Експерименти разни-лесни, вкусни, бързи, евтини...

  • 14 331
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 491
Някои предложения за лесни и вкусни нещица, но ще допълвам.
Работя и вечер нямам много време за готвене и гледам нещо набързо и лесно, пък и да е вкусно, пък и сега криза и евтинко да е Laughing
Вчера се зачетох в рецептите с изварата и реших като видна експериментаторка и аз да направя нещо.
Та, направих разядка, по ваша идея + малко от мен:

извара,
половин майонеза,
червена чушка прясна,накълцана на дребно
чесън пресен
кис. мляко две три суп.лъжици
яйца сварени и настъргани
малко горчица и копър
сол
по желание-оцет или лимон
ако искате и малко сирене натрошено може да прибавите, абе по ваш вкус и др.неща може да добавите, кой каквоито има...
Та този буламач Laughing се обърква и става разкошно, за мезенце, за филийка и т.н.

Да, ама ми остана извара, щото като невидяла купих цяла кофа ooooh!
От остатъка:

Запържих праз(беше ми останал), зелен лук и пресен чесън, две три зелени чушки, два три домата, после прибавих изварата, позапържих и нея, след това чукнах 4 яйца и стана чудо миш-маш с извара, обаче другият път ще добавя и пушени гърди, да не е съвсем постно, че мъжете у дома искат мръве Rolling Eyes


Друга идейка, купих си зелен боб замразен в пакет този дребничкият крехък салатен, мислех да го готвя, но му се размина Laughing
Та, задуших го с малко вода, сол и олио в МВ, докато омекна, после излях водата, прибавих му накълцан на дребно пресен чесън, малко копър, зехтин, сол, малко оцет или лимон по желание и една кофичка кисело мляко, може и изцедено. Повярвайте ми мнооого вкусна салатка стана,  много е лека, за тези които са на диета, боба насища, пък има малко калории Wink

Още една идея, хем за салата става, хем за ядене, една позната от Германия сподели с мен как си правят зеле за гарнитура и аз правих, ама с мой почерк, не я копирах изцяло.
Накълцвам зелето и го запържвам-задушавам с лук, малко лютеница(може и пресен домат), малко настърган морков и чесън. Това се задушава малко за около 10-на минути, не да стане напълно готово, а просто да поомекне и да получи загар, махам го от котлона и му прибавям оцет, соев сос и горчица. Хем става за салтата, и гарнитура за месо, хем е и малко като гозба и малкият си го хапва с филйка хляб, но без оцета и горчицата.


Ще се радвам и вие да споделите идеи, експерименти, лесни, евтини, вкусни и бързи, всякакви...
Знам че сигурно преди е имало и други такива теми, но тази да кажем ще е Рецепти по време на криза примерно Laughing или пък просто ако сте направили някакъв си ваш експеримент, пък е станал сполучлив...

# 1
# 2
  • Мнения: 2 491
Благодаря ти, Мис Каприз  Hug
Но там повечето само са изброявали, а идеята ми тук е да се напишат и рецептите, пък и да споделите и за свои сполучливи експерименти.

# 3
  • В голямото море...Живот
  • Мнения: 765
Гигс  Peace
Ето и един мой експеримент/повлиян от дюканки/
2 пакетчета ролца от раци/от малките по 250гр/,нарязани на кръгчета
6 сварени и рендосани яйца/останаха от празниците/
375гр кисело мляко,предварително разбито с копър,сол,малко горчица и черен пипер
Всичко това се обърква добре.
Да ви е сладко  Peace

# 4
  • Мнения: 2 491
Гигс  Peace
Ето и един мой експеримент/повлиян от дюканки/
2 пакетчета ролца от раци/от малките по 250гр/,нарязани на кръгчета
6 сварени и рендосани яйца/останаха от празниците/
375гр кисело мляко,предварително разбито с копър,сол,малко горчица и черен пипер
Всичко това се обърква добре.
Да ви е сладко  Peace

Ммм, звузи вкусно, ще се пробва, Доромси Hug
Тъкмо ще почвам диета, а това не е много калорично Peace

# 5
  • София
  • Мнения: 1 762
Да споделя и аз нещо лесно, което сътворих снощи за синето дето все е на някакви диети. Или иска да отслабва, или ще качва маса, за да прави мускули  Laughing
Пасирах 3 сварени яйца с малко зехтин, оцет, сол и копър / после каза, че му приличало на бебешко рядко щастие  Joy/
Сложих плочка сирене в тефлонов тиган и го обърнах няколко пъти да хване лек загар. Нарязах му и домати и краставици. Всичко това подредих в чиния и му ги поднесох с препечен черен хляб. Нищо особено, но беше супер вкусно и лесно.  Peace

# 6
  • В голямото море...Живот
  • Мнения: 765
Абет,аз правя такъв пастет с яйца,олио,оцет,черен и червен пипер,сол и копър - пасирам всичко  Peace
Страшно мезе е за ракийка/който я пие де/  Mr. Green и не само.

# 7
  • Мнения: 5 001
Задушен спанак или лапад(може и 1/2 връзка пресен лук) се обърква с извара(или сирене),слага се в намазана тавичка и се залива с 2 яйца и кисело мляко.Пече се до готовност на заливката.


П.П. Вътре може да се добави сварено пилешко месо,или нарязано филенце,кашкавал....

# 8
  • София
  • Мнения: 1 345
Ще ви кажа моята любима рецепта за омлет:
1-2 картофа се нарязват на кубчета и се запържват в тиган,когато станат готови се заливат с 2-3 бъркани яйца,в които има малко кашкавал,сирене и чубрица-това е,пържи се до златисто-страхотно е!
Сега любимото ми пиле:
1 тарелка пилешко бонфиле се нарязва на хапки и се пържи с малко куркума,когато е готово се добавя царевица от консерва и мариновани гъбки,разбърква се и се залива с 1 кофичка сметана на Данон-готово е,когато почне да къкри!

# 9
  • Мнения: 2 491
Задушен спанак или лапад(може и 1/2 връзка пресен лук) се обърква с извара(или сирене),слага се в намазана тавичка и се залива с 2 яйца и кисело мляко.Пече се до готовност на заливката.


П.П. Вътре може да се добави сварено пилешко месо,или нарязано филенце,кашкавал....
Това задължително ще го направя! Благодаря ти   bouquet


Да ви кажа какво направих със старите и изсъхнали козунаци.
Нарязвам ги на филийки и ги топвам за малко в прясно мляко, нареждам в съд. Отделно си разбивам крем ванилия на д-р Йоткер от онези без варенето, които се разбиват със студено прясно мляко. Намазвам накиснатите козунаци с този крем, нареждам парченца банан отгоре, настъргвам шоколад и така правя два три реда, може и повече, зависи от съда ви и накрая завършвам с настърган шоколад. Пъхам в хладилника да се охлади и после си облизваме пръстите, изяждаме го за норматив Embarassed Много вкусно става и много бързо. Преди го правех със старите козунаци за оправдание да ги използвам и да не ги хвърля, сега специално купувам козунак за да го направя Laughing  Може и друго да сложите, например бисквити натрожени или напоени с пр.мляко, други плодове или каквото се сетите или пък един ред намазан с ванилията на Йоткер и следващият с шоколадовият крем, да се редуват... Могат и козунаците например да се топат освен в мляко и в компот примерно, пак ще стане хубаво.
Чувала съм и за озуначеният крем карамел, обаче моят мъж не обича карамел, освен вместо горена захар да разтопя шоколад на дъното, отгоре козунак и накрая заливката с яйцата и млякото, трябва да пробвам Thinking


