Реформа в образованието

• 6 667
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Записвамсе да ви следя .

# 16
Все повече се очертава като проблем липсата на комуникация между учителите и родителите. Какво мислите за ролята на родителите в училищния живот. Знаем ли правата си като родители? Ето малко инфо за училищните настоятелства.

http://naun.hit.bg/ukonsult.htm

# 17
  • Пловдив
Не съм наясно,доколко родителите знаят правата си .... по-скоро не ги знаят и това е свързано с крайната им незаитересованост към училището въобще  /отново повтарям, че впечатленията ми са за горен курс/.

# 18
Планират се бъдещи съкращения на учители и работа с големи паралелки, въпреки че и сегашните са огромни, като се има предвид, че децата стават все по-трудни ...
В повечето европейски страни съществува само горна граница за броя на децата, минимален брой не се фиксира, показва още европейската статистика. Има държави, които изобщо не регламентират броя на децата в класовете - като Франция, Белгия, Холандия и др.
Държава   Минимален / максимален брой ученици на клас
1. Чехия   10 / 30
2. Дания   - / 28
3. Германия   17 / 29
4. Естония   - /36
5. Гърция   15 / 30
6. Испания   - /25
7. Италия   10 / 25
8. Кипър   - / 30
9. Латвия   - / 34
10. Литва   - / 24
11. Люксембург   18/26
12. Унгария   - / 26
13. Малта   - / 30
14. Австрия   10 / 30
15. Португалия   - / 25
16. Словакия   15 / 34
17. Лихтенщайн   12 / 24
18. Норвегия   28
19. България   16 / 22
20. Румъния   10 / 25

ТРЯБВА ЛИ СЕГА ДА СЕ ЗАКРИВАТ УЧИЛИЩА, А ПОСЛЕ ДА СТИГНЕМ ДО ПОЛОЖЕНИЕТО ЗА НЕДОСТИГ НА МЕСТТА, КАТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

# 19

електронните курсове и учебни ресурси одобрени от МОН
http://content.e-edu.bg/

# 20
Айде и аз да се запиша като заинтересована страна Wink
Първо за тежестта на раниците подкрепям, има дечица тежащи по 20кг , а раницата сигурно има 5.  Shocked
Огромното тегло идва от количеството учебници и помагала. Ще напиша простичък пример за БЕЛ (бълг ез и литер) Значи имат в 1,2,3,4кл у-к по БЕ, уч тетрадка (вярно е тъничка, но все пак няколко такива тънички по различни предмети си правят доста тегло), тетрадка за работа в клас, евентуално отделна тетрадка за домашна работа, към това прибавете и някое помагало за допълнителна работа и слагайте на кантара  Shocked и е само за 1 предмет, по четене/литература пак така, същото количество по математика и това е ако не всеки ден, то поне 4 пъти в седмицата. Има вариант да се оставят някои ненужни за подготовка вкъщи учебници за следващия ден в класната стая, това добре, но само ако се ползва от 1 пралелка и у-щето не е на смени.
Та идеи за у-ците:
Гланцираните странички верно са лъскави, обаче тежат Wink
Преди 2 години у-ците бяха индивидуални и се пишеше вътре, а сега откакто казаха, че щеса безплатни до 7ми клас - край с писането в тях, децата губят сума време да препишат условието на 1 задача примерно, докато я решат. Бавнопишещите може и да знаят, но не могат да покажат възможностите си.

Паралелките - броят на учениците.
Често са ни обяснявали за различни интересни модели на преподаване от чужди стани, но гледам някъде няма мин брой деца в паралелка, а на други места е 10на, тук е 22+22+16 (за 3 паралеки). Ето и с какво тр да се справи учителят в 1клас - средно 20 деца в паралелката (то това е добрият вариант, като са 25 вече е сложно), учебен час 35 мин, преподава някоя буква, трябва да разгледат букварчето как се чете, какви думички има с нея и т.н. т.е. има поне 10 мин работа за обяснение, останаха 25 мин от часа (изкючваме варианта, в която поне на 1 дете ще му падне някъде химикала, друго ще си рови в раницата, трето ще пита нещо и т.н.), при 20 деца остана по 1 мин време всяко  да се включи активно в часа, т.е. да му се даде възможност да прочете нещо или да разкаже (а едно дете в 1 кл като почне да разказва...) с една дума хич не е лесно да се ограмотят толкова много дечица, просто не им се обръща полагащото им се внимание. Добре че сега от предучилищната отиват подготвени за 1 кл, но пак не всички са на едно и също ниво. ааа и това, че мах брой е 22 - цъ има и по повече Wink

И нещо важно според мен, което тр да се направи за децата в тази възраст - Училището да е интересно място, а не да намразват у-щето още от 2кл, като са затрупани с материал и неразбираеми за тях понятия. За справка разгледайте у-ците за 3 и 4 кл по Човекът и обществото и по човекът и природата Wink

айде спирам за сега, че мн стана

# 21
anny_ , и аз мисля като теб. Peace

Мисля също и за това, че сега с отлагането на приемането на новия закон, имаме времето да изразим позицията си като родители. Всички тези проблеми могат да се разрешат, само ако се вземат предвид при разработването на изискванията  към новите учебни програми . По принцип, екипите , които пишат учебните програми, нямат свободата да променят така заложеното академично образование още от първи клас, тъй като им се спуска една рамка, която е общовалидна за всички програми.
Може би трябва подробно да се запознаем наистина с програмите и да дадем своите предложения.

# 22
Кофтито тук е, че се работи на парче, не знам сега с тези новостите най-накрая направиха ли една обща програма, в която да има приемственост м/у началното и основното образование. Защото до сега се учи едно в 1-4 кл, после изведнъж се скача на съвсем друго от 5ти нагоре. Понякога се тъпче на едно и също нещо чак до втръсване, примери мога да дам колкото си искате.. Бълг ез примерно - от 2ри клас влизат частите на речта: същ.име, глагол, прилаг. име, в 3ти се повтаря пак същото, то верно са го забравили от 2ри, ама пък тогава защо да се учи толкова рано, в 4ти пак се тъпче на това + части на речта подлог, сказуемо, ама отивайки в 5ти клас вече искат да знаят и второстепенните части на речта, а по програма в нач ги няма Wink
Свестните у-ци по Човекът и обществото на Булвест примерно са толкова сложни, че дечата масово мразят изучаването на историята  Confused Предишните години, когато беше по старите у-ци т.н. предмет Родинознание децата обичаха да учат, търсеха информация, беше им любим предмет, а сега едвам разбират какво искат да кажат с това написаното в у-ка, налага се учителят да им диктува едва ли не друг урок, по друг начин поднесен, за да е достъпен до тях материала.
Знам, че сега учителите имат право да изберат от няколко учебника и ще кажете Ми що не са избрали друг по-достъпен. ами защото другият примерно е толкова опростен, че не покрива образователния минимум заложен в уч програма. Та тук да питам защо няма един учебник за всички, първо се радвахме на свободата за избор на учителя, от 5-6, та и повече уебници да се избере 1, по който да се преподава, да амо той се избера от всички учители, защото ще се ползава 3 години, не от 1я, който ще преподава по него, т.е.ако 2 учителки искат да работят по 2 различни у-ка на практика не може Wink Още тия у-ци като имат разминаване в материала в едни е по-застъпено, в други по-малко то как накрая се прави този общия изпит=матура за 4ти клас, което си е само един огромен стрес за дечицата, за да може онези големите в Министерството да си направят справка за това как се работи и какво от това...нищо просто статистика и стрес за дечицата.

ей ги уч програми:
http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/docume … ational_programs/

# 23
И аз не виждам нищо лошо в това да има един качествен учебник, за да бъдат учениците поставени при равни условия. Въпреки че учебниците се пишат според единни изисквания, всички екипи имат различни гледни точки. И така, виждам проблем и ако даден ученик, трябва да се премести от едно училище в друго и се наложи да сменя учебник... И след като всички завършват с единни матури, защо да няма единни учебници.
И примерите които си дала са доказателство за проблемите.
 И ние родителите трябва да имаме позиция относно проблемите в училище, касаещи учебното съдържание.

