Има ли други майки, които смятат, че децата им не са от стъкло?

• 21 768
  • 288
  •   1
Отговори
# 105
  • Mars Hotel
Според мен се получава спор заради неяснотите в изказа. Има огромна разлика между това детето да седи и да бъде слагано в скута на майка си с леко повдигната главичка. Едва ли някоя от нас е слагала бебето си наистина седнало на 3 или 4 месеца. Ясно е, че на мъниците им писва да гледат тавана и не виждам нищо лошо да бъдат сложени в шезлонг, леко повдигнати или полегнали върху мама. Но това не е сядане.

Дъщеря ми правеше опити за "коремни преси" на 3 месеца, но нито съм й помагала да седне, нито съм я бутала да ляга. Съвсем сама седна малко преди да навърши 6 месеца. Не я гледам като от стъкло, но не се и меся много в развитието й. Споделям мнението, че щом не може сама да направи нещо, значи не е готова.

Гимнастика не сме правили никога, признавам си. Въпреки това не виждам детето ми да изостава двигателно. Сама се изправя от 8-ия си месец, сега на 10 месеца обикаля стаята, хваната за мебелите.

# 106
Аз не смятам, че децата ми са от стъкло, затова ги оставих да се развиват, както желаят. Първият пожела да седне на 7 месеца, преди това кротко, мило и с усмивка се свличаше настрани при всеки опит някой да го задържи в по-надигнато положение. Когато вторият пожела да сяда и да се надига, - беше може би на 3 месеца и малко, не помня, просто го оставих на пода и си заживя там (а действително седна за пръв път без опора - аз това наричам сядане - на 7 месеца и половина).
Причината едно дете да иска да седи е, че вижда света по друг начин. Така че ако му осигуриш разнообразие в гледните точки, е възможно хем да не седи, хем да разглежда. По корем на пода, да се върти и да се опитва да се влачи  и да стига до разни интересни места и и играчки му е идеално в момента и освен това си развива мускулите, учи се да се ориентира в пространството и като цяло мозъчето му се нагъва доста по бързо  Wink  

# 107
И аз не смятам че детето ми е от стъкло. И ние сме същата жилка като вас. Занадигал се е от рано и макар да сме само на почти 6 месеца от доста време насам си го държа прав да подскача и да ходи, ако може така да се нарече неговото. Доста прочетох и питах и аз по въпроса и вече не ме интересуват ничии упреци, така че и ти давай смело. Както е казала Angel_Dust "какво трябва или не трябва за определено дете в крайна сметка си решава майката еднолично или в съгласие с таткото" и аз напълно съм съгласна с нея  Peace

# 108
  • София
Да бе, и тия хора страшно си падат по естествените неща: сокчета, вода със захар, АМ, никакви слингове, никакво спане заедно, никакво кърмене на поискване, спане настрани с възглавници и одеяла... Wink

подобни обобщения не говорят добре за способността ти да мислиш и анализираш. останалите ти постинги също, впрочем.

изобщо, струва ми се загуба на време и усилия да се пише по тема, в която някой просто иска да се изфука и всъщност не се интересува от чуждото мнение.
толко приказки за това, как отъмсфиър си носела бебето, аре нема нужда.

# 109
Не смятам, че децата ми са от стъкло, но не е нужно да ги джасна в пода, за да докажа на самата себе си, че не са чак толкова чупливи. katiABV се е изказала доста изчерпателно по въпроса и напълно споделям мнението й.
На тримесечна възраст и моите бебета не са искали само да лежат - затова или съм ги повдигала в полу-легнало положение в количката, или съм ги гушвала така, че да са абсолютно изправени. Но не съм ги слагала да седят нито в скута ми, нито другаде.

