Машина за хляб - 16 част

• 98 214
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 300
дядо хаджия, съжалявам, но хлябовете ти са с недоопечена повърхност Simple Smile
щом немаш проблем, си късметлия, но процента на недоволните е голям,  аз не съм ползвал моулинех, но обикалям форумите по цял свят... проблема е един: недоизпечена коричка.
капаците са най слабата част на машините, фолиото изолирва по добре капака и не позволява да се охлaжда отгоре камерата.
да, и прозореца може да го изолираш, ако можеш направи прозореца със двойно стъкло, като по между стъклата оставиш малко разстояние(въздушна възглавница), или му направи едно малко капаче от фолио и ок.  аз даже и на Severin'a му направих капаче на стъклото(просто от мерак).

козунаците съдържат в голямо количество захар, за това се препичат по добре, даже и изгарят.

поздрави от Анкара

-моyлнексите са прочути със недоизпечената си коричка..
-нема за кво да им давате толкова парички...
....
Ааааа комшу да ма извиняваш. Мулинекса си ми е добър и не съжалявам за парите, които съм дал за него. Всъщност прави ми проблеми при тестените изделия, които са с голям обем и излезат извън контейнера. Тогава да ... наистина отгоре стои като недопечен. Иначе при малките обеми си върши работа страхотно.
Сега... аз тука не споря с теб просто си споделям мнението, пък и нали знаеш всеки си има предпочитания.

Иначе тая идея с фолиото ми харесва ама се притеснявам дали пък няма нещо да увреди на машинката. Може би ще я пробвам но толкова колкото да ми покрие прозореца за наблюдение.

...
Ердинч, фолиото каква роля играе?  newsm78
По принцип на всички машинки реотаните са отдолу и предполагам, че фолиото е сложено за отразяване на топлината от тях. Демек нещо като да я докара и отгоре. Затова на повечето машинки капаците отвътре са с метално покритие.

Впрочем дали не сте обърнали внимание, че светлата част на хляба отгоре почти съвпада с прозореца за наблюдение.

Ето ви две снимки и от мен. Този хляб е правен изцяло в машината за Гергьовден миналата година.

- в профил
- в анфас

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 12:52 от Ердинч

# 301
  • София
дядо хаджия, съжалявам, но хлябовете ти са с недоопечена повърхност Simple Smile
Както казах и в предишното мнение въпрос на вкус и предпочитания. Тука между другото във форума наскоро се вихри модата на хляб без кора (пак разбира се въпрос на вкус).

# 302
Както казах и в предишното мнение въпрос на вкус и предпочитания. Тука между другото във форума наскоро се вихри модата на хляб без кора (пак разбира се въпрос на вкус).

smile3521 smile3521 smile3521

Точно така - въпрос на вкус. Аз обичам по-бели повърхности Laughing.

# 303

няма проблем, съгласен съм

поздрави

# 304
Моите хлебчета са по бели и от тези на Addicted отгоре вътре е изпечен идеално но отгоре хич не е добре а аз обичам доста препечено,и козунак правих и той същата история бял отгоре.Да ходя ли да я връщам днес е трети ден може да я сменят или и другата ще е същата

# 305
След като изстина сладкиша, го опитах и разбрах защо падаше и се вдигаше. Много е вкусен, но яйцата са много. А и при мен 2 от яйцата имаха по 2 жълтъка. Следващия път ще сложа 4 яйца и ще спазя точно другите дози.

Мале ми ти реално си сложила с цяло яйце почти две повече #Crazy.Ама нищо де.Важното е, че не го е изяло кучето кекса.Поне парченце не му ли дадохте на горкото животно hahaha.
Железен се оказа тоя кекс.Печен, спаднал, пак печен Peace Peace Peace
Аз мисля да си го ползвам като основа тази рецепта за кейкове в машината и да си ги украсявам с по модерни неща - разни добавки и тем подобни.Трябва пак да направя Hug

# 306
  • София

няма проблем, съгласен съм

поздрави

Комшу отдавна се глася да те питам забелязваш ли някаква промяна в предпочитанията към видовете хлябове при вас в Турция. В смисъл и при вас ли настъпва модата на разни черни, пълнозърнести и аз не знам какви си още хлябове или турската домакиня си предпочита класическия и традиционен хляб.

# 307
Комшу отдавна се глася да те питам забелязваш ли някаква промяна в предпочитанията към видовете хлябове при вас в Турция. В смисъл и при вас ли настъпва модата на разни черни, пълнозърнести и аз не знам какви си още хлябове или турската домакиня си предпочита класическия и традиционен хляб.

комшу, модата е започната много отдавна, има ги всички видове, даже и вносни. определено по всеки край на Анадола си има за него присъщ хляб, например Афьон е прочут със хляба си от картофи, покрай Измир има хляб със сладка закваска от нахут, черноморието е прочуто с царевичния и натуралния си световно известен бял хляб, например в селата хората си правят хляба сами( http://88l.joo.ru ), в момента не се сещам но могат да се посочат безброй примери http://88k.joo.ru

# 308
  • София
комшу, модата е започната много отдавна, има ги всички видове, даже и вносни. определено по всеки край на Анадола си има за него присъщ хляб, например Афьон е прочут със хляба си от картофи, покрай Измир има хляб със сладка закваска от нахут, черноморието е прочуто с царевичния и натуралния си световно известен бял хляб, например в селата хората си правят хляба сами( http://88l.joo.ru ), в момента не се сещам но могат да се посочат безброй примери http://88k.joo.ru

Мдааа моята майка ми е разказвала, че навремето баба ми е слагала картофи в хляба и ставал пухкав и мек. В интернета се подвизават някакви рецепти, но нещо не ми хващат окото - ако намериш някоя оригинална от вашия край пусни я да я пробваме.

