Майчинство и детски за близнаци - 6

• 64 272
  • 798
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
в КТ

# 661
  • София
Аз знам, че в КТ, но никъде не намирам къде го пише това. Може ли да сложиш точния цитат от закона

# 662
  • Пловдив
Аз знам, че в КТ, но никъде не намирам къде го пише това. Може ли да сложиш точния цитат от закона
мога да сложа члена,но ми коства време-в раздел отпуски е.преглежаш целия раздел и го намираш-не е толкова много
ето го

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

# 663
  • София
Нещо не се разбрахме, то и аз не се изразих правилно Confused
Това го намирам, но никъде не намирам къде пише, че ако майката има близнаци има право само на 6 м., а не за всяко дете по 6 м.

# 664
  • Пловдив
Нещо не се разбрахме, то и аз не се изразих правилно Confused
Това го намирам, но никъде не намирам къде пише, че ако майката има близнаци има право само на 6 м., а не за всяко дете по 6 м.

има предписание /няма го в КТ/,но аз го нямам
 търси в нета или пиши мейл на НОИ да ти отговарят официално,че при близнаците е общо 6м на родител

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 20:56 от Elfita

# 665
  • София
Тъй, прави сте за съжаление. Ето го становището на МТСП

№ 94РР-94 от 9.05.2005 г. относно неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
Съгласно чл. 167а, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Когато са родени близнаци, независимо от използвания от законодателя израз "за отглеждане на дете", размерът на неплатения отпуск по чл. 167а, ал. 1 КТ не се "удвоява". Това означава, че и при раждане на близнаци всеки от родителите има право на неплатен отпуск в размер на 6 месеца.

Без коментар!!!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=559538.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=419389.msg12204280#new

# 666
  • Пловдив
танини,това твой цитат ли е
значи си била наясно с предписанието

# 667
  • София
Да, неин цитат е, аз пък го цитирах в темата на тризнашката майка. Peace

# 668
  • Пловдив
да,ясно

танини
това е което е написано по въпроса и се спазва

# 669
  • София
Да, това е мой цитат, много добре помня  Simple Smile Но това Когато са родени близнаци, независимо от използвания от законодателя израз "за отглеждане на дете", размерът на неплатения отпуск по чл. 167а, ал. 1 КТ не се "удвоява". Това означава, че и при раждане на близнаци всеки от родителите има право на неплатен отпуск в размер на 6 месеца. не го намирам никъде написано черно на бяло. От една година го издирвам, къде ли не питах и не писах; надявах се, че Elfita ще ми цитира точно тази част от закона, предписание или каквото там се  води  Confused Миналият месец ходих в НОИ (изчисляваха ми стажа) и ги питах, 5 служителки бяха вътре и нито една не знаеше, момичето, което ме обслужваше отиде да пита шефката, звъня по телефони и нищо  Rolling Eyes Само една от служителките, каза, че не виждала причина да не се ползва 2х6 м., но не могли да се използват един след друг (защо не разбрах, аз си пуснах 6 м. за каката и 6 м. за близнаците един след друг и не ми направиха проблем)

# 670
  • Пловдив
чакай,че не разбрах,кое не намираш черно на бяло ???
пуснали си неплатения си за децата вече-може един след друг в твоя случай-нали се отнасят за различни деца-каката и близнаците
таткото има право на същите месеци неплатен

# 671
  • София
Не намирам къде пише, че при близнаците неплатеният отпуск е само 6 м. Нали все някъде трябва да го пише, къде може да се намери това предписание, те самите служители на НОИ явно не го знаят, как една майка на близнаци ще го разбере това, като го няма в закона?

Въпросът ми е принципен, не се отнася за мен. И близнаците също са различни деца все пак Wink Peace

# 672
  • Пловдив
предписанието по-горе урежда въпроса с неплатения при близнаци-там го пише.няма го в КТ
иначе,че някой служители не са наясно не ме учудва
майките изобщо не са лъжни да са наясно-подават си молбата за 12 м неплатен и това е.ако я върнат,върнат я,ако не минават метър  Wink

иначе,че се отделни деца е така,но получавате за тях едно майчинство
т.е законодателят още не е сигурен,че са отделни деца за съжаление Mr. Green

# 673
  • Sofia
Не в НОИ, от тях нищо не зависи. На сайта на Социалното министерство има форма за въпроси. Отговарят, вярно след доста време, но отговарят. Питай там. Аз едно време ги питах откъде накъде като родиш 2 отделни деца получаваш два пъти майчинство, а като родиш близнаци веднъж.  #Cussing out

# 674
  • София
майките изобщо не са лъжни да са наясно-подават си молбата за 12 м неплатен и това е.ако я върнат,върнат я,ако не минават метър  Wink

Така е, ама после да не се окаже, че някой е нямал право на едните 6 м. и хайде 6 м. по-малко трудов стаж. Как не се сетих да кажа в НОИ, че съм си пуснала 6 м. за единия близнак и 6 м. за другия, да видим какво щяха да направят  Simple Smile

Елфита, майчинството е едно, но този отпуск няма нищо общо с него, нали е от 2 до 8 години; какво пречи да се ползва и за двете деца  Peace

Савина, освен да пиша и там  Simple Smile
упс, сега видях, че всъщност там съм питала Confused

Общи условия

Активация на акаунт