Машина за хляб - 16 част

• 97 654
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Шани,не е зле да си вземеш везна,как да измериш на око примерно 160гр.или 370(примерно)?Аз моята я купих 1ден след покупката на хлебопекарната и винаги си тегля продуктите.

# 106
  • Разград
И аз да кажа за везната.В началото не можех без нея,и мисля,че всеки начинаещ с хлебопекарната има нужда от такава,поне в началото,докато се ориентира.Аз и сега си я ползвам,сложила съм си я до машината и всичко минава първо през нея.Понякога не следвам рецепта,но пък тегля продуктите,че да мога пак да направя това,ако ми е харесало.

# 107
Шани, ще ядем ли козунак? А хляб?

Не ползвам везна, казвала съм - ползвам мензура, разграфена за брашно, захар, течност. Но...ако някой ми подари везна - не бих я върнала!

# 108
  • София
Шани, ще ядем ли козунак? А хляб?

Не ползвам везна, казвала съм - ползвам мензура, разграфена за брашно, захар, течност. Но...ако някой ми подари везна - не бих я върнала!
Ние пък си имаме една малка кухненска механична везна (май е на пружина) и нямаме проблеми. Отделно за течности баба хаджийка си има една мензура (ама тя май по скоро лабораторна отколкото кухненска). Едно време бях си направил една линийка за кофичка от кисело мляко. Бях си я оразмерил там за захар, брашно, олио, мляко и тем ми ти подобни. Трябва да видя къде съм я записал по дисковете някъде.

Иначе си мисля, че трябва да има някаква унификация при писането на рецепти, защото нали ме разбирате като се почне това със супени лъжици (бременни и слаботелесни - разбирай препълнени и равни) па чаени чаши, па кафени чаши, па няколко щипки (да не говоря, че съм чел и кристалчета) сол и така нататък направо ме карат да изпадна в някакво велико чудене. Щото искате ли да ви снимам аз колко вида чаени и кафени чаши имаме, за супените лъжици слава Богу май са три вида само. Да не говорим, че всеки кулинар си има любима оразмерителна чаша например (аз още пазя тая на баба ми като сантиментална стойност - стои до ютията и с въглища).

Апропо ако може една шега към мама Цоцолана. В подписа и пише:

"Ръководната роля в семейството принадлежи на родителите, а не на децата!"

у нас обаче:

"Ръководната роля в семейството принадлежи на внучката ..."

# 109

Да даде Господ на всеки подобна ръковдна роля......На теб ти желая внучеТА, същото го пожелавам на себе си и на всички останали, когато му дойде времето.

# 110
  • София

Да даде Господ на всеки подобна ръковдна роля......На теб ти желая внучеТА, същото го пожелавам на себе си и на всички останали, когато му дойде времето.

Сакън. Аз с една фортуна в къщи едвам се оправям па като станат няколко направо не ми се мисли.

# 111
Аз пък днес за първи път правих хляб на програма "сандвич" - повече ми хареса отколкото на основната. Сега ще пробвам още един козунак  Mr. Green

# 112
  • София
Аз пък днес за първи път правих хляб на програма "сандвич" - повече ми хареса отколкото на основната. Сега ще пробвам още един козунак  Mr. Green
Аз пък на моя Мулинекс не виждам да има такава програма за хляб тип "Сандвич".

# 113
  • с/у ОколоМръсТното

и аз отивам да пусна една програма за сандвичи.
И си чакам и твоята рецепта за козунака, нали поВниш  Laughing
Значи викате и ел. везна да си имам... бреее... дебела стана раб'тата  ooooh!

# 114
... И си чакам и твоята рецепта за козунака, нали поВниш  Laughing
...
Помня, помня, ама нека да го тествам поне още веднъж  Embarassed да не му бера срама после.

# 115
  • София :(
    Моите козунаци вече свършиха, явно са се харесали  Grinning Но тази година не ползвах готова рецепта, действах на око и съм доволна от резултата. Ако има желаещи - да споделям ексеримента си  Simple Smile

# 116
  • с/у ОколоМръсТното
   Ако има желаещи - да споделям ексеримента си  Simple Smile

ама иска ли питане?

argun - само да те питам. В момента правя "Италиански хляб", който се приготвя на 11 програма за сандвичи. Но в рецептата няма посочена мая... Дали е грешка?
Аз сложих 1пак. суха. Да видим тоз път ще се вдлъбне ли хлебчето ми или ще се надигне като 1-вото, което спретнах.
Какво мислите, сбърках ли?
Има ли въобще хляб, който се меси в хлебопекарната и в чиято рецепта да няма мая?

# 117
Шани, ако се не лъжа, ти обърнах внимание върху тази рецепта Thinking. Разбира се, че трябва мая, как без Shocked.

Аз от програмата за сандвичи съм много доволна. Става супер мек хляба. С много тънка коричка.

# 118
  • с/у ОколоМръсТното
 polin_a, мерси отново   bouquet
Извини ме, може би вече досаждам... По цял ден само чета темите за Мишината за хляб. Побърках се вече...  Crazy

Всичките ми простички изводи, които в началото си ги извадих, вече ми се сливат  ooooh!
С маята съм още на ВИЕ. Иска ми се навсякъде да се слаха по 1 пакет суха мая (на Д-рчето), че ми е най-лесно. Е, имам закупена и жива. Но явно с нея не ми се получава...  Confused

След малко свършва сандвичовия хляб.  Rolling Eyes
Някоя сполучлива рецептичка за кекс в машината да ми предложим моля... Знам, че и ти си с Аляска.  Hug

# 119
Няма за какво да се извиняваш, представям си кашата в главата ти. Но нали точно за тази рецепта ти писах преди два-три дни? Прочети си личните, мисля, че там си писахме. Слагай по едно пакетче мая на около 500 г брашно, няма проблем. Общо взето, само в рецептите от книжките са дадени някакви лъжички мая. Отначало мерих, но ми втръсна да съхранявам отворени пакетчета и сега винаги слагам по едно цяло, или по 1/4 жива.
Кекс само веднъж правих, хареса ми, но го правих на една дълга програма, която втекясах да чакам да свърши. Някой друг да ти даде рецепта, но незнам на коя програма ще го правиш.

Общи условия

Активация на акаунт