Машина за хляб - 16 част

• 97 700
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 540
  • Панагюрище
Дядо Хаджия,а по каква рецепта прави козунака?

# 541
дядо Хaджия, следях творческите ти успехи в козуначената тема, без съмнение резултата е бил зашеметяващ, както вече казах, баба Хаджийка сигурно е много доволна и хвърчат целувки от всички страни  Joy  а този път промени ли нещо в технологията за да ти стане козунака по-различен и още по-хубав?

аз да искажа благодарностите си към всички, които ми дадоха съвет как да осъваршенствам хляба. смених брашното, хляба става един пухкав, вече съм на път към ефекта “душица“  Grinning   да ви питам само вие кога слагате олиото?  защото в козуначената тема прочетох съветите на Tandoori , която казва, че добавя мазнината по малко винаги след брашното. реших да процедирам така и с хляба и наистина има огромна разлика.
и още един въпрос ми нахлува. както ви казах преди, тук не упоменават типа на брашното. сега попаднах на едно снежно бяло брашно и въпроса ми е брашно от тип 550 снежно бяло ли е или не точно?

# 542
Мисля,че брашно тип 550 се внася в БГ.Нашенското тип 450 е бяло,много финно и подходящо за кексове бблатове за торти аз поне ползвам от него
Това брашно има по малко глутен и повече нишесте.

# 543
Здравейте.Да кажа и аз за брашната.От две седмици ползвам различни брашна...един вид рецепта и всички хлябове имат минимална разлика.Едни брашна белеят,други жълтеят,едни като тебеширен прах,другите по плътни.Но ако се спазва точно грамажа винаги ми се получава.То и с прясното мляко е така.Дори и еднакъв процент от различните производители има разлика.Иначе хлебчетата ми са като на Ердинч/защото и аз имам такава машинка но за 750 гр./В момента не съм се сдобила с фото и за това само ви чета и възхищавам от творенията ви.Днес пробвам стандартната рецепта на мах-мама в разнообразие с малко маслини и чубричка.За резултата ще пиша след 3 часа-сега меси.

# 544
хляб надолу с главата.   Grinning

оня ден попаднах на един английски сайт, който разправяше за overturning technique , с тая техника се постига много добре опечен хляб и много добра коричка.

-30 мин. преди свършване на програмата за печене изключи машината от щепсела,
-набързо извади контейнера,
-затвори капака за да не изстине машината
-извади и хляба набързо от контейнера
-намушни хляба отдолу и на диагонал(както на снимката)
-обърни я и я сложи пак в машината (както на снимката)
-включи машината
-цялата операция е близо с 1 мин. времетраене

newsm78

източник: http://ekmeksanati.info/index.php?action=post;topic=192.0;num_replies=0

изпробва се успешно в един турски форум. получи се по хубава и каламеризирана кора и по добре изпечен хляб.
особенно се препоръчва за мулинексарите Mr. Green

Последна редакция: сб, 02 май 2009, 11:18 от Ердинч

# 545
Защо, препоръчваш този вариант на печене към мулинексарите? Имаш лоши впечатления към този модел ли?

# 546
  • София
Защо, препоръчваш този вариант на печене към мулинексарите? Имаш лоши впечатления към този модел ли?
предполагам, че е заради коричката отгоре  Peace

снощи правих Омега 3. точно по рецептата, само вместо рапично олио, сложих зехтин. пак превтаса  Crossing Arms
имам въпрос: може ли като го видя, че е втасало, да си пусна не режим Готвене /при 5003/ за определените минути и да си го оставя да си се пече. Видях го вчера като беше готов, ама не знаех дали става така.  newsm78

# 547
  • Разград
предполагам, че е заради коричката отгоре  Peace

снощи правих Омега 3. точно по рецептата, само вместо рапично олио, сложих зехтин. пак превтаса  Crossing Arms
имам въпрос: може ли като го видя, че е втасало, да си пусна не режим Готвене /при 5003/ за определените минути и да си го оставя да си се пече. Видях го вчера като беше готов, ама не знаех дали става така.  newsm78

Можеш,правила съм така,само че при мен е програма-печене.

# 548

този вариант си няма нищо общо със мулинекса. аз нямам личен опит със него, само малко се пошегувах, понеже в цял свят и по много форуми се развиват теми за недоизпечената коричка на мулинекса. нямах лошо намерение. само шега.

# 549
Но ако се спазва точно грамажа винаги ми се получава.

много точно казано, заедно със точно прибавените продукти,  ако се внимава и за вида на тестото, всичко е ок.

сухо тесто, трябва още вода.............................................. 

маже под бъркалките, много мокро тесто, трябва още брашно ................ 

OK...

# 550
  • София
...
...

Комшу ти май искаш нещо да ми кажеш аааа ?  newsm62
Ела бе ... ела да ти покажа аз какъв козунак правих вчера па тогава ми говори ти за мулинекса.

Впрочем тоя шиш не е ли пластмастов. И как се не стопи от топлината или пък да се деформира от капака като го затвориш.

# 551
Svilena33  мерси за рецептите, те ме подсетиха за книжката която си купих  допълнително   с машинката, бях я забравила  с моите упорити опити да получа крехка коричка. От поместените вътре рецепти  направих първия хляб, мн. по-добър за разлика от книгата която дават с машинката, ако искаш хвърли едно око.
Baguette tradition
1 п.мая-5г.
450 г.брашно Т55
250 мл.вода
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
2 с.л.олио или зехтин / може да се добави малко пр.мляко за по наситен цвят
Programme pate  13: 2 h 20
След оформянето  се оставят на страни  за 30мин.,печат се 30мин. при 190°C

Последна редакция: сб, 02 май 2009, 13:05 от Dina.K

# 552
...
...

Ела бе ... ела да ти покажа аз какъв козунак правих вчера па тогава ми говори ти за мулинекса.

Впрочем тоя шиш не е ли пластмастов. И как се не стопи от топлината или пък да се деформира от капака като го затвориш.
    Така, така дядо Хаджия дръж фронта, ние  с 14 програма грешка нямаме.  newsm10

# 553
Докладвам-стана страхотен с маслинки и сложих мъничко ронена чубричка.Следващия път шарена сол и то 1/2 чаена лъжичка.Благодаря още веднъж на мах-мама.Дина ще се възползвам и от твоята рецепта,ти само го месиш и печеш във фурната ли.
И един въпрос към Ердинч-гледам,че хлебчетата ти са препечени...а аз все предварително изключвам,че ме е страх да не изгори от долу/макар ,че реотаните ми са странични /и не съм я оставила до сега до края на програмата...дори и препечена като твоята пак ли е мека коричката?Благодаря ти предварително.

# 554

Mr. Green впрочем шегата беше за вас,
yes, улучих точно от десятката(със съвсем малко отклонение).

Така, така дядо Хаджия дръж фронта, ние  с 14 програма грешка нямаме.  newsm10

bouquet   bouquet   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт