Тъмната страна на официалната медицина

• 46 575
  • 333
  •   1
Отговори
# 225
  • София - Варна - Бургас
Едно е да оправдаваш цинични думи, а съвсем друго да правиш оценки на нечии действия, цитирам:

"...Все пак ако действията им са допринесли за това, трябва да ги осъдим възможно най-скоро..."

http://dnes.dir.bg/news.php?id=7555802&nt=4

# 226
Няма такова нещо, Александър! Тук не става дума за доза цинизъм, а за нещо много по-сериозно. Ако си лекар, нямаш право да говориш по този начин и точка. Не може да се очаква от човек, който се псува едно бебе, в същото време да се грижи съвестно за него. Като са изморени, да се запишат на йога или да си сменят професията. Никой не ги държи насила там.
Иначе от ББ на второ четене хич не съм изненада. Той самият използва такъв тон, следван от министрите си (преди Димитров беше Дянков) и т.н.

# 227
Цитат
Да не при плацентите? Щот да не го грабнат нещо?
имате ли идея какво се прави с плацентите? защо ги вадят от биологичните отпадъци? Нещо ми се върти в главата...

Плацентите се съхраняват отделно и се предават на фирми, които извилачат от тях продукти за фармацията и козметичната индустрия. Те не се считат за биологично опасен отпадък (поне не се третират като такъв) и няма проблем човек да си взема плацентата от болницата, ако желае. Масово хората обаче не знаят какво да правят с плацентата и затова почти никой не си я иска...

Много се чудих защо се раздухва случай с късен аборт, при все че толкова донесени и живи до раждането си бебета умират по болниците от неадекватни действия по време на самото раждане... Защо в някаква провинциална болница се инталират СРС-та.... Струва ми се, че никой не се интерусаво от живота и здравето на родилките, бебета или други пациенти; просто лекарските протести дойдоха в повече на ББ и ЦЦ; очаквам и от други болници скоро да изскочат случаи... Да му мислят тези, които са били най-активни в протестите!! Twisted Evil

# 228
Meg!, сигурно и такъв момент има, ама да му мислят, да му мислят, колко да му мислят, дет' вика Емо Чолаков. Ако не са прекрачили една определена граница, на всички ще им стане ясно, че историята е съшита с бели конци. Мисълта ми е, че мотивите на тези, разпоредили поставянето на СРС-тата, по никакъв начин не омаломажават това, което се е случило в болницата.

А това, че на никой от високите етажи не му пука за здравето на родилките, бебетата, пациентите, еле пък за тази конкретно родилка, това, уви, и аз вярвам, че е така  Confused

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 11:23 от Maria.St

# 229
Meg, така е - ако някой нямаше нужда да очерни лекарите, случаят никога нямаше да излезе наяве.
Но пък това не променя факта, че подобно отношение е правило, а не изключение в нашите болници. И реакцията на ЛС е мигновена - ще съдят държавата, имало стандарти! И какво като има стандарти?! Ако едно бебе се роди живо, трябва ли да го изхвърлят на боклука, защото не отговаря на стандарта им за човек?! Тук става дума за елементарна човещина, освен всичко друго. Стандатрът ли им дава право да вземат решение дали ще оцелее или не и да не си размърдат задниците да викнат неонатолог?

Случаят е особено потресаващ, защото е с бебе. Но това се случва във всякакви болници и с всякакви болни. Преди години един "лекар" отказа да направи операция на запушени кръвоносни съдове на баща ми преди да внесем 300 долара дарение /доларът по това време беше 3 лева/, с ясното съзнание, че състоянието му е животозастрашяващо. За отношението към раковоболните пък изобщо не ми се говори....Просто някой "бог в бяла престилка решава", че някой си няма да живее и го оставя да се оправя както може като не пропуска да го нахока, че му отнема ценното време с лиготиите си Sick

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 11:26 от agneshka

# 230
Именно, именно.. Съвсем не толкова отдавна, шефът на една пловдиска болница си позволи в национален ефир да се държи арогантно с една майка (почти наричайки я с нецензурна дума, защото нямала сключен брак с бащата на детето). При сходни обстоятелсва, само че "абортът" там беше в доста по-късна седмица, по-голямо бебе (пардон, "плод") и жената протестираше, че не е информирана за смъртта, не са и дали да си види детето и т.н. Да последва нещо от това? Да подаде оставка този човек? Или поне да си взе дълга отпуска, та да си почине малко? Шумя се, въртяха се нещата около конкретния случай и... кучетата си лаят, керванът си върви  Sick

пп За раково-болни и възрастни направо да не подхващаме темата, щом за новия живот са такива нещата, всеки може да си представи докъде се стига в останалите случаи...  

# 231
В България, ако бебето почине след раждането, не ти го дават да го видиш, нито да си го вземеш и да го погребеш като човек. Може би защото за тези "хуманни" лекари това не е човек, а просто преждевременно роден плод/фетус, който така или иначе няма шанс. Чувствата на родителите нямат никакво значение, не им се оказва психологическа подкрепа. Нещо повече, много често майката се овиква да не реве, защото е млада и ще си роди друго дете ooooh! Това са неща елементарни...за които не можеш да осъдиш никой лекар, но те не са без значение. И промяната трябва да започне именно от там, а не да се оправдават, че говорели цинично, но били супер професионалисти Shocked Професионализмът изисква поне елементарно уважение към пациента/клиента..

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 13:20 от agneshka

# 232
В България, ако бебето почине след раждането, не ти го дават да го видиш, нито да си го вземеш и да го погребеш като човек. Може би защото за тези "хуманни" лекари това не е човек, а просто преждевременно роден плод/фетус, който така или иначе няма шанс.

Стана ми интересно - това в кой закон го пише?    Thinking   Щото аз се сещам за доста истории с откраднати в родилното бебета и обявени пред родителите за починали...

# 233
Стана ми интересно - това в кой закон го пише?    Thinking 
Не съм срещала да го пише в закон,  но е практика. Имам няколко познати с подобни случаи. Дори и да не са откраднати бебетата, винаги ще има съмнение, докато се действа по този нечовешки начин.

# 234
Не съм срещала да го пише в закон,  но е практика. Имам няколко познати с подобни случаи. Дори и да не са откраднати бебетата, винаги ще има съмнение, докато се действа по този нечовешки начин.

В ЗГР пише какво се прави в такива случаи документално, но то няма нищо общо с цитираното нечовешко отношение. То е плод на вярването (подчертавам тази дума), че така травмата за родителите е по-малка и по-бързо ще превъзмогнат загубата. Изследвания от по-цивилизования сват обаче показват, че травмата се превъзмогва именно когато родителите имат възможност да подържат детето си, да го обрекат с дрешки и да го погребат както и където сметнат за добре. Така са затваря историята на едни живот и човек може да продължи нататък. Иначе травмата си остава отворена, само с допълнителна целенасочена работа (най-често с психотерапевт) може да се затвори.

# 235

В "онази"  Sad тема една мама сподели - почти веднага след раждането, докато още не си дошъл на себе си и се опитваш да възприемеш факта, че бебето ти е мъртво, борейки се с шока и ужаса, идва някаква писарушка, почва да ти чете напевно някаква декларация, от сорта на: "Отказвам се от трупа на мъртвороденото от мен дете..." Sad
После ти дават да се подпишеш и изчезват.
  Confused

# 236
А защо според вас бащата на ученичката няма да съди лекарите?Има нещоо гнило тука-най-вероятно тя си е платила тези 900-1000 лв.,за да абортира в напредналата бременност,а останалото е стечение на обстоятелствата.
В момента тази история занимава всички,за да ги отвлича от много други наболели обществени проблеми...
Иначе не оправдавам нито лекарите,нито начина по който за пореден път си е позволила да действа полицията.

# 237
Няма никакво значение дали детето е желано или не.  
То се е родило, било е живо 24 часа, въпреки че не са положени никакви грижи за него. Не е потърсен неонатолог, съмнявам се че е било поставено в кувьоз дори. Къде са грижите на държавата, които му се полагат по Конституция?? Иначе са много загрижени да ваксинират недоносените деца, ама като стане дума за капка човещина - ами няма такава!

Вижте какво правят в развитите държави - бебе родено 275 гр. 15 седмици преди термин не само че не се третира като фетус, ами е отгледано до 9-тия месец в болницата, когато състоянието му е стабилно и родителите му вече ще могат да се грижат сами за него, без лекарска помощ: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=401879

# 238
А защо според вас бащата на ученичката няма да съди лекарите?Има нещоо гнило тука-най-вероятно тя си е платила тези 900-1000 лв.,за да абортира в напредналата бременност,а останалото е стечение на обстоятелствата.

Личи си, че не си чела темата.
За какво да ги съди?
Те не са искали това бебе, за тях то е цигане, не внуче.
За тях това е възможно най- добрия вариант - отървали са се от нежеланото бебе, всичко е О.К.
За какво да съдят лекарите?!
Това пък за 1000- те лева въобще няма да го коментирам.  Tired
Как си ги съчинявате такива, направо не знам.
  ooooh!

# 239
В България, ако бебето почине след раждането, не ти го дават да го видиш, нито да си го вземеш и да го погребеш като човек.
Не знаех за това. У4удва ме оба4е факта, 4е никой не е пожелал да си прибере телцето. Наистина вси4ки се съгласяват от раз на така поставените условия? Невероятно!

Общи условия

Активация на акаунт