Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
сийбискит, благодаря ти за отговора, наистина майка ми прекарва някакъв вирус в момента, още преди да й потече кръв от носа беше с гърлобол и хрема, но да не спамя темата  newsm51

Аз също не разчитам само на лекарска компетентност за здравословното ми състояние и за това на близките ми, винаги проверявам и чета от всички възможни източници, както и събирам мнения. Просто смятам, че болшинството доктори не обръщат особено внимание на пациентите и най-вече не обясняват достатъчно. Естествено винаги си има изключения като д-р Нончев, или като доктора уши-нос-гърло, при когото водя децата ми, но такива доктори вече са единици от общата маса и чак не ми се вярва, че все още ги има  Crazy Дано някога нещата се променят и всичко да си дойде на мястото.

# 646
личната лекарка  каза да се радва че е избило през носа.
И аз така знам.
На свекърът ми се случи 2-3 пъти такова обилно кръвотечение от носа и в Бърза помощ го водиха,с високо кръвно е и казаха,че това е причината.
Mlyna,да се оправя бързо майчето ти и нека се пази в жегите,защото са непоносими  Hug

На мен ми пуснаха изследване на кортизол без да съм искала и то кварталния ендокринолог.Казах само че качвам много бързо кг и ми пусна изследване на ТСХ,кортизол,пролактин и фТ4.След като видя резултатите ме прати да изследвам ТАТ и МАТ и така ми откриха Хашимото.

# 647
antonina69,
и аз бих казала да си повторите в друга по-читава лаборатория пролактина.
референтните стойности не са еднакви защото полват различните лаборатории различни по марки реактиви.
Друг е върпоса че в БГ изглежда че само www.cibalab.com правят пролактин който е от млад клас ...т.е. важно на каква лаборатория се попада .. но пък в ендокринологията в София не ги обичат резултатите от цибалаб ..имат си пристрастие към бодимед за което не съм съгласна.
Един патолог ми обясни че за 'пролактином' се изследва пролактин от клас IgM, а резултатите в БГ не се знае от кой клас са - предполага се от стар клас- сиреч можело да е неактивен пролактина и да не значело непременно микроаденом хипофиза.
Повторение на пролактина -> гинеколог/ендокринолог -> скенер -> ЯМР хипофиза

Оказва се че едно ендокринно състояние не е достатъчно, колкото можете още да се споразумеете да ви изследват. Хормоните иначе платено са по около 15-20 лв, но няма начин всички сме притиснати до стената.

И аз се кахъря на моя роднина за 11 годишния й пролактин м/у 3000-1250 само веднъж влезе в норма от лаборатория cibalab, всичките високи резултати бяха от други лаборатории, само от цибалаб даде в норма рез..
Преди много време бяха й правили скенер глава ..но как да вярвам на това разчитане  на снимката, а сега ендокриноложката се направи на луда ..дори не даде пролактин.

# 648
Цитат
nova nova
Гост
  Re: Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)
« #564 Петък, 05 Юни 2009, 09:55 » 
--------------------------------------------------------------------------------
Здравейте!Не знам дали се вмъквам в подходящата тема. Прочетох доста неща от форума.Моята диагноза е подостър тиреоидит/възпаление на щитовидната жлеза,вследствие на вирусна инфекция/.Не попаднах на изказване за това заболяване.Симптомите са сходни с вашите- страшна умора,апатия,сънливост,спя като бебе,нямам сила и настроение за никаква работа,болки в шията,които се местят ту-вляво,ту- вдясно или двустранно,но не се повлияват от антибиотици,страхотно изпотяване и нощем ,и през деня /вече помислих ,че почвам критическата/.Бях при ендокринолог и ми предписа Дехидрокортизон.Знаете ли дали се напълнява от това лекарство? Вече го пия повече от месец , отначало в по-високи дози, сега съм на поддържаща,но ще го пия още около 1-2 месеца.
Изследванията ми бяха : ТСН 0.005    Свободен Т 4 30.18    СУЕ   44   МСН  26.7    МСНС  313  Фибриноген 5.94
Сега   СУЕ   10       Фибриноген 4

nova nova Гост,
а можете ли да споделите от каква инфекция ви се е получило?
Мяркала съм че доста от хроничните инфекции имат автоимунен потенциал и респ. може да ударят в едокринен автоимунитет. Например за 'лаймска Болест / борелиоза' съм мяркала, че тъй като не винаги се получава характерния обрив - червен кръг, и респ. не се лекува .. може да се развие ендокринен или др. автоимунитет(артрит, лупус ..).

# 649
g23l,
шокирана съм че вашата кр.захар на гладно прочетох от ваш пост е 5.2 - което по всички стандарти се води прекрасен резултата в норма, трикратният ви с изпиването на глюкоза също ми се стори отличен резултата, а после се е доказала 'инсулинова резистентност' на 1 час и на 2 час ако правилно съм разбрала?
 Шокирана съм, значи може и аз да изгърмя.

Аз само не разбрах, за изследването на инсулинова резистентност също ли се пие глюкозата?

А други тестове като гликиран хемоглобин дали са ви правили и какви, 'c - пептид' прави ли се?

В Сф някой да каже нещо по евтино от офертата на цибалаб: '3 кратен глюкозотолерантен тест - обременяване с глюкоза' - 6.нещо лв + на всяко вземане на 'инсулин' по 15 лв - значи за 2та часа инсулин излиза 3*15+2*5 лв венепункции на 1 и 2ри час. Тяхната цена на '3 кратния с глюкоза' е добра цена, за сравнение за този трикратен тест глюкоза в ендокринологията искат 14 лв?!?! що за кожодерство в държавна болница.
Някой ако знае в Сф по-добра цена за 'инсулинова резистентност' под 15 лв на бр. да сподели, защото не смятам да даваме и стотинка за обременяване с глюкоза, като съм купувала глюкомер.

# 650
  • София
Здравейте, момичета !:-) Много усмихнат и слънчев ден !
Започнах лечение с л-тироксин, в края на февруари с доза 50, при стойност на TSH 8,35 увеличена след 2 месеца на 75. В събота правих изследвания стойността на хормона е 1.93. Предполагам, че сега вече ще ми намалят дозата.Онова което ме притеснява е че не помръдвам на килограми, а така се надявах...Храня се повече от разумно, опитах да спазвам Дюкан, но този път не ми понесе, на втория ден ми прилоша, нещо като хипоклекемия направих...Понеже съм на 44 г, пуснах един от половите хормони за да видя, да не би наближаващата менопауза да играе роля, но - не хормона, беше в норма...Остава ми само едно съмнение, което отдавна ме гризе, а именно за инсулинова резистентност...ще се видя тази седмица с ендокринолога и да видим, какво ще е неговото мнение. Ще се радвам да чуя и мнението на препатили по въпроса.

# 651
привет Буба64, след всичко казано по-горе относно излишните килограми искам само да добавя, че щитовидната жлеза е много чувствителна към всякакви ограничения в храненето., не съм много запозната с диетата на Дюкан, но моят съвет е да не се лишаваш в храненето от нищо. Това, което трябва да ограничиш са всякакви тестени и сладки неща, газирано, бял хляб, бял ориз, картофи..  и да наблегнеш на повече зеленчуци, пълнозърнести храни и спорт .. 

Успех!    Grinning

# 652
g23l,
шокирана съм че вашата кр.захар на гладно прочетох от ваш пост е 5.2 - което по всички стандарти се води прекрасен резултата в норма, трикратният ви с изпиването на глюкоза също ми се стори отличен резултата, а после се е доказала 'инсулинова резистентност' на 1 час и на 2 час ако правилно съм разбрала?
 Шокирана съм, значи може и аз да изгърмя.

n, както вече казах, диагнозата ми я поставиха поради завишения инсулин след първия и втория час.., предполагам че съм в някаква начална фаза на заболяването .., но имах прекрасни условия да го развия много бързо, предвид начина ми на живот и храненето ми ..  Grinning

може би това трябва да се сложи в началото на темата, че да не се губи измежду страниците:

формула за НОМА  индекс за определяне на инсулинова резистентност, тъй като референтните стойности на глюкозата и инсулина все пак са ориентировъчни.

кр.захар Х инсулин
                                                         22,5

Ако получената стойност е над 2,5-3 може да се мисли за инс. резистентност. 

# 653
  • София
Благодаря g23, но точно това имам предвид под разумно хранене и въпреки това нямам резултат, вече 4 месеца. За спорт не мислех доскоро, защото нямах никаква енергия. Миналата седмица бях на водна аеробика , но в края на тренировката бях като парцал, едва се прибрах до в къщи, втория път останах 45 минути за да не се получи същото...Инъче цял живот съм била спортна натура, минимум 4-5 разово спортуваме, това допреди година...

# 654
Добрутро, момичета!
Новината при мен е, че съм се сдобила с малка симпатична анемийка. От последното изследване разбрах, че в организма ми може да има какво ли не, но желязо - йок. В лабораторията даже нещо са истерясали, май не са хванали  вяра, че човек може да се обезжелези до такава степен та ще трябва да повтарям теста.  ShockedВече няма да изхвърлям консервните кутии, ще ги гризкам за десерт, но категорично отказвам да и да кусна свински черен дроб a  l'anglais. Crossing Arms

# 655

А забравих да добавя, анемията причинява силна умора. Сега си обясних защо последния месец се се чувствах като нещо довлечено от котките на майка ми и  успокоих. Неяснотата  е много мъчителна.

Желая на всички много слънце, спокойствие и веселиеи добри лабораторни резултати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 656

сийбискит , да не би да се вегетарианка..  newsm78   прочетох, че желязото от растителната храна се усвоява по-трудно, а легендата, че спанакът съдържа много желязо, се родила след печатна грешка..  Joy 

ето и една статия относно дефицита на желязо

# 657
  • София и там където не се пуши
За желязодефицитна анемия - Брезнишка минерална вода.

# 658
сийбискит - истината е , че най-много желязо съдържа ... сусамът
Ако се храниш с малко месо, вероятно на това се дължи или на кръвозагуби по време на МЦ или имаш проблеми с , не искам да те плаша, но е възможно: стомахът или кървящи хемероиди, затова иди и се прегледай, ако имаш и най-малките подозрения. И регулирай желязото на време , защото това е много коварна анемия. Организмът не може да си набави желязо  от растителен произход, усвояемото желязо е само в животинските продукти, дори  изкуствените витамини въобще не помагат.

# 659
За желязодефицитна анемия - Брезнишка минерална вода.

.. ама надяваме се, че се продава тази вода, че Брезник е много далече ..   Grinning

Общи условия

Активация на акаунт