ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 67 681
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 690

Говоря за набор 2007 година и би трябвало да не получава т.за ясла.В социалните списъци го няма,но явно,че греша ,защото му намерих и 7.1т.в друго ОДЗ.И според мен варианта е,че двамата му родители са безработни.

Щом в социалните списъци го няма..значи..сега ще изчезнат тия 9т, а в тази градина ще видиш 8т..т.е..навсякъде на това дете ще му се намалят точките с една..:
1 желание - 3т
софиско местожителство- 3т
работещи родители 2т-
................
общо 8т по първо желание..
7т по второ желание
6т по трето желание
5т по всички останали...

До днес за 2007г имаше и възможност да се добави 1т по К5, явно вече тази опция е премахната и..сега ще можете да видите реалните точки на въпросното дете..
АКо все още има някъде 9т..то..вероятно случая е друг..

# 691
Ето какво са ми отговорили на въпроса за близнаците от Сирма:

"Ще проверим за близнаците. Скоро ще въведем синхронизацията на кандидатурите им и така ще се наредят естествено един след друг в списъците."
С това отпада възможността да кандидатстват в различни градини като първо, второ и трето желание, нали?

АБСОЛЮТНО  Peace

# 692
Току що изчистиха К5. Важи само за 2006 набор. На останалите им е отнета точката за ясла.
Честито!
Остава да актуализират списъците.

Добре, детето ми е 2006 набор, посещава в момента яслена група на ОДЗ. Да заявя ли критерий К5 или това важи  само за самостоятелните ясли?

Това важи само за чистите ясли,а твоето дете щом е в яслена група на ОДЗ се класира директно в градинската група на ОДЗ което посещавате в момента,ако искате да го запишете на друго място не съм сигурна,че се получава точка по този критерий,но съм сигурна,че ще получиш компетентен отговор от някой от форума или ИСОДГ.

Така е..
От ИСОДГ казаха,че няма да влизат тук скоро..
НО...във въпроси и отговори  http://kg.sofia.bg/?page=faq има обяснение по този казус:

За кои набори важи тази точка по К5?

Внимание! Точката по К5 важи само за кандидатстване в 1-ва група от септември, т.е. за набор 2006! Това предимство няма за цел да улесни преместване от една ясла в друга, а да даде по-близки шансове на деца, посещаващи самостоятелна детска ясла за прием в 1-ва градинска група с тези, които са в яслени групи в ОДЗ и преминават автоматично.

12.2. Не е ли логично деца, които посещават градина (в яслена или градинска група) да получават допълнителна точка при преместване, както тези, които посещават самостоятелна детска ясла?

Да, логично е. Дирекция „Образование” потвърдиха, че децата, които посещават детска градина, но искат да се преместят в друга ще получат 1 т. допълнително. Има ограничение, че допълнителната точка за преместване важи само за кандидатстване в текущи градински групи, не в яслени. Това е служебна точка извън правилата за прием, защото тя касае вече приети деца, които не намаляват общия брой свободни места. Допълнителната точка ще важи след септември месец - т.е. когато групите станат текущи.

# 693
  • Върху лъчите на Слънцето.

"Ще проверим за близнаците. Скоро ще въведем синхронизацията на кандидатурите им и така ще се наредят естествено един след друг в списъците."
С това отпада възможността да кандидатстват в различни градини като първо, второ и трето желание, нали?

АБСОЛЮТНО  Peace
Интересно ми е кой е взел решението кое да е реалното първо, второ... желание за близнаците тогава? Може би това се е решило след телефонно обаждане до родителите?

# 694
Или са звъняли или са пускали мейли.

# 695

АБСОЛЮТНО  Peace
Интересно ми е кой е взел решението кое да е реалното първо, второ... желание за близнаците тогава? Може би това се е решило след телефонно обаждане до родителите?

Родителите са си написали желанията по принцип..
Сега имат няколко дни да си ги преподредят, ако нещо не им харесва..
По принцип, би било доста по-сложно за СИСТЕМАТА да реши КОЕ от двете (или трите - за тризнаци) желание да бъде прието за първо и кое да отпедне..в случай,че не бяха ограничили тази възможност.., а двамата близнака бяха приети всеки по своето първо желание...
Сега..родителите, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ, имат достатъчно време да си подредят желанията, както преценят..
Впрочем, нямам идея- вероятно са изпратили е-мейл до родителите на тия деца.. newsm78

# 696
Току що изчистиха К5. Важи само за 2006 набор. На останалите им е отнета точката за ясла.
Честито!
Остава да актуализират списъците.
 това е добре
да видим кога  ли ще ги актуализират

# 697
  • София
Това е служебна точка извън правилата за прием, защото тя касае вече приети деца, които не намаляват общия брой свободни места. Допълнителната точка ще важи след септември месец - т.е. когато групите станат текущи.[/color]

и когато в групите ще има 0 свободни места. откъде-накъде? логика няма никаква....
както цитираният текст от секция Въпроси и отговори, така и постингът на kg.sofia.bg в този форум от април, в който казва, че децата от ясленски групи в ОДЗ имат право на 1 т. по К5, са с еднаква правна тежест - никаква.

