Машина за хляб - 16 част

  • 97 523
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 855
  • София
  • Мнения: 119
Привет   bouquet
От днес и аз съм горд собственик на такава машинка и в момента ми втасва първото хлебче.
Като стане готов ще пиша пак, а ако се проваля ще имам нужда от вашата помощ, да ме насочите към някоя по точна рецепта.
Използвах рецепта от книжката, но ми се стори много рядко и добавих брашно, та затова малко се съмнявам в крайния резултат.
Искам и аз да се науча да правя като вашите красоти. Blush

# 856
  • Разград
  • Мнения: 3 114


За хляб ползвам само бързата/късата програма,при мен е 1,20 часа.
Ползвам една рецепта с половин кубче мая,но се налага да спирам машинката преди печенето за малко,за да дам на тестото време да втаса,че ми се струва недостатъчно.След това включвам в контакта и печенето продължава,ако пък се е изтрила програмата,тогава пускам само печене.
Няколко пъти съм слагала по цяло кубче мая,тогава не ми се е налагало да спирам машинката.
Има и нещо друго,на тази програма нагряването на тестото започва почти веднага след стартирането на програмата,затова капака на машинката трябва бързо да се отваря и затваря при необходимост,за да не избяга топлото.
Рецептата е:

300 мл топло прясно мляко
3-4 сл олио
500 гр брашно
1 чл сол
1 непълна сл захар
половин кубче прясна мая

Рецептата търпи вариации.Например-част от прясното мляко заменям с кисело,може да се прибави 1 предварително разбито яйце,като отнемаш 50 мл от прясното мляко,могат да се прибавят семена,трици,ядки.Всякак съм правила.
Ако искаш по-малък хляб,намаляваш с малко продуктите,не е нужно да си съвсем точна в количествата.Наблюдаваш тестото в началото,ако е нужно прибавяш брашно или топла вода.
този хляб не може ли само с вода,т.е. обикновен хляб с повече мая/заради късата програма/



Може и да може,не съм пробвала,но ти опитай и после пиши.

# 857
  • Мнения: 9 785
Шани, върти ми се из главата 0:58 минути, но коя от двете програми е, не се сещам в момента. Дано не е късно за уточнението ми Laughing

# 858
  • Мнения: 28
Здравейте,къде мога да намеря рецептата на Ердинч  за шарения хляб и на този с кисело мляко.

# 859
  • Варна
  • Мнения: 975
newsm78 една идея,

половинката на приготвеното тесто се смесва със доматено пюре или с нещо друго ...

       

           



рыжая завитушка,  цялата рецепта: http://www.vse-hlebopechki.ru/?page_id=154

edit1:
и нещо подобно


edit2:

Заповядай.

# 860
# 861
  • Мнения: 28
Ердинч  какво си сложил в хляба,изглежда страхотнооооооо

# 862
  • София
  • Мнения: 547
по-нагоре е писал - доматено пюре Wink

# 863
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 143
по-нагоре е писал - доматено пюре Wink

а в другата част?

 polin_a - не е късно  Hug Много ти благодаря  Heart Eyes  bouquet

# 864
  • Мнения: 5 001
Пфуууу.....ихАбих продуктите 'начи  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
Жалко,че не мога да ви покажа снимка...

Правих хляб с кисело мляко и яйца от рецептите на първата страничка.Няко каза,че е правил хляб с кисело  мляко и яйца,та погледнах в рецептите..Обаче имаше в рецептата и 1/2 ч.л. сода  Sick Sick Sick Sick Sick
Уж не беше много ама как мирише на сода тоя хляяяб.Ужас ви казвам!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Гадост на крадрат! Ще отиде в кофата....Пфууууу.....

МНОГО МЕ Е ЯД ви казвам....Направо съм яхнала метлата!!!

# 865
  • София
  • Мнения: 974
Аз редовно правя питка и пица, като в рецептата ми има и кисело мляко и яйца, и сода и мая. На 1 кофичка кисело мляко слагам 1 равна чаена лъжичка сода...но признавам не съм пекла в машината, само за тесто я ползвам Wink
Колко беше киселото мляко по тази рецепта? А и брашното ми е около килограм...та от тук можеш да прецениш пропорциите.

# 866
  • Мнения: 5 001
Ето по тази рецепта
http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190825

Обаче стана много рядко тесто и се наложи да добавя още на око...Докато започне да не маже под бъркалките....Хубаво се омеси,хубаво бухна,втаса....Обаче тоя соден мирис и вкус направо ме уби!
Правя содена питка в къщи.Тя е без мая даже...Много я обичаме.Но това не се яде просто...А,да...И ако слагам яйца трябва да е само 1....Много яйчен вкус има също не ми хареса...

# 867
  • София
  • Мнения: 8 492
Ето по тази рецепта
http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190825

Обаче стана много рядко тесто и се наложи да добавя още на око...Докато започне да не маже под бъркалките....Хубаво се омеси,хубаво бухна,втаса....Обаче тоя соден мирис и вкус направо ме уби!
Правя содена питка в къщи.Тя е без мая даже...Много я обичаме.Но това не се яде просто...А,да...И ако слагам яйца трябва да е само 1....Много яйчен вкус има също не ми хареса...

Аз също правя хляб основно с кисело мляко (прясно почти не ползвам или рядко го ползвам) обаче не си спомням да слагам сода.

Впрочем нямаше ли традиция содата да се угаси с кисело мляко първо и тогава да се прибавя към тестото. И ако не е тайна защо аджиба като има мая ви трябва и още един набухвател като содата.

# 868
  • Мнения: 5 001
Впрочем нямаше ли традиция содата да се угаси с кисело мляко първо и тогава да се прибавя към тестото. И ако не е тайна защо аджиба като има мая ви трябва и още един набухвател като содата.
Аз съм още новичка с машината и експериментирам с рецептите от първа страница....

Иначе загасих содата в киселото мляко....Шупна....

Оф.....И аз се зачудих защо трябва и сода да има ,след като има мая...Ама....още не се отпускам да правя свободни съчинения...

Дядо хаджия може ли да ми напишеш рецептата по която ТИ правиш хляб?  Blush  Praynig

# 869
  • София
  • Мнения: 974
Аз тази рецепта я ползвам главно за питки, пици, мекици, нещо като тутманик също...това е т.нар хладилно тесто. Замразявам го също...оттук и предполагам наличието на сода в рецептата.
Моята рецепта е по-различна от тази, която е ползвала Мастерчето, и ми е любима ....ползвам я открай време, още преди машината

Общи условия

Активация на акаунт