"Рециклирани" манджички

  • 12 679
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 173
У нас всичко се рециклира.
Ориз на фурна става на супа или на манджа с домати.
Картофите на фурна стават на супа.
Старият хляб се дава на гълъбите или на домашните животни.
Гювечетата - по същия начин.

# 16
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Не знаех къде да пусна това, затова съживих тази тема.
В сезона на дините си сетих за една много любопитна туршия.
Корите от изядените дини, които обикновено се изхвърлят, първо се обелват от тъмнозелената ципа, нарязват се с къдрав нож на пръчици, широки около 1-1,5 см и се подреждат изправени в буркан.
Стерилизират се по рецептата за кисели краставички, а за зимната трапеза имате страхотни хрупкави пръчици за мезе   Peace  Laughing

# 17
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Динените кори на туршия са популярни и в Израел  Simple Smile

Стар хляб правя със сирена, сметани и зеленчуци на пай във фурната. Останали от предната вечер зеленчуци на фурна правя на омлет. От ориза правя кюфтенца, от постната мусака (картофи със спанак) - също запържвам кюфтенца.  Peace В гювечето слагам всякакви и варени, позасъхнали картофи, и всичко, което ми се намира в хладилника. Дори доматената супа с прибавен ориз и нещо като кюфтенца се преобразява в яхния  Grinning

# 18
  • София
  • Мнения: 8 500
Море га дойде време да готвя оная популярната рецепта "Всичко от хладилника" рециклирам на поразия.
Стар хляб ... от както на мода влезнаха домашните брускети такъв вече не остава.
Кюфтета се въртят във всякакви варианти, включително и в гювечета.
Бялото пилешко месо въобще пък не ме притеснява за него съм измислил бая варианти (пардон исках да кажа сигурно ще измисля де като му дойде времето).
И т.н. да не разправям на дълго и на широко.

# 19
  • София
  • Мнения: 210
У нас, като сваря макарони за закуска, все не уцелвам количеството, та следобед ги ядем като макарони на фурна.
А пък ако остане картофено пюре-на другия ден го разпределям в чинии, заливам го със смес от кисело мляко и майонеза, настъргвам отгоре по едно яйце и поръсвам с черен пипер. Става много вкусно!
Темата е много полезна!  Peace

# 20
  • Мнения: 411
Не знаех къде да пусна това, затова съживих тази тема.
В сезона на дините си сетих за една много любопитна туршия.
Корите от изядените дини, които обикновено се изхвърлят, първо се обелват от тъмнозелената ципа, нарязват се с къдрав нож на пръчици, широки около 1-1,5 см и се подреждат изправени в буркан.
Стерилизират се по рецептата за кисели краставички, а за зимната трапеза имате страхотни хрупкави пръчици за мезе   Peace  Laughing

това ме разби ,искам да ги опитам.
у дома по4ти вси4ко се рециклира понеже съм ги нау4ила зле,та не оби4ат да ядат 2 пъти едно и съЩо ядене.

# 21
  • Мнения: 641
От динените кори баба ми правеше страхотно сладко, мммм. Но ще трябва да се разровя в старите и тефтери, за да открия точната рецепта. Имаше дъх на индрише.
Непременно ще опитам трушията, много интересно ми се струва

# 22
  • Мнения: 7 723
Прасета у вашия край не гледате ли? Wink

Иначе по темата-
с "Всичко от хладилника" правя пица bowuu
 

# 23
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Какви прасета, какви пет лева ?!
Те, прасетата, откога закържавяха покрай това рециклиране....  Laughing

Някой има ли идея какво се прави с останали пържени картофи? Винаги има голямо хвърляне, че като изстинат.....  Sad

# 24
  • Мнения: 7 723
....

Някой има ли идея какво се прави с останали пържени картофи? Винаги има голямо хвърляне, че като изстинат.....  Sad
Скоро бяхме с голямата ми дъщеря на един детски фестивал в Гърция.
Обставонката беше детски лагер с типичния детсколагерски стол...
Та там правят от останалите пържени картофки огретен Crazy
...не знам какви поправки слагат, но е доста вкусно... ooooh! Crazy

# 25
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Някой има ли идея какво се прави с останали пържени картофи? Винаги има голямо хвърляне, че като изстинат.....  Sad

Слагаш ги в тиган за повторно запържване и като започнат да се запържват отново, пускаш едно-две разбити яйца отгоре. Получава се картофена фритата, много вкусна  Peace Можеш да добавиш и нарязана на ситно чушка и/или лук (преди яйцето), а подправките - по твой вкус  Grinning

Би трябвало да ти се получи нещо такова: http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=RECIPE_INFO&RECIPE_ID=949

Предполагам, че и в тавичка във фурната ще стане, но аз ги правя на тиган  Peace

Да допълня - ако при първото пържене са били нарязани на пръчици, при приготвянето на фритата можеш да нарежеш пръчиците на две - на три, за да станат като малки кубчета - по-приятно е така  Wink

Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 10:02 от Mentha

# 26
  • Мнения: 5 001

Някой има ли идея какво се прави с останали пържени картофи? Винаги има голямо хвърляне, че като изстинат.....  Sad
-Топлиш ги и ги заливаш със сос от кисел,о мляко колпър и пресован чесън
- Разбъркваш картофите с яйца,сирене и запичаш във фурната.Накрая поръсваш с настърган кашкавал.(може да се добави и нещо месно и топено сирене и подправки по ваш вкус)
- Заливаш картофите с течна сметана,добавяш нещо пушено(колбас) за вкус,триъгълниче топено сирене и запичаш.накрая поръсваш с настърган кашкавал.

# 27
  • Мнения: 22 867
Правиш си доматен сос ( настъргани домати, олио, сол, захар, ако слагаш, да поврат на огъня - като сос за печени чушки). Като стане готов, слагаш 1-2-3 разбъркани яйца, скълцан чесън и магданоз. Бухваш вътре и картофките, разбъркваш - много е вкусно. Аз си пържа специално картофки за тая манджа, но ще стане и с останали студени, ще се стоплят в соса. А тая манджа е вкусна и студена.

# 28
  • Мнения: 766
Много хубава тема   bouquet
И вкъщи доста се "рециклира", че и аз съм ги научила всеки ден на различно Wink
С пилешко останало от пиле на грил - супа, фрикасе, с картофи на фурна
С "остатъци" от хладилника стават най-хубавите гюведжета и пици Simple Smile
Кюфтенца, пържолки и други такива не са ни оствали   Blush
Боб яхния, ако остане, че  е на почит в нашата къща,  го подпичам с малко ориз, доматки, чушки във фурната

# 29
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 342
Нищо не рециклирам, освен сух хляб.
Но пък ще черпя идеи от тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт