Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 360
  • Мнения: 13
Наскоро във верига бензиностанции бяха пуснали книжки на тема масонство.
И понеже тази тема, която е от преди 10 години пак се отваря, стана ми любопитно, дали наистина тук има хора, които познават масони и могат да кажат, как това се отразява на съпругите им или гаджетата им.


Като съпруга на истински масон, т.е. Твърд привърженик на тази идеология, мога да потвърдя, че на мен ми влияе само по един начин: насърчава ме да се развивам, да бъда по-добра, да помагам на другите и да съм полезна за обществото. То това им е и в основата на идеологията. Нищо общо с теориите за конспирацията. Събранията им са веднъж в месеца. Но ние сме в чужбина и “моят” масон е французин, не знам дали мнението ми е меродавно.

# 361
  • Мнения: 712
Съпругите на масоните нямат никакви функции, не бойте се. Те и самите масони не правят нищо съществено, освен циркаджийските си ритуали, където най-вече си губят времето Simple Smile
Само да попитам вие сте масон/ка или сестра или ...?

Ммм, запозната отблизо Simple Smile

notar, бих казала, ако Алеко Константинов бе наш съвременник, спокойно би могъл да напише фейлетон "Бай Ганьо в масонската ложа" Simple Smile Такова е положението в българските ложи в наши дни.

# 362
  • Мнения: 449
Факт е, че за много от членовете в български ложи, идеализмът не съществува или е на последно място сред причините да се присъединят в такава организация. И все пак, категорично съм против да се определят като циркаджийски ритуали, традиции и ценности. Това, че масата е тръгнала да избива комплекси със значки и да търси развитие на бизнеса си, определено не означава, че всички масони са такива. Не задължавам никого с мнението си, но все пак би било редно да зачитаме убежденията на някого, дори да не съвпадат с нашите. Неслучайно, масонството съществува от векове. Неслучайно е и, че в нормално общество би било престижно да членуваш в Ложа.

# 363
  • Мнения: 133
Баща ми. За съжаление не знам много по темата. То си е тайно общество. Аз сама разбрах по нелеп начин. Той никога не е говорил за това. Всички знаем вкъщи, но не коментираме.
Имам един приятел, който също е такъв и той си е позволявал повече да ми разказва. При него е по-скоро за престиж.
Това с услугите е вярно. Всеки помага на другия, но не се казва. Получаваш някакви неща на късмет или заради качествата ти - образование, оценки, работа, място в детска градина за децата, а след години се оказва, че истината е съвсем друга...
Ако човекът е добър, няма значение дали участва в това или не. Има няколко срещи, на които ще присъстваш и ти, като негова половинка. Това е единственият ти ангажимент.

# 364
  • Мнения: 681
Има няколко срещи, на които ще присъстваш и ти, като негова половинка. Това е единственият ти ангажимент.
В коя ложа е така, ако не е прекалено лично? Може и в съобщение, ако не искаш да пишеш в темата.

# 365
  • Мнения: 133
Има няколко срещи, на които ще присъстваш и ти, като негова половинка. Това е единственият ти ангажимент.
В коя ложа е така, ако не е прекалено лично? Може и в съобщение, ако не искаш да пишеш в темата.

Мисля, че и в двете. Аз поне знам за две и от различни хора. Като на Коледни партита, има си и други определени такива срещи, където може да присъства само сериозна половинка на мъжа. Мисля, че има и ритуали, където присъстват и жените. Повечето срещи са само мъжки, един път в седмицата, с официално облекло.
Това е от мои наблюдения.

# 366
  • Мнения: 681
Благодаря! Явно е по-различно навън. В немскоговорящите например получават специален подарък, който символизира връзката им с ложата и титлата "сестра". Някои от тях дори се присъединяват в паралелна ложа само за съпруги и официални партньорки. По време на определени срещи и ритуали не присъстват в самата ложа на мъжете, но имат други събирания и дори специлен празник в ложата на съпрузите, както и организират собствени каузи. Като цяло кипи дейност и за половинките.

# 367
  • Мнения: 579
notar, бих казала, ако Алеко Константинов бе наш съвременник, спокойно би могъл да напише фейлетон "Бай Ганьо в масонската ложа" Simple Smile Такова е положението в българските ложи в наши дни.
О, аз съм писал нещо подобно още преди 9 г в темата. Всичко хубаво, което влиза в БГ, се побългарява и сигурно Бай Ганьо масон би бил забавен роман, но е факт, че не всичко е черно и бяло. Има бели лястовички, има пчелички, които никой не знае, има и арогантни интересчии. И не виждам нищо лошо да познавам някой и той да ми помогне - дали ще е масон или съученик, има ли значение!? Важното е да не се пресича закона. "Само законът може да ни даде свобода!"

Общи условия

Активация на акаунт