Реформа в образованието

• 6 670
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Засега целодневното обучение е пожелателно. Именно затова се проучва кои родители имат желание за това.
Въпросът с материалната база е много неясен. При нас в момента имаме 5 полуинтернатни групи + 2 частни и затова се надяваме положението да се задържи същото. Иначе става "не ни интересува, съкратете си паралелките и си освободете място" - при което има или събиране на повече деца в паралелка, или прием на по-малко деца и при всички случаи съкращение на учители.

# 61
  • СОФИЯ
А къде имат намерение да регламентират това целодневно обучение. В новия закон, за който министърът медийно твърди, че ще бъде приет преди новата учебна година, или ако не успеят в някой подзаконов нормативен акт?

ЗлаВещица,до колко часа следобяд са при вас тези групи, които наричаш полуинтернатни? За държавно у-ще ли говориш? Как се чувстват децата при този режим и ...как е организирано храненето?

# 62
При нас също има такова целедневно обучение на децата, пътуващите от различни села дечица, които посещават училище са "задължени" да са на този режим, в противен случай трябва на обяд родителите да им осигурят транспорт за връщане, автобуса идва сутрин и ги отвежда следобяд към 16ч. Полага им се и обяд, мисля дори, че е безплатен, т.е. плаща го общината или парите са от някаква програма, но със сигурност им е усигурен обяда.

Това за целедневно задължително обучение се върти из медиите, вероятно ще е като едновреме, аз съм от т нар 6-годишни, които дори спахме на обяд  Crazy (това се надявам да го няма)  и си подготвяхме уроци и всичко следобяда, не помня точно, но предмети като изобразително, ръчен труд имахме по това време.

# 63
  • СОФИЯ
При нас също има такова целедневно обучение на децата, пътуващите от различни села дечица, които посещават училище са "задължени" да са на този режим, в противен случай трябва на обяд родителите да им осигурят транспорт за връщане, автобуса идва сутрин и ги отвежда следобяд към 16ч. Полага им се и обяд, мисля дори, че е безплатен, т.е. плаща го общината или парите са от някаква програма, но със сигурност им е усигурен обяда.

Това за целедневно задължително обучение се върти из медиите, вероятно ще е като едновреме, аз съм от т нар 6-годишни, които дори спахме на обяд  Crazy (това се надявам да го няма)  и си подготвяхме уроци и всичко следобяда, не помня точно, но предмети като изобразително, ръчен труд имахме по това време.

За кой град става въпрос.

ЗлаВещица, и при вас ли става дума за деца от малки населени места, в които няма училище.

# 64
 ooooh! Извинявай, мама Сання, за Асеновград иде реч  Mr. Green

# 65
  • Пловдив
ЗлаВещица, и при вас ли става дума за деца от малки населени места, в които няма училище.

Пловдив, начално училище с по 5 паралелки в набор Simple Smile

ЗлаВещица,до колко часа следобяд са при вас тези групи, които наричаш полуинтернатни? За държавно у-ще ли говориш? Как се чувстват децата при този режим и ...как е организирано храненето?

ПИГ (полуинтернатни групи) са занималните. Имаме стол и децата се хранят там. Държавно училище сме. Имаме 5 групи към училище и 2 частни.

# 66
Записвам се и се връщам да чета отначало Peace

# 67
Публикуваха работния вариант на проектозакона за образование:
http://www.paideiafoundation.org/ssp.php?page=108
http://teacher.bg/story.aspx?id=1427
Сега се очаква от обществото да се включи в обсъжданията и да дава мнения и препоръки. Смятам че и ние родителите трябва да имаме становище по въпроса. Ще го чета и ще пиша пак Peace

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 09:44 от Fanni

# 68
Благодаря Fanni  Hug

# 69

Аз вече го чета. Обърнете внимание, че след всяка глава има място за коментар Hug

# 70
Цитат от проектозакона:

Цитат
Подготовка на децата за училище
Чл. 58. (1) Подготовката за училище на децата, навършващи 5 години в календарната
година на постъпването, е задължителна и се извършва по избор на родителите
(настойниците) в подготвителните групи в детските градини или в училищата.
(2) Организацията и методите на обучение и възпитание на децата в подготвителните
групи в училищата се съобразяват с възрастовите особености на децата и съответстват на
организацията и методите в подготвителните групи в детските градини.
(3) Условията и редът за постъпване в подготвителна група и за преместване на децата
се уреждат с наредбата по чл. 104, ал. 1

Цитат
(3) В I клас постъпват деца:
1. навършили или които ще навършат 7 години в календарната година на
постъпването;
2. навършили 6 години – по желание на родителите (настойниците) и ако имат
училищна готовност.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=454718

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 14:21 от Fanni

# 71
# 72
Вчера СНБМ участва в дискусията, организирана от МОМН за обсъждането на проектозакона за образованието.  След обсъждане ще излезем с писмено становище. Ако имате впечатления относно проекта, давайте да ги коментираме Peace
http://bnt.bg/bg/news/view/27449/dyrjavata_dava_pari_i_na_chastnite_uchilishta

Общи условия

Активация на акаунт