Деца с увреден слух-7

• 40 537
  • 369
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте момичета!
Пак се появявам и пак с тъжни новини.
Направихме изследването във Виена. Колкото и да не ми се вярваше  диагнозата на лекарите от ВМА се потвърди.  Сега до края на септември се надявам да направим операцията.
Татко почина преди половин година, а преди около две седмици майка ми получи инфаркт #Cussing out Лекарите казват, че е много голям. Което е мноооого лошо. В сряда ще я закарам в трета градска и се моля да може да се направи нещо за да се пооправят нещата.
Сега  вече няма кой да ми помага и ще трябва да се оправям сама. А незнам как ще стане, като не е само да се грижа за трите си деца, ами ще трябва и да пътуваме с малката до София за рехабилитация.
Направо ми идва да се  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 346
  • Варна
Здравейте момичета.Не съм писала много в темичката ,но да ви запитам-ще правят скенер на главата (мозъка) на  бебо тази седмица .В същото време ще  искам да се обхване и ушенцето ,за да се види вътрешното ухо(нямаме слухов проход или по скоро незнаем все още )Ще искам запис и снимки,та въпроса ми е после кой трябва да ги види и да ми обясни какво е положението,защото невролога(д-р Литвиненко)ще разгледа снимките но за ухото кой трябва?Аз съм от варна и евентуално да ме насочите към някой просто да разгледа и да ми обясни.Ние като си оправим единия проблем  ще ходим при проф.Кунев но дотогава при кой?

# 347
За всички потребители на Cohchlear има новина

Cohchlear са пуснали нов имплант и процесор - Nucleus 5 - поне на картинка изглежда значително по-малък, по-компактен и с по-приятен дизайн от старите модели - Nucleus Freedom, а и в спесификациите пише че ще издържа повече време с един комплект батерии. Като цяло, в сайта им  се хвалят доста с новата серия.

# 348
  • Варна
здравейте.Взехме резултатите от скенера-мекостенна атрезия на външния слухов проход.Май ще се наложи да ни изграждат тъпанче че може и да нямаме или да е малко.Но оттам нататък си има проход и всичко е нормално.Проф.Кунев е по тази част с изграждането и е най- добрия нали ?не ми е много ясно но май работата е сериозна...

# 349
zdr na vsi4ki mami.Imam dobra novina.Dnes napravixme audiometri4noto izsledvane na sinut mi i doktorkata kaza,4e vsi4ko e nared i,4e nqma povod za pritesnenie.Na izsledvaneto se ot4eli vulni,normalni za 6m beb4e,no bili malko latentni zaradi ypoikata.Kaza mi,4e ako iskam moga da napravq izsledvaneto pak sled 6m.Bqx mn pritesnena,ne me pysnaxa da buda s malkiq,no si zaslyjava6e vsi4ko. Simple Smile
Na vsi4ki,koito se pritesnqvat da napravqt takova izsledvane,nedeite.Napravete go,za da ste spokoini.Ypoikata e strogo suobrazena s vuzrasta na beb4o.
Ako nqkoi iska da me pita ne6to,6te otklikna s radost
Blagodarq MNOGO na mamite,koito mi pisaxa.Naistina imax nyjda ot podkrepa i kyraj newsm32

# 350
Здравейте момичета!
Утре пътуваме за София за скенер, а в сряда (живот и здраве) - имплантация.  Praynig
Стискайте палци! Hug