един ще се хване за този текст, а друг - за другия.

днес отново им писах по този казус. страхувам се, че няма да отговорят.

надявам се някоя от майките, която писа до общината, да ни информира, ако получи отговор.

докато не получим становище от общината, аз лично не бих посмяла да съветвам никого дали може или не може да ползва това предимство в случай на прехвърляне.

# 698
Здравейте и от  LaughingОтдавна ви чета но рядко пиша.Ние имаме шанс за сега 62% в едната градина и висок шанс в другата.Успех  на всички Peace

# 699
  • Върху лъчите на Слънцето.
Впрочем, нямам идея- вероятно са изпратили е-мейл до родителите на тия деца.. newsm78

Аз като видях, че навсякъде сме с ниски шансове (не, че не го знаех), спрях да влизам в пофила. Пощата я проверяван от време на време, но по други поводи. Ако съм майка на близнаци и нямам повод да проверя пощата си, така и няма да разбера за тази промяна. Тогава системата ще изчкаква ли аз да реагирам по някакъв начин? Или моите деца ще продължат да си стоят в системата, имайки по-голям шанс, поради моето бездействие?

# 700
Ето какво ми отговориха от ИСОДГ относно К5:

Въпрос:
[2009-05-08 12:34:29]  Детето ми посещава ясла в ОДЗ, сега кандидатства за първа група в друго ОДЗ в същия административен район. Имам ли право да ползвам точка по К5.  

Отговор:
Да, точки по К5 и ДК7 за ясли в ОДЗ ще се изчисляват автоматично, когато ще бъде внедрен регистъра на всички деца в детските градини.

# 701
Здравейте, имам въпрос към мамите, ходили в петък.
Обсъжда ли се какво да правят родителите на дете със СОП?
Имам приятелка, която се интересува от следния случай - ако пише на 1-во място специализирана градина и комисията отхвърли детето и за там, то тя вече си е изгърмяла 9-те си точки (детето посещава ясла от 1 година). Детето може да посещава и "нормална" градина, но е за предпочитане да е в специализирана за проблема му. Та въпросът е - дали да не сложи на първо желание някоя от удобните и за да е сигурна, че е прието някъде, пък после да освободи мястото, ако комисията го одобри?
*щурчо*, Ели (Risa),  вие следите изкъсо тези неща, моля посъветвайте какво да се направи.

# 702

Въпрос:
[2009-05-08 12:34:29]  Детето ми посещава ясла в ОДЗ, сега кандидатства за първа група в друго ОДЗ в същия административен район. Имам ли право да ползвам точка по К5.  
Отговор:
Да, точки по К5 и ДК7 за ясли в ОДЗ ще се изчисляват автоматично, когато ще бъде внедрен регистъра на всички деца в детските градини.

Кога ще бъде въведен регистъра? В профила на детето ми излиза коя градина посещава в момента.

# 703
  • София

Въпрос:
[2009-05-08 12:34:29]  Детето ми посещава ясла в ОДЗ, сега кандидатства за първа група в друго ОДЗ в същия административен район. Имам ли право да ползвам точка по К5. 

Отговор:

благодаря за информацията. ти как го разбираш това - че можем да пишем такова предимство или ще чакаме ИСОДГ да ни го отрази автоматично?

а пък аз току-що се свързах с отдел "Образование" на Столична община, откъдето пък ми заявиха, че деца, посещаващи яслена група в ОДЗ не ползват точка по К5!!! споменах на госпожата какво пише на сайта на системата за "служебни точки през септември" - тя не беше и чувала за такова нещо и отрече категорично.

а сега, кажете ми - на кого да вярваме и всъщност кой взема управленските решения за кандидатстването и класирането.

# 704
  • София
прощавайте, но някой вижда ли актуализирани списъци?
аз виждам списъците към 16 май, 18:30 часа.

Общи условия

Активация на акаунт