Какво готвите,вегетарианци?

• 68 085
  • 410
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Спагети с мариновани зеленчуци
1 червена чушка, 1 жълта чушка, 1/4 глава целина, 200г домати, 1 вр. пресен лук, 4 стръкчета магданоз, щипка мащерка, 4 с.л. олио, сол, черен пипер, 500г спагети.
Половината от двете чушки нарязваме на кубчета, другата половина - на ивици. Целината нарязваме на кубчета, лука - на кръгчета, доматите - на ситно. Листата от магданоза смесваме с олиото, мащерката, солта, чушките и заливаме зеленчуците. Сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Заливат се с маринованите зеленчуци.

Пролетна мусака от тиквички
1 кг тиквички, 2 вр. пресен лук, 2 кафени чашки олио, 4 яйца, 200г сирене, прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1/2 вр. магданоз,1/2 вр. копър, сол.
Тиквичките се нарязват на филийки и се подреждат в тава. Отгоре се покриват със ситно нарязания лук. Посоляват се, изсипва се олиото исе долива вода така, че да покрие зеленчузите. В началото се пече само отдолу. Ако водата се изпари преди да са готови тиквичките, се долива необходимото количество. Накрая се залива със смес от яйцата, натрошеното сирене, малко прясно мляко, 2 с.л. препечено брашно и ситно нарязаните магданоз и копър. Мусаката се допича. Може да се консумира и студена.

# 331
Да попитам в темичката, някой да знае къде бих могла да си смеля ръж за хляб?

# 332
В кафемелачката или блендера ?  newsm78

# 333
Не вярвам да може, изискват се специални машини, според мен. А и количеството не е малко.

# 334
Малко количество наистина може да се смели в кафемелачка, но трябва търпение. Laughing Аз съм си правила така ако ми трябват примерно една-две чаши брашно от ръж, просо, амарант, нахут, ръж, а нямам в момента.
За голямо количество си трябва мелница.
И мен ме интересува въпросът. newsm78

# 335
Аз знам мелница, която мели ръж, но не иска да ти даде твоята смляна ръж, а просто ти дава някаква и миналата година ми дадоха с молци вътре  Sad

# 336
Аз знам мелница, която мели ръж, но не иска да ти даде твоята смляна ръж, а просто ти дава някаква и миналата година ми дадоха с молци вътре  Sad

Хахахах...тия са големи тарикати hahaha

В някой хлебозавод не може ли да попиташ newsm78 Все пак ще си платиш за услугата.

# 337
# 338
Любимо вегетарианско ястие на цялото семейство е оризът с маслини ип раз . Правя една голяма тава, която изчезва за нула време!

# 339
http://gotvarski.com/2011/11/09/%D0%BA%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B5%D … 0%B5%D0%BB%D0%B5/
 звучи вкусно, ако ядете кисело зеле

Последна редакция: ср, 16 ное 2011, 22:35 от lolilita_

# 340
  • София
 за мелене на брашно, другия вариант е  да си намерите  фуражомелка, но с нея проблема  е че, става по едро смляно и не знам дали ви устройва.

# 341
Роси, имам познати с фуражомелка, но казват, че няма да стане добро брашно.

Явно пак ще минавам на варианта купувам от мелница и дано този път няма буби вътре в  Winkбрашното

# 342
  • София
 Аз се спрях на варианта фуражомелка, докато успея да си купя мелница( освен високи цени са и доста габаритни и нямам къде да я сложа). От фуражомелката става доста по едро брашно - по скоро като трици и това  е проблем но....при мен не ми вършат работа брашната от магазин.
Другия вариант е , ако някъде по селата са останали старите мелници( воденици им казваха) , където ти мелят твоето жито и ти дават смляното.
Третия вариант е закупуване на брашно от био магазините ( аз съм леко скептична към тях), а и цената при ежедневно правене на хляб е доста висока.

# 343
Аз се спрях на варианта фуражомелка, докато успея да си купя мелница( освен високи цени са и доста габаритни и нямам къде да я сложа). От фуражомелката става доста по едро брашно - по скоро като трици и това  е проблем но....при мен не ми вършат работа брашната от магазин.
Другия вариант е , ако някъде по селата са останали старите мелници( воденици им казваха) , където ти мелят твоето жито и ти дават смляното.
Третия вариант е закупуване на брашно от био магазините ( аз съм леко скептична към тях), а и цената при ежедневно правене на хляб е доста висока.
А фуражомелката не е ли по- голяма от домашната мелница? newsm78 Помня, че дядо ми на село едно време имаше и беше едно голямо желязно чудо.  ooooh! Дали има такива, които не се задвижват с ток, а ръчни? Rolling Eyes
Пробвала ли си вече хляб със смляно от фуражомелка брашно, че ме интересува дали става.

А кестени ядете ли? Сега им е сезонът. Много ги обичаме. Heart Eyes
Даже днес това ни е вечерята. Аз ги правя печени, само предварително ги накисвам във вода и ги цепвам с ножа на кръст от незаоблената страна.

Последна редакция: ср, 16 ное 2011, 19:24 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 344
  • София
Да, фуражомелката заема доста място, но не е в къщи Simple Smile
Роднини имат ( използват я за животните, шегуват се че им подяждам стоката). На ток е , мели се на най- ситното сито . Не знам на какво точно да го оприлича това , което се получава. Може би като трици но не става толкова пухкаво а малко по грубо. Меля цялото зърно.Да, правя хляб от такова "брашно" . Хляба не е лош , но има какво още да се желае. Аз меся само със брашно , квас , малко сол и зехтин.Става плътен и с твърда за момента коричка ( боря се с нея в момента ) . Зависи и какво качество е житото. Ако може да съм полезна с нещо, ще отговарям с удоволствие.Мога да се опитам да снимам как изглежда " брашното " , ако ще помогне.

Общи условия

Активация на акаунт