английска езикова гимназия -за и против

• 33 697
  • 89
  •   1
Отговори
# 60
Крисче, аз бях приета в английска паралелка, но приравних и изпитите на НЕГ. Трябва да споделя, че десетки пъти съм си мислела колко добре е станало, защото нямаше да мога да започна на нито едно от работните си места до тук само с единия английски. Немският дава много добро конкурентно предимство. Но зависи и от специалността в уни.
Иначе, има и още нещо. Много съм отделена от темата сега, но май към 80 % от завършилите НЕГ излизат да следват в чужбина, което не знам как е за теб.

# 61
И още нещо искам да споделя. Макар и мъничко встрани от темата. На мен и досега мира не ми дава мисълта, дали взех най-правилното решение за моето дете, което имаше бал, позволяващ му да влезе в 1ва английска, която освен всичко е на 10 мин от вкъщи....... Толкова силно, болезнено силно бях убедена и все още съм, че е много важно да се учи друг език, освен английския, че сега моето дете учи в т.нар ВТОРА немска гимназия, но си е втора......... 7 стотни ни разделих от първа, седем стотни Sad Сега минава през цяла София, пътува повече от час в едната посока, забутана е в някакъв квартал, а не е в центъра на града все пак....... чувства се понякога някаква демонстрация от други, видите ли, моето дете учи в първите 5 елитни езикови гимназии......... и някак нагарча това. Демек на моето не са му стигнали силите да учи в испанската, френската или английската гимназии. Някак си грозно надменно ми звуци. Истината е, че не ни стигна бала само за 1ва немска. Между другото, Вана, специално на теб искам да кажа, че аз никога не бих си позволила да кажа каквото и да е против 1ва немска, защото дори и да е абсолютната истина, това ще си остане като коментар за лисицата и гроздето. Не че не съм доволна от училището, в което сме, но понякога много дразнят коментарите от типа - ама вие сте в еди кое си училище........ в което само за сведение, а това може да бъде проверено много лесно, минималния бал, с който се влиза е по-висок от минималния за френската например.

Та така мами...... не е никак лесно, когато дойде момента за взимане на решение, което повярвайте ми е много трудно.

Krische аз бих ти казала да не се терзаеш много и да му мислиш, в крайна сметка изборът вече е направен Wink Също така съм съгласна с мнението на другите потребителки, че само с английския не става, а немският е един много добър избор и отваря много възможности/ в България се подписват много повече договори и се работи с много повече немски фирми, отколкото да кажем френски или испански Simple Smile/.

Друг важен момент е,че както спомена Лавиния след завършването в немска езикова гимназия, детето ти има шанса да учи в Германия с езиковата диплома, която получава от гимназията Wink

Но дори и да избере да завърши висшето си образование в България, е много по важно каква специалност ще избере в университета, отколкото в коя гимназия е завършило Simple Smile

Наистина бих те посъветвала да не обръщаш внимание на това, което хората говорят и начина, по който го казват, че нали знаеш 'кучетата си лаят, кервана си върви'. Разбирам много добре фрустрацията ти; хората като, че ли винаги искат да те принизят Close - не им го позволявай. И на мен често ми се случва да видя една бивша съученичка, които да ми тръсне 'Вярно, че ти е хубава специалността и си в Стопанската академия, ама аз винаги съм била за Софията, и в Софийския университет си е най-хубаво!!!'/а забравя да спомене, че учи педагогика и влезе с 3/. Тъй, че помни че си зависи от детето и колко учи, няма толкова значение къде ще завърши; важно е като завърши да може да го говори немския, а не просто да се хвали с дипломата си. Wink

# 62
учудена съм, че доста от родителите пишат, че те са избирали гимназията и профила на детето си... това до известна степен е ок, но ми е малко странно, понеже като кандидатствах за гимназия, нашите дори не знаеха на изпити по какво ще ходя. е да, малко може да се стори рисковано това на някого, но сигурно зависи от доста неща.

# 63
Аз продължавам да се чудя! Доколкото следя темите във форума оставам свпечатление, че в София децата предпочитат немските гимназии и борбата е за място в тях. Тук във Варна съдейки по бала с който влизат през 2007 и 2008 стигам до извода , че наплива е към английските паралелки и след това немските. Нямам обяснение на този факт.

# 64
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Аз продължавам да се чудя! Доколкото следя темите във форума оставам свпечатление, че в София децата предпочитат немските гимназии и борбата е за място в тях. Тук във Варна съдейки по бала с който влизат през 2007 и 2008 стигам до извода , че наплива е към английските паралелки и след това немските. Нямам обяснение на този факт.
Не мисля, че изборът на гимназия трябва да се базира на мода и актуалност на училищата във вашия град. Немската гимназия в София има име и традиции, но и другите езикови гимназии са добри.
Тъй като съм минала по пътя на родителските терзания "Накъде след 7 клас", ще споделя моя опит:
1. Търсех училище в което дъщеря ми да получи солидно образование, обща култура, грамотност на български език
2. Съученици, които имат разностранни интереси и амбиции да се развиват
3. Учители, които да се интересуват от развитието на учениците и също да са амбициозни
4. Да научи добре поне един европейски език

Слава Богу, дъщеря ми изкара много висок бал и изборът беше улеснен. Избрахме немската гимназия не защото е модерна, а защото дъщеря ми учи английски език от малка, вече има първия сертификат по английски и беше време да стартира втори език. Аз съм завършила немската гимназия и нямах колебания, макар че нивото е спаднало доста, все пак езиковите гимназии имат отлична подготовка. Няма значение дали е първа или втора НЕГ, децата наистина научават езика.
А относно въпроса за английската гимназия - смятам, че английският език е просто задължителен и ако не сте подготвени към 7 клас с английския, това е мястото, където ще го научи. Изборът на образование за мен не е мода, а основа за развитие на детето. Ако преценявате, че трябва да научи език, изберете езика и гимназията. Ако не му стигне балът - има достатъчно добри школи и курсове. Моето лично мнение е, че не можем да се влияем от изборът на другите когато избираме бъдеще на детето си.
И за последно, че постът стана май доста дълъг - присъединявам се към всички мнения за киселото грозде. Какви са тия митове и легенди за наркомания и алкохоли само в езиковите гимназии?!? Това е язва на цялото ни общество. Дайте да не дишаме, защото въздухът у нас бил най-замърсен в Европа...

# 65
  • гр. София
Тази тема ми идва тъкмо навреме.
Имам седмокласник и след три дни му предстои изпита по БЕЛ.Към днешна дата неговото желание е 1АЕГ- София.Нивото му по англ.език е училищно.Като втори език учеше руски.

# 66
То затова се нарича "Езикова гимназия" - защото най-вече се набляга на езика. Всъщност, на такова ниво, никъде другаде не може да се научи език /освен ако не живееш в съответната държава, където се говори съответния език/. Едва ли някой ще отдели от живота си /и от образованието си/ цяла година, за да учи език. Останалите науки в езиковата гимназия се изучават на нивото, на което и в обикновена гимназия.
Аз съм ЗА езикова гимназия /независимо какъв език се изучава там/, ако детето обаче няма други наклонности. Ако е роден математик, или художник, по-добре да развива тези свои способности. А език да учи отделно.
Не е много коректно това. Аз съм учила в МГ например и хорариума по английски език в подготвителния клас беше абсолютно същия като в Английската гимназия, дори имам удостоверение за приравнение ( без изпит). Следващите две години- осми и девети клас- се явявах на изпит в английската гимназия. Ако бях продължила щях да имам две дипломи за средно, но ми писна в общи линии и се отказах ( взех други сертификати за владеене на езика, по смислено ми се стори). Но определено едната година интензивно учене на език я имаше не само в АЕГ. Моята подготовка по математика обаче беше в пъти по добра от тази в АЕГ. Всичко останало си зависи от индивидуалните усилия и наклонности на ученика.

# 67
Рокси, аз мисля, че който си го влече някаква дисциплина, си се развива в нея, а може и в няколко. не е задължително да имаш талант и амбиции само в една посока, независимо къде учиш. хорариумите в езикова и математическа гимназия може да са еднакви първите една или дори две години, но след това вече не. поне така беше аз като учех в гимназия и вероятно нещата не са много променени. така се случи, че наблюдавах отблизо учебния процес на ученици в математическа гимназия. те имаха подготовка по математика и други предмети, каквато аз нямах. но и те не се подготвяха по езици така, както аз и моите съученици. повечето ми предмети бяха на английски, да не говорим за задълбоченото ниво на изучаване на огромен, огромен брой литературни произведения на съответните езици. знам, че темата е за и против, но нека да не отричаме, че има огромни разлики в обучението. аз лично излязох от гимназията с четири профила. в никакъв случай не казвам, че в мг не може да се научи английски много добре - както казах, въпрос на желание е. но разлики в обучението има големи Peace.

# 68
  • София
Здравейте,

моето инфо е малко по остаряло (завършила съм 1АЕГ преди 8 години), но честно казано училището  ми даде много.  Аз след това завърших фармация и изобщо е много погрешно мнението, чес е учи само език там. И определено не съжалявам, че завърших именно това училище. Английският е 100% задължителен и дори и да работиш в немска фирма пак ти трябва английски. А дипломата от 1 АЕГ винаги ме давала много голям + при кандидатстване за работа. Просто те гледат с положителна нагласа.

За сравнение сестра ми завърши 2 години преди мен ИЕГ и определено, въпреки много добрите отзиви за училищитето по наше време нямаше база за сравнение. Сега може и да е различно.

А вторият език се учи също допълнително, моята сестра, въпреки, че завърши и испанска филология работи с английски. За съжаление френския, немския и испанския са много хубави езици, но не чак толкова практични. И изучаването на английски в езикова гимназия не може да се сравни с никой курс - това да учиш всички предмети на английски, да мислиш на него и т.н.

Аз учих като втори език испански, ходих на курсове, уроци и т.н. Но засега не ми е трябвал Sad. Много готин език, но за БГ доста неприложим

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 00:27 от vesi21

# 69
  • Там, където ме обичат
Гласувам "за" с две ръце. Може да е прекрасно да владееш езиците на Мопасан или Шилер, но най-търсеният и използван език в Бг е английският. Това, което се научава в школите по английски  език до 7-ми клас, е на съвсем различно ниво и не може да се сравнява нито с броя часове в езиковите гимназии, нито с терминологията по предметите, изучавани на английски - по биология, химия и др. в по-горен клас.

# 70
pro6tavaite,no niamam kirilitca...
tvardo ZA ...s angliiski moje da se u4i vav vsi4ki evropeiski strani y dori po-dale4,dokato s ostanalite ezitci ne6tata ne stoiat taka...
y smiatam,4e angliiski naznaivat mnogo hora,no nujnoto nivo nai-dobre polu4ava6 to4no v ezikova gimnazia...

# 71
  • София
Гласувам "за" с две ръце. Може да е прекрасно да владееш езиците на Мопасан или Шилер, но най-търсеният и използван език в Бг е английският. Това, което се научава в школите по английски  език до 7-ми клас, е на съвсем различно ниво и не може да се сравнява нито с броя часове в езиковите гимназии, нито с терминологията по предметите, изучавани на английски - по биология, химия и др. в по-горен клас.
Никой тук не оспорва важността на английския език - напротив той е задължителният минимум. И нека не сравняваме езикова подготовка до 7. клас с тази в езикова гимназия - съгласна съм, че няма база за сравнение.  Peace Но какво ще кажеш за един САЕ /получен с ходене в езикова школа/ със завършена неанглийска езикова гимназия - една доста често срещана комбинация, която осигурява отлично владеене на два чужди езика?

# 72
Против 1АЕГ-лични впечатления. Tired

Като цяло съм "за" езиковите гимназии,макар че лично аз виждам по-голям смисъл от НТБГ или НФСГ. Peace

# 73
  • Там, където ме обичат
Никой тук не оспорва важността на английския език - напротив той е задължителният минимум. И нека не сравняваме езикова подготовка до 7. клас с тази в езикова гимназия - съгласна съм, че няма база за сравнение.  Peace Но какво ще кажеш за един САЕ /получен с ходене в езикова школа/ със завършена неанглийска езикова гимназия - една доста често срещана комбинация, която осигурява отлично владеене на два чужди езика?
Защо имам чувството, че това не е въпрос, а мнение. Аз вече писах, че съм ЗА езиковата гимназия, каквато е и темата. Но ще се отговоря.  Школата предполага колко - примерно 6 часа седмично уроци, а в езиковата гимназия те са в пъти повече и това има значение за дълготрайността и устойчивостта на познанията, както и богатството на речниковия запас.

# 74
Както писах по - горе аз съм за езиковите гимназии, в това число за английска езикова гимназия, защото според мен език се научава само в гимназия или в самата държава. Искам малко да изместя въпроса. Във Варна 1 езикова гимназия ( с английски и немски ) където влизат деца с най - високия бал се слави и с доста лоши неща, едно от които са наркотиците. Скоро разбрах , че там били дилърите, иначе наркотичи има навсякъде ooooh!. Ако детето ми има достаъчен бал за английски ( който е най - високия в областта ) дали да поема този риск и да го запиша там или да останем в нетолкова " елитна " гимназия , пак езикова. Това е въпроса, който ме терзае newsm78

Общи условия

Активация на акаунт