Цезарово сечение на термин по НЕмедицински причини

• 22 192
  • 503
  •   1
Отговори
# 75
Аз едно не мога да разбера....
(за инфо за трети път тук казвам, че съм родила два пъти вагинално, бързо и лесно, вторият път без никаква намеса, никаква)

Та.... какво значи " ще има болка" (визирам първескините) ....... Ми ще има  разбира се....Е , какво, няма да я изтърпят ли......
Няма жена, умряла от болка при раждането, умират от друго!!!
секциото ТРЯБВА да се прави единствено по медицински причини или жени с изключиииииителен страх.(Половината от тези, дето казват, че ги е страх, само си баят)..... Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.....

Разбирам донякъде, ако не и напълно майките, които са имали кошмарно (99 процента дължащо се на доктори) първо раждане.... избират секциото за второто..Разбирам ги.... 
Но не разбирам първораждащите...... секцио по избор....После се бият в гърдите, че са готови на всичко за децата си.....Разбирам, че ни е страх от самия страх..... не от друго.....

Когато раждах втората си щерка, в болницата имаше едно момиче, първескинче, от близко селце..... Пред мен й каза лекарката, че е с много "лоши" тазови кости и е абсурдно да роди нормално.... Аз влязох, когато тя пъшкаше, родих и излязох , докато тя още пъшкаше....Търпи се ,разбира се...... Прагът на болката за мен зависи от адреналина.....  Но си каза момичето, че иска да се опита да роди нормално.... Хем чу двама лекари.... Еми евала й. "Що ще се мъчиш" - я питат. ..."Защото ще ми е силно детето.... нека се побори малко....  Господ си знае работата.... А като не стане, ще помага медицината"  Еми ще ги помня цял живот тези думи на това момиче.....

# 76
секциото ТРЯБВА да се прави единствено по медицински причини или жени с изключиииииителен страх.(Половината от тези, дето казват, че ги е страх, само си баят)..... Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.....

Започва да става неприятна темата с няколко подобни натъртвания. Очаквам сега някой да поиска и адаптираното мляко да е само с рецепта, за да се убедим всички, че наистина има луднали на определена тема, които просто не искат другите да имат избор.
Внимавайте, защото отблъсквате хората от иначе не лоши идеи и сами си навличате опрделения като сектантки и екстремистки  Wink

# 77
  • Временно
Започва да ми се губи логиката и смисълът на самата тема.
Каквото и да си говорим,нещата отиват натам - "Кучетата си лаят,керванът си върви!"

# 78
  • в страната на чудесата
Нина, не разбирам как може да даваш подобен безумен пример. няма нищо по-лошо от секцио по спешност, след продължителен родов процес, усложненията са в повече от 20%, а децата имат доста по-лоши показатели, отколкото при планово такова.
така че "първескинчето от село" е грешка!
освен това не знам защо трябва някой да се гордее с кошмарни болкови изживявания. сигурно социолозите и спихолозите ще кажат до какви последствия в отношенията майка-дете може да доведе това.
аз доколкото схващам "естественото" вагинално раждане е далеч по-цивилизовано от онова, за което говориш и който не иска операция би трябвало да се стреми/обучава и пр. за подобен подход.

ПП. ева_мери, необходима ли е логика? нито трябва да има смисъл. една находка, толкова. няма нужда да стигаме до решение и заключение, може просто да си говорим. който взема решения, едва ли го прави, подкрепен от форумски истории, независимо от източника.

# 79
Когато раждах втората си щерка, в болницата имаше едно момиче, първескинче, от близко селце..... Пред мен й каза лекарката, че е с много "лоши" тазови кости и е абсурдно да роди нормално.... Аз влязох, когато тя пъшкаше, родих и излязох , докато тя още пъшкаше....Търпи се ,разбира се...... Прагът на болката за мен зависи от адреналина.....  Но си каза момичето, че иска да се опита да роди нормално.... Хем чу двама лекари.... Еми евала й. "Що ще се мъчиш" - я питат. ..."Защото ще ми е силно детето.... нека се побори малко....  Господ си знае работата.... А като не стане, ще помага медицината"  Еми ще ги помня цял живот тези думи на това момиче.....

