Фотография #36

• 25 180
  • 461
  •   1
Отговори
# 390
Eli, наистина впечатляващи снимки:)

Фри, чудесни са!:)
Ще коментирам другите във фликр.. оправи се времето и нямам време да седна на компютъра. Вчерабяхме на един парк и пощраках доста.. снимах на jpg, защото нямам време да ги обработвам.. уайт баланса го нагласях с едно бяло стъкло,много съм доволна от резултата де Laughing

започват от тук
http://www.flickr.com/photos/deni123/3551099717/

# 391
тъкмо четох една тема във фф за един пишман фотограф, който снимал една пишман сваДба и там някой го беше посъветвал да си оправя баланса на бялото по някоя бяла стена, или бяла капачка. сега виждам, че и гаргамелчо е писала тъкмо преди мен, че си оправяш баланса на бялото по бяло стъкло. ще ми обясни ли някой как става това? или ако има полезен линк? благодаря ви!

# 392
много е лесно, продават даже специални капачки, моето е парче плексиглас което е изпилено леко от двете страни така че изглежда като матирано стъкло (съвсем бяло).
1. отиваш на късом уайт баланс
2. слагаш филтърчето директно върху обектива и насочваш на където ще снимаш, щтраках една снимка
3. отиваш на сет късъм уайт бланс и ще ти даде последната снимка (белия филтър), натискаш сет

това е, но уж трябва да са ти jpg формат, ако снимаш роу не съм сигурна дали ще има разлика, все пак е удобно и става много бързо. Аз снимах роу+jpg и чесно казано си мисля че го отразява и на роу файла
определено елиминира зеленото по кожата, което на мен ми е голям проблем, но пък на всяко преместване трябва да го правиш на ново, тъй като светлината се сменя.

проблема с бялата стена е че ако хората не са наредени на нея за снимката, светлината най-вероятно ще е различна и пак няма да е точно

# 393
Аз това го правя с лист хартия или картон, но не винаги фокусира и съответно не иска да снима, що така?

Гаргамелчо, много е сладко това дребното Heart Eyes Не те ли е страх да не се хвърли назад? Анна като я слагам така винаги хвърлям една възглавница зад нея, че като й писне си ляга със засилка ooooh!

# 394
От няколко месеца вече снимам с Nikon D90 и постепенно си взимам и обективи, за сега имам
-nikkor 60mm-за макрото и за портрети го ползвам най вече
-nokkor 12-24mm
-nokkor18-70mm
-nokkor 70-300mm

От апарата съм много доволна, но за съжалене не мога да се възползвам все още напълно от него защото не съм го разгадала,иначе ползвам и едно малко апаратче olimpuus M1010 с него също стават много хубави макро снимки.
А тази хвърчащата буболечка я снимам съвсем случайно на двора, снимах буболечки на цветята и тази се изправи и се насочваше срещу мен и се отдръпваше назад и приближаваше все едно искаше да ме напада, направих доста снимки но само тази горе долу успях да фокус.Честно казано съм изненадана ,че снимките ви харесаха, сега тепърва започвам да разучавам нещата , а и не мога да работя с фотошоп, а това май е важно нещо в днешно време Cryползвам само за сега Фото скейп за елементарни неща и се мъча.Ще се радвам да съм една от вас и да се уча заедон с вас, аз преди време също се бях появила ,но от термини нищо не разбрах и започнах сама да есксперементирам и сега горе долу ми станаха ясни някои неща HugХаресвам много снимките ви Hugа от този сайтаFlickr останах доста изненадана, там снимките изглеждат досат по добре, незнам как става но са направо впечатляващи Hug

# 395
  • София
Free Soul,  Malenna, благодаря  Hug
Цвети защо е рошава?  Wink Ако идеята е, че сега става от сън, може би трябваше и завивки, пижамка, боси крачета, гушната възглавница или нещо подобно да допълват идеята. Simple Smile
Правилно я разконспирира, че става от сън, но се надявах да не личи толкова Wink Благодаря за идеите - ще ги приложа непременно!
Гаргамелчо, благодаря за обясненията. Баланса често не ми се получава и опитвам да го регулирам във ФШ. Сега ще пробвам по този начин. А ако ми кажеш и как успяваш да фокусираш така добре.... Hug Принципно винаги се опитвам фокуса да ми е в/у главичката или за по-близките снимки в/у окото, но най-често е избягал на коремчето или краката... А серията с малката е много хубава!
*˙·٠•● ELI ●•٠·˙* , от изброените кой използваш за пейзажни снимки? Все още ми е трудно да се ориентирам...Много обектив, много нещо...

И отново обичайния ми модел. Докога ли ще ме търпи...:

http://www.flickr.com/photos/lexi1974/

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 23:28 от Лекси

# 396
Дуци, забравих да кажа че трябва да сложиш на манюъл фокус Crazy иначе няма на каквоо да фокусира и затова не иска да снима..
мойто дребното не пада назад, като боксова круша е, винаги на пред тръгва.. научи се бързо защото сестра и много се забавляваше да я бута назад когато за първи път почна да седи, сега и да искаш да я бутнеш се отбутва напред и не дава Joy

Лекси, тези последните са супер, отивам да ги гледам подробно във фликр
за фокусирането, мисля че имам подобрение от както ми оправиха обектива.. също така вече снимам на по високо ф..
трика е в хубав слънчев ден да използваш по високо ИСО и да увеличиш ф-то Wink

# 397
  • София
мойто дребното не пада назад, като боксова круша е, винаги на пред тръгва.. научи се бързо защото сестра и много се забавляваше да я бута назад когато за първи път почна да седи, сега и да искаш да я бутнеш се отбутва напред и не дава Joy
hahaha И моята малка е с отлична физическа подготовка, благодарение на кака си.

Искам да ви попитам за КОНВЕРТОРИТЕ. Много си харесвам 50/1,4, но доста ме ограничава. Дали, ако си взема два конвертора ще мога да снимам и макро и по-широкоъгълни пейзажи? И влошава ли се качеството? Не виждам конв. на Никон. Кои евент. биха станали на Д60 http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=91&start=10
А това макро лещи ли са и дали са подходящи за моя апарат: http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&start=10 И какво значи проксарна леща... И изобщо в ценовия диапазон до 200 лв какво си заслужава да взема от аксесоарите (имам само хубава предпазна леща на Хоя)? Леле колко въпроси станаха Laughing

# 398
Какво точно прави конверторът?

# 399
Искам да ви попитам дали използване филтри на обективите си и какви?

# 400

*˙·٠•● ELI ●•٠·˙* , от изброените кой използваш за пейзажни снимки? Все още ми е трудно да се ориентирам...Много обектив, много нещо...

За пейзажи ползвам 18-70mm и 12-24mm

# 401
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Лекси, мисля, че за макро ще е по-добре да пробваш с варианта с обърщащия пръстен.
Предимство е, че ще го приложиш с твърд обектив (този 50 1.4).
В случая недостатък е, че не можеш да автофокусираш, ама в твоя случай ти така или иначе не можеш  Grinning
Ето една статия за това http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=1249248&postcount=35
Конверторите по принцип влошават качеството - със сигурност намаляват светлосилата на обектива.
Проксарните лещи намаляват фокусното разстояние и съответно се намалява  минималната дистанция на фокусиране.
Не намаляват светлосилата на обектива, но влошават качеството - аберации, дисторсия, намаляване на контраста.

Ние имаме два УВ филтъра и един поларизационен.
Добре е човек да използва хубави филтри, защото евтиния, естествено, ще помаже работата.

# 402
  • София
LemonDesi, благодаря ти отнова за съветите Hug

# 403
Вчера реших да снимам на детската площадка и едно момиченце само ме помоли да го снимам, изненадах се как позира само Shockedискрено се надявам да е там и през другите дни да си я снимам редовоно, рядко дете може да позира по естествено Laughing

# 404
Ели, много хубави цветове при госпожицата. Малко центрирана ми идва.

Лекси, тук има достатъчно подробно и с примери инфо за макро-фотографията с макро-пръстени, проксарни лещи и т.н.: http://macropic.net/

Общи условия

Активация на акаунт