкурентоспособна, качественият персонал е ракетата-носител на добрите резултати.  Naughty
Отново относно опита: подбират се или хора с опит, които веднага да почнат да работят за постигане на очакван резултат; или хора, които да се обучат за дългосрочните цели на фирмата.
На мен пък ми звучиш прекалено оптимистично,след всичко,което виждам просто не мога да се настроя положително относно развръзката  Naughty Не всички фирми си имат ЧР-и,ако се сещаш..най-често функцията я изпълнява някой мениджър,шеф,управител.Свободните места се обявяват вътрешно -сред роднини и познати,приятели.Ако няма интерес,чак тогава евентуално интервю и т.н.
Примерно на банка Х,клон Х в Пловдив набира персонал, много рядко се стига да обява,обикновено мениджъра на клона си намира човек сред свои хора,обявява,че е провел интервю ,пускат се документите в ЧР в София и от там се чака потвърждение  Peace

# 1 506

Ама вие и това ли оценявате?
Евала, направо като научна фантастика ми звучи. Laughing
А относно змиите-хм, кучето скача според тоягата. Аз също мога да създам впечатление на "скромно" създание, ма това е яка заблуда. Laughing

# 1 507
  • София, Лагера
Илина, имай предвид, че "прекалено сте квалифициран" не е клише- Аз също не взимам такива като теб за рецепционистки. Това за мен са хора, които просто взимат заплата във фирмата в очакване да си намерят подходяща работа.

Съгласна съм с Малкото зайче и Дидранад за частните фирми  Simple Smile Като даваш пари, трябва да има и за какво да ги даваш.
Още нещо, много се надявам да не засегна някого! Най-лесно е да обвиняваш ситуацията, ако проблема е в теб. Аз, а предполагам и вие, съм се нагледала на такива случаи в най-разнообразни ситуации.

# 1 508
  • София, Лагера
Жозефина,  Shocked Shocked Shocked
Естествено, че оценяваме всичко! Цялата картинка с все контекста! Човек не е принтер - да работи където го поставят! Различните характери се напасват различно! Ти би ли сложила човек, който виждаш, че е силно изразен неформален лидер при деспотичен началник?
И не е въпроса на каква ще се направиш. Въпросът е, че винаги човек губи, ако се прави на това, което не е  Wink

# 1 509
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Жози, хич не е лесно да сформираш екип и да напаснеш хората. Права е Ноеми. Аз съм включвала психолог в процеса на подбор, който е запознат с естеството на работа, профилите на хората в екипа и особено на ръководителя. Защо да назначиш човек, който няма да се впише, ще се чувства не на мястото си и в крайна сметка ще напусне? Ще дам само един пример - длъжност, подчинена на матричен принцип на 2-3 мениджъра и 3 кандидати, отговарящи на всички изисквания, но единият неустойчив на стрес и срокове; другият - единак и нетърпящ възражения и третият - балансьор като характер. Печели този, който ще запази самообладание, ще издържи на напрежението и задачите, подадени едновременно от поне 2 шефа  ще съгласува и степенува приоритетите си.
Темата се заформи интересна, за съжаление трябва да излизам. Затова, поздрави на всички   bouquet

# 1 510

Съществен елемент е и интервюто. Там нещата са по-особени понякога. Може на пръв път да ви се струва, че сте подходящи, но това да не е така. И не защото ви липсва квалификация, а защото има и неща, които не може и няма как да се кажат. Например ако ми се яви прекрасно скромно мило създание , толерантно и с чувство  за отговорност, то как мога да я сложа в екип, пълен със змии - та те ще я изядат! Или пък при арогантен шеф, който си позволява да крещи и да използва епитети. Примери много.
Ама вие и това ли оценявате?
Евала, направо като научна фантастика ми звучи. Laughing
А относно змиите-хм, кучето скача според тоягата. Аз също мога да създам впечатление на "скромно" създание, ма това е яка заблуда. Laughing

Има нещо много съществено в това. В края на краищата това е едно доста нормално поведение на търсещия работа по време на интервю. В смисъл нормално е да се държиш... да кажем малко по-скромно. Тази скромност, понякога гарнирана с добро възпитание, може да създаде усещането за "мило създание". А пък какво се крие зад фасадата... друг въпрос. Така, че това е едно намигване към HR-ите.  На които инак не подценявам въобще работата. Сигурно и за тях понякога е трудно да се ориентират.

# 1 511
  • София, Лагера
Стефка, задавам ситуационни въпроси  Wink И карам кандидатите да обосноват поведението си в конкретната ситуация, реална!!!
Тогава не знаеш кой е правилния ход - представи си, че точно по-отракан човек ми трябва!  Peace

# 1 512
  • Belgium
Ноеми, Didranad удоволствие е да ви чета, но нали имате предвид, че не всички ЧР (или HR не знам и аз кое да напиша) са като вас.

Има и много тежки случаи, а да не говорим, че в редица фирми човекът на тази позиция съчетава не знам си колко длъжности в едно. Имала съм такъв случай в доста голяма компания.

# 1 513
Ноеми, винаги ми е била много интересна работата на HR-ите. Имам чуството, че донякъде е много приятна.

Инак във връзка със ситуационните въпроси... май се сещам за какво говориш. Преди години бях на интервю в Глобул. Бяха ни извикали заедно с моя (без да знаят разбира се, защото нямаме официален брак). За него не помня какво ми е разказвал, но мен ме попитаха как бих постъпила ако прекият ми началник започне често на ми прави неоснователни забележки и дори по някакъв начин ме нагруби. Това ли имаш предвид под "ситуационни въпроси"? Ако "да"... то тогава подскажи какъв би могъл да бъде желателният отговор.

# 1 514
Стефка, задавам ситуационни въпроси  Wink И карам кандидатите да обосноват поведението си в конкретната ситуация, реална!!!
Тогава не знаеш кой е правилния ход - представи си, че точно по-отракан човек ми трябва!  Peace
Хе хе, при нас условието ОТРАКАН е просто...задължително.
Обаче, ето, имах колежка в екипа, която в началото беше точно това, за което ти говориш.Скромна, затворена, добричка.....
Ела да гледаш какво става 2 месеца по-късно. Пълна фурия, брате.
А на интервюто е била точно "скромна и добра".
Та.....никога не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт