Цезарово сечение на термин по НЕмедицински причини

• 22 293
  • 503
  •   1
Отговори
# 270
Кати, тази аналогия ти се получи малко по-добре, но пак изключваш, че при раждането има бебе. Не са само прищявките на майката, а здравето на това бебе и бъдещите и бебета.
Имам приятелка на която първото раждане протича по следния начин:детето задушено заради увита пъпна връв.Второ раждане приключило след теглене,бутане и накрая секцио след часове изтезания за естествено и това е преди 10 години.Благодарение на прогреса се навива сега за второ дете като не я интересуват медицинските показатели а ще ражда секцио без да е бремена все още.
Ха сега ми кажете кое е по- добре да избере?А ако сте на нейно място и са ви удушили дете живо и здраво дали ще родите нормално?И това не е единствен случай около мен.Имам и други примери.

# 271
  • пак там

Абе я да се върнем да живеем в пещерите и да ядем сурово месо че да живеем по близо до природата и естественото.

Ей това е истината! Тогава едва ли ще имат време някои да си пълнят главите с драми на празно място. Ако, разбира се, оживеят...

# 272
Не правех аналогия, просто ми се искаше някой да коментира и това(Спам)

(Относно чашките - чашка В мисля, че е свързана с много повече естетика от чашка С. Laughing Това с големината е прищявка на глупавите мъже - всеки умен мъж знае, че най-красивата гърда е тази, която се събира в ръката му Laughing)

Галя, примерът с приятелката ти го приемам за показание за секцио (лично аз, де) По-нагоре споменах....
Мисля, че дискусията, която се води тук, е "нека няма секцио просто хей така"

# 273
  • в страната на чудесата
ирелевантен - който не се отнася до въпроса, страничен, несъществен
ива, зозима, кое от тези?
аз мисля, че е много добре да се замислим над това, което казва кати. и дали не е твърде лицемерно наистина да караме кола и да се борим за природата Simple Smile отклонихме се де.
естетичната хирургия, като изключим реконструкциите след някакво обезобразяване, си е чисто БЕЗ медицински показания. но съществува. даже бих казала, че лобито е толкова  голямо, че едва ли има сила, която да я ограничи. НО все пак в случая със секциото не бихме могли да направим паралел между двете глобално заради участието на малкия човек, а само по отношение на опасностите за жената. между другото при естетичната хирургия рисковете са не по-малки, даже в някои случаи доста повече отколкото при едно секцио.

[===
 За мен секциото не е никакъв прогрес! Прогрес би било да мога да родя естествено, без множеството неестествени процедури, които съпътстват раждането.
Но все пак възможността за информиран избор е добре да я има.
ще те питам дали щеше да мислиш така ако имаше абсолютни индикации и ЦС беше единствения ти шанс за здраво бебе. съвременното секцио си е жив прогрес и надявам се тук ще проявите здрав разум да се съгласите с мен.

# 274
  • София
Кати, тази аналогия ти се получи малко по-добре, но пак изключваш, че при раждането има бебе. Не са само прищявките на майката, а здравето на това бебе и бъдещите и бебета.
Имам приятелка на която първото раждане протича по следния начин:детето задушено заради увита пъпна връв.Второ раждане приключило след теглене,бутане и накрая секцио след часове изтезания за естествено и това е преди 10 години.Благодарение на прогреса се навива сега за второ дете като не я интересуват медицинските показатели а ще ражда секцио без да е бремена все още.
Ха сега ми кажете кое е по- добре да избере?А ако сте на нейно място и са ви удушили дете живо и здраво дали ще родите нормално?И това не е единствен случай около мен.Имам и други примери.
Галя, за сетен път зацикляме в темата, не е за това разговорът. А назад говорихме за "представителността" на примерите около нас. BTW котката марта нали каза, че има познати, починали от след белодробна емболия и такава с половин бял дроб след секцио.
Примери куп. Затова хората правят randomised controlled trials.
Между другото случая с приятелката ти е съвсем възможно да е проблем на уменията на лекарите да водят нормално раждане, не на самият процес.

# 275
Не правех аналогия, просто ми се искаше някой да коментира и това(Спам)

(Относно чашките - чашка В мисля, че е свързана с много повече естетика от чашка С. Laughing Това с големината е прищявка на глупавите мъже - всеки умен мъж знае, че най-красивата гърда е тази, която се събира в ръката му Laughing)

Галя, примерът с приятелката ти го приемам за показание за секцио (лично аз, де) По-нагоре споменах....
Мисля, че дискусията, която се води тук, е "нека няма секцио просто хей така"
Ако загубиш едно дете при естествено според теб трябва ли следващия път някой да ти определи дали имаш или нямаш медицински причини?И какво значение ще има за теб как психически се приема от детето едно изваждане на белия свят по неестествен път ако при изваждането на първото са го обесили?Мъртво родено дете няма как да му увредиш психиката.Уврежда се психиката на майката.Така че секцио трябва да има,а който както го глава учи.Никой не го карат на сила да ражда секцио.Представят се факти и ти решаваш.
Аз съм родила секцио защото ми бяха изтекли водите,пъпна връв около шията,без разкритие,без контракции.Предоставиха ми избор,да лежа на система и да чакам и природата да се присъедини или да избера порочната практика за секцио защото така им е по-лесно и е по-сигурно.
Избрах да родя живо и здраво дете а не да чакам естествения подбор дали ще оцелее или не.Секциото е избор,никой не те насилва с или без показатели полагаш подпис за операция.Това е положението.

# 276
  • София
Аз, впрочем, да взема да отговоря на риторичния си въпрос - защо няма кампания против козметичните операции без медицински причини. И защо има против ЦС като личен избор на родилката.

Както винаги в такива случаи, "за каквото и да ви говорят, става дума за пари".

Секциото при всяко положение е по- скъпо от вагиналното раждане. Кой, обаче, плаща в "цивилизованите" държави за раждането? Не родилката и семейството й, а застрахователните компании. Няма как да изключат раждането от необходимите медицински процедури. Но, разбира се, предпочитат да платят по- малко. И какво правят? Ами... "спонсорират" разни "неправителствени организации", които да стартират подходящата кампания. И да я "облекат" в подходящи термини. Които да "запалят" достатъчен брой млади (какво да се направи - адреналина на 20 не е колкото на 40... в повечето случаи - също както и ... ами, да речем, навика да се търсят причините зад поводите. И рефлексът когато някой политик (или изпълняващ политическа функция в дадения момент) му каже, че залезът е прекрасен, първо да си погледне часовника, а после да дръпне и пердето.) Целта е ясна - да се спестят пари - за сметка на пациент/ките, но това не е толкова важно.

От друга страна, козметичните операции никъде не се включват като необходими медицински процедури (застрахователите са склонни да оспорват препоръчаните такива). За сметка на това болниците, които ги извършват, печелят от тях - разбира се, заплащат ги пациентите, които извършват избора. С други думи, печалбата тук се намира на другата страна на везната. И, съответно, никой не протестира против тях (или ако го прави, става дума за единични случаи без икономически ефект).

Аналогична, впрочем, е ситуацията с тютюна и т.нар. "леки" наркотици. Тютюневите компании работят "на светло" = тютюневите изделия се продават легално и държавите печелят много от акцизи. "Леките наркотици" са многомилярден бизнес, който, обаче, би бил сериозно застрашен, ако пазарът се легализира, цените паднат драстично, а конкуренцията се засили. = забранени са.

Изобщо, за каквото и да му се скача на човек, добре е преди това да седне и да премисли сериозно кой има изгода - финансова! - в двете ситуации... и на кого в канчето ще налива вода, като застане на негова страна.

Пък на когото му трябват каузи - ей ги дъждовните гори. Ако не друго, поне няма опасност да навредите на съседа си, като ги защитавате - месните жители, имащи отношение (финансово) към въпроса са на безопасно (за мен) разстояние.

# 277
Никой няма да забрани секциото по избор, спокойно. Лично подкрепих приятелка с кошмарно първо раждане да избере секцио за второто дете, и двете са живи и здрави.....
Точно това имах предвид, пишейки, че за мен тази случка си е жив показател за секцио....... Не очаквай някой да рони сълзи за бебето, съжаляваме, разбира се....... кой нормален човек не би се трогнал..... Но тук ставаше въпрос за психиката на майката...... това си е медицински показател.... Както и да е.......

Кате , за парите си права ( сещам се, че неслучайно пращат бебетата на рентген с опита за убеждаване, че евентуална дисплазия не може да се открие на ехография)

# 278
  • София
мишка, аз впрочем съм минимизирала карането на кола, но в случая не за природоопазване говорим и не защитаваме норалното раждане, само защото е естествено, а защото като такова в общия случай е по-добро.
да, няма отношение по въпроса сравнението с колите.

кати, в последния постинг има известна доза истина, но въпреки това представянето е твърде опростено и не винаги става въпрос за пари.

# 279
  • София
Кате , за парите си права ( сещам се, че неслучайно пращат бебетата на рентген с опита за убеждаване, че евентуална дисплазия не може да се открие на ехография)

Shocked

Ай стига, бе!
И такова ли има?
Кой нормален човек ще подложи бебе на рентгеново лъчение просто ей-така... но, впрочем, какво ли се чудя - по- евтино е!  #2gunfire

кати, в последния постинг има известна доза истина, но въпреки това представянето е твърде опростено и не винаги става въпрос за пари.

Това беше някаква... поговорка май, освен, ако не е била нечия мисъл, не помня - за мой срам - но не случайно съм го сложила в кавички - просто не е мое. Но е много вярно... за съжаление.

# 280
  • София

М/у другото, сгреших в преден пост. Не спасявайте дъждовните гори. Употребете енергията си за защита правото на родилката да направи информиран избор за раждането си. И да бъде заплатено избраното от нея раждане от Касата, на която е давала пари - както и татито.
Искам да кажа наистина всяко - с операция, без операция, с упойка, без упойка, активно (каквото и да означава), пасивно (каквото и да представлява), във вана, в джакузи, в люлка... абе, както би се чувствала - или, във всеки случай, както смята, че би се чувствала най- комфортно.
Сега няма - или почти няма - казвате - условия за тези видове раждане - с вода, с джакузи (имаш ли такова или аз се лъжа?  newsm78 ) - абе, каквито и да ги има. Но ако се включат в касовите неведоми пътечки, внезапно осигуряването на необходимите условия - както и специалисти и всякакъв необходим персонал - ще стане изгодно за болниците... и ще започне да се появява.

Сега е предизборна ситуация. Най - добрия период за изкрънкване на обещания. Дали ще бъдат изпълнени.. Божа работа. Но поне се настървете да искате да бъдат направени - публично, многократно.

# 281
мишка, аз впрочем съм минимизирала карането на кола, но в случая не за природоопазване говорим и не защитаваме норалното раждане, само защото е естествено, а защото като такова в общия случай е по-добро.

Това е чудесно и аз защитавам нормалното и естествено раждане, но не разбирам защо някои от вас искат въобще да няма секцио по избор. Не виждам с какво двете неща си пречат. Еднакво нормално е и едните, и другите да имат избор. Иначе излиза, че търсите подкрепа да има естествено раждане в Бг, понеже нямате избор, обаче ако някой поиска секцио, искате да не му се разрешава. Освен това искате тесния таз и седалищното предлежание да не бъдат показания. На какво прилича това? Честно казано вече започвам да съжалявам, че подкрепих петицията на "Естесвено" за нормалното раждане, защото сте тесногръди и ограничени и заслужавате да нямате избор, при положение, че самите вие искате други да нямат.

# 282
  • София

Това е чудесно и аз защитавам нормалното и естествено раждане, но не разбирам защо някои от вас искат въобще да няма секцио по избор. Не виждам с какво двете неща си пречат. Еднакво нормално е и едните, и другите да имат избор. Иначе излиза, че търсите подкрепа да има естествено раждане в Бг, понеже нямате избор, обаче ако някой поиска секцио, искате да не му се разрешава. Освен това искате тесния таз и седалищното предлежание да не бъдат показания. На какво прилича това? Честно казано вече започвам да съжалявам, че подкрепих петицията на "Естесвено" за нормалното раждане, защото сте тесногръди и ограничени и заслужавате да нямате избор, при положение, че самите вие искате други да нямат.
Уф, хайде покажи къде сме поискали да нямате избор и да не се разрешава Crazy.

# 283
Не ми се търси, но из постовете на зозима някъде е. И на някаква от Канада.

# 284
  • София
О, да, забравих да ти благодаря и за епитетите. Много мило.
Хубаво е и да не се чете избирателно, защото също така зозима каза, че не говори от името на естествено в темата.

Между другото можеш да погледнеш официалните инцикации за секцио в бг - там седалищното и тесния таз като твърде широко понятие не са в абсолютните показатели за секцио също.

Общи условия

Активация на акаунт