# 24
за тежките чанти си мисля - не може ли и в нашите училища да се направят шкафове, в които децата да си държат нещата и да си носят вкъщи само тези учебници, по които трябва да учат за следващия ден?така съответно няма да се налага да разнасят и химикалки, моливчета, несесери, линийки и т.н.

# 25
Фани, въпросът е акто имаме позиция кой и как ще ни чуе?

Еллея, същото си мислих, но в някои случаи в 1 кабинет учат на 2 смени и ... и накрая се оказва, че за вкъщи и трябват цялата камара у.ци за подготовка с изключение на тези от худ-естет цикъл ( изобр изк, дом бит и тех, музика), които като вариант също се оставят в у-ще при учителя, но..чантите пак и пак тежат.  #Cussing out

# 26
Фани, въпросът е акто имаме позиция кой и как ще ни чуе?

Еллея, същото си мислих, но в някои случаи в 1 кабинет учат на 2 смени и ... и накрая се оказва, че за вкъщи и трябват цялата камара у.ци за подготовка с изключение на тези от худ-естет цикъл ( изобр изк, дом бит и тех, музика), които като вариант също се оставят в у-ще при учителя, но..чантите пак и пак тежат.  #Cussing out

Хайде да помислим, как да подходим, за да ни чуят. Между другото, вижда се, че родителят няма отношение при разработването на учебна документация, както и въобще в училищния живот по принцип.
Мисля, че ще ни чуят, убедена съм даже, трябва обаче да призовем повече родители да участват в дискусията по проблема, защото имаме позиция. Анни ти си формулирала проблемите, а решението им според мен ще дойде, като изявим отношение относно учебниците, учебните програми...Ето в момента така са написани учебните пособия и учебници, че едно без друго не могат- За да пишеш в тетрадката ти трябва учебник. Това определено може да се промени.
Ако искате, нека опитаме да напишем позицията си, но къде и как ще го пускаме, ще трябва да изчакаме първо изборите и после да приемат новия закон- от него произтичат писането на новата документация- стандарти, учебни планова и програми и учебници .
Ние имаме позиция като цяло за Реформите в образованието. Можете да я видите в сайта на СНБМ и от там да тръгнем newsm78

# 27
# 28
Фани, гледам темата е от 2007 и нищо не се е променило от тогава, може и да се е увеличило теглото по-скоро.  #Cussing out Там някоя г-жа е писала да не носят учебниците в клас, след 5ти може по някои предмети и да е възможно, но до 4ти клас твърдо - НЕ, защото упражненията/задачите, в/у които се работи са в учебника, не че е пробелм за учителя да измисли други, а тези да остават за вкъщи или друго, но няма смисъл.
За 2 учебника по 1 предмет, в смисъл разделен материала пак никой няма да се съгласи, защото това означава доста повече пари Wink

Горе пък гледам сме писали за новия министър като дойде, ала-бала...ми дойде де и сега  newsm78 Който е 7ми клас да му мисли, тъмна Индия стана там.

# 29
Фани, гледам темата е от 2007 и нищо не се е променило от тогава, може и да се е увеличило теглото по-скоро.  #Cussing out

Именно, а аз продължавам да си мисля, че вместо да купуваме раници , които ние мъкнем едва едва, тр да противопоставим на тази организация на учебния процес, която изисква всеки ден мъкнене и наказание ако не ги носиш. Що за родители сме. Къде сме в училище. Сега ако приемат нов закон, както се очаква- ще има нови учебници и тогава тр да реагираме още преди да са започнали да разработват програмите за учебници.

Като гледах снимките от пресата на 15 септември....само на мен ли ми се вижда безумие това с раниците не знам.

За седми клас -за външното оценяване ли говориш?

Общи условия

Активация на акаунт