Литъл Мис и твоите нещица звучат вкусно и ще се пробват Wink Peace

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 14:47 от Гигова

# 10
  • Мнения: 5 001
Да ви кажа какво направих със старите и изсъхнали козунаци.
Нарязвам ги на филийки и ....
Нареждам върху карамелизирана захар в тавичка,заливам със смес за крем карамел(яйца,прясно мляко захар) и пека на водна баня.....На това тука във форума му викат пълнен крем-карамел  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 11
  • София
  • Мнения: 1 762
За ракийката снощи  Wink направих друго бързо мезенце: Имах 3 изостанали пръстчета раци. Нарязах ги на колелца и хоп в тигана. Прибавих една малка консерва царевица и ги позапържих, ама не много. На финала сложих сол и копър. Мммммммммм супер бързо мезенце  Peace

Преди три дни импровизирах с едни палачинки. Бяха останали от предишен ден, но не ни се ядяха вече. Та се сетих за салата Костенурка. Но направих само курубата  Laughing Тоест нарязах наситно пресен лук и го обърках с крема сирене, копър и малко чесън на прах. Намазах дебело палачинките , навих на руло и нарязах на хапки. Сервирах ги в/у резенчета краставичка. Ето пак ракиено мезе съм спретнала  Joy

# 12
  • На небето
  • Мнения: 5 530
И аз се включвам да следя, ако слагате и снимки ще е върха.  Peace При първа възможност ще се включа с повече рецепти. Но за сега се сещам за баница от стар хляб Нареждам филийки стар хляб на дъното на една тава като я намазвам хубаво с масло преди това. Заливам отгоре със смес от яйце, сирене, кис. мляко или прясно мляко (зависи какво имам). Пека на 200градуса, след като стане отгоре слагам настърган кашкавал ако имам и изключвам фурната като оставям баницата вътре докато кашкавала се разтопи. Ето и как изглежда, но тази е със черен хляб който не беше никак сух и я направих на 2-3 реда, но не се получи много добре. В същото време е нарязана още гореща и няма добра визия, но на вкус е върха.  Друга лесна манжда е цели печени картофи  Друго което се сещам е Турски банички:  Тъкмо се подсетих сега да направя скоро време отново от тях.  Необходими продукти: кори за баница, сирене, масло и вода с олио. Взимат се по 2 кори за баница и се намазват с маслото (може и разтопено) Отгоре се поръсва със сирене (обезсолено) и се завива на четири като плик. Пържат се като палачинки, тигана може да се намаже с масло. Слага се баничката и се полива с водата и олиото. Като се гледа да се напои навсякъде. След като се изпече се обръща и поливаме отново отгоре вече изпечената страна.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 762
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace

# 14
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace
Това ще го пробвам, но ще оставя коричката, тя е най вкусната.

# 15
  • Мнения: 2 382
От мен нещо като салата, но тъй като основата е паста- направо си е за една лека вечеря с бяло вино.
Сварявам спагети, талятели или каквото имам под ръка.Докато се варят нарязвам много на ситно една краставица, един-два домата, магданоз, сирене, маслини, кашкавал и колбас или филе.Последно използвах едни зелени маслини с чили и си облизахме пръстите.
След като се сварят спагетите ги изплаквам и охлаждам .Прибавям нарязаните продукти, сол и малко черен пипер и заливам с дресинг (майонеза+к. мляко , майонеза + лимон, зехтин + к.мляко-кой каквото си хареса).

