Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 774
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
   Здравейте,

Днес се обадих  за час при ендокриноложката.Диспансеризирана съм от година и половина и на 6 месеца ходя на преглед.Досега  диагнозата ми беше автоимунен тиреоидит на Хашимото и възел 2,5/0,9 мм.  Уж имах антитела, затова  определиха заболяването като АТХ.Изведеднъж днес сестрата ми отказва час ими заявява, че имам намалена функция на щитовидната жлеза, а  от тази година това заболяване се водело на деспансеризация при личните лекари.Т.е. джипито да ми пусне  хормонални изследвания и ако прецени, че има нужда ,да ме прати на ендокринолог ShockedИ това при положение, че аз си пия  Еутирокс 75 от  близо 2 години.Ами този възел, който  ме подпира и "Мила моя мамо" вече не мога да изпея правилно, а до преди 3г се занимавах с пеене.Като не е било Хашимото защо не  го  оперираха тогава newsm78  Не че разбирам от медицина, макар от 11годишна да се влача с  гуша.Преди беше хиперфункция, която се оправи с  операция и бях като новородена.  Нищо  не схващам, много се обърках.Какво мислите?  Това ли е начина да ни отрязват като пациенти, по телефона, без даже да те прегледат, след като досега са  ти назначавали лекарства за...нещо си?

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 20:23 от Lei@

# 136
Така е. Точно това писах и аз днес. Вече хашимотките сме при личните. Това от кога си болен, няма никакво значение. Поредната измишльотина на ЗК, но нищо не можем да направим. Явно не сме достойни за диспансеризация при специалист Mr. Green Сега ще се бутаме пред кабинетите на личните заедно с грипавите, хипохондриците, скандалджиите и т.н. и личните ще се почесват по главите, чудейки се какво да ни правят Tired Дано поне дават направления за изследвания или ендо без проблем, че преди години моят ми каза, че направленията били за болните Shocked Shocked Shocked

# 137
  • София-Варна
Erota,благодаря за отговора!
Аз тогава и сега съм с хиперфункция,така ли с TSH- 0.650
Защо тогава продължавам да пълнея,явно друга ще да е причината!
Нещо да ме посъветвате,какво друго да изследвам....или е от ЕГН-то(на 44 съм)?!

# 138
Птица, статията е много интересна, отново ти благодаря за професионалния превод   bouquet

Това за джи пи тата е много глупаво. Сигурна съм , че мойта няма да знае какво да ме прави.

Ерота, успех на изследванията за инсулинова резистентност, ще ти стискам палци! Hug

Лейа, добре дошла при нас, потърси второ мнение на ендокринолог за този възел. Аз съм чувала, че за това дали да се оперира имало значение размера на възела и това дали расте във времето или е относително с един и същи размер. Hug

Прасунчо, не разбрах какво имаш предвид. Какво ти е казал ендокринолога за горна граница на ТСХ. Моят ендо ми каза, че трябва да е около 2 ТСХ, за да е в норма. Моля те, поясни какво имаш предвид.

Диди6, моля те да споделиш, кои точно полови хормони ти е казала да изследваш д-р Тодорова, за да се изследвам и аз, защото имам същите проблемни симптоми като теб. Направо напоследък все едно съм постоянно в ПМС.

# 139
  • София
Според мен Прасунчо има предвид, че горната граница си е референтната, т.е. някъде между 4 и 5. Това около 2 се гони при забременяване и износване на бебе.
Момичета, тези които имате ТСХ в норма, моля ви, не се вторачвайте толкова!!! Praynig Всяка втора жена не си харесва килограмите, косата, кожата и е постоянно нервна! Не отдавайте всичко на Хашимото, нашия любимец. Жените сме такива същества, променливи, непостоянни, вижте дори в един 28 дневен период как се променя тялото ни, няма как да сме константа.
Както казват няколко девойки преди мен - животът е хубав!!!  bouquet

# 140
птица благодаря за статията и описанията на връзките между хипофиза и щитовидна жлеза.И аз много ровя из нета и предпочитам да чета повече напоследък вместо да задавам само въпроси и да се чудя.
Попаднах и на една сташна статия за стреса.Оказва се че всяки стрес може да промени картината.Връзката е хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.Лечението е спокойствие,медитация,йога,почивка,щастие....Айде само някой да каже как да стане това в този напрегнат живот.

прасунчо и аз съм като теб-вече не се страхувам и минавам на мартини  Laughing или бира beerСтига вече болести я какво време се е отворило.

# 141
Според мен Прасунчо има предвид, че горната граница си е референтната, т.е. някъде между 4 и 5. Това около 2 се гони при забременяване и износване на бебе.

Разбирам, но в такъв случай мога да поспоря, защото моят ендокринолог, който е от най-добрите в страната ми каза буквално цитирам : - Цалта ни е ТСХ със стойност 2 или около 2, а нито съм бременна, нито имам намерение да забременявам и той отлично го знае. Аз му вярвам безрезервно и затова се чудя колко според другите ендокринолози трябва да бъде горната граница на ТСХ?  newsm78 И прави ли са в действителност ?

Да не пропусна пак Дидинце, успех с изследванията и чакам за резултата!!! Hug

# 142
Вие пък намерихте за какво да спорите Stop Разбира се, че оптимална е средната стойност, т.е. точно около 2. Долната и горната на референтните са на границата за здраво/болно. А и те са приблизителни и относителни. То не може с нож да се отреже - до тук е здраво, оттук нататък- болно. Със сигурност и 5.5 не е толкова фатално, въпросът е къде ще се чувстваш най-добре и което е по-важното - къде организмът ще е най-облекчен и ще работи без засечки.
Знаете, че и при кръвната захар горната реф. граница е 5-6 mmol/l напр., но за диабет подозират и говорят вече при над 7, дори 8!
Така че и двете сте прави, не се затормозявайте толкова с десетичните знаци Wink

Лека ви нощ, сладурани Hug

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 23:23 от птица

# 143
Цитат
Но със сигурност вече сме при тях. Проверих. И те имат право да ни пращат на нашите изследвания и да ни предписват лекарства. Или с направление - при ендо.
Toва е напълно сигурно, нали? защото бях питала преди 2 седм Rolling Eyesици тук и ми казаха да ходя при личната за направление
А как мразя да ходя при личната с купищата болни и изкуфели, предреждащи се бабки...

# 144
Е, добре, Птица , права си, но все пак , когато ТСХ ми беше 5 , моя ендокринолог беше недоволен и притеснен от резултата, така, че не мисля, че са абсолютни глупости, както казва Прасунчо. Аз също съм чувала, че в различните лаборатории , горните референтни ст-ти са различни  Peace
Доколкото знам, от една българка в Германия - там горната референтна е 3 .

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 08:13 от Mlyna

# 145
Медицината не е точна наука като математиката ,за да може да се каже това е така и точка.Всеки лекар си има различно тълкуване на резултатите.Един  ще ти изпише хормон и на ТСХ-3 ,а друг на ТСХ-5 няма да изпише. И двамата ще са прави.Въпроса е да се намери оптималния вариант при който да се знае,че няма да настъпят увреждания нито от това ,че се поддържа високо ТСХ ,нито от приема на хормон(защото и той не е безобиден).
При бременност вече е различно.

# 146
ACE цитиран като доказателство на насоките, издаден от Националната академия по клинична биохимия, част от Академията на Американската асоциация по клинична химия (AACC), и представени в тяхната лаборатория медицина Практика насоки за диагностика и контрол на заболяванията на щитовидната жлеза. Късно през 2002 г., групата стигна до заключението, че "това е вероятно, че сегашната горна граница на населението референтен диапазон е изопачени от включването на хората с окултна щитовидна дисфункция." В своите насоки, Националната академия по клинична биохимия съобщава, че: "В в бъдеще, е много вероятно, че горната граница на серумните TSH euthyroid позоваването гама ще бъде намалена до 2,5 mIU / L, защото 95% от щателно проверени нормална euthyroid доброволци са серумен TSH стойности между 0,4 и 2,5 mIU / l. " Те също така заяви, че "серум TSH резултат между 0,5 и 2,0 mIU / L се счита за терапевтична цел за стандартен L-T4 заместителна доза за първичен хипотиреоидизъм."

Ето, за да не съм голословна  Peace

Съвсем наскоро, изследователи имат погледна важен въпрос: Ако нормалната TSH кръг бяха свиват, както е препоръчано от AACE и Националната академия по клинична биохимия, какви са последствията? 2005 Едно проучване установи, че с помощта на TSH горния диапазон от нормалното 5,0, приблизително 5% от населението е hypothyroid. Въпреки това, ако горната част на нормалния диапазон е била намалена до 3,0, приблизително 20% от населението ще бъде hypothyroid! Според друго проучване, допълнителни 12,8 до 16 милиона души ще бъдат диагностицирани с хипотиреоидизъм ако TSH горната граница е 3.0, както и допълнителни 5,4% до 6,3% от населението --- 10,8 до 12,6 млн. евро - ще бъдат диагностицирани като hypothyroid Ако горния диапазон за TSH беше 2.5.

Ясно е, че тези тесни диапазони имат огромни последици за милиони хора, които не са диагностицирани и лекувани, тъй като техните резултати са оценени според стария референтни граници.

Нелекувани заболяване на щитовидната жлеза може сериозно компрометира качеството на живот, а в някои случаи дори да бъдат фатални. Нелекувани заболяване на щитовидната жлеза могат да причинят или да допринесат много инвалидизиращи симптоми и условия, включително, наред с другото:

тегло проблеми и затлъстяване
изтощение и умора
депресия и тревожност нарушения
болест на сърцето
удар
безплодие
спонтанен аборт
раждане дефекти
Някои експерти Приемане на нова гама
Интересно е, обаче, през последните три години, повечето лаборатории в САЩ, независимо какви са ясни съобщения от двете AACE и лаборатория медицина Практика Указания, не са ревизирани им TSH референтен обхват, и да останат с 0,5 до 5,0 диапазон, тяхната " нормални граници. "

Някои лекари са приели новата гама за диагностика и лечение цели. Някои лекари, които са наясно с новите насоки, имат, обаче, избрали да не следват тях, и да останат с по-стари референтни граници. Някои от тях са направили това решение, тъй като те не са съгласни с новата гама, медицинско. Други се опитват да "играем безопасно" и защитават сами, защото в лабораториите, които все още не са ходили с промяната, и тези лекари са склонни да се диагностика на състоянието на щитовидната жлеза, освен ако не са отпечатани лабораторията доклад знамена един TSH тест като "висока" или "нисък . "

Има и много лекари, общопрактикуващи лекари и дори endocrinologists, които все още са рутинно диагностициране и лечение на пациенти, според старата референтен спектър просто защото те дори не са наясно с новите референтни набор инструкции.

Интересното е, някои пациенти, които са поискали за лекари да диагностицират и лекуват ги с новия референтен диапазон са обърнаха надолу, каза разстояние, или дори уволнени от техните лекари. Това доведе до още по-големи противоречия в медицинската общност, тъй като лекарите са като страна в дебата върху стари и нови референтни граници.

Има още много, съжалявам, че не мога да сложа линк, за да четете.

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 09:50 от Mlyna

# 147
И последно, но много важно, за да знаем какво да правим :
Какво означава всичко това за теб е, че --
1. Вашият лекар може би все още се използват стари референтен диапазон от 0,5 до 5,0 за диагностика и управление на вашите заболяване на щитовидната жлеза

2. Не трябва да приемаме отговорите "нормално", "висока" и "ниско", както отчет на Вашите кръвни тестове. Вместо това, попитайте за реалните числа и попитайте за лабораторията на нормални граници. По-добре още, молим копие на вашия кръвен тест доклада се факс или по пощата или дадени за вас.

3. Ако вашият TSH тест нива вляза под 0.5, или по-нова версия 2.5-3.0 и вашият лекар не казва на тези нива са нормални, да го / я наясно с AACE и американската асоциация по клинична химия Лаборатория медицина Практика Указания и техните 0,3 до 3,0 ново референтни граници. Попитайте лекаря, ако той или тя ще разгледа различни диагноза и лечение на базата на тази нова информация.

4. Ако вашият лекар отказва да разглежда резултатите си в съответствие с новата гама, може да искате да търсите нов лекар, който е по-Приемане на промени и нови доказателства, и което в действителност ще бъде практикуване според Американската асоциация по клинична Endocrinologists нови насоки .

# 148
  • София
Добре де, моето ТСХ като се движи между 2 и 3...какво, да се гръмна ли? Thinking

# 149
Браво,Mlyna  Hug
При забременяване ТСХ трябва да е между 0.5 и 2.
Иначе стойностите трябва да са около 2.5-3.
Това ми каза д-р Тодорова и дори кварталния ендокринолог при който ходих  Whistling
Всеки да си преценява,здравето си е негово Wink

ninkata1,да,сега си в хиперфункция,но не знам защо качваш.Търси проблема другаде.Едно момиче от темата-Pipilote,например въобще не пълнее при високо ТСХ/около 50/,така че винаги има и изключения.
Отиди при добър ендокринолог и той ще ти каже какво да изследваш.
Ще ти споделя при мен как станаха нещата-отидох на ендокринолог и казах,че напълнявам доста бързо и ми пусна изследвания на ТСХ,фТ4,пролактин и кортизол/в 8.00 и 17.00 часа/.Естествено нищо не беше наред-един хормон нагоре,друг надолу.
Изследвай си кръвна захар,инсулин.

Klemy,ти си с идеално ТСХ,защо да се гърмиш  Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 10:18 от erota

Общи условия

Активация на акаунт