Имате ли домашни помощници?

• 32 991
  • 285
  •   1
Отговори
# 45
Не, защото засега се оправяме сами, но при липсата на малко свободно време, бих си наела. Мисля, че ще го предпочета пред изнервено търчане между писането на домашните и бърсането на кухнята (примерно). Wink

# 46
  • в едно миланско село
Тук в Белгия , от няколко години измислиха много добра система , за да се предотврати работата на "Черно".
Всяко семейство , което  желаее да ползва услугите на домашна помощница си закупува специални Чекове на стойност 7.50€ за Час,жените работят легално на трудов договор - със всиЧките му застраховки , осигуровки и т.н.
От друга страна- за хората , които наемат такава жена - има 30% данъЧно облекЧение или реално плащаш 5.25 € на Час, което за този стандарт си е направо ефтино.Също , когато една жена роди й се полагат 105 безплатни Чека , за да бъде подпомогната в домакинството. Peace По този наЧин се свежда до минимум вероятността някой да наеме жена на Черно (цената на Черно е 10€ на Час)
А момиЧетата , които работят  в тази система,полуЧават около 10 € на Час и разбира се са легално работещи. Stop

брях, все едно за друга планета се говори  Rolling Eyes
блазе ви на организацията.

по темата, в момента не. основна при4ина, 4е последните 2 се 4удех как да ги изгоня. не съм претенциозна, но при положение, 4е плаЩам, претендирам да не ме правят на дръж ми Шапката.
освен това, напоследък ме е страх да вземам на 4ерно, вземе да падне в къЩи, как Ще се оправям?  newsm78

замислям фирма за основно 4истене 3/4 пъти годиШно, останалото го замазвам без идея за перфектност  Rolling Eyes

# 47
  • далечно
ей, страшни са тези белгийци, екстра са го измислили. Само малко на държавна субсидийка избива, или нещо не съм разбрала  newsm78 Но пък като извадиш на светло тези доходи държавата вероятно си 'избива' парите даже и да мушне някъде субсидийка (напр. за майки)  Peace

честно казано и аз имам някои дребни забележки към моята дама, ама засега сме в мир  Rolling Eyes Обаче свикнах да не очаквам, а да си казвам конкретно какво искам при всяко идване, особена ако е нещо извън стандартното прах/прахосмукачка/баня+тоалетна/кухня. Например този път чисти прозорци + 'покрива' на душ кабината. Абе някак си очаквах като добра фея да се сеща за всичко, ама сега се нагодих, че аз трябва да и планирам времето и да обявснявам какво и как го искам - да няма после неразбрали  Crossing Arms

# 48
И аз нещо не разбрах защо жените или хората, които чистят, трябва да са нелегални  newsm78   Ами тука не е така на практика, от това, което виждам.   Може би традиционно в някои Европейски страни е било някога така. Моите роднини в Испания ми казват, че и там не е така вече.  Сори за офф-а! 

Шехи, чак сега ти видях въпроса. Най-добре чрез препоръка (колеги, съседи).

Последна редакция: ср, 06 май 2009, 00:04 от Pixie

# 49
Да споделя и аз,само че от другата страна-на чистачката.Преди няколко месеца ме препоръчаха на едно младо семейство и започнах да ходя веднъж седмично да чистя от 8 до 17ч.Те ме харесаха и препоръчаха на родителите си,те пък на други и сега имам общо 4 къщи и пълна работна седмица.Плащат ми по 10 евро на час,понякога ми дават бонуси.Сега едно семейство иска да ходя в съботите и сигурно ще приема.Работата ми включва:пране,гладене,чистене като винаги свършвам и по нещо допълнително от себе си,за което не сме се уговаряли.Само да допълня,че за WC и кухненския плот използвам различни парцали.Не съм вярвала,че някога ще го кажа,но харесвам работата си  Crazy .

# 50
И аз нещо не разбрах защо жените или хората, които чистят, трябва да са нелегални  newsm78   

Не Че трябва да са нелегални, но ако трябва да платят данъци и застраховки, заплащането ще е такова Че много малко хора ще могат да си позволят услугите им. От друга страна тях това много не ги притеснява. По един или друг наЧин повеЧето са здравно осигурени, пък едва ли някой държи да плаща данъци, така Че не са ощетени и самите те предпоЧитат да работят на Черно. А и като се замисля, индиректно пак ние им плащаме здравните осигуровки. От друга страна, държавата пък умишлено не си дава много зор да се бори срещу заплащането на Черно и така всиЧки са щастливи.  Wink А и ако ще се търсят скрити доходи, специално в Австрия, ЧистаЧките са най-малкия проблем. Тука поЧти няма услуга която да не можеш да си я купиш на Черно, т.е. като си поспестиш някой данък. И държавата според мен толерира това положение.

mama007, много благодаря за споделеното мнение и от другата страна!  bouquet

# 51
Вяра, благодаря за пояснението. Мисля, че не бях разбрала израза "на черно"  много добре   bouquet   

Последна редакция: вт, 05 май 2009, 23:51 от Pixie

# 52
Bee.  Какви са тези 40 евро за час чистене  newsm78 Shocked

Албена13, за чистачка ли говориш или за бавачка на деца, която освен това върши домакинска работа. Не мога да си представя да върши само домакинска работа 5 дни в седмицата на пълен работен ден, какво толкова прави.

mama007 , ами защо да не е хубава работа. И за 10 евро на час си е просто идеално, още повече, че е на черно и не плащаш данъци предполагам. И пак се чудя как успяваш да запълниш тези 9 часа. Една средно голяма къща се чисти за идеално за максимум 4 часа, като това включва  и чистене на кухня и баня. Прането го върши пералня. Освен гладенето да отнема много ама недоумявам кво толкова може да се събере за гладене за 1 седмица.  И едва ли всяка седмица миеш прозорци. Аз бременна в 9 месец, всъщност един ден преди да родя, измих всички прозорци на къщата, която е голяма за около 3 часа. Явно не ти е хич стресиращо и си е блага работа направо.

По темата, нямам помощница защото не ми трябва и защото нямам доверие, че работата ще ми се свърши като хората. Изобщо не обичам чужди хора да ми шетат по дома. Като за капак обичам да чистя, действа ми антидепресиращо и освежаващо. А гладенето направо ми е хоби.  Peace

# 53
  • Германия
.......
По темата, нямам помощница защото не ми трябва и защото нямам доверие, че работата ще ми се свърши като хората. Изобщо не обичам чужди хора да ми шетат по дома. Като за капак обичам да чистя, действа ми антидепресиращо и освежаващо. А гладенето направо ми е хоби.  Peace
Буаааа, а аз си смислех, че само аз съм луда Wink имало още като мен с хоби гладене Wink

# 54
предполагам, че случаят на Албена 13 напомня тукашните стандарти. Една вила тук започва от 300 квадрата плюс двора. Хората наемат по трима души прислуга - детегледачка, градинар и maid. Последната чисти всичко, прашничко си е през топлите месеци, мие съдове, пуска перални, глади, лъска, една нормална вила има поне 3 бани - не се сещам още какво, но определено има работа, а като се има предвид, че и мейдките се влачат като недоубити - ето ти работа за всеки ден. Градинарят полива два пъти дневно всичко, кастри, оформя, скубе, а и шофира. А, ходят да пазаруват, а мейдката готви или подготвя продуктите за готвене. нанито си тътри краката след отрочетата/на брой от 3 нагоре/ и повтаря но, сър, йес, мем.
Традиционно работа за 3 часа се върши за 6 - казвали са ми го като неписано правило сред помощниците, не знам дали е валидно навсякъде.

# 55
  • ENGLAND
.......
Буаааа, а аз си смислех, че само аз съм луда Wink имало още като мен с хоби гладене Wink
Още една луда Laughing
Обичам да чистя и подреждам, само прозорци не обичам са мия, остатък от България. Там имахме голяма каща с много двойни прозорци. Ужас. Сега тук пак голяма къща с малко прозорци дето се бършат само отвътре, отвън си има хора със стълби.
Мразя да готвя, но и готвачка не искам, нямам доверие, манияк съм на тема хигиена и чистота.

# 56
NikiFin
толкоз е ..Ето ти,убеди се сама:http://www.kotirinki.fi/Content.asp?Page={7AEA9D80-B9AE-4E5A-AB62-B4CF0BBA9298}
Muut palvelut (silitys, ikkunoiden pesu)...Други услуги(гладене,миене не прозорци)
Pääkaupunkiseutu.....Столичен район/Аз живея в Хелсинки/

* Palvelusopimusasiakkaat:....Клиенти на договор
        - 35 € h palvelukäynnin yhteydessä
    * Kerta-asiakkaat:
        - 39 € h + matkakulut .....Еднократно/такива като моя милост/ newsm78

# 57
Е,значи да си отдъхна..И аз така....

# 58
  • далечно
и аз обичам да гладя  Peace , обаче ако може да не е спешно - примерно в полунощ се сещам, че за утре ми трябва някоя си риза. Обаче лъскането ми е  Sick

Та си трупвам един ден и си гладя всичко наведнъж.

# 59
Офф> Е добре, де, а децата и мъжовете какво ги правите, докато си упражнявате "хобито"? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт