Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 773
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
как сте девойки, много сте изписали, ще ви чета тези дни, за да вляза в час  Hug

# 631
  • Казанлък
Здравейте момичета,
От скоро и аз мога да се включа в клуба на "Хормонките".Не съм от най-редовните във форума, но винаги когато имам възможност чета вашите публикации,  и  намирам отговорите на моите въпроси.Надявам се, че ще ми помогните (Предварително се извинявам, ако питам нещо което е обяснено по-назад, но ми беше много трудно да проследя всичките теми подробно)  BlushЩе започна отначало....
Оплакванията ми започнаха малко след като родих-преди почти 4 години.Постоянно главоболие, отпадналост раздразнителност,слаба памет, чувствах "душене", цялата се обливах в пот, окосмяването ми стана двойно по силно и се появи на всякъде(от дупчица ми излизаха по две косъмчета), фотосинтезирах, а килограмите растяха и нещото което ме притеснява и до днес-косопад, който не е спрял от тогава въпреки грижите които полагам, ампулите които съм сложила на главата си и витамините които съм изпила.Личната постоянно ми повтаряше, че нищо ми няма, за разлика от фризьора ми, който още като ми видя косата ме попита дали съм си изследвала хормоните и дали нямам гуша и ако не-да го направя възможно най-скоро, защото за всичко това си има причина. Не ми се наложи да искам направление от личната (а и тя сигурно нямаше да ми даде), защото след няколко дни бях на гинеколог с оплакване за много силни кръвоизливи и след като тя не откри гинекологичен проблем, ми даде направление за ендокринолог и между другото ми пусна изследване за пролактин.Изследването го направих в Германско Българска Лаборатория Зинвест и резултатът беше - 759.5, но според техните референтни стойности (до около 1238), това беше напълно нормален пролактин и гинеколожката така каза -според техните критерии е нормален.Само че аз докато си чаках резултатите  се подготвих предварително от форумите и разбрах, че нормата за жени е до около 500-600.Изследването трябваше да остане при лекарката, но аз настоях да го покажа и на ендокринолога и тя ми го преписа.Тогава ми каза; "Пролактина може да и се стори на д-р Илиева малко висок, но такива са референтните стойности на тази лаборатория."  newsm78 Как е възможно различните лаборатории да имат различни стойности, та нали пролактина си е пролактин...???? Прегледа при ендокринолога мина и се оказа, че наистина имам гуша - 1б (каквото и да означава това), пуснаха ми само ТСХ, който слава богу се оказа нормален - 2.57.След 2 седмици имам вторичен преглед, за да видим какво ще правим с пролактина, който пък според тази лекарта е завишен. .....абе общо взето се обърках тотално, а и нищо не ми обясняват, може би защото съм от малък град и специалистите при нас са малко.Пропуснах да кажа, че  скоро забелязах че като стисна леко гърдите си изтича някакъв секрет подобен на коластра.Някой имал ли е такъв проблем с косата и как се е справил, че това много ми влияе на самочувствието(което и без друго нямам).Благодаря ви предварително.

# 632
antonina69, а изследвала ли си антитела ТАТ и МАТ ? Питам , защото при хипофункция на жлезата вследствие Хашимото е възможно ТСХ да ти е в норма , но да имаш високи антитела и тогава ще си сигурна дали си с хипофункция. При мен също се усъмни първата ендокриноложка, че е ГУША, но като отидох при по-добър специалист ендокринолог той ми назначи веднага ТАТ и МАТ и се разбра, че съм Хашимото на 100%. Освен това съм чувала, че за косопад , освен пролактин се назначаваше изследване и за някакъв друг хормон, но как ли се казваше, newsm78, дано някое от момичетата се включи, ако не се включи ще потърся и ще ти пиша. Въобще освен ТСХ, нещо друго изследвали ли са ти , например  F4?
А, да не пропусна, добре дошла сред нас  Hug  bouquet

Дидка, здравей, къде се изгуби? Hug

# 633
  • Казанлък
 Simple Smile Благодаря за гостоприемството. И аз се учудих, че ми назначиха изследвания само на тези хормони естрадиол-254, пролактин-759.5,(от гинеколога) ТСХ - 2.57(от ендокринолога).Очаквах поне един тестостерон и ТАТ и МАТ, ама не... Освен да си ги направя без направление, но сигурно изследването е скъпо  newsm78.Ама, тя лекарката даже нямаше да направи нищо и за пролактина, като видя ТСХ ,че е в норма и вика "Всичко е наред", добре че аз я подсетих, че пролактина ми е завишен и тя тогава ми записа час за след 2 седмици, за да сме видели какво може да се направи и да сме измислели някакви  хапченца.

