Бъдещи майки- ЮНИ 2009! Тема №55

• 15 973
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
ЧЕСТИТО НА МАМА DI- да се възстановява бързо за да гушка малките душички!Да са й живи и здрави юнаците и много да обичат и слушкат мама и татко!

# 181
Ау.. сега видях че Ди е родила ... още немога да асимилирам .. и шубето ме фана да и е честито

# 182
Здравейте!
За смъкването на корема - моят не се беше смъкнал, когато 10 дена преди термина ми падна запушалката и започна изтичане на води. На следващия ден родих. Не знам как е стоял въпроса със смъкването на главичката на бебо, не помня какво са ми казали.
Първия път си бях взела нощни Always /повече ми харесаха от Либрес/, но и памперси за възрастни - те ми бяха по-удобни макар, че запарват, но и не изтича от тях. Аз помня, че бая си тече след секциото. За сега съм взела само нощните, но и другото ще потърся след като питам дали е позволено да се ползва.
Нощница ще си търся някоя обикновена без никакви апликации отпред, че много ми дразнят кожата подлепващите и конците.
Рая, майките вестителки са в отделно албумче и там са телефоните им.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 13:31 от ayas

# 183
Здравейте Simple Smile
 Гъди, еднократни гащи има в магазин Захи, на ул. Бигла 4 и 6, както и в повечето бебешки магазини.  Peace Беше писала, че не можеш да си намериш нощница... миналата седмица гледах в Метро, нощници с копчета отпред, но не бяха особено красиви, но както се казва "стават", ако не намериш никъде, погледни в Метро...

За оттичането на краката- явно си е строго индивидуално, аз не пия мляко , а краката ми са както си бяха преди забременяването, ръцете и пръстите на ръцете също. Но краката ми , като съм пред комп. са вдигнати на столче и избягвам да седя прекалено дъ;го права. Като излизам ходя с токчета 5-6 см високи, от съвсем ниските обувки ме болят прасците...

Аз съм си подготвила и лигнин и превръзки- always нощни, но на място ще преценявам какво да ползвам. Превръзки за родилки, както чета са по-дебели и незнам доколко ще ми е удобно с тях.

За торбите с пясък върху корема и аз съм чувала, че се слагат, и е хубаво да се постопи по-дълго, за да се прибере корема.

# 184
това че майката и бащата живеят в едно домакинство има ли нещо общо с адресната регистрация, защото таткото не е регистриран в София или само попълва декларация на своя отговорност че живее с майката?
Няма легална дефиниция на понятието "едно домакинство" нито в КТ, нито в НРПО.

# 185
това че майката и бащата живеят в едно домакинство има ли нещо общо с адресната регистрация, защото таткото не е регистриран в София или само попълва декларация на своя отговорност че живее с майката?
Няма легална дефиниция на понятието "едно домакинство" нито в КТ, нито в НРПО.

Това най-добре с работодателя трябва да се уточни, аз не виждам как ще се докаже, че двамата родители живеят заедно, ако имат различни адресни регистрации и имат дете... единствено се сещам с акта за раждане, където е записан мъжа като баща  на детето, но акта за раждане обикновено се получава малко по-късно. Евентуално като вариант виждам бащата да се уговори с работодателя да ползва 15 дневения отпуск, считано от датата на изписването от болницата, като това се удостовери от болницата, и като се издаде акта за раждане да се занесе копие на работодателя, което да се приложи към заповедта за отпуск, с която е разрешен 15 дневения отпуск. Не съм имала подобен случай, предвид че практиката е нова и мисля, че в голяма степен различните работодатели тълкуват това по различен начин... но ако има някой по запознат, ще е полезно да се включи  Peace

# 186
За превръзките - не помня предния път да съм взимала за бременни и да ми е текло чак толкова обилно. Бяха обикновени нощни превръзки.
За торбите с пясък - мисля, че ги слагат когато има някакъв кръвоизлив (не съм много сигурна да ли само по тази причина ги слагат). На мен акушерката ми каза, че ми е тръгнал някакъв кръвоизлив, сложи ми една инжекция в дупето и торба с пясък за 2 часа докато лежах на магарето. От цялата работа ме изкефи как ми се прибра корема, в сравнение с другите мами дето не им бяха сложили такава торба. А мисля да си я поискам този път ако не ми я сложат сами.    Mr. Green

# 187
Честито на мама Ди - пожелавам й да са  здрави и послушни малките юнаци! Много се зарадвах като прочетох,голямо вълнение си е..

За смъкването на корема- при предната бременност си ми беше ниско и още от 7мия месец ми казваха"леле,ти вече ще раждаш",а пък аз си родих точно на термина. Може би при всеки е различно.

За превръзки-ползвах нощните на Always и не ми пропускаха,но малко ме запаряваха.Затова се замислям за памучните нощни на Либрес,че ще бъдат едни жеги.Накрая ще си взема и от двата вида и ще пробвам,все за един месец ще ги използвам. При ме лохиите не бяха кой знае колко обилни,малко повече от цикъл и не миришеше толкова,колкото тук описват.

Аз пък много искам да си купя колан за стягане на корема,но незнам кой е добър и кога се купува,може би след раждане. newsm78И дали ще го изтърпя лятото в жегите newsm78

Искам да питам майките,които ще раждат в Тина Киркова-трябва ли наистина да се носят нощници,защото преди 2 години нямаше такова неще-даваха си от техните,които ги стерилизират?

