Отговори
# 195
Сифоните и на мен не ми липсват.Даже ми е по уютно така. За ВЦ-то мъжа ми казва че по него можеш да разбереш в какъв дом си попаднал.
За не съм фен и на пердетата  Rolling Eyes
За целувките и тук се мляскат много - мъже ,жени няма значение.
Странно ми е че тук децата до 4/5 г. си ги натъпкват в дет. колички и на разходка и с биберон в уста.  ooooh! Повечето са с почерняли или изпадали зъби от бонбони. Sick
Иначе и сина ми като беше на 1,5 до 3 г. можех да кажа какво е ял в градината само като му погледна дрехите. И после отивах на площадката да се доомаже  Joy

# 196
За количките и на мен ми беше странно, но вече не  Naughty  И аз моята я ползвах докъсно, защото са си по-големи разстоянията отколкото в Бг.

# 197
Най ми е странен  факта-че във всички магазини за дамско бельо продавачите са мъже.За толкова години тук не намерих един такъв магазин с продавачка.

# 198
  • Германия
И аз не се бях замисляла за количките и продължителност на употреба, но моят 4годишен като ревне, че няма повече сила да ходи, просто няма как да го придвиж по-лесно и бързо от т.А до т. Б
Възпитателките в градината постоянно мърморят, защо съм носела един на гръб, а големия возя..ама като не карам кола, а автобуса е по-бавен от мен как да успея иначе. Та предпочитам да бутам количка, за да стигна по-бързо, вместо постоянно да подканям да се върви по-бързо...или да се върви там, където аз искам.

Това с бельото и продавачите мъже го четох преди време в едно тукашно списание. Какви снимки бяха показани...такива модели мисля, че само в секс-шоп се продават тук. А там майките "обзавеждали" дъщерите си за след сватбата. Може би мъжете имат по-точно око, що се отнася до размери Wink

# 199
  • Немция
Странно ми е че тук децата до 4/5 г. си ги натъпкват в дет. колички и на разходка и с биберон в уста.  ooooh! Повечето са с почерняли или изпадали зъби от бонбони. Sick
Ако тръгнеш на една голяма разходка с 3,4-годишно дете без детска количка, си е мъка. Детето в един момент отказва да ходи повече пеша и най-лесното в случая е да го сложиш в количката. Не знам защо това ти се струва странно. Thinking Даже облекчава родителите.

А в Бг видях едно детенце на роднини с проядени черни зъбки от сладости. Sick Така че това се среща не само в чужбина.

Нашите хора щяха да ходят на тоалетна и подробно им беше обяснето как става занятието(нямат тоалетна хартия, т.е. не ползват).
Клякаш, акаш....
после ...уф, гадно е даже да го обяснява, ползвайте фантазията си....
така, де, беше им обяснено да ползват само лявата ръка, после да я измият със сапун и никога да не ядат с нея.
И аз гледах нещо подобно за Индия- там се яде само с дясната ръка.
Когато отидеш до тоалетната, не ползваш хартия, а се миеш с вода само и единствено с (!) лявата ръка- тя се смята за мръсна и затова при хранене ползването й е забранено.

# 200
  • в Tara
Сносщи гледах едно туристическо предаване.
Едно от местата, посетени по пътя беше Иран.
Нашите хора щяха да ходят на тоалетна и подробно им беше обяснето как става занятието(нямат тоалетна хартия, т.е. не ползват).
Клякаш, акаш....
после ...уф, гадно е даже да го обяснява, ползвайте фантазията си....
така, де, беше им обяснено да ползват само лявата ръка, после да я измият със сапун и никога да не ядат с нея.
за афганистан пък наш приятел ни разказваше нещо подобно, без предмета тоалетна обаче...значи, дето те свари зора, вдигаш фустите, клякаш и правиш една купчинка.
изправяш се, побутваш надолу робата и продължаваш....трябва да взема да го питам дали ползват ръце, това или ми е убягнало или е забравил да сподели.