Стига де, това  си е жива глупост.

# 80
  • София
Дали непреодолимият страх на някои бременни може да бъде медицинска причина за секцио? Защото психиатрията също е медицина, както и гинекологията. Да не говорим, наистина, колко дълготрайни последствия може да има и за майката, и за бебето една дълга следродилна депресия задълбочена от изпитания ужас, например. Не всички хора са еднакви, и не всички родилки могат да понесат добре психически вагинално раждане. Още повече, заобиколени от други пищящи родилки и персонал подхождащ към тях като към тела, а не като към хора. Янечек е права, нека не бъдем крайни, няма смисъл. И стига сме сочили "по света" за пример без да сме го опознали по- отблизо и за по- дълго.

# 81
  • Временно
.......
ПП. ева_мери, необходима ли е логика? нито трябва да има смисъл. една находка, толкова. няма нужда да стигаме до решение и заключение, може просто да си говорим. който взема решения, едва ли го прави, подкрепен от форумски истории, независимо от източника.

И да искаме до решения и заключения няма да стигнем.Или поне до такива удовлетворяващи всички включили се. Peace
Просто да си говорим можем.На мен ми е интересно.

# 82
  • София
edira, нямам против личния избор, нито си позволявам да съдя който и да било за решението му. Имам против обаче, когато споделянето на личния опит се екстраполира и звучи от сорта на "аз ви казвам, пък вие си правете изводите Wink", чисто и просто защото от случая изводи не следват.
А иначе тая каша, както споменах, и аз съм я духала...

Личното ми мнение за жени, които се страхуват от нормалното раждане иначе е, че не бива да бъдат насилвани, защото когато влезеш  в процеса със страховете си, това има и чисто физиологични измерения върху адреналина например, който понижава окситоцина, както и върху симпатичната нервна система, от там върху долният сегмент на матката, липса на прилив на кръв към нея, дисхармония между двата сегмента-> много силна болка, трудно разкритие, дори липса на напредък.

От друга страна в БГ положението със страха от раждането е трагично. Супер вкоренен е - "бременната е с един крак в гроба" и т.н Да де, но това не е така и не съм съгласна Simple Smile. Ето защо, без изборът на другите да се ограничава, да се говори, че медалът има и друга страна и че нормалното раждане в оптималната му практика е 1. безопасно и полезно и за двете страни мама-бебе и 2. изключително удовлетворяващо. Когато пък достатъчно информация е налице, жените съвсем спонтанно ще правят и информиран избор. Има и други фактори тук, разбира се, не е толкова просто - лекари, акушерки, пари, но все пак...

Последна редакция: пт, 08 май 2009, 00:27 от Iva_D

# 83
Иве, трябва да се появи търсене, оттам ще се наложи да се инициира предлагане. А преди търсенето трябва да има информация. На български информация липсва, а колко момичета говорят достатъчно добре английски, за да четат статии за потребностите на жената, хормони, пози... Важното е, че се работи по въпроса и кой знае, може би скоро дори ще можем да раждаме необезпокоявани у дома. Мечти!

За травмата от вагинално раждане... има я и след секцио, вярвайте ми.

А в думите на момичето намирам много мъдрост и решителност. Майката знае по-добре от всеки друг, а с нагласа като нейната, сигурно бебето се е родило здраво и читаво. Лоши кости няма, има лоши обстоятелства.
http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/pelvises-i-have-known-and-loved

# 84
  • София

За травмата от вагинално раждане... има я и след секцио, вярвайте ми.

Естествено, че я има. Никой не е казал, че раждането е трудно, защото боли.  Wink благодаря и за мнението по отношение на психическото състояние на родилката. Трябва да се говори много по въпроса, според мен. И с бъдещите родилки, и с лекарите, и с  акушерките. За много неща в живота нагласата е най- важното обстоятелство. Ще се включа и аз с истории на съседки и братовчедки. Една такава получи контракции и отиде в болницата. казаха и, че е рано и се прибра в къщи. И така няколко пъти. Звъни ми и се оплаква от безчувственото отношение на хората в болницата. Беше уплашена, което е нормално. Обясних и, че за нея този момент е единствен по рода си, но лекарите го срещат по няколко пъти на ден и са я отпратили, за да не стои две денонощия в болницата /колкото стоя в къщи/. В крайна сметка, когато беше наистина времето за раждане отиде, роди за час и нещо и всичко беше ок. Ако се беше поддала на настроенията си на отхвърленост и паника щеше да преживее раждането много зле, а на практика се видя, че няма причина да бъде така.  При положение, че екипа и родилката са адекватно подготвени и информирани как да си взаимодействат и как да общуват по отношение на раждането много неща ще се променят. Това се отнася и за секциото.

# 85
  • в страната на чудесата
зозима, "лоши кости" има, макар и не толкова често, колкото се използва пелвео-феталната диспропорция като причина за оперативни раждания. напр. един субклиничен рахит се отразява на момичетата точно така. хайде без глобални обобщения, защото има не един и два примера. друго - кокцигеална патология. вероятно в част от случаите би станало и нормално раждане, но на каква цена за детето? и дали после рискът от астма няма да е приказка в сравнение с друго?
за тукашните (бг) условия личното ми мнение, е че трябва да се избира онзи подход, в който водещия раждането лекар е най-добър (за трудните и гранични случаи). приблизителен пример е гръден хирург да оперира перитонит. е, сигурно ще се оправи, но едва ли ще е блестящ.

# 86
  • София
за да постигнете статистически значим резултат, трябва да можете да изключите всички други, освен изследвания, потенциално влияещи на резултата фактори, или поне да имате достоверна оценка за тях - като последното не носи гаранция, в смисъл, че може да има синергетичен ефект при действието им заедно.

Именно точно и аз от това се интересувам, как са подбрани данните. Въобще възможно ли е всички други показатели, които биха могли да предразполагат към астма да са еднакви?

Не. Не и при хора. Може да се направи обширна статистика с лабораторни мишки от няколко "семейства" - т.е. набор от голям брой индивиди, споделящи голяма част от гените си.
Не знам, обаче, до колко мишките страдат от астма.  Mr. Green

Частна клиника, добри условия и никаква болка - лелеее колко нездравословно звучи  Laughing  Laughing  Laughing

И как реши,че болката е никаква? Thinking

И аз щях да попитам същото.
Защо има хора, които си мислят, че секциото е равносилно на пълна липса на болка и лесно възстановяване?

Аз, напротив, мислех, че щом е операция, би следвало да има повече болка за по- дълго време и по- трудно възстановяване. Бях приятно изненадана, че болка практически не съм изпитвала - в никой момент - зъб боли с порядък по- силно - и цялото ми възстановяване отне... ами няколко часа, докато окончателно "пусне" упойката - в самото начало, разбира се, не можех да се движа.

katiABV Теоретично е възможно да се направи проучване на нещо свързано със секцио и вагинално раждане, но такива изследвания се правят с години, много средства и много хора. Проучване във форум не може да е представително, дори и само, защото респондента е активна страна и решава дали да отговори, а това изключва доста типове хора от "извадката". Да не говорим за липсата на каквато и да е достоверност на данни получени от никове, а не от реални хора. А и обикновено включванията са по признак "престиж" /аз избрах по- доброто, защото съм по/ Но темата е медицинска и се извинявам за социологическо- статистическия уклон, ама исках да се изявя и аз Embarassed

И през ум не би ми минало, че проучване он-лайн би могло да е представително. Съмнявам се, че достатъчен брой от раждащите жени с адрес във Факултето или Филиповци изобщо някога в живота са влизали в интернет.
Но и на гарата не става, не и в 21 век. Аз лично при последното си пребиваване там никакво мнение не съм имала по въпроса, нито отношение към него, нито дори идеята, че някога ще мисля изобщо по темата. И повечето хора - мъже и жени - от моето обкръжение - са така. Просто няма как да бъдат намерени на гара или спирка. От друга страна, не е особено вероятно да бъдат срещнати и на аерогара. Т.е., автоматично изключвате голяма част от "средната класа".

Последна редакция: пт, 08 май 2009, 10:09 от katiABV

# 87
Ето защо, без изборът на другите да се ограничава, да се говори, че медалът има и друга страна и че нормалното раждане в оптималната му практика е 1. безопасно и полезно и за двете страни мама-бебе и 2. изключително удовлетворяващо. Когато пък достатъчно информация е налице, жените съвсем спонтанно ще правят и информиран избор.

Нали точно за да го има този избор подписваме петицията на естесвено, пък тук долавям дразнене, че е възможно някой да избере секцио без показания и разбира се, не е информиран ако не му изсипем всички изследвания за негативите на секциото. Имам чувството, че смятате хората за малоумни. И все пак ако лекар (и то не един, а трима) ми каже, че костите ми са чудесна предпоставка да родя мъртво бебе, а тук прочета, че лоши кости няма, как да взимам сериозно и другите публикации на този потребител.

# 88
Да, бях доста крайна в мнението си! (ако някой е чел постове от мен, ще знае, че рядко ми се случва)

Дадох примера (бебето е 3000 гр, Йорданка- през цялото време се чуваха ясните й добри тонове - 8 часа е издържала майката)
заради страха - единствено заради този страх - " Страх ме е". Е, и мен ме беше страх, и първият , и вторият път. Но ме е страх за нещо и от нещо поне по три пъти на ден....Поддържам правото на избор на родилките, но не мога да се съглася със този страх при момичетата, раждащи за първи път...
Не на курсове за бременни, където да ни обясняват как излиза бебето, а на психолог трябва да ходим, който да ни помогне да мислим за друго(знаете какво), а не пред очите ни да се върти образ на таз и родов канал и разни ротации на главичка.
Писах също така, че майката пъшкаше....не мога да кажа, нито тя впоследстие, че говорим за кошмарни болки Naughty
Стотици животи са спасили лекарите от нашата държавна болница, когато всеки ден почти към тях фучи линейка ту с майка, ту с бебе, идващи от двете ни частни клиники Peace Говоря конкретно за тук.
Крясъците , които съм чувала доста пъти (имах по-дълъг престой втория път)на родилки, за мен не са показател, че болката е вече неудържима. Много жени тук във форума, акушерката ни от курса също, аз също, споделят, че когато болката е вече едва търпима, човек едва има сили да поеме въздух....какво говорим за крясъци....

Още нещо за секциото - сестра ми още нямат деца, тя е на 34 години.Има много тесен таз (под нормалното си дупе) Със сигурност лично аз ще й кажа да избере секциото  за този "ценен" плод, както вероятно ще бъде наречено бъдещото ми племенниче Peace Макар че вероятно ще сгреша.... Confused 
Почти във всяка булевардна книга за бременността пише за патология на тазовите кости....

# 89
Не на курсове за бременни, където да ни обясняват как излиза бебето, а на психолог трябва да ходим, който да ни помогне да мислим за друго(знаете какво)...

Най-обичам да ме пращат на психолог  Mr. Green Наистина по друг повод, но пак свързан с естесвеното отглеждане на деца. Не може ли просто да сте по-толерантни, вместо да пращате хората на психолог, при положение, че вас не ви засяга това и не ви пречи? Не знам защо на някой му е важно как ще се роди моето дете, та иска да се лекувам и се информирам, нахална работа!

Общи условия

Активация на акаунт