За започването на раждане- ами при мен започна след следобедния сън с напъни все едно ми се ходи по голяма нужда,но като отидох до тоалетна,не отшумяха,а започнаха да се повтарят регулярно през около 10мин и така реших,че се почва...Хвърлих си един душ,при което ми падна тапата(знам,че когато е тъмночервена,раждането ще е скоро,а когато е бледа-може и след седмица да е).Имах поносими контракции цяла вечер и чак към полунощреших,че е време да потегляме за болницата като тогава вече контракциите ми бяха на 5мин.Родих в 5.40 сутринта.
Мисля,че има доста време да се подготви човек за раждането и психически,и физически..поне при мен беше така.

# 188
момичета а на Ди кога и беше терминът по принцип???? Колко по-рано са се появили бебоците???

# 189
  • София
Гъди, аз пък не мога да си намеря еднократни гащи, затова пък като питам за тях по аптеките ми предлагат от превръзките за родилки. Аз си купих няколко, да имам и мисля да си взема и лигнин. Та питай в аптеките за превръзки за родилки, аз мога да ти обясня тук на Борово къде има, но едва ли ще ти е удобно.Иначе вчера ми показаха 20бр. за 4.50лв. Вече имам две шикозни бабешки нощници за в болницата  Mr. Green, помпа-спринцовка...и май нямам друго...ааа и два чивта памучни гащи ако не намеря еднократни, но се надявам утре да ида в  Хиполенд и там да си намеря.
За смъкването на корема скоро четох в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=388849
Минди, информацията за изтичането на водите и мен много ме интересуваше, благодаря   bouquet

# 190
Евентуално като вариант виждам бащата да се уговори с работодателя да ползва 15 дневения отпуск, считано от датата на изписването от болницата, като това се удостовери от болницата, и като се издаде акта за раждане да се занесе копие на работодателя, което да се приложи към заповедта за отпуск, с която е разрешен 15 дневения отпуск.
[/quote]
Поли Поли, защо евентуално?Че то така си е предвидено -  Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
Това е от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

# 191
ей, мацки как не намирате еднократни гащи, във всеки един бебешки магазин съм ги виждала, най-разпространените са на Канпол, 5.50лв за 5 бройки!http://smehurko.com/catalog/product_info.php?products_id=560& … 664630ab6e75a9f00   - има в Хиполенд, в чиполино, Пигис хаус,  и във всички  бебешки  магазини дето аз съм влизала съм виждалата такива Peace

Geraldine, ти що не свиркаш, че и ти си в Борово, ей много станахме вече от квартала!! Wink

# 192
Евентуално като вариант виждам бащата да се уговори с работодателя да ползва 15 дневения отпуск, считано от датата на изписването от болницата, като това се удостовери от болницата, и като се издаде акта за раждане да се занесе копие на работодателя, което да се приложи към заповедта за отпуск, с която е разрешен 15 дневения отпуск.
Поли Поли, защо евентуално?Че то така си е предвидено -  Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
Това е от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
[/quote]

nana7504, написах евентуално, защото не съм чела подробно тази разпоредба Embarassed а само следвах пътя на логиката, докато пишех това...

Somebody, понеже и ти си в Токуда да попитам, техните нощници ли ще ползваш или ще си носиш свой? Аз имам един списък с необходими неща за Токуда, нощници-няма списъка, но аз съм решила да си взема мои, и се чудя ти как си решила да действаш по въпроса с "тоалетите" в болницата Thinking

# 193
Честита радост на мама DI!Да са и живи и здрави юнаците,на нея бързо възстановяване .

Още нищо не съм купувала,освен комплект за изписване,а съм от първите юнки. ooooh!

За пясъка:При първото ми раждане в ОБ Варна ми слагаха торба,сега нямам представа как ще е .
Получих и някакъв обрив по краката,корема.Не ме сърби постоянно,но снощи в 2 ч.се събудих дръгнеща се навсякъде.

Аз си мислех,че работодателя не може да откаже отпуск на бащата,ако могат най-вероятно на мъжа ми ще му бъде отказан. #Crazy

Успешен ден,мами!

# 194
Какво оживление настъпва в темата, като има хубави новини (едвам насмогнах с четенето)! Дано да продължава да е така!  Praynig

Анито, дано Андреа да е по-спокойна вече, а и ти покрай нея; да нямаш контракции и болки.
Роси, миличка, стискам палци да се разреши бързо тоя гаден квартирен проблем!  Hug
Ayas, вече си имам колекция с твои постове, благодаря ти!   bouquet

Аз днес пращам прощални мейли на колегите в чужбина (като Viper  Simple Smile). Хем ми е хубаво, свободно такова, хем ми е тъжно, хем ми е странно ... Абе, май, в крайна сметка - по рачешки - и аз не знам какво ми е  Laughing.
За 15-дневния отпуск - твърдо сме решили да го ползва таткото, още повече, че само той ще е до мен, да не съм сама поне първите дни. После ще трябва самичка да се оправям (а 15 дни са толкова малко, ще отлетят като миг   Confused)

Общи условия

Активация на акаунт