# 201
Ох, прочетох само последните две-три страници, и си умрях от смях  Joy. За тоалетните де, и под/из/миването.
Майтапа на страна, ама за един нормален италианец да не се измие на бидето след като е ходил по голяма нужда си е цяла трагедия. Естествено, първо се ползва тоалетната хартия. Мъжо ми обясняваше какви акробатични изпълнения е правил, за да се "хигиенизира" време на гостуването му при роднини в Канада. И изобщо, където и да идем, липсата на биде се усеща сериозно. Аз самата дотолкова съм свикнала, че ми липсва в София.

# 202
А в Холандия това се среща често:

# 203
Темата тръгна от хамбургери, нормално беше да завърши с кенефа  Joy

# 204
А в Холандия това се среща често:
Опитвам се да се сетя къде съм виждала такъв открит писоар на улицата Laughing май във Франция беше newsm78 но не съм съвсем сигурна. Много идейно, поне да не опикават дърветата и стълбовете hahaha А някоя държава не е ли измислила нещо за жените? И без това ние сме по-големите пикли, ако съдя по опашките пред женските тоалетни. Мъжете хем могат да препикават дърветата, хем и специални писоари тип "дърво за препикаване" им измислили, а за нас-нищо Joy

# 205
Ох, прочетох само последните две-три страници, и си умрях от смях  Joy. За тоалетните де, и под/из/миването.
Майтапа на страна, ама за един нормален италианец да не се измие на бидето след като е ходил по голяма нужда си е цяла трагедия. Естествено, първо се ползва тоалетната хартия. Мъжо ми обясняваше какви акробатични изпълнения е правил, за да се "хигиенизира" време на гостуването му при роднини в Канада. И изобщо, където и да идем, липсата на биде се усеща сериозно. Аз самата дотолкова съм свикнала, че ми липсва в София.

Да , Деси вярно е това за бидето в Италия .
Къща без биде в Италия си е наистина голяма рядкост .
Аз сега се сетих за друга странност , а именно липсата на частни уроци при учениците .
Такова чудо като да водиш детето си на частни уроци по нещо си НЯМА.
Деси , поправи ме ако греша .
Предполагам , че и в други страни това си е доста странна практика.

# 206
Маркрит,може ли аз  Mr. Green
При нас в Тоскана има  Peace казват се рипетициони по еди какво си Peace

# 207
Kaла , във вида в който за при нас ли ???Доколкото знам , не .
Не ходят заради кандитстване в "елитно училище ", а по скоро при дълго отсъствие от училище по различни причини .Най вече здравословни ....
Разкажи по подробно , интересно ми стана какво имаш предвид.

# 208
TR ==> Не са непременно странни, просто различни привички и навици  Peace

- Да почнeм от мнoгoто храна, и литровете чай , които се изпиват по време на гости (10 жЕни, за 7-8 часа могат да изпият 10 литра чай)
===============

-Гостито от по 7+ часа (е ако са приятeли ок, ама ако се тупне цЕлата рода, тогава е весело... Whistling )

================
- Ако гостите е за закуска, да се разбира ,че ще дойдaт към 13:00, макар уговорката да е за 11:00

================
-Никога не се ходи в къща на гости с празни ръце, може да е нещо малко, едно на брой, за ядене, пиене  etc, НО винаги има нещо
================

- Целуванeто по бузите 4 пъти между жена-жена, мъж-мъж, жена-мъж (дясна до дясна,лява до лява буза , лява до лява буза  и се завършва с дясна до дясна) или поне по двете бузи (аз лично съм любвеобвилен човек, обичам да се прегръщам и нямам проблеми с хора , които харесвам да се цуна два -три-четери n- пъти  Mr. Green)
=================
- Продавачите и тук на бельо понякога са мъже

==================
- Целуването на ръка.
Пак с разсяснението,че не обобщавам, че има винаги и хора, коuто не следват тази традиция, или си имат техни си някакви правила.
1   Значи първо започвам с изключенията, че има жени , коuто са покрити в чершафи или във НЕ СЕ ЗДРАВИСТВАТ дори - с който и да мъж. Те не биха целунали ръката на чичото на мъжа си (което си е съвсем в реда на нещата за тукашните традиции), НО биха целунали edinstveno на празник edinstveno ръката на свекър си!

2   Дъщeря/син целува ръка на майка си/ баща си по повод и без повод

3   Брат/сестра целува ръка на батко си/кака си – тук вече по Байрамите, или ако не са се виждали отдавна.

4   Напълно нормално е булката в семейството да целува ръцете на всички подред : свекърва, свекър, лели,стринки, чичовци, баби,дядовци.

5   В повечето случаu, ако някой е дошъл на гости и е по-възрастен или около годините на вашите родители се предполага да му/и целунете ръката.

6   По Байрамите няма начин и да не искаш да целуваш ръка – ЦЕЛУВАШ, няма измъкване.  Mr. Green Whistling     

7   На чужденките булки/зетьове не се налага такова напрежение за целувки, все пак те не са от TR, те са чужденци; но на всички местни им става мило и драго, и се умиляват , ако чужденец им почетe традицията.

Това е израз на уважение към по-възрастния човек като такъв.

=================
- Mного е популярно дас и наричана  "како" = abla (абла)(или дори ablacigim =абладжиим (какичко/какче)). Дори и по-възрaстeн мъж нарича по-младите жени "како": това е вид почит и уважение, буквално човека се прави на по-нисък от тревата и така показва уважение към жената. Може да я нарече и teyze (тейзE = lelyo), но ако бабата е над 65 години да речем ....всичко до 50 е абла ...в магазина, на улицата ...  Mr. Green Wink

=================

-Понякога в някои райони/квартали/махали има мъже , които не биха проговорили на жена или здрависали се с нея, независимо дали е сама или със съпруга си - но това не е от неуважение, а точно обратното - така се показва уважение към жената , ако е сама, или към мъжа, ако той е с тази жена.

=================

- Bсички възможни мили обръщения , за коuто се сещам (към дете, към любим/а, към сестра/брат, братчед , приятeли etc.):

•   Balım(балъм) – Мое медче
•   Çeçeğim (чечеим) -  Moe цвете
•   Gülüm – (гюлюм) -  Moя Po3o
•   Tatlım (татлъм) – Сладка моя
•   Şekerim (шекерим) – Захарче мое
•   Güzelim (гюзелим) – Моя красавице
•   Kuzum (кузум)– Агънце мое
•   HerŞegim(хЕршеим) – Всичко мое
•   Iki gözüm (ики гьозум) – Мои две очи
•   Ciğerim (джиерим) – Мой бял дроб
•   Hayatım (хаятъм)– Мой живот
•   Varlığım (вaрлъъм) - Мое богатство
•   Meleğim (мелеим)– Мой ангел
•   Yavrum(Яврум) –  Малка моя (явру е малкото на котето, кравата, нашите деца, нещо мъничко,k/o все още бозае  Mr. Green )
•   ‘-ciğim’ (джиим) - Aliciğim (Aliджиим) – умалително на името Ali (като на БГ Ани->Аничка-Аненце)

Peace

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 22:46 от bz

# 209
Kaла , във вида в който за при нас ли ???Доколкото знам , не .
Не ходят заради кандитстване в "елитно училище ", а по скоро при дълго отсъствие от училище по различни причини .Най вече здравословни ....
Разкажи по подробно , интересно ми стана какво имаш предвид.

Маркрит, ще разпитам за кандидатстването  newsm78 в какъв вид е  newsm78 тук ходят за крайните изпити при завършване на годината или основното(да не те подведа) -....не съм наясно как се преминава в гимназията например...малко съм информирана,но мисля по бал приемат  newsm78 ....спирам да си философствам,колкото да не заспя  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт