Деца с увреден слух-7

• 40 579
  • 369
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Момичета, намерих някакъв имейл на Петя и още онзиден и писах. Но още не ми е отговорила!
Поздрави

# 136
  • Sofia
Здравейте момичета!
Благодарение на Лони намерих Петя!
Тя не е на 100 % сигурна, но това което си спомня е-копирам го:

Честно да ти кажа, не мога да съм сигурна вече. Мина толкова много време. Но все пак ще опитам. Първо е необходимо да се набави епикриза или медицински док. удостоверяващ наличието на проблем, заради който детето не може да се развива нормално без да се подпомага. След това се подават:

Заявление към учебното заведение - градина, за ресурсно подпомагане;
Заявление от директора на учебното заведение към директора на Ресурсния център за отпускане на ресурсен учител;
Заявление от родителя до Ресурсния център, че желае детето му да бъде подпомагано от ресурсен учител.
Копие от акт за раждане.
Епикриза.

Обаждате се в Районния инспекторат по образованието и питате кога са датите за Експертните комисии за оценяване на децата, които се нуждаят от ресурсно подпомагане. И отивате с детето.
Разбира се може да се обадите по телефона а Ресурсния център за информация.

Съжалявам, че не съм съвсем изчерпателна , но наистина сега не знам как стоят нещата.

# 137
И аз се включвам, защото точно това правя в момента.

Заедно с Мая и копие то акта за раждане, епикризи от Бера-та(във ВМА и ИСУЛ), ТЕЛК, и последни аудиограми отидохме на комисията, която заседава всеки делничен ден до 20.06 в сградата на 113 училище-Сава Филаретов, с/у Арена-запад. Там на място ми дадоха да попълня молба за отпускане на рес. преподавател.
Другата седмица ще ми връчат решението. Трябва да го взема от ул. Антим I.
Ако има друг, който се интересува от отпускането на рес. преподавател, задължително е да се явите на комисия до 20.06, за да сте сигурни че следващата уч. година детето ще има такъв преподавател. Комисия след тази дата няма да има до началото на септември когато, както ми обясниха от рес. център, ще е късно да се кандидатства за рес. учител.
Мира, Лони, благодаря ви!   bouquet

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 09:19 от bebonina

# 138
Може ли един смешен въпрос....имаш право на избор на ресурсен или които ти се падне?

# 139
Който ти се падне. Но може да поискаш да го сменят, ако си недоволен. Не зная дали това става лесно, обаче...

# 140
  • Sofia
Който ти се падне!И Боби, за съжаление, въпроса ти никак не е смешен!
Аз вече 2 ресурсни "уволнявам"! Даже на последната "право куме в очи" и казах, че за мене е некомпетентна да обучава детето ми и не желая да идва.
Може ли ресурсен учител, който идва, за да обучава детето ми да ми каже : Ми тя Веси тука ме занимава днеска...???????? Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked ooooh! ooooh! ooooh! Аз все си мисля, че тя идва за да занимава Веси. Ако пък не е така - да плащат на Веси да си занимва ресурсните!!!!!!!!!!!!!
От Ресурсния ми обещаха, че от септамври ще имаме нова ресурсна-по компетентна!
Най хубавото е, че от новата учебна година в градината ще им още едно дете с КИ и силно се надявам, с майката да си извоюваме свестна ресурсна.
Най лошото е , че повечето ресурсни изобщо не са запознати с проблемите на децата. А те не са ресурсни амо на деца с КИ.
Например Ресурсните, които посещават наща градина, посещават и още една, в която има деца с най различни проблеми - ДЦП, аутизъм и т.н. Последната ресурсна напрмер ми казва -  аз в другата градина имм едно дете, което нещо ръката му не е добре...така малко кривичка е.... Shocked
Просто не мога да го напиша. Като с видиме ще ви го кажа с думи и емоции-  направо изумях-тя не знае, че детото има ДЦП!
Незнам...просто нямам думи!

# 141
ZDRAVEITE,MAI4ICI,AZ ISKAM DA VI ZADAM EDIN VAPROS OTNOSNO SLUXA PRI BEBETATA.IMAM MOM4ENCE NA 4 MESECA ,KOITO SE RODI S PNEVMONIA I IMAMXME DOSTA PROBLEMI KATO;POVRA6TANE NENADAVA6E NA KG. I RED DR NE6TA.NO SEGA VSI4KO SE OPRAVI SAMO ME PRITESNIAVA FAKTA 4E KATO MU PLIASKAM S RACE BUKVALNO DO U6I4KITE TOI NEREAGIRA, A KATO MU GOVORI6 VSE EDNO SI 4UVA BEZ PROBLEM, NO VSE IMAM 4USTVOTO 4E NE6TO NE E NA RED. MNOGO VI MOLIA DAITE MI SAVET.SKAIPA MIE MIMI.BG3 BLAGODARIA VI  bouquet

# 142
  • в моя свят
Момичета прави сте за ресурсното подпомагане.Моето дете беше към ресурсен център последната група в ДГ и след това в у-ще 1-ви клас.За съжаление тези ресурсни учители нямат нужната квалификация и се набират от бюрата по труда.Да има и такива,които си вършат присърце работата,обичат децата и правят необходимото да им бъдат полезни и да им помагат.Но само до там,защото нямат професионален опит с деца с проблеми.Нашата ресурсна беше много мила,старателна и прецизна,детето много я харесваше,допаднаха си и работеха добре заедно.Това ми беше наистина от полза,но пак отбелязвам,че те не са специалисти.Плюса на ресурсното подпомагане е в това,че ако детето има нужда работи и с логопед и психолог.И да ресурсните центрове са за деца с трудности в обучението и деца с различни диагнози-хиперактивност,аутизъм,СОП,ДЦП и др.

# 143
  • София
Здравей Милена,
съжелявам за всичко което сте преживели, но смятам че щом имаш съмнения за слуха трябва веднага да направите изследвания. Не знам от кой град сте, но в София има два варианта във ВМА или ИСУЛ. Няма смисъл да се тормозите със самостоятелни опити с различни шумове, защото не можеш да си сигурна в резултатите. Моята дъщеря реагираше на пляскане, но въпреки това се оказа че има сериозна загуба на слуха. Не искам да те плаша, просто те съветвам да се консултирате с лекар Hug

# 144
  Здравейте

В продължение на един месец само четях ........и не вярвах, че сега вече и ще пиша......

Вчера потвърдиха окончателно диагнозата на моето малко момиченце - почти 100 % глухота и на двете уши.Причини, които са довели до това състояние засега са неизвестни.
Как се чувствам сега вие знаете....сега предстои слагането на апаратче, а после и операция.Не мога още да повярвам, че го пиша и че е истина.Много ми е трудно да повярвам и да свикна психически с тази мисъл.Хубавото е, ако въобще има нещо хубаво в тази работа, че сме отвели Мони сравнително рано.Тя е на три месеца.

Всичко, котето сте споделили тук много ми помогна.А и тепърва ще ми помага.Надявам се, че ще мога да споделям всичко с вас, ако не притеснявам някого , разбира се.

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 14:52 от Elisana

# 145
Elisana,
mnogo съжалявам за поставена диагноза на малкото ти момиченце, всички тук знаем колко ти е трудно да я приемеш.
Писали с ме и преди, че е хубаво, че сте открили рано проблема и детето ви ще може да се развива наравно с връстниците си.
Пожелавам ви много сила, знам, че е трудно, но има изход.
Е, ние все още работим усилено, но няма лесно.
Поздрави

# 146
Elisana,искрено ти съчувствам за детенцето всички  тук знаем как се чувстваш в този момент не е лесно но ще се справите.Тук ще намерите най голяма подкрепа и разбиране ,ще трябва да се въоръжите с много голямо търпение, желая ви успех за напред.

# 147
  • София, "Младост 3"
ZDRAVEITE,MAI4ICI,AZ ISKAM DA VI ZADAM EDIN VAPROS OTNOSNO SLUXA PRI BEBETATA.IMAM MOM4ENCE NA 4 MESECA ,KOITO SE RODI S PNEVMONIA I IMAMXME DOSTA PROBLEMI KATO;POVRA6TANE NENADAVA6E NA KG. I RED DR NE6TA.NO SEGA VSI4KO SE OPRAVI SAMO ME PRITESNIAVA FAKTA 4E KATO MU PLIASKAM S RACE BUKVALNO DO U6I4KITE TOI NEREAGIRA, A KATO MU GOVORI6 VSE EDNO SI 4UVA BEZ PROBLEM, NO VSE IMAM 4USTVOTO 4E NE6TO NE E NA RED. MNOGO VI MOLIA DAITE MI SAVET.SKAIPA MIE MIMI.BG3 BLAGODARIA VI  bouquet
не съм с опит, но тъй като и аз имах такъв страх за моето дете - забележи когато детето не те вижда дали ще реагира на по-остри звуци - сиблно звънене на старите телефони напр.
аз така се убедих, че сина чува - иначе не реагираше адекватно, но един ден докато беше в просъница се стресна от звука на телефони и разбрах, че чува...
най-добре е едно излишно /дай Боже/ изследване, отколкото да изпуснете нещо
често при децата глухотата се хваща късно, защото когато им се говори те реагират сякаш чуват...
успех

# 148
  • Плевен/София
    Еlisana и Мони, добре дошли!
    На Венци му откриха загубата на слух на точно три месеца. Ти поне си имала някакви съмнения, докато ние го заведохме на контролен преглед, а се върнахме със страшна новина. Наистина е хубаво, че детето ти е толкова малко, няма да имаш загубено време. Когато си малко по-свободна, разкажи къде правихте изследването, и какво ти предложиха оттук нататък? Общо-взето, всички сме минали по почти еднакъв маршрут, и ако можем да ти спестим нещо, или да те улесним, не се стеснявай да попиташ. Сега, след като вече знаеш, трябва да намериш сили и да започнеш да действаш. Пожелавам ти успех Hug!

# 149
Елисана,
Не се поддавай на отчаянието! Чудесно е, че толкова рано сте открили слуховата загуба. Има какво да направаш още преди да слухопротезирате бебката.От тук нататък  нещата само могат да се подобряват.
Търси погледа й когато й говориш. Например: взимаш в ръка количка, дръж я близо до устата си и когато те погледне кажи "кола". Можеш да продължиш: "искаш ли да вземеш колата"-подаваш й количката...Старай се предмета за който говориш да седи на последно място в изречението, ако това е възможно /изреченията трябва да са граматично правилни/.
Тя е още съвсем бебе и сигурно много се гушкате. Говори й на ушето, но не й викай. Тя ще усеща гласа ти и със слуха си и с тялото си. Давай й възможност да пипа всичко което шуми и вибрира:пералня, сешоар, прахосмукачка, сокоизтисквачка, блендер, пасаторвсичко за което се сетиш от бита, а да не говорим колко играчки има...
Гушни я пред огледалото, погали я по главичката и кажи "глава", после с останалите части на тялото. Има игри който са много забавни и интересни, ако успееш да се абстрахираш от факта, че ги правиш с определена цел. Аз и до момента не успявам, и се разревавам изведнъж... Мисля че никога няма да свикна с тази мисъл, но...
Каката ще ви помага много за игрите за развитие на слуха и говора.
Горе главата!   bouquet

Последна редакция: сб, 13 юни 2009, 16:47 от bebonina

Общи условия

Активация на акаунт