# 16
  • Мнения: 2 491
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace

И аз така правя от време на време Peace


... Взимат се по 2 кори за баница и се намазват с маслото (може и разтопено) Отгоре се поръсва със сирене (обезсолено) и се завива на четири като плик. Пържат се като палачинки, тигана може да се намаже с масло. Слага се баничката и се полива с водата и олиото. Като се гледа да се напои навсякъде. След като се изпече се обръща и поливаме отново отгоре вече изпечената страна.
Естел тези турските банички пържат ли се, или..., щото си писала че им слагаш и вода newsm78

# 17
  • Мнения: 804
И аз като Мастерчето процедирах с останалите козунаци.Разликата е,че не сложих карамел,защото не обичаме и не пекох на водна баня.Стана много вкусно като торта с крем-карамел.Иначе моето предложение е тиква с крем-карамел --Суровата тиква се реже на малки парченца и се реди в йена плътно едно до друго.Залива се с познатата смес за крем карамел/1л мляко,1шола захар,5яйца и 1ванилия/ ако е нужно се добавят още парчета тиква.Пече се на 180градуса/не на водна баня/,без капак до зачервяване.Става супер вкусен десерт.

# 18
  • Мнения: 2 070
Настъргвам картофи на ренде,режа колбас на ситно,добавям чубрица и сол,едно яйце и лъжица брашно.от това пържа нещо като палачинки.после с цедено кисело млекце ,става и мезе и основно.
един път пък ми се накъсаха лозовите листа за сърмички.бях приготвила ориза,,нарязах листата на ситно и в тавичка.запекох и залях с кисело мляко и яйце.супер мързелива манджичка.
когато пък не ми се получат блатовете за руло или торта,ги режа на малки парчета,правя крем от,7 лъжици карамелизирана захар,един литър мляко +още 9 лъжици захар,2 яйца,и 5 супени лъжици брашно.заливам парчетата и оставям в хладилника.
kogato pyk mи се трошат корите за баница,ги режа на тънки ленти,едно кисело мляко,200 гр.сирене,1к.ч. олио,4-5 яйца и 1 бакпулве се разбиват хубаво и ги размесвам с натрошените кори ,.става нещо между солен кекс и баница със сирене,вкусно е

# 19
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Записвам се да ви следя, много интересни идеи давате  bouquet.

# 20
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace

И аз така правя от време на време Peace


... Взимат се по 2 кори за баница и се намазват с маслото (може и разтопено) Отгоре се поръсва със сирене (обезсолено) и се завива на четири като плик. Пържат се като палачинки, тигана може да се намаже с масло. Слага се баничката и се полива с водата и олиото. Като се гледа да се напои навсякъде. След като се изпече се обръща и поливаме отново отгоре вече изпечената страна.
Естел тези турските банички пържат ли се, или..., щото си писала че им слагаш и вода newsm78

Ами пекат се в тефлонен тиган, слагам малко масло само на тигана и ги пека, като поливам отгоре със водата и мазнината за да омекнат.

# 21
  • Мнения: 126
  И аз се записвам да ви следя , интересна темичка , а на Литле мис ще пробвам омлета с картофки . А може и пастетчето с яйца , имам още някое в хладилника от великден . 

# 22
  • Мнения: 3 641
Благодаря за хубавите и лесни рецепти.Ще опитам доста от тях  bouquet

# 23
  • Мнения: 2 829
Турската баница ми изглежда много вкусна
ще я пробвам

Гигова,това с козунака  Crazy
хубава идея е
иначе аз стар козунак го правя като  пълнен крем карамел

# 24
  • Мнения: 5 591
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace

Toва ще направя още днес.  bouquet

# 25
  • София
  • Мнения: 204
Ето и от мен една бърза и вкусна салата,която става и за лека вечеря:
вари се чаша ориз с 50 мл.олио,след като се свари се изсипва в купа и се прибават
една консерва царевица,малко грах,сока на 1 лимон,връзка копър,връзка магданоз,1 кис.краставичка(по желание),сол на вкус.
Получава се много свежа и вкусна салатка Simple Smile

# 26
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Задуших лус ,после слижих изостанали пресни домати .Като се поизпари сложих две яйца и прибавих сварена пасирана коприва.
Добре стана .Ние го ядохме с печен кремвирши , но може със сирене.

# 27
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
преди няколко дни имах рожден ден и си правих сама тортата, както винаги! от продуктите ,които имах спретнах страшно вкусно нещо! но една идейка на хрумване направих! имах хлебни големи ябълки и реших да направя заливка за сиропиране с тях, ама ми изглеждаха сухи за сос4ето дето е нужно за два блата! та ливнах останалата от ве4ерта кока кола около 150 мл ,захар и ванилия- страхотен аромат ми стана сос4ето за сиропирането на блатовете!другото си беше пандишпан, рикота с готварска сметана и захар, мле4но-маслен крем с лимона кора и ванилия и шоколад с ягоди!
аз ли4но с крема за торта много експериментирам, заради липсата на  някои продукти ,където живея! л_бимите са  кондензирано мляко, шоколад и сметана; мле4но-маслен + сметана  и ядки;шоколад, масло,мляко и карамел!

# 28
  • Мнения: X
За любителите на тиквички,една лесна рецепта.... Peace
Експериментирах преди няколко години и се получи... Crazy

         Продукти:
Нарязани на кръгчета тиквички
Чесън
Зеленчукови бульона
Копър
Зехтин или масло
Кисело мляко и сирене

Така правя аз: тиквички слагам колкото събере тавата,поръсвам ги с два бульона ,чесън и зехтин..пека ги на МАХ
Като започнат да се запичат ,започвам да ги бъркам и ако е нужно слагам още зехтин или масло..
Печете ги до като ви харесат,аз ги препичам малко(така ги обичат вкъщи).
Като са готови ги изсипвам в купа и ги заливам .   
Заливката я правя така: намачквам сирене и го обърквам с кис.мляко ,чесън и копър.
Всичко правя на "око".
Става и за основно и за мезе Wink
Да ви е вкусно Hug

П.П. Тиквичките се стопяват много Whistling Whistling

# 29
  • Мнения: 2 491
Мече, това с тиквичките е чудесна идея и със сигурност ще я направя, още повече, че всички в къщи обичаме тиквички.

Което ме подсети, че идва сезонът на тиквичките и баба ми бълва от село по една чанта всяка седмица и все се чудим как да ги приготвим, имам чуството че е посяла цял декар ooooh!
Та експерименти с тиквички имам мнооого. Да споделя някои, но ще допълвам де...

Едното е нещо като разядка..
Нарязвам на едро тиквичките, колкото ми позволява съда в който ще задушавам. Задушавам с малко вода или на пара по желание, много малко се задушават, колкото леко да поомекнат, но не да се разкашкат много (около 5-6 мин.). После отцеждам водата и ги пасирам, добавям чесън, копър, две, три супени лъжици майонеза и кисело мляко, но да не стане много рядко, сложете оцет или лимон по желание. Може да прибавите по желание извара или сирене крема или пък обикновено сирене, дори и чушки, става много вкусно, за мезенце, за припечени филики, за сос за месо, абе за всичко...

Другото е простичко, но много вкусно, веднъж ме мързеше да пържа и го направих и оттогава го хапваме редовно.
Нарязвам на кръгчета тиквичките и ги нареждам  в тава обилно полята с олио, отгоре им слагам домати на кръгчета и пека докато хванат коричка. Изваждам и като разсипя им слагам чесън и копър-разкошни стават с коричката, може и кисело мляко да се добави. Ако искате може и да ги оваляте в брашно преди да ги сложите да се пекат или съм правила и с наръсен кашкавал или моцарела отгоре.
Да ви е вкусно!
Ще допълвам с лесни рецепти и експерименти за тиквички Wink

# 30
Estell   bouquet
Аз от стар хляб правя пици. Изрязвам коричките и редя плътно в тава. Отгоре нареждам каквото ми душа иска и каквото хладилника пуска. Запичат се и готово  Peace

 И аз правя такава пица,но филийките заедно с кората ги топя в яйца разбити с малко вода.

Общи условия

Активация на акаунт