Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 762
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • София и там където не се пуши
g23l, ами от София е на 50 км. Едно време се продаваше, сега не.

Като се наточи в шишета и туби има трайност много дълго време, дори година. Пие се със сламка, ама потърси в Гугъл.

# 661
g23l,
шокирана съм че вашата кр.захар на гладно прочетох от ваш пост е 5.2 - което по всички стандарти се води прекрасен резултата в норма, трикратният ви с изпиването на глюкоза също ми се стори отличен резултата, а после се е доказала 'инсулинова резистентност' на 1 час и на 2 час ако правилно съм разбрала?
 Шокирана съм, значи може и аз да изгърмя.

n, както вече казах, диагнозата ми я поставиха поради завишения инсулин след първия и втория час.., предполагам че съм в някаква начална фаза на заболяването .., но имах прекрасни условия да го развия много бързо, предвид начина ми на живот и храненето ми ..  Grinning
[/b]

Нали точно това е инсулиновата резистентност! Завишен инсулин, защото организмът не го разпознава по някаква причина. И защото не го разпознава, не го възприема (т.е. е резистентен), инс. не успява да снижи кр. захар и панкреасът произвежда все повече и повече инсулин...
Инсулиновата резистентност не е = на диабет. Това е рисково преддиабетно състояние. Може да премине в диабет, може и никога да не се стигне до него.
Разбира се, това е съвсем грубо и лаишко обяснение, но мисля, че съм права. Поне на мен това ми бяха обяснили и това разбрах.

Защо да не може да се внесе изкуствено желязо. Нали с това я борят анемията - с разни желязосъдържащи лекарства newsm78 Разбира се, с храната би било най-добре, но при наличие вече на проблем, при това сериозен, не е редно да се чака само на дроба или сусама, а трябва да се включи и медикаментозно лечение.
Не изкуствени витамини или хранителни добавки - те са от полза само за произвеждащите ги компании, знаем си го, нали Tired

# 662
птица, всъщност n има резултат за инсулин само на гладно и се чуди дали да си повтаря изследването или не., та аз и обяснявах че и при мен инсулина на гладно е топре, обаче след първия и втория час не е много топре..   та затова се изяснявахме допълнително  ..    Grinning

# 663
  • София
А, ТАТ и МАТ най-общо казано са антитела, насочени към щитовидната жлеза, които ако са с високи стойности показват, че е атакувана от собствения организъм, затова се казва че Хашимото е автоимунно заболяване ..

при мен антителата не са много завишени, но коментара на ендокринолога беше: показателно е дори само че ги има, без значение че са в референтни граници, и доколкото съм запозната много бързо могат да си променят стойностите .., т.е за един месец могат да стигнат хиляда примерно ., за това при Хашимото с внимание трябва да се използват всякакви имуностимулатори и прочие стимулиращи имунитета процедури ..   Hug

Искам само да поздравя твоя доктор, защото за мен той е от малкото едно, който са прави за ТАТ и МАТ.
Аз например съм жив пример как с вливания, който влияят на имунната система ми скочиха антителана значително. Да не говорим, че ми беше изписана имуностимулираща терапия с разни други хапове, но аз ги пих за малко и също ги спрях. Просто всеки път когато ми изписват засилващи имунната система препарати, те скачат до небесата. Затова в момента  д-р Тодорова ми препоръча повече да не правя никакви вливания, та дори и през бременността дай Боже да си стигне да там. Ако не ги бях правила вливките нещата сега нямаше да са такива, интересното е че на доста момичета помагат, но те ги правят по време на бременността, а тогава мисля, че и от самата бременност антителата падат.  newsm78
Изобщо пия си селенчето, капките, тироксина и сега другите две екстри и се надявам да има по добър резултат от преди  Praynig

# 664
Аха, не съм разбрала, значи Crazy

# 665
 благодаря за информацията (х) Dorothy , но аз съм от Варна и ми идва далече да отида за вода до Брезник .. , май ще търся други начини да си набавям желязото ..    Grinning

Искам само да поздравя твоя доктор, защото за мен той е от малкото едно, който са прави за ТАТ и МАТ.

аа, аз тия неща не ги знам от доктора ми, просто много се ровя в интернет ..  Grinning  някъде едно момиче беше споделило, че в резултат на кални бани или някакви други процедури за усилване на имунитета, за един месец антителата са и скочили до 1000 ..  #Crazy

Аха, не съм разбрала, значи Crazy

няма проблем., случва се ..  Grinning

# 666
Един бърз запис от мен , че цяла седмица ме нямаше. Ще гледам да почета назад и пак да се включа по - късно.

# 667
  • София/Варна
Здравейте
◦♥Toche♥◦. това с имуностимулаторите и антителата явно е индивидуално. Аз преди да забременея пиех цитросепт и след това саменто за малко, щото се оказах бременна. Та за месец и половина МАТ падна от 860 на 660. Пих и селен де. Та не знам от кво ама се подобри. Но пък като почнах да пия хормоче сега като съм бременна за две седмици МАТ падна от 730 на 560. По памет цитирам ама ако греша разликата е минимална. Така че всички сме различни. И тъпите антитела си водят собствен живот.
Лек ден на всички

# 668
Здравейте, момичета!
Предстои ми изследване на TSH, FT3, FT4, TAT i MAT. Бихте ли ми казали на кой ден от цикъла е най-добре да се пуснат и дали Цибалаб е подходящо място за целта? В бързината пропуснах да уточня тези неща с моя доктор, а той е страшно натоварен човек и не искам да му звъня за такова нещо.
Благодаря ви предварително!

# 669
  • София/Варна
Аз до колкото знам не са обвързани с цикъла. Т.е. когато решиш действаш. Важното е да не си пила кафе и кола, да не си яла шоколад. Може да си пила вода, да си яла, но никакви кофеини. Аз в ЦИБАЛАБ си ги правя. Стават същия ден и по нета си ги проверявам.

# 670
  • София
Gerundiq, наистина всеки си е различен, но аз смятам че антителата най-силно се влияят през бременността и тогава най-много падат, дори и нищо да не се пие. Винаги има изключения във всичко  Peace

g23l, аз пък съм разбрала че доктора ти мисли така и си казах, бре един човек с интересно мнение по въпроса, пък това си била ти  Laughing
Ето го и моето обременяване с гликоза миналата година, от което се вижда че инсулина ми е над реф. граници на втория час  newsm78. Което според мен показва че съм предразположена към инс. резистентност  newsm78
Надявам се с метформина да се оправят нещата ! Май, някъде бях чела, че има и зависимост м/у ниския прогестерон  и инсулина, дали не се бъркам или е вярно  newsm78

Инсулин реф.: 3 - 24,9
7,2
34,5
20,29

Глюкоза:
4,89 реф. 2,7 - 6,2
6,25 реф. 2,7 - 7
5,2   реф. 2,7 - 7,8

# 671
Мерси за коментарите и съветите относно третирането на анемии.,, Heart Eyes

Не съм вегетарианка, макар че преди години съм имала такива периоди, за които съм споменавала. Никога не съм имала и анемия. Отдавам дефицита на желязо  на лечението на хашитоксикозата, друга причина няма.За съжаление стойностите  се сринаха мн бързо и картинката е клинична вече. Ще се пият лекарства, с храна няма да стане. Доколкото знам обаче те дават неприятни странични ефекти. Мале колко хубаво, че не пуша.. ooooh!

# 672
сийбискит, не се тревожи, сестра ми е с желязодефицитна анемия от години, получава се при жени с обилен цикъл. Периодично се изследва, пие си желязото и така. Няма никакви странични ефекти. Тя също не пуши. Отказва да яде дроб, защото я е гнус, но си пие лекарствата, като й падне желязото. Стрянното в случая е, че при Хашимото по-често се среща анемия, свързана с липса на витамин В12, поради невъзможността на стомаха да усвои този витамин, решението е чрез инжекции с витамин В12. Мисля, че се казваше пернициозна анемия, тя много често съпътства болните от Хашимото. И при двете анемии има силна отпадналост, но слава Богу се повлиява от медикаментозно лечение. Добрата новина е, че вече знаеш от какво се чувстваш зле и постопенно ще влезеш в релси   bouquet

# 673
.◦♥Toche♥◦., при теб инсулина е малко завишен, което показва че е време да промениш нещо в начина си на живот..  Grinning  иначе и аз съм с нисък прогестерон, но дали има връзка с инсулина не мога да кажа ..  newsm78

но пък попаднах на връзката между инсулина, кортизола и щитовидната жлеза:

Какво може да направи всеки един от нас, за да запази функцията на щитовидната си жлеза максимално дълго:

•намалете с поне 50 процента приема на въглехидрати с храната. Така се редуцира необходимостта от отделяне на инсулин, който от своя страна активира образуването на Т3.
•доколкото е възможно, ограничете стреса - кортизолът (стресов хормон!) води до намалена функция на жлезата!

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 17:57 от g23l

# 674
g23l, ами от София е на 50 км. Едно време се продаваше, сега не.

Като се наточи в шишета и туби има трайност много дълго време, дори година. Пие се със сламка, ама потърси в Гугъл.

Моля те недей - как ще стои в пластмасови бутилки ? Преди няколко дни са наляхме  чиста и хубава вода в бутилка от тоник, беше свежа два дена, на третия така смърдеше на пластмаса, че щях да припадна, като я опитах. Пластмасата е вредна, освен това, недей - няма и най-малкия шанс да помага за желязо-дефицитна анемия.
Истината е , че тази анемия я получават три типа жени:
1. жени, които предпочитат по една или друга причина да отбягват месото - вегетарианки са или просто не го включват често в менюто си
2. жени с ниско социално-икономическо положение, които няма как да включват често месото в нужните количества в менюто си - поради бедността си
3. жени, които имат поради някаква причина повишен разход на желязо - най-честата причина за това са кръвозагубите (най-често от МЦ, кървене от стомаха, операции или по друга причина), за съжаление и нещо безкрайно неприятно - жени с тумори (обикновено неоткрити), които източват железните запаси на организма моментално.

Разберете - няма начин да си набавите желязо от храни с растителен произход - това е просто мит! Желязото в животинските продукти е двувалентно , в растителните - тривалентно, а нашата храносмилателна система е пригодена да усвоява предимно 2-валентното желязо.
Темата обаче е за Хашимото! Общото между двете е : сърцебиенето, лесната уморяемост , сънливостта.

Нещо любопитно:
1. Посъветвайте с лекар кога и как трябва да приемате изписаните ви препарати с желязо, но не збравяйте, че с тях винаги трябва да приемате и фолиева киселина, която подпомага организма да усвои повече желязо. Дозата ще ви я предпише лекарят! Внимавайте - с желязото, може да се предозирате , при това сериозно!
2.Ограничете приема на спанак. Съдържащата се в него оксалова киселина затруднява усвояването на желязото. Избягвайте чай, кафе, какао, кока-кола и вино по време на хранене, защото съдържащият се в тях танин пречи на усвояването на желязото.
Основните продукти при желязо дефицитните анемии са телешко месо, говеждо без мазнини, черен дроб. За по-пълното усвояване на желязото гарнитурата да бъде от фасул или салата от моркови, маруля, зеле, чесън и ряпа, а за десерт диня, пъпеш, ягоди, банан, тиква, както и по 5-6 ореха на ден.

Общи условия

Активация на акаунт