# 110
Хора, мисля си, че темата е отишла(както обикновено, впрочем) в съвсем грешна посока. Повечето постове покаzват просто, че пак сме решили да покажем кой е по_умен и компетентен беz да си направим труда да раzберем какъв в същност е съвсем простичкия въпрос. В смисъл май авторката иzобщо не си е и помислила да си побие бебето седнало на 3месеца.
Въпроса е в това, че бебетата не се водят по книги. Едни могат едно, други друго, на раzлична въzраст. Всички тия цифри и месеци "от" които може да се върши нещо в повечето случаи са наистина съвсем условни. Освен, раzбира се, когато няма някакъв съществен проблем, zа който се налага конкретно третиране.
Но пък ще ви кажа как аz, с целия си опит, от висотата на 22те си години със сина ми иzтълкувах това "бебетата трябва да седят на 6 месеца" . Поzволявам да ми се смеете. Та понеже преди десетина години, когато той беше бебе, всичко беше много точно и стриктно и мърдане нямаше, а аz от друга страна(щото бях много умна), правех точно каквото ми каzваха. Не бях и чувала, че бебетата не са роботи  ooooh! Joy Та като стана на 6 месеца аz почнах да се потя и да го мъча горкото да стои седнало, а то се свлиииича.. Мале, добре че не съм му направила нещо(дано не съм  Praynig ). Седна чак на 8 месеца стабилен. А до тогава тормоz да седи, щото бебетата на 6 месеца могат да седят.. толкоz ми беше акъла тогава, ама и никой не ми каzа нещо раzлично.. Сега като се сетя и просто  Close на себе си. Моите деца са си мърzели, сега и малката е така, нямат особено желание zа самоинициятиви от рано. Но сега вече zнам, че ако не седи на 6м и не се иzправя на 8м(малката и до ден днешен не може да се иzправи примерно, преди това би ме иzкарало от равновесие, само zащото на комшийката детето може), не zначи, че му има нещо..
Но тогава далеч нямаше толкова информация, от която да си иzбираме "каймака".. Защото не всичко, коеро четем е zакон, много ясно.. Но имам чувството, че пък преди 10год. беше.. абсолютна неандерталщина. Др. Спок беше единствения, равняваше се на Господ.. А и списанията бяха в иzгрева си..
Та така, стриктното спаzване на каквито и да било писани и неписани правила, беz да погледнеш първо детето може да ви постави в моята ситуация  Wink . Давайте го гъвкаво и "питайте" бебоцитен първо, те zнаят почти всичко  Peace

# 111
  • В заешката дупка
Опитах се да кажа, че това не е абсолютно никакъв аргумент, а идеята, доколкото си спомням, беше да се изложат някакви аргументи.

Единственият аргумент, който се спряга в темате е, че гръбначният стълб е неукрепнал и сядането го натоварва, водейки до проблеми. Контра аргументът е, че гръбначният стълб не поема цялата тежест, а има подкрепа на тялото на родителя и до проблеми не води. (Не говорим за седене цял ден, все пак, ясно е.) Другият контраргумент - всяко дете има свой индивидуален път на развитие и най-доброто, което един родител може  да направи, е да го следва - нито да му пречи, нито да го насилва.  Grinning 

# 112
  • София
Опитах се да кажа, че това не е абсолютно никакъв аргумент, а идеята, доколкото си спомням, беше да се изложат някакви аргументи.

Единственият аргумент, който се спряга в темата е, че гръбначният стълб е неукрепнал и сядането го натоварва, водейки до проблеми. Контра аргументът е, че гръбначният стълб не поема цялата тежест, а има подкрепа на тялото на родителя и до проблеми не води. (Не говорим за седене цял ден, все пак, ясно е.) Другият контра аргумент - всяко дете има свой индивидуален път на развитие и най-доброто, което един родител може  да направи, е да го следва - нито да му пречи, нито да го насилваGrinning 

Това се опитвам да кажа и аз през цялото време, но то някак потъва между споровете. Peace Задачата на родителя, за мен, е да създаде условия за развитие, например, да даде простор на бебето да пълзи по пода, както казва Шлябада вместо да го връзва по столове, шезлонги и колички.
А проблемът с гръбначния стълб идвал, според моята информация, от неукрепналата мускулатура и затова се следват способностите на детето да седне или да се изправи, защото щом го може и мускулите, и ставите му са готови за това. Един пример: въпреки многото версии за това дали бебето да спи по корем, по гръб, настрани, защитниците и на трите варианта казват, че щом детето може да се обърне и да спи в друго положение това положение вече е безопасно.

# 113
  • пак там
... и започнах да я слагам да спи при нас на спалнята. Така се наспиваме всички. Количката също събираше прах няколко месеца - от 5-тия до 11-тия.  Ако е рекъл Господ да ни даде и второ детенце - никакви креватчета, никакви колички, никакви такива. При мен на леглото и в слинг или кенгуру, докато не стане тежко за носене. Място за ненужни вещи у дома нямам!

Аз да оспамя темата окончателно Mr. Green
Извинявай за може би нетактичния въпрос, ама ми стана чудно... като детенце спи при вас на спалнята... как всъщност правите второто?

# 114
  • София
... и започнах да я слагам да спи при нас на спалнята. Така се наспиваме всички. Количката също събираше прах няколко месеца - от 5-тия до 11-тия.  Ако е рекъл Господ да ни даде и второ детенце - никакви креватчета, никакви колички, никакви такива. При мен на леглото и в слинг или кенгуру, докато не стане тежко за носене. Място за ненужни вещи у дома нямам!
Аз да оспамя темата окончателно Mr. Green
Извинявай за може би нетактичния въпрос, ама ми стана чудно... като детенце спи при вас на спалнята... как всъщност правите второто?

хиххихихих, сладък въпрос.....
нашето също мн отдавна спи с нас на леглото....второ не правим.....ама каквото правим си го правим в хола на разтегателният диван например.....варианти разни....има и по-нестандартни места за желаещите.....
преди време имаше друга тема...там много майки споделяха как правели секс при будно дете в неговото си легло в същата стая...въпроса беше до кога е нормално да се прави секс при будно дете в стаята Simple Smile)) или нещо от сорта.....

# 115
  • София

преди време имаше друга тема...там много майки споделяха как правели секс при будно дете в неговото си легло в същата стая...въпроса беше до кога е нормално да се прави секс при будно дете в стаята Simple Smile)) или нещо от сорта.....

и аз сори за спама, но това вече не се побира в никакви граници...

# 116
  • София
и аз не го приемам, но явно някои смятат че 6-12 месечно бебе да ги гледа нищо не е, щото не схваща, пък и те са под завивките...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268869.0;all ето я на който му е забавно да чете....всъщност повечето мнения са отрицателни...но .... Wink сега я четя...явно във времето в главата ми е остало изказването на блонди, цитиращите я...и авторката ест Wink...мнго голямо отклонение...сои...ама тя темата и без това май поумря Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 14:41 от Angel_Dust

# 117
  • София
толкова ли е трудно просто да го гушнеш например и да го поносиш малко...или много....ще му е още по-кеф, отколкото да седи.

Това ме навежда на друга мисъл. С какво носенето натоварва таза по-малко от подпирането върху мен? За тази поза говоря:

Или ще ми кажете, че и така не бива да го нося? Защото нещо не ми се вярва всеки път да си носите детето през мишниците.

Тарталета, както писах по-горе: самата аз търся отговор, не е нужно допълнително да ме нападаш. Wink

Права си, няма особена разлика. Просто показаната поза за носене също не е правилна.
Ръката ти (по снимката - дясната) би следвало да минава през гърба на детето, така че тежестта да не се поема от таза на бебето. Лявата може да бъде свободна, ако е нужно.
Ти, разбира се, можеш (и вероятно ще) продължиш да държиш детето седнало, право и както ти хрумне.

# 118
  • В заешката дупка
Задачата на родителя, за мен, е да създаде условия за развитие, например, да даде простор на бебето да пълзи по пода, както казва Шлябада вместо да го връзва по столове, шезлонги и колички.

Интересът  към околния свят е това, което кара детето да се мъчи да се откопчи от лежащата поза. Подът е едно прекрасно място за всяко дете, но и той омръзва, защото и там се лежи. Бебетата имат нужда да гледат света от различни ъгли и си показват, ако не с друго, поне с мрънкане. Нашата роля е да им осигуряваме разнообразие, според разбиранията си, усета, интуицията, прочетеното, и разбира се, следвайки детето. Иначе родителите могат да лишават бебетата си от пода (и от гушкането и обятията си) застопорявайки ги в шезлонги, столове и колички, но това може да стане  и под 28, и 45 градуса наклон.  Grinning

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 15:56 от ЧеКа

# 119
  • София
Същият този наклон се постига и ако някой възрастен седне в шезлонг, на люлеещ се стол, в кресло или на диван, подпрян на възглавници, така че неговият собствен гръб да не е на 90 градуса, а на 45 и сложи бебето да полегне на корема му - или дори на 60 градуса, но тогава е добре да го придържа през мишниците или гърдите, за да не се свлече на дупе. И бебето може да гледа, и може да си гукат, и няма опасност за гръбнака.
Разбира се, може да се действа и на принципа "точно на моето дете няма да се случи".

Само че статистиката е просто статистика само когато се отнася до други. Когато човек влезе в нея, за него се превръща в трагедия. За останалите, уви, продължава да си е статистика - и затова са склонни да поемат излишни рискове. Ако попитате пострадалите дали искат да върнат времето назад... но не става така.

Общи условия

Активация на акаунт