Какво готвите,вегетарианци?

  • 68 006
  • 410
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 762
Не знам дали сте засегнали темата,но на нашата трапеза мнгоо харесваме пълени чушки с гречка.
Сварявам гречката и после  третирам като кайма (без да я пържа) в плънката.Тоест запържвам леко лук,слагам грекчта,ориз,подправки и вода.Като се понадуе малко ориза  пълня чушките и стават супер.Слагам и доматки като е в сезона.

# 91
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Не знам дали сте засегнали темата,но на нашата трапеза мнгоо харесваме пълени чушки с гречка.
Сварявам гречката и после  третирам като кайма (без да я пържа) в плънката.Тоест запържвам леко лук,слагам грекчта,ориз,подправки и вода.Като се понадуе малко ориза  пълня чушките и стават супер.Слагам и доматки като е в сезона.

Сега, ако ни кажеш и какво е гречка.....  Wink

# 92
  • Мнения: 228
гречка = елда

# 93
# 94
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Попитах, защото не трябва да ям ориз, а така си обичах преди пълнени чушки и сърмички...  ooooh! Сега ще съм много щастлива, ако елдата е добра алтернатива  Crazy
Много по-различен ли е вкуса ?

# 95
  • Мнения: 7 433

Много по-различен ли е вкуса ?
  От ориза ли?
  Да! Peace

# 96
  • Мнения: 228
Аз също не съм яла, но на вид ми прилича нещо между овесени ядки и жито  newsm78

# 97
  • Мнения: 7 433
  Ами....значи,трябва да я опитате! Grinning Продава се почти по всички супермаркети и диетичните магазинчета и щандове.
  Със сол и масълце.И не пестете масълцето!
  По този повод има даже и нещо като виц. Wink

  -Как да се направи каша с масло още по-вкусна?
  -Да се добави още масло! Grinning
   

# 98
  • Мнения: 2 110
И аз съм много заинтригувана и ще го опитам !  chef bowuu

# 99
  • Мнения: 153
С удоволствие се присъединявам към вас в тази тема. Ще споделя моите любими манджи, но предпочитам да приложа и снимки към тях. Поне за мен така така рецептата е по-атрактивна. Поради тази причина ще ги публикувам по-късно.

# 100
  • Мнения: 22 867
Момичета, добре, че ме подсетихте за гречката, като погледнах плика, се оказа, че скоро ще и  изтече срокът на годност. Но сега вече това няма да се случи. Grinning Гречката става и сладка и солена, с пресно мляко и с вода, с гъби, тиквички, пилешки дробчета и какво ли не, като гарнитура на пюржени кюфтета, пържоли. В случая е сварена с вода и сол, добавих масло (става и с маргарин, олио, зехтин - зависи от предпочитанията), сварено яйце и зеленчуци - стана чудесна закуска, а спокойно би могло да мине за обяд или вечеря. Лично аз много я харесвам и ми е много вкусна.



Има много инфо за гречката/елдата в нета, също така и диети с нея и в руските и в бълг сайтове. Ето и малко инфо, въпреки, че ако чукнете на чичко Гугъл, ще ви покаже много още.

Кашата от елда помага на работата на сърцето и черния дроб, понижава нивото на холестерин в кръвта, намалява чупливостта на съдовете, тромбообразуването, затова се препоръчва на хора, страдащи от сърдечно-съдови болести, артрит и ревматизъм. Тя е пълноценен заместител на месото. Шампион е по съдържание на желязо, затова се препоръчва при анемии. Достатъчно е две суп.лъжици на ден брашно от елда да се приемат с мляко и нивото на хемоглобина се връща в нормата.
Освен повишеното съдържание на желязо, елдата съдържа фосфор, калций, цинк, калии, бор, йод и други полезни микроелементи. От витамините - РР, В1 и В2. Белтъчини около 14%, нишесте до 70% , захар 2-2,5%, мазнини от порядка на 3% и целулоза 1%. Именно затова се препоръчва и на болни с заболявания на черния дроб,  атеросклероза, хипертония др.
И малко полезна информация за любителите на екологично чистата храна – елдата е наистина екологично чисто растение. Работата е там, че за отглеждането и не се използват химикали, бурените не и пречат, а и до днес не е подлагана на генно модифициране.

# 101
  • Countryside
  • Мнения: 12 168
Попитах, защото не трябва да ям ориз, а така си обичах преди пълнени чушки и сърмички...  ooooh! Сега ще съм много щастлива, ако елдата е добра алтернатива  Crazy
Много по-различен ли е вкуса ?
От години правя сърмички и пълнени чушки с булгур, стават разкош. Даже не се сещам откога не съм яла ориз(само тичкички с ориз си тача и ризото с гъби). Давате ми идея да пробвам с гречка, отдавна й се каня.

# 102
  • Мнения: 762
Имаше и една рецепта за кюфтета от елда,ама аз се сещам за кюфтета от леща.
Сварената леща (ако някой се е сбъркал и е сварил повече) се отцежда от водата,към нея се прибавя 1 яйде,брашно,подправки(примерно черен пипер и чубрица),сол и се бърка като кюфтета.После се овъргалва в брашно и се пържи.Доста по-добри са от картофените (според мен).

Онзи ден за партито на дъщерята бях поръчала вегетариански кетъринг и най-много ми харесаха вегетариански кюфтенца.Като картофените,ама имаше доста неща вътре-царевица,грах (може би и други неща).Мисля скоро да ги опитам вкъщи.
И като съм на тема кюфтета в Мачу Пикчу (латиноамериканска куня се води) навремето бях яла едни магданозени кюфтенца.Много лятна работа.Ако някой намери рецепта и я опита-моля да ме осветли на лични.  Wink

Иначе за вкуса на елдата (гречка)-аз не я харесвам никак и за това гледам да я ползвам вместо кайма-в маджи,но за сега само пълнени тиквички и пълнени чушки с ами се получавали.Тиквичките не чак толкова за това не пиша рецептата.

# 103
  • Мнения: 1 197
Аз честно казано елдата на вкус хич не ми харесва.ВАрила съм на малката каша от елда нито детето нито аз я ядох.

Ориза(белият полиран) отдавна съм го заменила с булгур,че мъжа ми не иска черен,че не го харесва на вкус,но булгура си е чуден.

# 104
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Попитах, защото не трябва да ям ориз, а така си обичах преди пълнени чушки и сърмички...  ooooh! Сега ще съм много щастлива, ако елдата е добра алтернатива  Crazy
Много по-различен ли е вкуса ?
От години правя сърмички и пълнени чушки с булгур, стават разкош. Даже не се сещам откога не съм яла ориз(само тичкички с ориз си тача и ризото с гъби). Давате ми идея да пробвам с гречка, отдавна й се каня.
  bouquet Благодаря ти за идеята !
Аз замених ориза в пълнените чушки със зрял боб , а в зелевите сърмички завивам направо пържолки   Joy  Всички са много доволни от моите сърмички   chef

Общи условия

Активация на акаунт