Бъдещи майки- ЮНИ 2009! Тема №55

• 15 970
  • 295
  •   1
Отговори
# 195
kakadjena, работодателят е длъжен да разреши ползването на този вид отпуск. Той може да го откаже, само при условия че бащата няма право /nana7504/ е посочила много точно условията и документите, които трябва да се приложат. След като са налице всички обстоятелства за ползването му, работодателят няма право да откаже този вид отпуск. Все пак е предвиден като право на бащата в Кодекса на труда.

# 196
  • София
somebody , то аз съм в старата част на Овча купел, близо до стадион Славия, но си пазарувам на Борово и Красно село. Живяла съм 5 години на Красно село и знам всяко магазинче там  Mr. Green
А иначе мислех да свиркам миналата седмица като се уговаряхте с КатеинкаМ, ма ме досрамя  Rolling Eyes

Аяс и аз да благодаря за списъка, че снощи забравих всичко след новината   bouquet Аз нищо не съм купувала за беба, освен едно комплектче дрешки дето баща и  и купи миналата седмица. Каза, че не може така и не издържа и се прибра с оранжеви ританки и жилетчица  Grinning На другия ден с шише на НУК абе... Та вчера като видях списъка се паникИосах и утре може би с кумата ще сме в Хиполенд  Grinning

# 197
summ q видях че и ти си се ориентирала към ОБ и аз се записах за деня на отворените врати там. Пиши ми на лични един телефон да се свържем и да се видим. Ще ми е приятно да видя някой познат Grinning
Мами извинете за невежеството  а каква е тази тапа? В смисъл аз си мислех че само вода изтича Shocked

# 198
За 15-те дни: и аз мисля, че работодателя няма право да откаже отпуск, пък дори и таткото да е използвал целия си годишен! Тези 15 дни не са ли отделно? Единственото за което съм сигурна е, че се заплащат от работодателя и поради тази причина нашия татко няма да излиза в отуск! Така или иначе сам ще трябва да си плати! А той това го използва много ловко и се опитва да се измъкне... Е прав е, че не може да си позволи да не работи дълго, ама все си мисля, че в началото ще му се иска да е по-често и по-дълго вкъщи! Иначе от сега е казал, че нацапано дупе няма да мие, защото го било гнус #2gunfire и аз го питах "Какво ще правим, ако и мен ме гнус? Хващаме го за ушите и ще го топим в леген с вода и в края на седмицата със секач ще отстраним каквото е засъхнало?", а той най-сериозно заяви, че ще извика майка си да живее при нас и да мие дупе! hahaha Щях да го обезглавя! Ама според мен като дойде бебока вкъщи и ще свикне! Ама и аз как се наредих, не ми стига таткото и още едно бебе ще гледам  Joy!
maria_tsvet, тапа се вика на слузестата запушалка, тя всъщност е преграда между матката и влагалището!Погледни някоя картинка и ще се ориентираш бързо! Тя е естествена преграда за предпазване от инфекции на матката и бебчо! А в матка се намира околоплодния мехур и в него е бебчо с околоплодните води! Надявам се, че си ме разбрала! И тъй като тапата е слузеста, често се казва, че "изтича". Други казват, че "пада", което си е едно и също!

# 199
The 1, доколкото съм запозната, заплащането на този отпуск е в рамките на риска майчинство и се извършва от фондовете на държавното обществено осигуряване. Съжалявам, ако имах време щях да проверя и да ти кажа точно в коя разпоредба на КСО е предвиден реда за плащане. И да, права си, няма нищо общо с платения годишен отпуск. Трябва да излизам - отивам до доки да ми каже резултатите от изследванията ми, а после и до службата. Въпреки че вече ползвам 45 дневния отпуск, пак се налага да ходя понякога.

# 200
the 1  благодаря ти за информацията наистина ми беше полезно да го знам Simple Smile

# 201
  • София
за отпуска на таткото, там е работата, че не се плаща от работодателя и са обяснили на мъжа ми, че се бави плащането на тези 15 дни след това. По тази причина нашият татко ще си ползва две седмици от платената отпуска, защото точно когато наи-много ни трябват парите и неговата заплата ще е наполовина, а и тези 45 дена май ги плащат накуп и аз също ще съм без пари.
за подготвянето на по-голямото дете, смятам, че в никакъв случай не трябва да се лъже, както  близки на anyto са правили(че майката е на работа и то я чака да се прибере) и подготовката трябва да става през по-голяма част от бременността, за да има време да свикне с идеята. Аз на Габи много отдавна и обяснявам как "чичо доктор" ще извади бебето и мама трябва няколко дни да е в болницата и Габи ще е само с баба и тати и няма да плаче за мама. Как като и стане мъчно, ще се обажда на мама по телефона, а после и ще идва в болницата да я вижда и нея и бебето. И как ще спинка само с тати и т.н Това периодично и го обяснявам, а освен това и отиването ми в болницата го смятам като добра "генерална репетиция", въпреки, че не съм оставала да спя там. Както и съм и обяснявала многократно какво ще правим после с бебето, как ще го храним, къпем, мажем и обличаме и за всичко ще помага и кака Габи.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 16:50 от petia_tag

# 202
Ето повече инфо за платения отпуск на таткото.

http://segabg.com/online/article.asp?issueid=3004&sectionid=2&id=0000202

# 203
Здравейте и от мен.Аз днес научих на лекцията от другите момичета,че Ди е родила.Много се зарадвах,защото скоро бяхме заедно и с нея на една лекция.
ДИ, ЧЕСТИТА РАДОСТ!ЖИВИ И ЗДРАВИ МАЛКИТЕ ЮНАЦИ И МНОГО ХУБАВИ МИГОВЕ ДА ВИ ПРЕДСТОЯТ.ЖЕЛАЯ ВИ ЦЯЛОТО ЩАСТИЕ НА ЗЕМЯТА,ОТ СЪРЦЕ.

# 204
това че майката и бащата живеят в едно домакинство има ли нещо общо с адресната регистрация, защото таткото не е регистриран в София или само попълва декларация на своя отговорност че живее с майката?
Няма легална дефиниция на понятието "едно домакинство" нито в КТ, нито в НРПО.

Това най-добре с работодателя трябва да се уточни, аз не виждам как ще се докаже, че двамата родители живеят заедно, ако имат различни адресни регистрации и имат дете... единствено се сещам с акта за раждане, където е записан мъжа като баща  на детето, но акта за раждане обикновено се получава малко по-късно. Евентуално като вариант виждам бащата да се уговори с работодателя да ползва 15 дневения отпуск, считано от датата на изписването от болницата, като това се удостовери от болницата, и като се издаде акта за раждане да се занесе копие на работодателя, което да се приложи към заповедта за отпуск, с която е разрешен 15 дневения отпуск. Не съм имала подобен случай, предвид че практиката е нова и мисля, че в голяма степен различните работодатели тълкуват това по различен начин... но ако има някой по запознат, ще е полезно да се включи  Peace

привет на всички Simple Smile
относно къде живее таткото си е измислено. Отива в общината и си сменя само адреса на който живее ( нали в личните карти има 2 адреса - единият е по лична карта а другият е където пребивава ) . А относно работодателя - няма право да откаже такъв отпуск , и болницата издава бележка кога майката ще бъде изписана и от същият ден таткото излиза отпуска , но задължително трябва да живеят (доказано с документ) на един адрес с майката или да имат сключен брак .

Петя , попринцип мисля че се плаща тази отпуска като болничен и затова се бави

# 205
Да се отчета от днешния преглед - бебето е добре, всички размери си отговарят, даже са с една седмица напред, тежи около 1700гр. Обаче девойката е слезнала много ниско  Sad  и трябва да внимавам. Докторката ми написа болнични до края на бременността, за което много се радвам  Grinning.

Вчера пък моята свекърва са я взели в болницата заради проблем със сърцето и пулса и ние сега й гледаме кучето, което е много послушно (било е слеповодач). Но нашата котка много се страхува от него и не смее да си дойде в къщи. Добре, че на вън не е студено и не вали.

За лохиите - в началото текат доста, на мен от болницата ми даваха превръзките (памучни и дебели) и трябваше да си слагам по две една върху друга поне първите три дни, после по една. Миризмата наистина е лоша, но не е така силна, че да се усеща от далече. Също ми дадоха едно шише (прилича на тези, които са в боята за коса, само че по-голямо) и с него трябваше да се измивам при всяко ходене до тоалетната. Даваха ми и еднократни гащи - едни мрежести, много секси  hahaha, но на мен си ми бяха по-удобни моите си.

# 206
Ммм да, ей сега погнах нашия татко и чак по телефона го усетих как се изчерви!  hahaha Ами някой му бил казал (това обикновенно го казва, когато си е съченил нещо)  hahaha Казах ви аз, че се опитва да се измъкне! Ама той довечера ще се прибере....  fight Нищо де няма да му се карам много! Като го знам какъв ми е чувствителен, сигурно по цял ден ще има ред сополи, ред сълзи! Нали ви казах, че като купих първите неща за бебчо и се разплака милия.... Още ми се насълзяват очите като си спомня, много мила картинка беше!

# 207
За тапата или запушалката:
на нас на лекция в Тина Киркова ни бяха обяснили, че е нещо слузесто, придружено с кървене или без такова, но не много червено. Аз по този повод си имах някаква представа какво трябва да е това, но като ми се случи, се уплаших - беше си кървене, не видях слуз и като се шашнах...
Помислих, че ми се е отлепила плацентата Simple Smile, тихичко пророних няколко сълзи и обезпокоена събудих мъжа ми да грабва багажа, казвах му "толкова го пазих това бебе, какво стана..." А той, човекът, решил да излиза Simple Smile
Така, че това знам - но не се шашкайте каквото и да има. Само при кървене или нещо изтичащо, бягайте да ви видят.
Катя, дано бебка устиска и да кротува, а ти си почивай!

# 208
Много благодаря за отговорите относно бащинството. Нас май също не ни устройва това че бавят плащанията после,и освен това изплащат 90% от сумата, на която се осигурява,а при него има огромна разлика с реалната заплата,така че...незнам newsm78
 За гинипрала-аз го пия от 5м,и още понякога треперя,но вечер го пия по половинка,за да мога да заспя,иначе цяла нощ имам сърцебиене.
 За корема-моя така и не се вдигна много нагоре, и съм точно като кенгуру Mr. Green
Днес имах малко болки ниско долу и се стреснах,сега ще си лежа до довечера.

# 209
  • Home is where the heart is...
Здравейте момичета.  Hug

Много се зарадвах като прочетох за Ди, да са и живи и здрави бебоците и бързо възстановяване пожелавам от сърце.  Heart Eyes

Днеска бях на лекцията в ЦУМ и започвам да се отчитам. Първо започнаха с представяне на компания за съхраняване на стволови клетки (май се казваха Cryo Save), казаха че процедурата е безболезнена и безопасна за майката и бебчето, съхраняват ги 20 години, цената е 4000 лева (първата вноска е била 700 лева и вече след изследване и одобрение на пробата - се заплащат останалите 3300 лева). Пазят пробата на две места (за по-сигурно) - в Белгия (от където по принцип е била фирмата) и Холандия.

За спещните състояния при бебоците - лекарката повтаряше да не се паникьосваме, а да осигурим спокойствие на бебето докато дойде бърза помощ, да не бързаме да даваме хапчета. Също докато чакаме да дойде лекар трябва да имаме отговорите на някои въпроси: измерена ли е температурата (ректално е била най-точна, като от резултата смъкваме 0.5 градуса - дано да не съм чула грешно), какъв е вида на изпражненията или повърнатото, дали бебето е неспокойно, вяло, дали отказва гърда или биберон, плаче ли необяснимо....

Също каза че има адаптационни смущения след изписването от родилния дом - респираторна пауза (не диша по време на сън между 10 - 20 секунди  Shocked но няма сърдечно - съдови смущения), транзиторна "жадна" треска (повишена температура при добро общо състояние 2-3 ден след раждането при максимално намаляване на телесната маса (предложи да се дават течности, 100 - 200 мл вода за 24 часа).

За коликите спомена нещо за правилото на трите (?): бебетата плачат най-малко 3 часа на ден, през повече от 3 дни седмично и това продължава 3 месеца. Имаше и доста други неща които ми звучаха много "медицински" (инфекции и др. такива) и не ги запомних, пък и си бяха страшни.   Rolling Eyes

На края имаше презентация на храни за бебета Gerber.  Crazy

Е това е общо взето. Всичко хубаво, ама само едно си помислих - дали ще може да мисли човек трезво в такива случаи?  Rolling Eyes

Докладвах ви, сега с вашето позволение ще отида да видя какво става по света и у нас...  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт