Деца с увреден слух-7

• 40 593
  • 369
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, Мами!
Днес ходих до РИО да си взема бележката и там служителката ме пита защо сме се били ориентирали към Ябълкова градина, имало по-добра детска грина 93та в Лозенец.
Имате ли някаква информация за там? Тази служителка едва ли не ме упрекна, че не съм я чувала дори и ми вика да съм говорела с майки, колко били доволни от там.
Ако знаете нещо ще съм благодарна да споделите. Явно нещо ми куца информираността

# 181
  • София
Здравей Терина,
моето момиченци ходи в 93-та. Тя си е напълно обикновенна ДГ, но във всяка група има по едно детенце с КИ. Всеки ден имат по половин час индивидуални занимания със сурдопедагог.
колко били доволни от там.
- чак пък толкова  newsm78. Факт е че нямам причини да се оплаквам. Ако искаш нещо повече да ме питаш може да ми звъннеш.

# 182
terina, ще ти кажа защо толкова държат хората от "системата" да се записват децата с КИ в онази градина. Това е така, защото градината има взаимоотношения със специалното училище - веднъж или два пъти седмично (тук sirta може да каже с точност) децата от 93-та градина ходят организирано в училището на групови занимания. В това няма нищо лошо, разбира се, но по някакъв начин то спомага за засилване на позициите на училището. Като всяко друго специално училище, и то е под потенциална заплаха от закриване, в случай, че се докаже, че е ненужно. По същата причина в специалното училище учат чуващи деца от малцинствата - така си запълват бройките хората. Tired
Когато ние ходихме на комисия за интегрирано обучение, в нея беше заместник-директорката на училището в Павлово. Първоначално твърдеше, че изобщо на Йоан не му е мястото в масова градина Shocked, а като видя, че твърдо сме решили да го запишем в кварталната детска градина, започна да ни уверява как трябва да е в 93-та! Shocked Щото, видиш ли, в друга градина ресурсния учител нямало да е сурдопедагог и какво ще прави горкия Йоан без техните незаменими кадри! Сирта е свидетел колко грозно беше.
terina, запишете детето там, където ще ви е удобно. Аз лично познавам родители, които харесват градината на ул. Ябълкова градина. Но дори и в най-близката градина до вас да я запишете, важна е средата от чуващи деца - едва ли някой разчита на рехабилитацията по половин час на ден...

# 183
Благодаря ви за отзивчивостта!
При нас проблемът с детската градина Ябълкова градина е, че там готвят Елина да бъде в логопедична група. И не знам дали ще е положителна ползата от тази логопедична група. И дали изобщо ще има полза...
от друга страна тя е доста назад и ми се иска да има всекидневни занимания със сурдопедагог.
Нещо не знам защо така се получава при нас, все изниква проблем

# 184
  • София
Ей terina, я горе главата Naughty. Няма да падаш духом, проблеми имаме всички, защото цялата ни държава е скапана, а не защото ти си крива. smile3511 Въоръжаваш се с търпение и хъс и се бориш за да постигнеш това което искаш.
Колкото до груповите занимания организирани от 93-та ДГ в Павлово, нищо не мога да кажа, защото Кали не ходи на тях, аз ги отказах още в началото на миналата година и не мога да изкажа мнение.
Илона е абсолютно права, че трябва да ти е удобно за водене и взимане, защото където и да я запишеш няма да можеш да разчиташ само на ресурсния учител. Заниманията с нашите деца след яслата на Орехова гора си остават само наша грижа.
А за логопедичната група ти казах и снощи моето мнение - ако не е в логопедична ще е по-добре. Питай и Светла Радоева за мнение. Успех Hug

# 185
terina, защо в логопедична група? Защо не е в масова група и пак с рехабилитация? Яни, на ПетяК е там по този начин и е доволна. Какво значи "готвят я" да е в логопедична група? Не може ли да е там, където искаш ти?

# 186
Елина ще е в логопедичната група, защото Венци на Галя ще е в масовата група и в градината не слагат по две деца със СОП в една група. А първа група е само една.
Мнението на Светла Радоев е, че за Елина ще е по-добре да е в логопедична група.
Говорих и с 93та детска градина, директорката е в отпуск, ще се върне другата седмица и ще говоря с нея.
Нещо тия дни май съм малко off... Извинете ме!
По принцип не съм такава Wink

# 187
А защо не слагат по две деца в група? Това не е ли противозаконно?
Прочетох назад, че нямам много време напоследък. Радвам се за добрите новини на всички ви. Дано се умножават!
Обаче се озадачих от написаното от pozor - още ли няма кабинет за аудиометрия във ВМА? Tired Защо не се опитате с помощта на БАКИ да окажете малко натиск там? Абсолютно неприемливо е това положение на нещата.

# 188
Здравейте , ние минахме комисията за ресурсен учител , разбрах за тази комисия в последния момент не бях подала никакви документи , влязохме погледнаха епикризите взеха им фото копия ,и това беше . Тъй като мисля от септември да го пускам в градината там си има ресурсен учител  и нашата рехабилитаторка също е там и всеки ден се занимава с децата , но тъжното е че е била много болна дано се оправи , в противен случай незнам какво ще правим без нея. Точно когато Режи свикна с нея и работеха добре , здравето и се влоши. Градината си е масова има няколко деца с имплант, но незнам дали всички са в отделни групи, поне другите деца знаят какво е това на главата им  и се надявам да ги пазят. 
Виждам че всеки изминат ден броя на децата с увреден слух се увеличава и това е много тъжно .
Добре дошли на новите мами, Еlisana хубавото в случая е ранното откриване и детето ще напредне много бързо .Трудно е наистина, да се приеме глухоттата на детето, макар че минаха 2 години още на моменти ми е тежко и аз като теб незнам каква е причината за увреждането на слуха и това ме мъчи повече . Майка има здравословни проблеми и се наложи да ида в града където живях преди да се омъжа , бяхме с Режи една седмица там , не мога да ви опиша погледите на хората как гледат детето , като че ли е извънземно , то е малък град и едва ли са виждали имплант.  Еlisana бъди силна за доброто на детето си , защото всичко сега започва всичко зависи от теб , и вярвам че ще вземеш вярното решение,  но не бързай за операция , има време детето, за да разбереш със слуховите апарати колко чува вземи различни музикални иструменти и дрънкай , сега не може да правиш кой знае какви упражения но може да  я научиш да реагира на звуците , то после ще ти е от полза . А за двигателната активност ще стискам палци да няма проблем , то е още малко и всяко дете се развива различно.  Ако имаш въпроси или с нещо което може да ти бъдем от полза кажи.
Velina81 радвам се че пишеш пак бях се затъжила за теб ,всяко дете е различно важното да има напредък дори и да е бавно. Пиши ми на скайпа. И на нас на 25 юни ще стане една година от както е опериран, макар че си има рискове радвам се че ги има имплантите които помагат на нашите деца , това е пътеводителя им в мрака.
sorceresss-не мога да ти бъда кой знае колко полезна аз специално и в двете болници не съм плащала нищо , може нещо да ной закон незнам , някои доколкото разбрах и в ВМА са плащали май , но има майки с които сме се срещали в болницата и са споделяли че са платили тази сума. Ето тел на Асенова-0886272039 от ВМА може да и се обадиш и да питаш. Изследването е под упойка в повечето случаи .
tina_v-успех на операцията ,май и тук в България ще почнат да опрират по малки от годинка , мисля че е по дбре защото децата по лесно преживяват стреса и бързо забравят .
Впрочем след няколко месеца доколкото разбрай в ИСУЛ ще има нов кабинет за аудиограми който ще е звукоизолиран и сигурно с нова апаратура . Дано всичко да мине добре и да се възползват децата.

# 189
  • Плевен/София
             Здравейте! Вчера ходихме до ИСУЛ, за аудиограма за ТЕЛК-а. Венци много се стресна, започна да плаче, да кашля, зачерви се целия, не мога да го успокоя. И тогава се появи колежката на Руми, за мой срам не й знам името  Embarassed, която има кабинет в дъното на коридора, вдясно. Това момиче успя да го убеди да идем в кабинета й, да видим играчките, и колко е хубаво там. Извади целия арсенал, но най-впечатляващи му бяха количките, които се пускат по улея. Така под формата на игра хем го успокои, хем проведе тестове. Накрая си тръгнахме с песни и танци. Много ми хареса отношението към дете (и майка Mr. Green), които са попаднали в неочаквана ситуация, тя беше много мила и усмихната, и го спечели. Ще бъда благодарна, ако ми кажете как се казва, аз от притеснение забравих за взема координати. Виждала съм я на събранието на БАКИ, и на празника на ИСУЛ.

# 190
      Гале това е Христина,нямам нейни координати,но и ние имахме подобна случка есента,когато бяхме в ИСУЛ.Чаках доста време докато ми намерят епикризата от архива,Мая търчеше по коридора,тя съвсем случайно ни видя и попита дали случайно нея не чакаме.Имахме късмет,че нямаше никой и тя ни покани в кабинета си да ни види,аз естествено споделих,че не чува нищо след няколкото настройки във ВМА,тя извади доста играчки и започна да я пробва под формата на игра,Мая и беше много забавно и на края не искаше да си тръгва.Така поне чух и нейното мнение,че и според нея няма никаква реакция,но това вече е минало...сега ме чува,и то много добре,и особено когато и изнася.И на мен ми направи впечатление тогава,че беше много мила и усмихната,просто има страхотен подход към децата

# 191
  • Плевен/София
      Мерси, Силве!

# 192
  • Плевен/София
             Честит имен ден на Йоан!
             Честит празник на Яни на Петя!
             Честит празник и на Яна!

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 23:16 от pozor

# 193
Честит имен ден със закъснение на всички именници да са живи и здрави.

# 194
  • Плевен/София
          Много ми е криво...Последните дни постоянно ми се плаче, само за това мисля. Работата е там, че утре е тържеството в градината, свършва нашият прекрасен престой там. Свършва един много труден, но и много хубав период от живота на семейството ни. От едно бебе, Пепи и Светла направиха дете, с което вече можеш да говориш на всякакви теми, което по нищо не се различава от връстниците си. Помогнаха ни да повярваме, че има изход. Почти съм сигурна, че без тях нямаше да се справим така добре. Сега вече, където и да учи, ще сравнявам несъзнателно всички с тях. Аз много уважавам миналото, а от бъдещето по-скоро се страхувам, дано не ми изиграе лоша шега. Групата беше много хубава, децата много се обичаха и Венци постоянно говори за тях. Имаме дрехи и чорапи за "чуилище", книжки и играчки, които се носят там, всичко в къщи се върти около децата, как сега да му обясня, че вече няма да ходим там? Как аз самата да преодолея тая мисъл, само за това мисля, и въобще не мога да се събера, как и сега да му кажа, защо плача...

Общи условия

Активация на акаунт