защо не искам да осиновя цигане............

• 28 347
  • 244
  •   1
Отговори
# 75
Не съм расист, не изпитвам неприязън към циганите, но самата аз не бих осиновила циганче. Не се оправдавам с обществото. Мисля, че задръжките са вътре в мен и са подобни на тези защо не бих осиновила и дете с увреждания. Самата аз не се чувствам готова за това. И също като Fussi не мисля, че е редно да се прави морална оценка на тези, които искат или не искат циганче у дома.
Макар и рядко да се вясвам тук, често в постовете си съм споменавала - за да е успешно едно осиновяване, то най-напред трябва да си преболедувал собственото безплодие. А след това да приемеш детето такова, каквото е. Ако не можеш, ако ти е трудно с определени неща (ако щете, ги наречете предразсъдъци) да се пребориш, тогава има много голяма вероятност осиновяването да не е успешно. Има хора, които са по-отворени, по-широко скроени, по-смели, които са готови да гледат циганче или дете с увреждания. Но има и такива, които ги е страх, които се съмняват дали ще се справят. Това обаче не ги прави по-малко годни за осиновители.

# 76
  • София
Знам колко надарени в страшно много отношения са циганските деца
И без това разводнихме темата, ще ми се да оборя това твърдение - големия изобщо не е надарен в тази част, която се предполага - толкова фалшиво пее, а танцува като робот - хеви-метъл. За сметка на това малкото, дето се предполага, че е чисто българче върти дупе като първа чалгаджийка (за срам на майка си, която не слуша чалга  Mr. Green). Така че няма такова нещо като надарен заради произхода си - децата са различни - едните имат едни дарби, другите - други, независимо от етноса Hug.

Седя, чета и почвам да разбирам. Ще ми се да се обърна към кандидатите в очакване. Не към тези, които имат изисквания, към всички. Забравила съм отдавна как съм се чувствала, когато взех решението за осиновяването. Забравила съм и какво изпитах, когато видяхме детето, май помня само първите му месеци у дома... Иска ми се да ви кажа - изобщо не е толкова страшно и трагично да гледаш дете родено от друга жена, това е само в главите ни. Наистина отначало е тежко, но после нещата се нареждат.

А за митът за неуспешното осиновяване... моето мнение е, че човек разбира какъв родител ще бъде чак когато стане родител. Едни стават за родители, други не и това няма нищо общо с етноса на детето или други физически белези. Съществуват и биологични майки, които не приемат децата си и ги неглижират. Ние, осиновителите не сме с нищо по-различни от биологичните родители. И ако искате доказателство - моля, посетете подфорум осиновени и се запознайте с историите на някои от осиновените деца, чиито родители не са били най-добрите такива, независимо, че не съм виждала до сега там да пише осиновено циганче.

# 77
Та ромче (май) не искам, защото поради глупавите ми предразсъдъци смятам, че няма да мога да съм от полза за детенцето ми, когато то се сблъска с хорските такива (предразсъдъци). Т.е. децата не са виновни, че са "циганета" - виновна съм аз, че вътрешно ги деля на такива и инакви. Как ще мога да възпитам детето си в тая прословута "етническа толерантност", като аз я нямам?

Може ли да кажа нещо?  Wink

Често чета подобни съмнения. Как ще предпазя детето ми от...
Стоп!
Няма да правя анализ на дълбоките подсъзнателни процеси, които подтикват хората около нас да уловят собствените ни колебания и съмнения, и съответно да прозрат истината за нас и децата ни, както и да я коментират.

Искам да споделя нещо като човек, който не предполага, а разполага.  Wink
Защо смятате, че ако детето ви дори и с по-тъмен тен, с по-специфични черти, би навело хората на мисълта за произхода си?
Погледнете около себе си. Българите около вас, как изглеждат? Нима няма всякакви форми, цветове, черти?
Странното е, че видимите ромски белези, някак са видими само, ако човек е расъл и в такава среда. Иначе, често стават просто... екзотични.

Тези, които ме познават, знаят че съм бяла и светла като скандинавка. Видимо различна от децата ми.
Случвало се е хора да се питат гласно или не, на кого приличат... но никой до ден днешен, не е проявил и мисъл, камо ли действие спрямо тях, говорещо за етническа нетолерантност.
Ако е имало някакви леки сътресения във връзка с произхода им, то те са били от хора, знаещи:
Първо: че са осиновени
Второ: че са от такъв произход

А знаят от мен, разбира се.
Поради това, все казвам - истината дължим само на децата си. Тези факти са лична наша история и не виждам причина, да бъдат разказвани без основателен повод навсякъде и пред всеки. Всяка майка може да прецени кога, как и колко, както и пред кого. Това включва и споделянето в Интернет. Наша задача е да се погрижим за сигурността на децата си, докато станат по-крепки и способни да реагират сами и със самочувствие.
Когато децата ми станат големи, ще се наложи сами да понесат отговорността с кого, как и защо ще споделят историята си.

Но няма реална причина, целия свят да бъде уведомен, а светът приема за истина това, което му поднасяме ние.
Нямам предвид да лъжем.
Просто, ако се отнасяме към детето си като към "различно", то и околните ще го правят.

Но как се възпитава в толерантност към другите? Тук си много права, Ели. Първо е нужно да възпитаме в себе си това отношение. Иначе децата ни биха уловили всеки фалш.
Възпитанието не е това, което говорим на децата си, а това което показваме с действията си.  Simple Smile

# 78
Да кажа на тези, които ще осиновяват...
Хората непрекъснато сравняват деца и родители независимо дали имат общо ДНК. Аз родих синът ми и постоянно досадници ме разпитват защо не прилича на мен или баща си. Понякога имам чувстовото, че го казват само да се намираме на приказка. Мисълта ми е, че аз не обръщам внимание на тези реплики защото знам, че е наш. Не им обръщайте и вие!  Wink

Задушаваме се от собствените си предразсъдъци!

# 79
Аз родих синът ми и постоянно досадници ме разпитват защо не прилича на мен или баща си.

Офф: Обикновено отговарям на такъв въпрос с широка усмивка: Нямам представа!  Laughing
И обикновено отсреща... също се разсмиват!  Wink

# 80
Аз родих синът ми и постоянно досадници ме разпитват защо не прилича на мен или баща си.

Офф: Обикновено отговарям на такъв въпрос с широка усмивка: Нямам представа!  Laughing
И обикновено отсреща... също се разсмиват!  Wink

А при нас парадоксалното е, че малката ТОЛКОВА прилича на баща си, че често се шегуваме, че ако беше биологично дете със сигурност би одрало моята кожа и грам нямаше да прилича на баща си. На заинтригуваните ще пратя снимки на мейл.  Wink

# 81
  • Вън от пространство и време
Когато ходех по градинките само със сина си, всички непознаващи ни се скъсваха да изтъкват на кого е одрал кожата - на мен, на свекърва ми, на баща си.

Когато започнах да се появявам с две деца, очевидно различни по тен, цвят на коса и очи и т.н. често усещам изучаващи ме погледи. Веднъж даже ме питаха: "Твоите деца защо са толкова различни?" И аз, разбира се, казах истината: "Ами от различни бащи са." А една баба, с чието внуче често си играехме миналото лято, като видя майка ми въздъхна радостно: "Все се чудех на кого прилича Бени, сега ми стана ясно."

Всичко това споделям, за да изтъкна, че всички приемаха и приемат напълно нормално децата ми, независимо колко си приличаме или се различаваме външно. Аз съм просто майката на Иван и Албена.

Разбирам обаче всички, които като видят дете от ромски произход в дом, им се струва, че чертите са очевадни и всички веднага ще го разберат... и ще трябва постоянно да се борят с предразсъдъци и т.н. Лично съм го преживяла и с двете си деца (особено с второто - мургавата красавица). Вглеждах се в очите на всички хора, на които представях децата си, попивах всеки коментар и се питах какво точно означава, дали са се досетили... дали ще ни приемат... Колкото повече се заздравяваше невидимата връзка майка-дете, толкова повече тези страхове отшумяваха. Сега мога да кажа, че въобще не съществуват и си имам две деца, които за мен са най прекрасните на света. Но това си е моята уникална история история как станах майка.
Всеки пишещ тук си има своята и правото сам да си я гради, според собствените си усещания за света.

Моите деца не се чувстват с нищо по-различни от приятелчетата, с които си играят. Ще дойде ден, когато ще им разкажа какво знам за произхода им (и какво не знам), ако поискат да търсят, ще положа всички усилия да съм им от полза.

# 82
  • София
... искам, ... не искам...

Ние осиновихме по стария закон, когато се обикаляше от град на град, от дом на дом за да се регистрираш на място. В молбите пишехме: дете от мъжки пол, от български произход, над 2,5 год. Веднъж, чакайки пред един директорски кабинет видяхме две щъпуркащи много мургави близначки, нищо не си казахме с мъжът ми, просто ги гледахме. Когато директора ни прие и двамата в един глас изграчихме: "близначките за осиновяване ли са". Оказа се, че са осиновени от чужденци и след два дни заминават /което означава, че са имали вече 3 отказа от български семейства/. Та така... искам, ... не искам. По-късно подписах два отказа за абсолютно здрави деца от български произход, отговарящи точно на изискването ни в молбите. След това осиновихме момиченце на 4 месеца.
Искам да кажа, че при мен произхода и "конкретните изисквания" не играят роля. И аз не знам какво искам и защо. Просто някои деца ми разбъркват червата и ми пробождат сърцето, други не. Много често си мисля за тези две кукли от цигански произход. Ако ги бяхме срещнали няколко месеца по-рано, сега щях да имам близначки.

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 15:01 от кльомба

# 83
Ами не би ли било добре, вместо задължителните посещения от социалните в жилището ми да има и посещение в дом.Колко от кандидатите изобщо са виждали децата, които са изоставени. Дали и други като Клъомба биха харесали мургави близначки - може би ще са повече, е така си мисля, не твърдя със сигурност.

# 84
Здравейте мили мами , първо искам да благодаря на matakosmata за темата защото ние сме точно в  момент на проучване от социалните и силно ме интересува темата .Аз бих осиновила дете от друг етнос но не искам да осиновя дете от ромски произход .може да ме наречете разистка може и да сам такава незнам не сам сигорна ,но знам че  искам детето  да не е черничко различно по цвят на кожата от мен и съпругами (и двамата сме белички), аз знам че то няма да прилича на нас и не целя това но искам поне да не е толкова различно от нас .аз самата не мога да спра де ги деля а как бих могла да го  възпитам по друг начин знам че не трябва  да ги деля и да съдя всичките деца заради самата им нация но и немога да се преборя с себе си и да осиновя такова дете .децата са прекрасни и аз много ги харесвам независимо от цвета на кожата но просто това е моето решение самото осиновяване ти дава шанс да си избереш дете и след като не мога сама да си родя имам правото да си избера детето на което ще стана мама

темите тук много ми помагат и ми дават отговори на толкова въпроси благодаря ви за това.
в момента в главата ми е каша и ако не сам се изразила правилно ме извинете не искам да нараня никой.

# 85
Ами ние пък и двамата сме чернички, а детето ни русичко. То ако вземе да ни дели, леле мале! Mr. Green
Една моя приятелка се скара с майка си, защото не искаше тя да се женела за "циганин" - мургав мъж с две висши образования и съответно пълен портфейл. Хора всякакви.  newsm78
В Българиия сме един чист етнос - всички бели и синеоки.   Rolling Eyes

# 86
Ха, ха, лельо Пенке, разкрих те... Mr. Green

# 87
От един форум на чакащи осиновители в Холандия:

"Мислехме за Боливия, защото говорим испански и ни привлича Латинска Америка. Но избрахме България, защото ще бъде по-лесно да отиваме там с детето и защото децата от България най-често са от ромски произход. Четохме много за тази общност и имаме много топло чувство за тях. Съчувстваме им за лошата социална позиция и липсващите шансове в областта на зравеопазването, образованието и работата."

Без коментар.

# 88
  • София
според мен всичко опира до предразсъдък
никой май няма нищо против етноса, но ако не личи Много Wink
т.е ако е беличко, не мургаво цигане, май повечето кандисват-и всичко е заради обкръжението и какво ще кажат другите-на първо място таткото, който трудно приема дете от такъв произход
майките са по-лесни-веднъж да видят черните очички и край-сърцата бързо се предават
по-трудно е да убедят половинките, после бабите и дядовците и т.н-а какво ще каже родата
казвам го не като осиновител, а като човек работещ в системата на домовете-всичко опира до предразсъдъци
няма да забравя как един кандидат татко ме попита дали ухото на едрия, рус, синеок, очевидно с чист български произход 8м бузанчо ще си остане такова клепнало #Crazy
та това му беше зора на човека-дали малкия ще е с клепнало ушенце Sick   

# 89
  • космополитно
според мен всичко опира до предразсъдък
никой май няма нищо против етноса, но ако не личи Много Wink
т.е ако е беличко, не мургаво цигане, май повечето кандисва-и всичко е заради обкръжението.....    

И според мен това е същността на реалността: "Красиви и здрави циганета, но нежелани!"...
Затова дискусии  в подобна наосока, пък било те провокативно или не зададени са необходими и полезни- за онея, които навлизат или вече са в ситуацията на осиновяване... Надявам се сходни на тази теми да провокират човек да се вгледа в себе си; да разпознае и разбере своите страхове и да преподреди приоритетите си....
За мен предизвикателството бе да проумея какво ме ТРЕВОЖИ да осиновя цигане?- То комай единствения граничещ с ужас страх бе и е, че етническия произход би довел до отхвърляне на детето и до нараняването му  с казани нахалост думи и пр...
 Напр. лутах се"Трябва ли един ден половинката му да знае и какво би казала?".... и др. подобни (нелепи или основателни за българската реалност размисли-притеснения)...

Общи условия

Активация на акаунт