Машина за хляб - 16 част

• 97 615
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 165
Ей Наталинка, супер си! Ще го изпробвам задължително, скоро смятам да направя сефтето на торта с марципан! Като направиш твоята торта пиши и покажи за резултатите. Интересува ме за тази доза колко голяма торта ще покрие.  Hug Даже може и да го изпробвам още сега.  Thinking

Редактирам се, че се върнах и наново прочетох рецептата- значи да го пусна на програма тесто, без да го оставям да втасва, така ли?  newsm78

# 166
  • Czech Republic
Ей Наталинка, супер си! Ще го изпробвам задължително, скоро смятам да направя сефтето на торта с марципан! Като направиш твоята торта пиши и покажи за резултатите. Интересува ме за тази доза колко голяма торта ще покрие.  Hug Даже може и да го изпробвам още сега.  Thinking

Редактирам се, че се върнах и наново прочетох рецептата- значи да го пусна на програма тесто, без да го оставям да втасва, така ли?  newsm78

Дозата е достатъчна за покриване на една торта около 26-28 см. и украса, но все пак зависи от големината на фигурките.

Да машината само омесва марципана - няма втасване (то и няма какво да втасва де). Просто ако не ти се занимава с месене на ръка, използваш машина. Peace

# 167

Аз нямам представа доколко ще бъде интересно да коментираме понякога и теоретични предположения за приготвяне на хляб в машина, но ми се струва интересно да чуя все пак някое и друго мнение на по опитните домакини.

Доколкото разбрах програма "Сандвич" има приблизително следното разпределение на времето:

Предварителна подготовка   - 00:11
Разбъркване - 00:03
Месене - 00:15
Втасване - 01:42
Печене - 00:56

И веднага ми направи впечатление, голямото време за втасване. Това всъщност е нож с две остриета, защото ако количеството на маята не е точно преценено, може да доведе до превтасване и това да е един от основните дефекти. Затова личното ми мнение, е че тази програма явно може да се използва само за строго определена рецепта, а не за всяка.

Всъщност цялото време на приготвяне на хляба варира някъде около 3 часа и нещо, та много не ми е ясно какво кара някои да я предпочитат пред нормалните програми за приготвяне на хляб.

А между другото машините Мулинекс предлагат подобна програма, НО ... за приготвяне на безглутенов хляб. А за безглутеновите брашна знаем, че наистина тяхното използване коренно се различава от използването на обикновенните.

И ако може един въпрос към Ердинч:

Тази машина, за която си ми дала програмата, наистина ли няма премесвания между отделните втасвания ?

между втасванията има пауза по 1мин. и това време го прекарва със плавно въртене на бъркалките(около оборот) наляво и надясно.

ето и една рецепта за програма сандвич, от същата книжка:

# 168
дядо хаджия, аз съм с Аляска, но не съм засичала минутките на пр. Сандвич. Физически не ми е възможно в момента. При Аляската времетраенето е 3 часа. Но хляба, който излиза, е различен от основната програма. Самата кора е много мекичка, хляба е много мекичък, по-ефирен стои. Съжалявам, че се повтарям вече за кой ли път и сигурно ставам досадна, на мен самата ми дотегна вече да го пиша това. Пробвала съм доста рецепти на тази програма, и провали не съм имала. Факт е, че кората не се изпича много, което на мен ми харесва, т.е. който обича препечена коричка, по-добре да не прави на тази програма.

# 169
  • София
дядо хаджия, аз съм с Аляска, но не съм засичала минутките на пр. Сандвич. Физически не ми е възможно в момента. При Аляската времетраенето е 3 часа. Но хляба, който излиза, е различен от основната програма. Самата кора е много мекичка, хляба е много мекичък, по-ефирен стои. Съжалявам, че се повтарям вече за кой ли път и сигурно ставам досадна, на мен самата ми дотегна вече да го пиша това. Пробвала съм доста рецепти на тази програма, и провали не съм имала. Факт е, че кората не се изпича много, което на мен ми харесва, т.е. който обича препечена коричка, по-добре да не прави на тази програма.
присъединявам се напълно към мнението на polin_a Peace

# 170
  • София
дядо хаджия, аз съм с Аляска, но не съм засичала минутките на пр. Сандвич. Физически не ми е възможно в момента. При Аляската времетраенето е 3 часа. Но хляба, който излиза, е различен от основната програма. Самата кора е много мекичка, хляба е много мекичък, по-ефирен стои. ...

Аз не оспорвам качеството на програмата и/или хляба, въпросът беше дали няма някакви специфични особености в рецептите.

Например за моя Мулинекс е дадена една интересна рецепта за хляб без кора (ще Ви я цитирам по памет):

1. Топла вода - 210 мл;
2. Мляко - 115 мл;
3. Олио - 2 с.л.;
4. Сол - 2 ч.л;
5. Захар - 2 ч.л.;
6. Брашно - 600 гр;
7. Суха мая - 1.5 ч.л.

Този хляб е препоръчан точно за сандвичи и/или пък препечени филии. И не знам дали не бъркам, но тестото е изключително меко. Впрочем този типове хлябове напомнят много на рецептата на Пина за италиански хляб без кора.

Тази рецепта препоръчват да се обработва на програма за нормален хляб (първата основна програма - 3 часа и 20 минути). Тоест за Мулинекса няма специална програма за този тип хляб има специфични особености на рецептата.

А по въпроса до кората Вашата машина няма ли там опция за избор на препичане.

-----------------------------------------------------------------------------------

между втасванията има пауза по 1мин. и това време го прекарва със плавно въртене на бъркалките(около оборот) наляво и надясно.

ето и една рецепта за програма сандвич, от същата книжка:
...

Ердинч, да разбирам ли, че тази програма се използват много меки теста ?

# 171
дядо хаджия, самата програма Сандвич при Аляските не дава да се избира опция за препичане. Зададена е автоматично, явно по-слабо. Има си кора, разбира се. И да, никой не оспорва нищо. Просто се опасявам, че от прекомерното повтаряне на едно и също и самата аз си досаждам вече, а сигурно и на другите. Знам също, че Мулинекса няма специално такава програма. Много пъти е споменавано тук. При първа възможност ще се опитам да следя програмата /макар че не виждам как мога да стоя три часа нон-стоп при нея, но за общото благо, ще се прежаля Laughing/ и ще си запиша кога какво прави. Само така и не се научих кога точно свършва втасването и започва печенето. При другите програми общо взето пече 1 час преди края. Ще видя тук как е.

Ще си запиша дадената от теб рецепта и ще я направя на тази програма, че ми се вижда читава.

# 172
  • София
дядо хаджия, самата програма Сандвич при Аляските не дава да се избира опция за препичане. Зададена е автоматично, явно по-слабо.
...
Не бе човеко, остави машинката на мира да си прави там хляба, не е нужно да я дебнеш. Въпросът ми беше има ли нещо специфично в рецептите за този тип хляб. Например по меки теста, повече или по малко мая и такива ми ти работи.

То иначе не можеш да угодиш на всички. На едни си им излиза всичко по часовник, на други не, така че проблема е да се намери къде му е номера на китайката.

# 173
Ами не, няма нищо специфично. Както писах по-преди, правила съм по много рецепти, както на основната, така и на тази. И двете са 3-часови. За мен разликата идва от печенето. Аз не виждам нищо специфично и в дадената от теб рецепта между другото. Течността си отговаря за сухите съставки, маята е ок. Не виждам нищо различно от някоя друга рецепта.

# 174
  • ново
Благодарение на всички вас и аз се навих да си купя машинка. До сега пробвах няколко рецепти и нямам нито един провал   chef . Следвам вашите съвети и резултатите са на лице. Тази вечер пуснах един хляб за сандвичи и както казва polin_a - хляб, като хляб, но със сравнително по-тънка коричка и по-мек. Моята програма е 3 ч. Рецептата, която ползвах е за стандартен хляб. Машината ми е непозната за мен марка Quigg, донесоха ми я от Германия.

# 175
И аз да  споделя,правихме царевичен хляб,стана вкусен,но много сбит и тежък.Може би такъв трябва да бъде,тъй като по рецепта е с бакпулвер.Днес правихме и италиански за сандвичи стана супер...

# 176
  • София /Абсурдистан
За сега само се записвам.

# 177
програмата сандвич при моята Аляска е 2,50 ч. Само там правя хляб и много ми харесва. /Това вече го писах/. Сега съм купила един пакет Грахам-1850 и слагам три части бяло брашно и една част от тъмното. Този хляб ми е любим. Така,че рецептата няма значение. Коричката е по-препечена като го оставя да преседи в машинката,не го вадя веднага. При тази програма тя е мекичка- не твърда както при основната. Това ми харесва,защото като го режа-не се троши.

# 178
  • Панагюрище
Момичета и аз реших да си купя машина за хляб ,за сега чета и събирам мнения още не мога да реша каква да си взема-разчитам на вас да ми помогнете.

# 179
Направих хляб по рецептата, пусната от дядо хаджия и му благодаря за нея  bouquet! Като започна да меси машината и установих обаче, че 600 г брашно идват множко, стана ми малко сухо, затова добавих на два пъти по мъничко олио. Ще си коригирам в рецептата количеството, че трябва да се сложи по-малко и при нужда да се добави брашно, защото за мен това е по-добрият вариант, отколкото да се добавя мазнина. Резултата е повече от отличен, супер мек хляб Peace. Срязах го топъл и не снимах разреза. По-късно може би.

Общи условия

Активация на акаунт