Мама Цоцоланка сега е луднала на тема домашна закваска, но мисля, че я прави от брашно. За нахута беше споменато май в нейната тема но май не я развиха. А защо сладка ? Слагате сигурно повече захар в нея или тя просто от нахута си излиза такава.

# 309
  • Монреал
Момичета, здравейте.
Не съм писала в тази тема, но имам машина /немска/ от няколко години и я ползвам доста рационално.  Laughing Както и вие, предполагам.
Имам обаче спешна нужда от съвет. Много харесваме един хляб, който се продава на пазара при нас - югоизточна България. На етикета пише точно "Хляб без брашно" Пише, че е от цели пшенични зърна, но на мен ми се струва, че са по скоро натрошени и определено има малко брашно, хляба не изхлежда свсем като тухла.
Днес реших да измисля моя си рецепта за подобен тип хляб и натроших жито, сложих елда, залях ги с вода, за да омекнат и ги оставих да се накиснат. Сега ги сложих в машината, но прибавих и вода, явно повече дойде и тестото ми стана като за хляб и половина.
На каква програма да го пека? Пуснах да се меси на основната, дано тестото не излезе от кошницата. Правили ли сте подобни експерименти с натрошена пшеница?

Връщам се да добавя и друг въпрос: Имате ли снимка на този хляб без кори, за който се говори тук? Нещо не мога да си го представя?  Моят хлаб винаги е ставал с дебела кора от всички страни, като селския едно време.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 15:05 от dima

# 310
Отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Сега пуснах хляб с обикновено, типово, царевично брашно, пшеничени трици и овесени ядки. Всеки път импровизирам и ядем различен хляб всеки път. Благодарение на вас.

# 311
А защо сладка ? Слагате сигурно повече захар в нея или тя просто от нахута си излиза такава.

не знам, но така и викат, впрочем a на нормалната закваска и викат кисела.

ето как изглежда хляба http://88m.joo.ru и закваската http://88p.joo.ru от нахут

във Афьон картофеният хляб се продава дори и на пазара, снимка http://88n.joo.ru

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 15:50 от Ердинч

# 312
ако намериш някоя оригинална от вашия край пусни я да я пробваме.

ето оригинала за картофения хляб от Афьон.

Селски хляб АФЬОН (за 20 хляба)( http://afyonlurabiasultan.blogcu.com/afyon-ekmegi_6066821.html)
Материали:
• Половин чувал брашно
• 10 кг. картофи
• Половин килограм стара закваска останала от предишния хляб
• 2 шепи сол
• вода, колкото поеме

подготовка:
първо се сваряват картофите в безсолна вода, обелват се и се покриват със кърпа и се оставят встрани. Сложете в малък съд старата закваска. вмесете я хубаво като добавите отгоре малко брашно и затоплена вода, след това я оставете да втаса до сутринта. На другата сутрин пресейте брашното във голям съд, в едната страна сложете намачканите картофи във вид пюре и ги разбъркайте със гореща вода( така се затоплят и картофите), а в другата страна на съда пресятото брашно. Закваската се изсипва вързу картофената смеска и се омесва. След като я омесим добре poчвaме лека полека със месене да прибавяме постепенно брашното и водатa, колкото поеме. меси се близо 1 час. готовото тесто се поръсва с брашно и се покрива със кърпа( в зимно време се покрива със одеало). За близо 1час тестото трябва да втаса, за да разберем дали е втасало боцкаме със пръст, боцнатото място трябва да се възвърне в първоначалното си положение, ако е така, тестото е втасало демек. Не забравяме да отделим закваска за следващия хляб, от останалото тесто се оформят хлябове и се пече на селска фурна (не е желателно, но за подръжка, може да се прибави и малко нормална закваска)

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 20:32 от Ердинч

# 313
  • София
Аз мисля да си го ползвам като основа тази рецепта за кейкове в машината и да си ги украсявам с по модерни неща - разни добавки и тем подобни.Трябва пак да направя Hug
Бъни, не знам какви са те плановете, ама аз да си кажа  Peace
като го правих за първи път, добавих само орехи и стана номер 1!!!
втори път - добавих и стафиди - нищо не стана  Embarassed не се наду и вътре си остана суров, колкото и да го прегарях отвън - викам си - ще го изрежа после, само и само да се опече отвътре, аме НЕ...
трети път - само орехи и във фурната, че исках да занесем на едно място, защото пък си е МНОГО вкусен  Peace
четвърти път - още не се е случил, ама пак ще пробвам с орехи и стафиди в машината  Joy да видим кой е по-инат  Twisted Evil

# 314
Адиктед мерси, че сподели.Аз като чета май като при хлябовете е.Трябва да се следи гъстотата на тестото ама ха познай как трябва да изглежда newsm78 newsm78.Хляба вече го надуших и на око карам ама при кексовете ще трябвада се потрудя повече като прибавям разни неща.
От големината на яйцата май пак си зависи newsm78.
Аз току що изкарах един хляб за първи път на програма за Безглутенов хляб.Да ми питате що така направих.От любопитство Sick.Ама нещо не ви двъхва вяра тоя хляб.
Като поизстине ще го снимам да го покажа.

Общи условия

Активация на акаунт