# 634
Здравей antonina69   bouquet
Според мен ти е висок пролактина.Това е хормонът който отговаря за лактацията и затова имаш изтичане на секрет от гърдите.
Когато си изследвах пролактина преди години беше 1980 при норма 550-4 пъти по-висок.След 1 месец лечение с бромокроптин вече беше влязъл в норма-450.
Не знам дали планираш забременяване,но когато е висок пролактина пречи на забременяването.
Ако трябва отиди в някой град наблизо при добър ендокринолог,това е много важно.
Изследването на ТАТ и МАТ ще ти излезе около 30-35 лева за двете.
Не е лошо и тестостерон да изследваш/около 15 лева мисля че е /.

Диди,къде се загуби?Нищо не казваш  Simple Smile

# 635
  • София
Добро утро! МНого полезна информация,браво...добре че ви има момичета!!!  И сега бързо да казвате ,кой какво е направил,до къде го е докарал и как се чувства....да не посочвам...ей!!!!! Simple Smile Simple Smile
  bouquet

# 636
Ох, момичета, много се притесних. Майка ми, както може би си спомняте е била с Хашимото повече от 10 години, преди да й го открият и да започне поддържащото лечение. Предписан й е освен Л-тироксин 100 и Аспирин протект.
Снощи е получила наистина масивен кръвоизлив от носа, който не са успяли да спрат с баща ми и се е наложило да я откарат в спешно отделение. Там са й помогнали, сложили са й тампонада и са й казали да спре Аспирина. Тя е с диабет 2 и с високо кръвно, за което пие лекарства постоянно. Има доста наднормени килограми и вчера е ходила по жегите. Нямам идея какво може да е предизвикало кръвоизлива. Според вас възможно ли е да е от дългото приемане на Аспирин протект и на какъв доктор да отиваме утре? Първо на уши, нос , гърло, пък после на кръвни изследвания. Има ли връзка с Хашимотото, ох , въпросите са много. Tired Моля ви, ако някои знае нещо или има идеи да сподели, ще съм ви много признателна   bouquet

# 637
  • София
Майка ми е с високо кръвно,което  регулира с лекарства,но отвреме на време и тече кръв от носа. Нещо като кръвоизлив и личната лекарка  каза да се радва че е избило през носа. Та според мен е хубawo кардиолог да посетите. А за хашимотото не знам ,може и да има връзка.

Последна редакция: нд, 07 юни 2009, 11:24 от мм

# 638
Благодаря ти мм, малко се поуспокоих благодарение на теб  smile3525

# 639
Mlyna, напълно те разбирам как се чувстваш., притесненията ни за близките са винаги по-големи, отколкото за нас самите..  Confused

доколкото знам аспирин протект подтиска действието на антителата и е полезен при хашимото., но не мисля че има връзка с кръвоизлива .., дори е много полезен защото предпазва от образуване на тромби ..

и аз като мм съм на мнение, че високото кръвно е проблема в случая и трябва да се радвате, че  налягането се е освободило през носа ..

това, което майчето ти може да направи за себе си:

>>> Първи и основен елемент на лечението: Здравословна промяна в стила на живот (контрол на теглото, намален внос на готварска сол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване приема на алкохол, физическо движение, консумация на пет порции пресни зеленчуци и плодове дневно) . / заслужава си да прегледаш и цялата статия ..

успех! и дано се подобри състоянието на майчето ти!  Praynig

# 640
g23l, благодаря ти за милото отношение и ценната информация  newsm51
Сега четох, че аспирина може да предизвика кръвоизливи от носа само ако се взима във високи дози - в нашия случай не е така, просто не съм разбрала добре за какво става въпрос.
Майка се опитва да отслабне от години, но работата й е на бюро и е свързана с голям стрес. Сега си прави ежедневни разходки, но определено трябва да избягва силното слънце с това високо кръвно. Ще направим всичко , което е необходимо и за което си ми пуснала линк, отново ти благодаря  Hug

# 641
ходих малко до Гърция, заредих се с положителни емоции, известно време не мислех за Хашимотото...  Hug

Млина - кръвоизлива на мама е от високото кръвно, според мен- отидете на вътрешни болести и кардиолог, трябва да избягва жегите наистина. Баща ми така колабира миналото лято на улицата и ни изкара акъла, с майка ми тръгнали на 35 градуса в 12 часа на обяд по пазарите  #Cussing out, спокойно от това ще да е, както ММ е писала -  по-добре, че през носа е избило

приятна и слънчева неделя Ви желая   bouquet

# 642
сийбискит, ти си перфекционистка - това го казвам като плюс  bowuu Успех при доктора  Hug

Sunglasses Това е само защото дълбоко осъзнавам собственото си несъвършенство, скъпа  Heart Eyes
Благодаря ти!
И аз искам да да те разведря и успокоя, тъй като  невинаги високото кръвно е причина за кръвотечение от носа, а особеност  на един малки кръвоносни съдчета в ноздрите, които не знам защо понякога дават фира. Като дете много страдах от това,мъжът ми - също, а двамата заедно сме го предали на голямата ми дъщеря, та при нея милата е на квадрат. Какви ли процедури не мина още на 2-3 годишна възраст. Тушираха, лекуваха, абе....има резултат като цяло, но не сме го ликвидирали този проблем. Напоследък се нослето се поуспокои и мислехме, че го е поизраснала, а наскоро за всеобщ ужас пак започна да кърви изненадващо и с нищо непредизвикано. Обаче ти разказвам всичко това, защото научих нещо по-любопитно. Напоследък било масово явление сред деца и възрастни, нещо като "вирус на носно кръвотечение"(определението е мое, но го научих от лекар) и мен не ме подмина. И тъй като наскоро изкарах грип, а и детенце преди мен спипа нещо грипоподобно, взех да стоплям, че наистина може този вирус да дразни по някакъв начин микрофауната в носа и оттам да се получава кървене.

# 643

Антонина,

Няма да е зле да изследваш надбъбречната си жлеза,  ( защо така я подминават лекарите след като всички жлези с вътрешна секреция са свързани е въпрос , на който не мога да си отговоря), защото малко се знае, че силното окосмяване е един от признаците за нейна дисфункция. Само да вметна, че и хипофизата се обажда по подобен начин, но там търсели и нарушения на зрението, така че не било същото. Не пишеш нищо за пристъпи на панически
атаки и сърцебиене, които са 2 от основните и проявления заради хормона на страха. Това ео е добре, но няма да загубиш нищо ако се изследваш все пак.
Надявам се не ме намираш прекалено нахална, просто ми хрумна да ти дам такъв съвет, докато четях постинга ти.
От лекар знам, че изтичането на течност от гърдите, напълняването, хроничното лошо настроение и избухливостта също могат да се отдадат на свръхпроизводство на пролактин.
Ей сега ми хрумна за това как само в изключително редки случаи докторите правят пълна ендокринологична картина. Поправете ме ако греша, но доколкото знам единици са тези, които не пропускат. Да се радваме, че останалите рутинно изследват поне нивото на захарта , когато щитовидката е засегната.  Иде ми да побеснея за юбилеен път, но няма да го направя. Вреди ни на Хашито   Crossing Arms

# 644

Ей сега ми хрумна за това как само в изключително редки случаи докторите правят пълна ендокринологична картина. Поправете ме ако греша, но доколкото знам единици са тези, които не пропускат.

Оо., аз отдавна не разчитам на това, лекарите да са компетентни относно здравословното ми състояние .., докарали са ме дотам че да се спасявам самосиндикално ..   Grinning

Общи условия

Активация на акаунт