Re: КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 14 - таксите

• 29 615
  • 302
  •   1
Отговори
# 60
 Това , че твоето дете учи в някакво училище не го прави по умно от тези, които не учат там. Моя съвет е да не му набиваш тези идеи в главата.

Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 12:50 от jabata_dil

# 61
  • София
Извън спора, който се води от няколко страници:
Българско школо са приключили със събеседването с децата, очаква се резултатите кои деца са приети да ги съобщят до края на месеца, таксата ще е 6500лв, остават и тази година в старата сграда...

Това беше училището, което харесах за дъщеря ми...малко се притеснявам от покачването на такстата, най-вече другата година ако се преместят в новата сграда, какво увеличение да очакваме Sad и ще можем ли да си го позволим ...
Изобщо не искам да се заяждам, а питам съвсем открито - има ли неприети деца, чиито родители могат да плащат? Питам, защото това е една от главните причини за негативизма ми към ЧУ. Когато проучвахме навремето навсякъде прокламираха какви ли не входящи препитвания, тестове и пр. форми на подбор. Директорите описваха с апломб каква "гъста цедка" слагат и как подбират само интелектуалния елит от набора. А после се оказваше, че единственият критерий е да можеш да си плащаш.  Та на какъв процент деца се отказва? В АК например отказват на 3-4 от 5 деца. Това си е подбор.  Как е в другите училища? По колко деца се борят за място и на какъв процент отказват прием?
В момента в който мога да ти отговоря, ще го направя с най-голямо удоволствие. Явихме се на интервю с психолога на училището, след нас чакаше друго дете. Събеседването мина спокойно, задаваха й най-различни въпроси....но наистина нямам впечатления дали приемат всички деца,чийто родители могат да платят.

# 62
  • Sofia
Изобщо не искам да се заяждам, а питам съвсем открито - има ли неприети деца, чиито родители могат да плащат? Питам, защото това е една от главните причини за негативизма ми към ЧУ. Когато проучвахме навремето навсякъде прокламираха какви ли не входящи препитвания, тестове и пр. форми на подбор. Директорите описваха с апломб каква "гъста цедка" слагат и как подбират само интелектуалния елит от набора. А после се оказваше, че единственият критерий е да можеш да си плащаш.  Та на какъв процент деца се отказва? В АК например отказват на 3-4 от 5 деца. Това си е подбор.  Как е в другите училища? По колко деца се борят за място и на какъв процент отказват прием?
Ако човек не може да плаща, ще ходи ли изобщо на изпит в ЧУ? Какъв е смисълът? В АК има смисъл, защото отпускат стипендии, в почти всички останали ЧУ - не.

# 63
Извън спора, който се води от няколко страници:
Българско школо са приключили със събеседването с децата, очаква се резултатите кои деца са приети да ги съобщят до края на месеца, таксата ще е 6500лв, остават и тази година в старата сграда...

Това беше училището, което харесах за дъщеря ми...малко се притеснявам от покачването на такстата, най-вече другата година ако се преместят в новата сграда, какво увеличение да очакваме Sad и ще можем ли да си го позволим ...

Защо не се регистрираш и тържествено обещавам да ти пиша на лични съобщения и да ти отговоря на въпроса.

Ти си се наврял преди в някакво странно ЧУ и си правиш изводите за всички други въз основа на тези твои нищожни наблюдения.

# 64
Изобщо не искам да се заяждам, но Някой си май не подбира училище за детето си по друго освен по това има ли цедка или няма. Ами то и в университетите на запад няма цедка, а при нас има. Въпрос: това прави ли ги нежелани за децата ни и по-некачествени?

# 65
Не бива така да се извърта разговора, някак си СМГ доби лоша окраска - а не е така! Училището си е добро, верно било е явно много добро, но и сега има какво да предложи. Факт е, че най-добре подготвя децата за АК от страна на математиката, защото е много популярна схема СМГ-АГ!
Но някак си така тръгна покрай Някой си (верно що не вземеш да се регистрирак, че "Някой си" звучи почти обидно  Sunglasses ), който доста рязко обяви доста крайната си позиция.

Някой си, когато детето ти е тръгвало на предучилищна, ЧУ тъкмо прохождаше и... нямало е как още първата или втората година да са били в хубава база, да е имало по 10 деца за място  и т.н. Сега вече родителите имат съвсем други изисквания и критерии спрямо тогава. Но мога да те уверя, че има много ЧУ, където не всички желаещи биват приемани и в никакъв случай критерия не е дали имаш пари, макар че е необходимо условие Simple Smile

Специално за нашето има дълъг списък с чакащи за място!

# 66
- Не желая да се регистрирам, защото съм тук пътьом и за малко. Случайно попаднах в този форум докато търсех резултати за Европейско кенгуру. Оказа се, че българските мами са по-ефективни от ЦРУ в намирането на информация и затова се заседях.  Продължавам да стоя, защото има и други състезания и тук се дава добра информация.
- В западните университети също има подбор. Това, че няма кандидатстудентски изпити не значи, че няма подбор. Елитните университети си имат доста строги критерии за подбор.
- Това за стипендиите в АК ми изглежда голям блъф. Не вярвам там да има социално слаби деца, дето да минат през цедката "семеен доход" та да се доберат до стипендия. И дори да има такива те са пренебрежим процент. А напливът от 4-5 деца за място си е факт.
- Мнозина споменаха, че много важна е средата. И аз съм на това мнение. Но не виждам как може да се формира елитна среда без подбор.  Ако всеки, който може да си плаща, може да запише детето си, то тогава втоматично се получава подбор само по доход. Т.е. всеки с високи доходи има елитно дете. Уверен съм, че тук няма такива, но все пак не мога да пропусна факта, че всички мутри, сводници, мошеници, корумпирани държавни чиновници и пр. МОГАТ да плащат. От там по пътя на логиката следва, че децата им автоматично стават умни и влизат в ЧУ, ако няма друга цедка. Затова попитах дали има информация за върнали деца - да си върна вярата.
- Далеч нямам за цел да славословя държавното образование. То е съвсем западнало като цяло и логично нивото на масовите училища би трябвало да е по-ниско от това в ЧУ, защото в ЧУ човек си плаща и би трябвало да го е грижа за парите му. Но има елитни ДУ ( броящи се на пръстите на ръцете) където наистина има цедка и цедката е на-обективната - приемен изпит. (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-04-27&article=276002). Защо тогава да приемем, че нивото и средата в ЧУ са по-високи, отколкото в тези училища?

# 67
Всеки си има предпочитания за училищата. Аз например в СМГ не бих си пуснала детето да учи. Следвах 5 г. с доста завършили именно тази гимназия , бяха симпатични, но на повечето от тях им трябваше доста време да се освестят , някои не успяха изобщо, а имаше и доста тъжни инциденти. Та нещо имаявно в обстановката там  newsm78

Ами аз не съм следвала с ученици от СМГ, ама съжителствам доста успешно бая години с възпитаник на това у-ще и нямам такива наблюдения.  Joy Joy Joy Така че едва ли е до у-щето. Доста народ познавам оттам.
Ти да не си от някоя англ. гимназия?  hahaha hahaha hahaha Тук заровихме още в началото някогашната вражда езикови срещу математически гимназии. Оказахме се почти 50:50.  Laughing Laughing Laughing
Да не ви казвам пък едно време (през соц-а) какво ми разказваха за АГ преди да кандидатствам - как се търкалят навсякъде наркомани по коридорите.  Shocked И като ме приеха, направо да се чудиш дали да приемеш такова "предизвикателство".  Joy Joy Joy Оказаха се пак "градски легенди" в стил "Някой си" за ЧУ в наше време.  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

# 68
не съм  от АГ Wink
Някой си , ще се опитам да ти отговоря. Зависи какво търсиш и зависи какво наричаш ниво.
Аз например търся среда в която детето ще е спокойно. За мен то си е умно и нямам идеи за вундеркинд. Та ако има малки паралелки, стегната програма, повече спортни занимания, разнообразни предмети (няма нужда толкова да го учат, ще се научи,  нека има възможност да се насочи и да опита) , да има някакво наблюдение над децата и заинтересованост на преподавателите дори в междучасията, да имат лагери и екскурзии , излети и зелено училище някои дни, да имат материална база за експерименти и пр. не само за суха теория ...
Да има възможност да развива интересите си и да намира приятели. В крайна сметка като се огледаш около теб можеш ли да ми кажеш кой е завършил и кой не училище със ситна цедка? Не , нали? Няма значение какво училище ще завършиш, а каква обща култура, интереси и начин на живот ще ти създадат родителите ти. И това не става само с залепнал пред сборниците по математика задник   Hug

Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 14:13 от jabata_dil

# 69
  • Sofia
Да не ви казвам пък едно време (през соц-а) какво ми разказваха за АГ преди да кандидатствам - как се търкалят навсякъде наркомани по коридорите.  
Ох, и по мое време имаше такива разкази, като най-горе в класацията по наркомания бяха френската, 1 АЕГ и май испанската. Laughing
Майка ми що приказки ми изговори да внимавам, като влязох в гимназията....

Някой си, от друга страна не е ясно колко от тези мутри и сводници имат желание да плащат за образование, че да си дадат детето в ЧУ и какви са им критериите. За всеки влак си има пътници де и за всеки пътник си има влак. Laughing

# 70
В крайна сметка като се огледаш около теб можеш ли да ми кажеш кой е завършил и кой не училище с ситна цедка? Не , нали? Няма значение какво училище ще завършиш, а каква обща култура, интереси и начин на живот ще ти създадат родителите ти. И това не става само с залепнал пред сборниците по математика задник   Hug

Не знам дали е не. По някаква странна ирония на съдбата болшинството от съучениците ми от 91 НЕГ създадоха семейства с възпитаници на същата или други езикови и пр. елитни гимназии (НФДЕК, СМГ, НПМГ и пр.) Почти няма някой да е звъдил гнездо с випусник на техникум. Но съм сигурен, че това е случайно стечение на обстоятелствата.  

Що се отнася до залепения пред сборниците задник - къде съм казал такова нещо?????? Споням си, че споменавах за курсове по програмиране, за това, че децата сами подготвят и изнасят открити уроци ( с нагледни опити) по физика и химия, за това че правят презентации на PowerPoint по-добре от мен и тази седмица неколцина ще ходят да изнасят презентациите си в НДК, че физкултурният салон в СМГ е много добър и се държи на спорта, че ги водиха на ски лагер... Но за седене пред сборниците не съм писал, сигурен съм Wink

# 71
Е тогава би се учудил да разбереш, че например в Уве е пълно с деца на възпитаници от 91НЕГ Simple Smile))))))))))) - нещо не си се ориентирал, като сте отишли навремето в Deutsche Schule - на повечето ми съученици - децата са там  Peace

Става въпрос за профилиране на училищата - не само дали се изучава език интензивно или математика, а и самата атмосфера, както каза jabata - много спорт, разнообразни предмети, допълнителни занимания, обучение излизащо извън скучната учебна програма....

# 72

Някой си, от друга страна не е ясно колко от тези мутри и сводници имат желание да плащат за образование, че да си дадат детето в ЧУ и какви са им критериите. За всеки влак си има пътници де и за всеки пътник си има влак. Laughing

Винаги и по цял свят новобогаташите от първо поколение гледат да си образоват децата в най-елитните възможни училища, та да им "изперат" произхода. Те не са толкоз тъпи новобогаташите, та да не схванат, че спечелените с бухалката пари трябва да бъдат оставени на наследник с умения да ги управлява. Фигуратвино казано де.

И пак казвам - проявявам скептицизъм, а не враждебност, както ме обвинявате. Ми опровергайте ме - дайте някоя статистика по колко деца се борят за място в ЧУ. Ей на - за АК нищо лошо не съм казал. Всяко лято записвам щерката на летния им курс и бих я записал да учи там след 7 клас.
Освен това като гледам аз съм единственият скептик тук и така се явявам обединяващ фактор за вашата консолидация зад идеята за ЧУ. Според третия принцип на Нютон колкото повече скепсис срещу ЧУ идва от мен, толкова по-здраво се бетонира вашата вяра в тях. Та може да се каже, че услуга ви правя.

# 73
  • В офиса
Някой си, стига с тези "елитни" ДУ. Елитни ДУ за начално образование няма (или поне моето проучване е такова). Има такива, нарочени за елитни по някакви измислени по моему критерии. Също в ДУ няма подбор на средата, пак за начален курс говоря. В момента избирам у-ще за 1-ви клас и ми се плаче. И, Някой си, има частни у-ща (аз знам за няколко такива) в които напливът е 4-5 (и нагоре) към 1. Говоря за предучилищна и 1-ви клас. Така че за мен не съществува никакво съмнение, че ЧУ дава по-добро комплексно начално образование.

Съвсем друг е въпросът, дали си струва да се дават толкова много пари за (наистина добро) начално образование, още повече, когато имаш повече от 1 дете. Реално, ако трябва да се изучи 1 дете, ЧУ могат да си позволят повечето добре платени наемници - лекари, инженери, програмисти, банкови чиновници, адвокати... Когато трябва да се покрива такса за 2 и повече деца, за съжаление вече за повече от 70-80% от тези наемици ЧУ става нереална инвестиция.

ПП, Някой си, от постовете ти личи, че дъщеря ти има завидна подготовка по математика и английски. Та ми е интересно в кое ДУ е учила до 4-ти клас. Може и на лични да ми пишеш по въпроса.

# 74
а и самата атмосфера, както каза jabata - много спорт, разнообразни предмети, допълнителни занимания, обучение излизащо извън скучната учебна програма....

Ти си филолог, юрист  или с някакво друго подобно образование (не точни науки или инженерна специалност)?

Общи условия

Активация на акаунт