BG-Мamma форумки в ЮАР - една весела компания!

• 51 207
  • 575
  •   1
Отговори
# 90
Samuin съгласна съм с теб и двамата с мъжа ми сме купонджии и в БГ си отживяхме добре, още повече че имаше кой да гледа детето. Нали знаеш обаче че има голяма разлика между важанция в БГ и това да живeeш там. Аз затова настоявах да останем шест месеца да усети и мъжа ми за какво иде реч. Лятото е супер, но като дойде зимата, разтопи се снега и джапаш в кишата, чакаш рейса 45 минути и закъснeeш за работа, тогава те удря между очите  и си викаш - "В какво се забърках". Мен че някой ще ме напсува не ми пука, но като свърши купона истината e че хората там са много стресирани и живота им е ужасно тежък. Няма да споменавам като ти дойде сметка 200 лева за парно, а заплатата ти е 800 примерно. Но БГ винаги ще ни липсва така е, особено като сме далеч. Cybercat спокойно всички се променяме, особено при теб стреса от това че си изгубила макар и за минути детето си изиграва ролята. При нас обаче в Кейп Таун явно е по-различно знам ли, пълно е с хора по улиците, съседските деца ритат топка нон-стоп пред нас и общо взето това не ми е проблем. Само вечер ме е страх някой да не скокне оградата, но се надявам един ден нeщата да се променят. Lexus моят мъж също е местен. Ние сме точно до вас, аз живея в Паркландс. Някой ден трябва да пием кафе  Simple Smile

# 91
С риск да ме оплюете си признавам че аз в БГ не мога да живея. Поне не на този етап. Не мога да намеря едно нещо за което да кажа че си заслужава да опитам пак. Мъжа ми е много навит, и все ме убеждава ама аз нали веднъж почнах от 0, и дори не си и помислям за имиграция пак, най вече обратно в БГ. Разбира се че съм загрижена тук откъм сигурност тук, волна и свободна игра на децата навън, но затова пък имаме (надявам се повечето де) големи дворове като на село (и зеленчукова градина даже). Трудно ще ми е ако трябва да свикна на малки и затворени пространства и дом (сравнени с тукашните размери).
Cybercat не чети много вестници, нали са тиражни, трябва да имат гръмки заглавия че да се купуват. Разбира се че тук повече отколкото навсякъде другаде трябва децата ни да са постоянно под око или за ръка, но ако опиташ да научиш детенце да върви до теб и ако е на повече от 5 крачки и много далеч може би няма да се губите вече. У дома това е закон, както и да си знаят квартала в който живеят и последните 4 цифри от домашния телефон. С непознати не се отива никъде и за нищо. Сори за оффа ти търсеше подкрепа на лекция как да си отглеждаш детето, но исках да дам дори и нетърсен съвет.

Биби прати ми координти на лични да спретнем кафе някой ден, да си направим снимки и да го постваме тук като среща на БГ мамите в Кейптаун. Wink

Лека ви нощ, отивам да costumed050грипа или настинкта дето ме е хванала, че да съм свежарка за почивните дни. 

# 92
Здравейте, cybercat добре е, че споделяш страховете си. Аз като нова нещо съм наплашена и не смея да мръдна пеша никъде, ама гледам има бели по улиците. Защо не пробваш първо с колата да излезеш сама или първо да караш само в комплекса ? Това с гривните е много идейно.
samuin Simple Smile тези череши, днес си купих, една шепичка за 5 лв., така е лятото в БГ е супер, прекрасно е,  но съм абсолютно съгласна с Bibi2202, не можеш да си представиш колко е лошо положението особено в малките градове, колко хората нямат пари и каква адска безработица е. В София живота ти преминава просто в трафика, в раздрънкания трамвай. За молове в София, безумно скъпо е...
Аз вдъхновена от едни комшии се замислям дали да не пусна малката на тукашна градина, само до обяд, какво мислите?

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 00:07 от tiina

# 93
  • España
За малко да ви изпусна от контрол и .....я що нещо сте изписали!!!
Зори,като се видим ще ти покажа въпросната гривна за да не си губиш принцеската повече.
Аз да ви се похваля от вчера си имам още едно учениченце,Вали и той тръгна на детска градина и добре се справя,но нали си има батко да го обгрижва!
Тина,аз съм живяла в Сантон година и половина и се разхождах всеки ден ,там ми се струва някак си по-безопасно.
Иначе параноята ме гони и мен,но по-добре е да сме винаги нащрек,дето се вика!
И аз си имам случка с бг-сервитьор в Нюз кафе в Сантон.Седя си сама на маса,с никого не говоря т.е.няма как да се разбере националността ми ,а той младежът се приближава до масата ми и на роден език ме пита(една биричка ли да ви донеса?),на изумения ми поглед отговори:ами то с таз шапка....е,да,аз бях забравила ,че съм с рекламна шапка на Каменица!
Да си призная честно,аз винаги си отивам с голямо желание в България и после.....с голяам мерак си се вращам обратно!!!!!
Моят мъж не мисля ,че би могъл да живэ там,спира го студът,езикът,азбуката....Иначе добро и лошо има навсякъде!
Абе да ви кажа,ако ви хулят и бибиткат ,като карате,не е задългително въпросния човек да е балканец,може и аржентинец да е!!! Laughing
Кажете какъв интернет ползвате,че аз съм с модем на Vodacom и ми е доста солено,та затова не съм редовна в нета.
А за среща ,хайде да е след другата седмица,че сега ходим само по мачове и сме доста заети.

# 94
Lexus, samuin ми е свидетел - Сиска няма навик да се отдалечава от нас, ако мръдне 2-3 метра напред - веднага се връща. Ако иска да иде някъде - обажда се. Тя е голяма. В комплекса я пускам да играе сама навън, ходи само пред нашия и съседния блок; знае, че при басейна не трябва да ходи сама и ме вика. Е, този път - не. Решила, че иска да иде на пързалката и изфучала за отрицателно време. Но както и да е... минало - заминало, вече всичко е нааред  Simple Smile

dyvaromi, ние сме закачени към Netwave, имаме и към Neotel (домашен телефон + Интернет).
По-доволна съм от този на Netwave. Neotel все имат проблеми - закача, разкача. Сега ползваме само телефона.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 11:17 от Анонимен

# 95
dyvaromi Vodacom е много скъп наистина да не говорим че ние постоянно имахме проблем с покритието, нещо сме в дупка тук и трябваше даже някаква антена да инсталират. Сега сме към Telecom и съм много по доволна. Lexus и моят мъж много ентусиазиран беше за БГ, но аз затова го държах дълго там, та му се поизпари ентусиазма. Ние също тръгваме на градина от Понеделник. Страшно се вълнувам снощи дори сънувах разни неща за градината, ужас направо  Crazy Днес с мъжа ми ще пазаруваме разни неща и в Понеделник Кристиан е ученик. Обикаляхме много, защото в градината до нас няма места и го записах в друга, пък догодина ако се освободи нещоще го прехвърлим тук. Много ми харесва че лятото ще ги учат да плуват, а малкия е луд по водата, така че ще е доволен, а и е много важно децата да знаят да плуват.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 11:19 от Bibi2202

# 96
А за мен зимата е най-топлия и най-романтичен сезон.Обожавам да слушам как пухкавия сняг скърца под краката ми ,да вдишвам дълбоко ледения чист въздух , да се наслаждавам на гората огънала се под тежкия бял сняг ,да хвърлям снежни топки по ледените висулки ,а после да пребера премръзналото си д... на топло ,и с чаша червено вино да седна до прозореца ,а падщия сняг на парцали вън ме зове да си направя портрет в снега  Laughing
Ех ,години  Praynig
Заменям луксозните молове и ресторанти ,сутрешното си кафе на закрито ,ежедневните ми разходки с колата,стреса да съм постоянно на щрек и страха ,на драго сърце ги заменям  за 800 лв в Бг.
А настоящета ми гледка от прозореца не заменям дори и за царските палати.
Но както е написал един от най-великите  български писатели "Разни хора ,разни идеали"
Всеки сам за себе си ,знае най-добре къде е идеалното място за него .И аз за пореден път се убеждавам ,къде е мястото ми.
Не съм от хората избягали от България ,заради лошите и черти ,дойдох тук да върна любовта на живота си .Направих го ,сега е ред да се върнем на мястото си .
Не ми се сърдете момичета ,просто атмосферата тук ,отновно ми върна онова което бях загубила в Африка.

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 23:56 от samuin

# 97
Мммммммм... надушвам конспирация!

samuin, май искаш да ни върнеш всички в България.  Wink Hug
Пожелавам ти успех в това трудно начинание. Все пак важното е да си щастлива... и ако успееш да убедиш мъжа си, че и той може да бъде щастлив в България, ще стане.  Hug  Hug  Hug

Сега, искам да попитам нещо сериозно.
Много ме вълнува как стои въпросът с разделното събиране на отпадъци в тази страна. Давам си сметка, че около 90% от боклука ми може да се рециклира. В момента си събирам на терасата пластмасовите бутилки, опаковки и торбички; кановете от бира и консерви; хартиените отпадъци; също така си събирам и бурканчета от майонеза, кисли краставички, нес-кафе и т.н. Все си мисля колко хубаво щеше да бъде, ако във всеки комплекс имаше кофи за разделно събиране на отпадъците... Едни познати ми казаха, че в някои шопинг-центрове има такива кофи, но аз все още не съм виждала. Моля, ако знаете къде мога да си дам болкука за рециклиране - кажете ми.
И накрая, малко off-topic, искам да ви поздравя с едно филмче, което много ме развълнува:

Story of Stuff - Full version

Story of Stuff - Full version, Bg subs

Толкова от мен за днес, другият път - повече.
Лека нощ!  newsm46

# 98
cybercat ,няма конспирация .Всеки сам за себе си знае най-добре къде е неговото идеално място.Аз просто си излях душицата ,нещо което трудно ми се одаваше в Африка.
Но всичко си е до човека.
cybercat филмчето е много поучително ,и напълно се покрива с виждането ми за днешния свят   bouquet
Относно разделното събиране на отпадъци  ,на Уотърфронт ,главния вход  ,до мини голф игрището има такива контейнери.Също съм виждала на малкия шопинг ценър на Бейбисити ,който се намира на Ян Смат.

Хубав ден момичета  bouquet

Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 16:06 от samuin

# 99
Самуин аз съм изживяла едни от най-щастливите си мигове в живота в БГ и тя винаги ще е номер едно в сърцето ми. Но ти сега разсъждаваш романтично от гледна точка на човек, живеещ далеч от родината. За мен това, което описваш не е възможно към дадения момент. Като съм на 50 и кусур, имам достатъчно събрани пари и мога да си купя къща на село сред прироодата, ще мога да се наслаждавам на скърцащия сняг, висулките и дърветата. Реалноста обаче е друга, трябва да работиш, да се редиш на опашки, да висиш в трафика и в това романтика няма. Аз виждам как живеят родителите ми и хиляди други като тях. Скъсват се от работа, Събота и Неделя са толкова изморени че понякога предпочитат да поспят в къщи пред това да се разхождат сред дървета, които в големия град са кът, и на всичкото отгоре вечно се чудят как ще си платят всички сметки на време. А когато си по-млад и имаш малки деца и се чудиш как да им обясниш че не може сега да им купиш шоколад или сокче защото са скъпи, ей тогава ще забравиш и сняг и дървета и ще почустваш колко е тъжно всичко. Не искам да ти развалям романтичното настроение, нито пък те съдя, защото те рабирам превъзходно, но всички ние сме отговорни за семействата си и трябва да разсъждаваме реално. Аз не се бях прибирала от три години и така ми беше писнало тук, че нямах търпение да си отида, дори пуснахме къщата за продажба, та ако я продадем да си купим апартамент в София, но след няколко месеца усетихме каква е действителноста и се отказахме от тази идея. Но наслаждавай се сега на родината, един ден ще се оправят нещата и там и ще можем да се върнем може би. Cybercat при нас в Кейп Таун процедират по следния начин, остaвят едни прозрачни торби за боклук на кофата и в тях събираш всички отпадъци за рециклиране. Тази торба се оставя върху кофата и в деня за боклука минават и ги събират. Ако имаш кашони и други неща всичко сгъваш и също оставяш отгоре на кофата. Но при вас не знам такава ли е системата. Бяха ни дали едни брошурки преди време и там имаше указания, картонените кутии да са сгънати, стъклените буркани и шишета изплакнати, разни кутийки като от кола например смачкани. Това е в общи линии.

# 100
Биби ,пак ще кажа -разни хора ,разни идеали,а за шоколадчето хич няма да ми е тъжно ,че ще си лиша детето от това.И всъщност доскоро го лишавах от това ,докато не започна да разбира  разни тъпи реклами и мили лелички по магазините да му бутат в ръцете бонбони в лъскави опаковки.
Горещо ти препоръчвам да гледаш филма ,който cybercat е публикувала в предния си пост.Аз съм на мнение ,че с амбициите си да осигурим по добро бъдеще за децата си ,всъщност ги тровим и превръщаме в глезени мамини синчета,които си имат жилище и кола и мислят само за скъпи дрешки и дискотеки.Можем да им осигурим всичко материално на този свят ,но дали това ще ги направи по-добри човешки същества.
Може би всички тези размисли ти се струват странни ,но за много хора не се ,и то за млади хора,потърси инфо за село Желен.

# 101
Самуин явно ти не разбираш за какво говоря. Моят идеал не е да живея извън БГ на всяка цена и не съм дошла тук за по-добро бъдеще, просто се омъжих и последвах съпруга си. Шоколада съм го дала за пример, няма значение какво не можеш да си позволиш, факта е че лишавам ли детето си системно от неща, които го правят щастливо значи ще страдам. Ако ме познаваш добре ще разбереш че съм един от най-нематериялните хора на този свят и живота ми е изпълнен с ценности и идеали много различни от материалните. Под това да осигуря добър живот на детето си не разбирам апартамент и кола. Никой нищо не ми е осигурявал на мен и цял живот сама се боря с всичко. Искам просто детето ми да живee в добра среда, да познава различни хора, култури и раси, да има възможност за изява, възможност за добро обучение и най-вече възможността да реализира плодовете от това обучение. Дали ще е тук или на друго място няма значение. Знам добре за село Желен, знам и за прекрасната природа, планината сред която е разположена вилата ни в Рила, невероятния възудх и обсипаното със звезди небе. Боли ме обаче много, защото баба ми е със 190 лева пенсия, а лекарствата и месечно струват 140, боли ме защото дядо ми работи до 84 годишна възраст и пак не можеше да си позволи да си купи месце ако не му дадем пари ние. Боли ме че има достойни и мъдри хора, които тънат в мизерия. Колко хора могат да зарежат всичко и да отидат да живеят в селата на чист въздух и спокойствие. Не знам защо като ти казвам че живота е труден в БГ ти разбираш че аз преследвам лукс и пари и искам да глезя детето си материални неща. Боли ме също че шофьор на такси ме наплю в лицето че съм му застанала на пътя за две секунди, или че количката с няколко месечната ми сестра падна от трамвая с майка ми защото мъжете седяха и ни гледаха как се мъчехме да я качим, аз бях на 6 тогава, боли ме че идеалът на днешните деца там са наблъскани със силикон безмозъчни поп-фолк Диви, а най-голямото постижение е да си мутра и да изкарваш незаконни пари. И най-вече ме боли че всичката тази чудесна природа, която описваш се унищожава всекидневно от незаконно строителство, боклуци и немарливост поради липса на каквата и да било култура. Ей тези неща докато не се променят не ми се живee в България.

# 102
Здравейте  newsm03
Не съм влизала доста време в форума.  Гледам, че сте писали, писали...не съм изчела всичко.
Нали съм работна, време не остава.

Лек ден на всички!

# 103
Може и да не съм те разбрала Биби,не искам да превръщам темата в спор.Може би имаме едни и същи цели ,но начина и пътя по който искаме да ги осъществим са коренно различни.Не искам вечно да се боря със живота , а да го изживея пълноценно и да му се радвам.
За мен дипломата от хубав колеж или реномиран университет не прави човека по добър и по хуманен.
Ти виждаш лошите неща в БГ, и те наделяват , аз обратното.Ти виждаш хубавите стр ани на Африка ,а аз само престъпността там.Ако теб те тревожи кишата ,ниското зплащане ,арогантността на много хора тук, мен повече ме тревожи престъпноста .
За това говоря Биби ,не искам да се заяждам ,просто всички виждаме нещата и гледаме на живота по различен начин.Казах го и преди ,просто си излях душицата ,щото откак сам в Африка ,от българите живеещи там слушам само каква цигания и простотия и мизерия било в БГ,а на мен ми се свиваше сърцето ,сякаш че обиждаха родната ми майка .

Последна редакция: вт, 23 юни 2009, 11:05 от samuin

# 104
Здрасти на всички. Не бях влизала вав форума от четвартак и ми отне поне половин час да изчета всичко написано. Явно ставаме много активни Simple Smile
Ние миналия weekend ходихме до един game reserve близо до Hartbeersport dam v North West Province za fathers day. Нали беше fathers day в неделя. На мен лично много ми хареса. Можеш да се разхоздаш сред припората и да гледаш животните и тай като там нямаше никакви big five a само антилопи, зебри жирафи и други подобни може да се разхоздаш без да се страхуваш че ще се появи някой лав.
Напоследак ме е обзела някаква мания да ходя някаде през weekendite  да посештаяваме ралични места. Не обичам да стоя вкашти. Все гледам да изведа децата някаде. Надявам се да можем да си организираме срешта слеваштата седмица. Не жидях никакво предложение за място. Не знам какво мислите за Walter Sisulu Botanical Gardens.
Tiina, мисля че няма да е лошо да пратиш даштеричката си на градина. Не знам ако сте тук само за 4 месеца дали ште има време да свикне и нямали да има проблем с езика. На моята Venus оште и е трудно а в началото много плачеше и не искаше да ходи. Но иначе е хубаво за детето да ходи на градина и заради езика. Все се притеснявам за Venus че може би като и говоря на 2 езика я обарквам. В градината смятат че разбира повече балгарски а с балгарите говри на англииски. Дано да се оправи понанататак.
Не знам всички се оплакват колко бил лош живота в бг. Не знам може и да е индивидуално.
Аз като човек материалист бих казала че наистина ако тук човек получава неколкократно повече отколкото в бг може би си струва да се живее тук. Но и тук парите не валят от небето и тук човек трябва да се ограничава за много нешта. Моите лични впеяатления от бг и че хората не зивеят чак толкова зле, заплатите са се увеличили особебон в големите градове. Тук да си добре трябва да получаваш наистина много за да може да си позволиш да живееш като бял човек тай да се каже. Частните училишта са узиасно скапи и с една неквалифицирана заплата тук трудно мозе да си го позволиш особено за 2 деца. С други думи добре дошли в истинскиа капитализам.
И тук хората които познавам не могат да се пенсионират и трябва да работят докато умрат и т.н. Искам да кажа че и тук животат е труден, работа трудно се намира, заплаштането е ниско а разходите големи.
Това са моите впеяатления от тук.
Но и в моя случай като сам женена за местен да се варна в бг означава да си разтуря семейството. И за това стоя тук. Просто мисалта ми беше че и тук животат е много скьп а заплаштането освен ако не си квлифициран кадар professional e peanuts. Стига ти колкото да живееш.

Общи условия

Активация на акаунт