Машина за хляб - 16 част

  • 97 595
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 492
благодаря ви addicted  i bubchen   bouquet

# 226
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
Здравейте момичета, аз днес правих един хляб от книжката на Мулинекс 5003, който стана много вкусен.Прави се на бързата програма ето и съставките, ако някои реши да го изпробва:

- 400 мл. вода
- 2 с.л. олио
- 2 ч.л. сол
- 1,5 с.л. захар
- 2,5 с.л. сухо мляко
- 640 гр.бяло брашно
- 4 ч.л. суха мая
аз добавих допълнително 1ч.л.  чесън на прах и 2 ч.л. шарена сол.


Много ми се иска да направя хляб със прясна мая, но не знам как да си определя количеството и ме е страх да не би да се окаже, че маята е малко или много , например ако пише 1,5 ч.л. суха мая колко прясна трябва да сложа?

# 227
  • Мнения: 9 785
... ако пише 1,5 ч.л. суха мая колко прясна трябва да сложа?

1/4 кубче.

..имам въпросче , жива мая можели да се държи във фризера?

Аз само във фризера държа. Не съм имала проблеми никога. Когато ми трябва, даже не размразявам предварително. Директно я слагам в чашка с топла вода или мляко, малко захар отгоре и тази чашка поставям в по-голямо съдче с топла вода. Така сменям изстиналата вода с топла няколко пъти, докато шупне маята.

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 15:22 от polin_a

# 228
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
polin_a, много ти благодаря за отговора. Ще се престраша и аз да почна да правя хляба с прясна мая.

# 229
  • Разград
  • Мнения: 3 114
... ако пише 1,5 ч.л. суха мая колко прясна трябва да сложа?

1/4 кубче.

Според мен е малко повече,1,5 чл суха мая=15гр прясна.
2 чл=7гр суха мая,съответно на половин кубче прясна.

# 230
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 143
рези пусти маи... дали някога ще мога да ги науча и ползвам правилно.  Close

Директно я слагам в чашка с топла вода или мляко, малко захар отгоре и тази чашка поставям в по-голямо съдче с топла вода. Така сменям изстиналата вода с топла няколко пъти, докато шупне маята.

това трябва да го запомня.   bouquet

# 231
  • Разград
  • Мнения: 3 114
рези пусти маи... дали някога ще мога да ги науча и ползвам правилно.  Close

Директно я слагам в чашка с топла вода или мляко, малко захар отгоре и тази чашка поставям в по-голямо съдче с топла вода. Така сменям изстиналата вода с топла няколко пъти, докато шупне маята.

това трябва да го запомня.   bouquet

Не се затормозявай толкова,няма нужда.
Достатъчно е само да размиеш маята в топла течност с мъничко захар и да изчакаш 5-10 минути и това е.

# 232
  • Мнения: 9 785
... ако пише 1,5 ч.л. суха мая колко прясна трябва да сложа?

1/4 кубче.

Според мен е малко повече,1,5 чл суха мая=15гр прясна.
2 чл=7гр суха мая,съответно на половин кубче прясна.


Ами по принцип като количествено съотношение, може би така си отговарят, както си написала. Но когато правя хляб /писах го и това скоро и дано пак не досаждам/, на 500 /или 600-700/ грама брашно, слагам или 1 пакет суха, или 1/4 жива мая винаги Peace.

# 233
  • София
  • Мнения: 372
аз да ви кажа, ползвам и прясна и суха - според рецептата.
има ли придимство прясната пред сухата? ако е така - ще мина на нея  newsm78

# 234
  • Мнения: 9 785
рези пусти маи... дали някога ще мога да ги науча и ползвам правилно.  Close

Директно я слагам в чашка с топла вода или мляко, малко захар отгоре и тази чашка поставям в по-голямо съдче с топла вода. Така сменям изстиналата вода с топла няколко пъти, докато шупне маята.

това трябва да го запомня.   bouquet

Не се затормозявай толкова,няма нужда.
Достатъчно е само да размиеш маята в топла течност с мъничко захар и да изчакаш 5-10 минути и това е.

И тук да добавя нещо и спирам Laughing. Пак се съгласявам с теб, но ако маята е просто охладена. Ако е замръзнала /аз винаги в последния момент се сещам да извадя от фризера Mr. Green/, тогава топлата течност изстива много бързо. Затова сменям няколко пъти. И не е чак такъв тормоз Peace.

# 235
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Полин,ти суха мая на Доктора ли ползваш? Моята е на Юва и е 14 гр в пакетче,което пък отговаря на цяло кубче прясна мая.

аз да ви кажа, ползвам и прясна и суха - според рецептата.
има ли придимство прясната пред сухата? ако е така - ще мина на нея  newsm78

Май е едно и също.Оня ден правих козунак със суха мая,стана много хубав,до сега все с прясна бях правила.И в хляба разлика не съм открила.

# 236
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Полин,съгласна Peace.
Аз пък като купувам прясна мая,винаги и гледам срока и според това казвам бройката.Съхранявам ги в хладилник и гледам до срока на годност да я използвам.Винаги си имам в наличност и суха мая,за всеки случай.

# 237
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 143
има ли придимство прясната пред сухата?

има. Аз искам да поръся най-отгоре със суха мая, да се врътна на пета и да изчезна от кухнята. Когато машината изписука, да ида и да видя готовия хляб.
Нищо не искам да втасвам, подгрявам и т.н.
Когато за сефте пуснах машината ми, точно така постъпъх. Изсипах сухата мая на Д-ра най-отгоре, в/у брашното и всичко бе станало ОК. Значи - става  Grinning

# 238
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
Искам да ви питам още нещо, когато правих козунак ми залепна за капака на машината и сега здраво се е зацапал, най-вече от захарта с която го поръсвах, та въпроса ми е, ако ви се е случвало как го измивате този капак. Мене ме е страх да го махна от машината да не го прецакам нещо. Вие маха тели го или на място го миете?

# 239
  • Разград
  • Мнения: 3 114
има ли придимство прясната пред сухата?

има. Аз искам да поръся най-отгоре със суха мая, да се врътна на пета и да изчезна от кухнята. Когато машината изписука, да ида и да видя готовия хляб.
Нищо не искам да втасвам, подгрявам и т.н.
Когато за сефте пуснах машината ми, точно така постъпъх. Изсипах сухата мая на Д-ра най-отгоре, в/у брашното и всичко бе станало ОК. Значи - става  Grinning

Това става и с прясната мая,когато правиш хляб.Натрошаваш я отгоре и готово.

Искам да ви питам още нещо, когато правих козунак ми залепна за капака на машината и сега здраво се е зацапал, най-вече от захарта с която го поръсвах, та въпроса ми е, ако ви се е случвало как го измивате този капак. Мене ме е страх да го махна от машината да не го прецакам нещо. Вие маха тели го или на място го миете?

През 5 минути навлажнявай мястото с гореща вода с домакинска гъба,предполагам,че ще омекне и ще може да се махне.

Общи условия

Активация на акаунт