Майчинство и детски за близнаци - 6

• 64 917
  • 798
  •   1
Отговори
# 465
  • Стара Загора
Благодаря ви момичета. Е аз не съм се и надявала на 2 х 2880, ама си мислех, че като са две децата е редно тази помощ да е малко повече, отколкото за едно. Както и да е - няма логика в голяма част от социалната ни политика, и въобще в цялата ни държава.

# 466
Здравейте, мами!
Родих близначета, които в момента са на 35 дни, но са още в болница и двете, защото са мънички, а аз съм си у дома вече. След няколко дни ми изтича болничния за раждане (42 дни) и не знам към кой да не обърна за следващия (остатъка до 135 дни), тъй като най - вероятно децата няма да са изписани до изтичането на настоящия болничен и по тази причина все още няма да имаме педиатър.
Питах моята лична лекарка, но тя явно е толкова "компетентна" и не знае дали тя трябва да ми до даде....
Пишете ако някой е имал подобен проблем.
Благодаря предварително!

# 467
  • София
p_2000, педиатъра на децата ти издава следващия болничен за разликата до 135 дни.  Peace

# 468
Да, това е ясно, въпроса е че до изтичането на настоящия ми болничен(за раждане) децата няма да са изписани от болницата и все още няма да имаме педиатър..

# 469
  • София
Нищо не пречи да им избереш педиатър и да ги запишеш.  Peace На брат ми едното близначе също беше още в болница когато им избраха лекар.

# 470
Да, не пречи, въпроса е, че едва ли ще ми даде болничен при положение, че децата са все още в болница и двете...

# 471
  • София
Е защо да не ти даде? Предполагам, че вече имате актове за раждане, отиваш и го избираш за лекар на децата и не виждам спънка да ти даде болничен, който ти се полага по закон. Peace

# 472
  • Sofia
Не ти се полага болничен в този случяй, тъй като не ти гледаш децата, а ги гледат в болницата. Тъпо е, знам но такъв е закона. Ето цитат от Нардбата за експертиза на работспособността:

"Чл.26. ал.3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист (42 дни от раждането) - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава."

Единственият начин да ти се издаде болничен при това положение е твоят личен лекар да ти издаде болничен по общия ред, но не за бременност и раждане, а за общо заболяване. След раждане винаги ще намери повод. Има право да ти даде 14 дни. За повече трябва да минеш на ЛКК. След като изпишат децата си се продължава майчинството по нормалния ред.

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 21:46 от savina_33

# 473
Така и така се заговори за болнични, ще питам тук:
Ако постъпя с единия близнак в болница, а другият и той е болен в къщи, случвало се е като вариант, то таткото може ли да ползва болничен за гледане на малко дете, докато аз съм в болницата с другия?
Объркано го написах, ама дано сте ме разбрали.

# 474
  • Разград
Така и така се заговори за болнични, ще питам тук:
Ако постъпя с единия близнак в болница, а другият и той е болен в къщи, случвало се е като вариант, то таткото може ли да ползва болничен за гледане на малко дете, докато аз съм в болницата с другия?
Объркано го написах, ама дано сте ме разбрали.

Аз те разбрах  Peace
И на мен ми е интересно да чуя отговора на въпроса. Дано не се налага, но все пак тярбва да е ясно какво става при една такава ситуация  newsm78.

# 475
може, това са две деца с две ЕГН-та. Но няма как да се издадат на един човек.

# 476
  • Sofia
Ако двете деца се гледат в къщи се издава един болничен (примерно само на майката), освен в случаите когато са болни от различни инфекциозни заболявания и се налага да не контактуват. В твоя случай имате право и двамата на болничен. Eто наредбата:

"чл.43 Болничен лист може да се издаде едновременно на повече от един осигурен член от
семейството,
когато в семейството има едновременно повече от един болен и гледането или придружаването на болните се осъществява на различни места, както и в случаите, когато
в семейството има повече от един болен от различни инфекциозни болести, гледането
на които в дома или в лечебното заведение е противопоказано да се извършва от едно и
също лице."

# 477
Savina_33, благодаря за информацията!

Но в тоя цитат пише, че може да се издаде от личния лекар на родилката...все пак децата не са настанени в детско заведение на пълна държавна издръжка(разбирам го като дом за изоставени дечица), а в болница...мисля, че има разлика....

"Чл.26. ал.3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист (42 дни от раждането) - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава."

# 478
p_2000, аз когато родих през 2008 год в 25 седм, едното бебе живя 5 месеца. След изтичане на 42 дневния срок, излязох в майчинство. Не може педиатър да издаде никакъв болничен. провери в НОИ.

Когато детето почина със смърте акт ми прекратиха майчинството. Всичко ставаше благодарение на моя счетоводител, те носеха всичко в НОИ. Така че сега трябва да излезеш вече в Майчинство.

# 479
nikolina-pikolina,

Не разбирам какво си имала в предвид...въпроса ми е кой да издаде следащия болничичен(остатъка до 135 дни) след този за раждането. Аз педиатър още нямам, тъй като децата още не са при мен

Общи условия

Активация на акаунт