# 351
Утре и ние отиваме за настройки в София. В  ИСУЛ ще сме ако някой мине от там да се обади, да се видим.

# 352
  • Плевен/София
     Здравейте, и честит празник на учениците! Желая на всички да  са здрави, много нови думички и да споделяме само хубави новини! Може би вече всички сме се прибрали, починали сме си Mr. Green, и ще бъдем малко по-активни Embarassed...
     Венци е от вчера в новата градина. Като се изключат първоначалните плачове, после свиква и е много "обучаем". Аз цяло лято го подготвях по малко какво му предстои, все нещо му е влязло в главата. Интересно му е всичко, много деца, много играчки, игри в двора, но това са само два дни. Говори много, не спира да задава въпроси, да иска да му обръщат внимание. В същото време има много неща за ошлайфване, например "жинотни-животни", "шофарче(?)-букварче" и др. Говори за себе си повече в трето лице, бърка родовете - "това тати, ето го мама", но това не ме притеснява, повтарям изречението след него, като замествам сгрешената дума и продължаваме. С Елинка на Катя са в една градина, но в различни групи. Виждат се всеки ден, добре, че е поне тя от старите приятелчета. Тук е и Алекс, когото познаваме от Центъра на Таня Димитрова, а днес видяхме и момченцето, май Лъчко, чийто брат преди време беше питал дали е добре да го пускат в детска градина.
    Накратко е това, поздрави на всички!

# 353
 Hug Успешна учебна година на всички !Дано само положителни емоции и резултати  да имаме   bouquet

# 354
   HugЗдравейте  на всички и ние от понеделник сме на градина ходим със желание няма проблем обаче още пред госпожите не може да се отпусне,вчера едната госпожа го пита марти какво правиш той и вика нищо, и той говори  в трето лице  и бърка родовете все го поправям иначе като каже нещо и не го разберем може да го повтаря до безкрай докато разберем какво иска да каже.

# 355
Здравейте момичета
Да пожелая успешна година на всички ученици!
И аз не съм писала отдавна...беше,а и все още ми е едно....никакво. При нас няма нищо ново.Мони носи апаратчетата и засега не виждам някаква разлика.Обаче ту при едното , ту при другото апаратче има микрофония, правихме нови отливки, промениха нещо настройките, но пак си "бръмчим".Даже сега пак носи само едното апаратче, на другото ще трябва нова отливка и в такива моменти имам чувството, че нищо не правим.

sorceresss стискам палци  fingerscrossed  и когато можеш пиши как сте.

Сега искам пак да питам.От болницата ни питаха какво сме решили за операцията.В същото време от фирмата за СА ни съветват да изчакаме за операцията.Въпросът ми е дали апаратчетата ще са достатъчни или при всички случаи ще трябва да се направи операция.От фирмата за СА едва ли не ме убеждаваха, че трябва да мине година , за да се види ефекта от апаратите.От другата страна са лекарите, които ни питат за решението ни, за да си подготвели те нещата. И аз тотално се обърках кое ще е най-доброто за детето ми.
Иска ми се да ми пишете как сте стигнали до решение за операция, плюсовете и минусите....всичко , което се сетите. Благодаря предварително
Да поясня само - в аудиограмата пише, че Мони има загуба - дясно ухо - 100db; ляво ухо - 100db

# 356

Здравейте на всички.И аз отдавна не съм писала,но напоследък не ми остава време.И ние в четвъртък вече ще сме на градина и постоянно си мисля как ли ще е Мая там,как ще си пази процесора,как ще се държи с децата,все пак там всички говорят,а тя едва сега започва,не знам,но ми е много притеснено...
Иначе сме добре.Миналия месец пътувахме до Швейцария малко на гости и направихме консултация,няколко аудиограми там на Мая.Проф.,който ни прие,беше много възхитен,че тя не спря да си бърбори там,докато си редеше книгата с пъзели,каза,че била много умна,но и трябвало още време и за 11мес откакто чува просто много добре върви.А на мен все ми се струва,че е малко и все не ме разбира.Каза дори,че чува много повече отколкото ние си мислим,и не винаги реагира,а само когато си иска.А като знам какъв инат е и колко е щура не ме учудва.Направихме и две настройки,по-скоро лека корекция на последната.Инженера разгледа всичко,правено й до момента тук и каза,че настройките са и много добри,и който ги е правил си разбира от работата.Това е изцяло заслуга на Боби,за което съм и много благодарна!И там ни казаха,че детето върви много добре,но й трябва още време да си натрупа речник и да започне да свързва нещата.Какво да кажа повече,поне сега ми е малко по-спокойно като чух и други мнения...Мая повтаря думички,някои даже ги е запомнила и като ги види пак сама казва какво е,сега като и кажа да направи нещо и тя ми вика-не,не или тахе,което значи чакай,и си прави каквото знае.Опитва се навън да комуникира с другите деца,но те не я разбират и казват,че говори на друг език.Сега се надявам нещата да потръгнат и в детската сред другите деца да започне повече да говори.
 Марианка и аз стискам палци,дано всичко мине успешно и пиши,когато можеш...

# 357
   Elisana,честно казано не виждам никакъв смисъл да чакаш и да се надяваш на слуховите апаратчета,т.к те няма да са достатъчни детето да се научи да чува и говори,при тази тежка загуба на слуха.Лично мое мнение е да не чакате,а да направите по-скоро операцията,за да може Мони  да се развива като едно нормално чуващо дете.Казвам това,защото Мая е със същата загуба на слуха,със 100дб и за двете уши.Още след самото изследване ми казаха лекарите,че дори да сложим слухово апаратче тя няма нищо да чува и се налага имлантация.Нито за момент не съм се замисляла какво да правя.Разбрах,че това е наистина важно,за да може детето ми да чува и да се научи да говори като всички останали деца и веднага се съгласих.Месец по-късно вече беше оперирана и чак сега година след това вече виждам колко са различни нещата.Тя започна да казва думички,срички,прави и изречения от 2 думи,бърборка си по телефона,докато си ирае с куклите.Естествено има още много да наваксваме за възрастта си,т.к в момента е едно бебе на 1г и половина слухово,но се надявам с време и търпение да успеем.
На мен веднага ми изписаха слухови апарати,взех само едно,най-мощното,като се надявах да чува нещо  с него,но ми трябваше точно една седмица,а не месеци и година както са ти казали,за да разбера,че тя не чува нищо с него,една седмица.Сега си седи в кутийката и като и го сложа и Мая вика-нямаа,и си го сваля,защото усеща разликата с импланта.Сега като бяхме в клиниката в Берн,лично професора и прави аудиограми със импланта,и само със слуховото апаратче.Той каза,че тя нищо не чува с него и ако се усили на макс.може поне слабо да се дразни нерва,нищо повече.
Може сега да си навлека упреци,но според мен е така,и не бавете операцията.Какво-то и да решите ,желая ви успех...

# 358
  • в моя свят
Момичета по повод поста на silvana.m искам да попитам тук в Бг правили се аудиограма със слуховия апарат.На нас до сега не са ни предлагали да ни направят аудиограма,когато е с апарата,а аз бих искала,защото също имам съмнения.

# 359
Здравейте!
Първо стискам палци на Марианка, дано всичко мине без проблеми и то ще е така.... Hug

Елинка е от понеделник на градина. Аз бях доста спокойна и си мислех, че ще свикне, но уви - изминалите два дни я вземах на обед и плачеше, сутрин мрънка, гушка се в мен. Днес я оставих уж да спи, но на обед не е яла нищо, само хляб. Много ми се искаше по-лесно да станат нещата, но при нас все е трудно.
Относно говорното развитие - Елина започна да казва повече думи, разбира някои неща, които й казвам. Но все пак сме си доста назад.

Елисана , моето мнение също е да направите операция около годинка. Ние нямаме опит със слухови апарати, но като гледам развитието на децата, които са имплантирани рано, т.е. около и под годинка, смятам, че имплантацията е по-добрия избор. Ако направите имплантацията рано детето ти ще се развива наравно с връстниците си.
Ние съъщо като разбрахме за проблема на ЕЛина веднага се насочихме към имплантация, при нас обаче имаше  и други фактори. Но лично аз смятам, че КИ дава много повече възможности на децата. За мен също не трябва да чакате. Само ще изгубите време.
Сега ЕЛина е на три и половина години и определено й е много трудно и ще й бъде трудно да достигне връстниците си. Имплантирана е на две и половина.
Колкото по-рано толкова по-добре! С добра рехабилитация и добри настройки ще имате успех!
За минуси не знам, може би евентуалната опастност от реимплантация, може би минус са и чисто техническите неща, като късането на кабели, батериите. Но пак тези минуси за мен са нищо пред възможността децата да чуват много повече звуци, отколкото със СА.
Може би майките с деца със СА могат да кажат повече как стават там нещата, защото аз пак подчертавам, че опит със СА нямаме.

Общи условия

Активация на акаунт