Майчинство и детски за близнаци - 6

• 64 914
  • 798
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
Когато децата нямат педиатър може да го издаде твоят личен лекар. Но според мен не ти се полага такъв. В болницата също са на пълна държавна издръжка. А този болничен държавата го плаща за да си гледаш децата. За какво да ти го дават, ако държавата плаща и на болницата за да ги гледа? Няма логика. Но твоят личен лекар ако прецени че не си се възстановила от раждането или за друго някакво заболяване, може да ти даде болничен - нормален, не като част от майчинството. Най-добре се обади в НОИ - има специален отдел който се занимава с майчинството и питай, те най-добре ще ти кажат.

# 481
p_2000  това,което имах предвид е, че след тези 42 дни излизаш в майчинство. Не ти се поалага болничен повече, а започва да тече майчинство.

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 11:54 от nikolina-pikolina

# 482
  • Sofia
nikolina-pikolina  това не е вярно. След 42 дни от раждането, се дават още 48 дни продължение.

"Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни
дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;

2. за 42 календарни дни непосредствено от раждането – от лекаря, който е водил раждането;
ако раждането е станало без медицинско наблюдение – от личния лекар;

3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист):

# 483
Савина, права си. Съжалявам, че ви обърках. То при мен тогава беше някакъв луд стрес. Та след тези 48 дни вече се излиза по майчинство.

# 484
Savina_33,

пълна държавна издръжка означава, че детето е настанено в дом за отглеждане и няма нищо общо с болничната помощ, какъвто е моя случай. Бях вчера в НОИ, тази наредба, която ми изпрати има последни промени от 14.05.2010(държавен вестник брой 36, раздел трети, ал.1, т.3б) болничния ми трябва да се издаде от болницата, където са настанени децата.
Благодаря за помощта!

# 485
  • Стара Загора
Момичета, искам да ви попитам нещо. Аз съм в болнични, терминът ми е в края на ноември, но няма да ходя повече на работа. Как стаят нещата с платения годишен  отпуск, защото едни ми казват да си го пускам да го ползвам, други - че трябва работодателя да ми го плати, АКО ИСКАЛ. А сега с тези промени дето ден през ден ги гласуват съвсем незнам какво да правя

# 486
Здравей аilan.Аз също бях с термин- края на ноември.През цялата бременност също не ходих на работа,карах на болнични.Платеният отпуск си го взех когато ми свърши и платеното майченство от 2 години.Мене така ме посъветваха тогава и мисля че така е най добре.Има време да помислиш newsm78,но наистина с тези промени....... #2gunfire

# 487
Здарвейте,аз незнам дали сам попаднала в правилната тема,но се надявам да ми отговирете-колко е еднократната помощ при раждането на тризнаци?Благодалч предварително!!!!

# 488
  • София
Здравей!

Ще имаш право на 3x1200 лв. и 3x600 лв.

Заповядай,ако желаеш в тази тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=511772.0

Лека и спокойна бременност.

# 489
  • Стара Загора
Здравейте и от мен.  Имам един въпрос - какви помощи се получават при раждане на близнаци, ако майката е осигурена. Аз знам за :
1. Еднократна помощ в размер на 1200 лв. ( 2 х 600 ) като за второ и трето дете. А ако не са близнаци , а едно дете помощта е 250 лв.
2. Помощ за отглеждане на дете/деца в размер на 2400 лв. ( 2 х 1200 за всяко дете)
3. Детски надбавки - мисля че 100 лв. или 105 лв. за близнаци
Тези три помощи независимо една от друга ли се получават? Има ли някакви условия, на които трябва да отговаряш - сключен брак например?

Питам ви, защото вчера говорих с две майки - едната има близнаци и твърди, че е взела само тези 1200 лв. ( 2х600) . Въобще незнаеше за какви 2400 става въпрос и ми каза, че нямало такова нещо. Децата й са вече на 7 месеца. А другата майка е взела 250 лв. за първо дете и нищо повече.   

# 490
  • София
1. Еднократна помощ се получава за абсолютно всички деца, за нея няма никакви условия, не е обвързана с доходи и т.н.
Първо дете - 250 лв., второ - 600 лв. нататък не съм се интересувала.  Grinning
За близнаци - ако единият близнак е второ дете, и двамата получават помощ като за второ, т.е. 2х600. Срока да се потърси тази помощ е 3 години от раждането.

2.  2х1200 лв. важи само за близнаците/тризнаците - 3х1200. За раждането на едно дете няма такава помощ. Не знам какъв е срока да се потърси тази помощ, нещо ми се върти като 6 месеца от раждането, но най-добре да се пита в Соц. подпомагане. Не е обвързано с условия като доход и т.н.

3. Детски надбавки - обвързани са с дохода на семейството 12 месеца назад от месеца, в който се подава заявлението. Ако родителите нямат брак се взима само дохода на майката.
Дохода на член от семейството не трябва да надвишава 350 лв. средно-месечно. Т.е. ако сте семейство с близнаци, дохода ви 12 месеца назад не трябва да надвишава 1400 лв. средно-месечно. Ако сте семейство с едно дете например - 1050 лв.
Надбавките за едно дете са 35 лв., за двамата близнака общо са 105 лв.
Всяка година се подава ново заявление с актуализирани доходи.

Помощите са независими една от друга, но обикновено заявленията се подават на едно и също гише.

# 491
  • Стара Загора
Много благодаря за отговора. Hug

# 492
Здравейте,

Някой наясно ли е дали наистина си губя майчинството като се върна на работа на трудов договор?

Близначките са ми 3-то и 4-то дете и на 21.09.2010 стават на 1 година, а аз от 1 юли 2010 съм на работа с трудов договор.
Мислих си, че ще получавам за тези останали 2 месеца и 20 дена поне 50% (получавам максималната сума, тъй като съм се осигурявала на макс), а ме уведомиха, че нищо няма да получавам.

Дали мога да прехвърля "майчинските" на мъжа ми, който е по трудов договор? Има ли някакви срокове за това?

Благодаря предварително за линкове, където мога да прочета повече.

# 493
  • София
Нора, попитай в тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=513729.0

# 494

Общи условия

Активация на акаунт