ЕКО БЕБЕ

• 51 176
  • 608
  •   1
Отговори
# 465
Норчи, пробива му зъбче на бебето ти, затова е кисел и всичко е в устата. Хомеопатия ни е спасявала (и все още) в такива случаи. Иначе аз най-често му давам бебешки прибори за хранене - все пак са направени за лапане или студен, дебел морков.
И аз си мисля да не е зъбче,ама не е като предния път(преди 3 седмици ни пробиха първите 2 зъбчета).Не си чеше венците,а дърпа здраво и лапа,смуче,дъвче...знам ли newsm78.А за киселото си мислим с мъжа ми,че може и да е защото сме на високо и на ново място за пръв път-качихме се на Банско,а иначе сме от Пловдив,а може и да е съвпадение.Но едвам го удържам,взима ключове,телефони,капачки,абе всичко,някои неща ги оглежда с интерес и после ги бута в устата,а други директно в устата.Дано да е само период,като се замисля,че до преди месец и нещо много си лапаше пръстите(не ползваме биби,шишета и т.н.) и аз за да го отуча тъпата му бутах разни играчки,че ми казаха че може да си деформира пръстчето и венеца.Е на ти сега...
А иначе за морков....добра идея ама още не съм захранила,след 5 дни ставаме на 6 месеца и може би ще почна лека полека като се върнем в Пловдив,ама докато се стигне до цял морков...или всъщност защо пък не,той вече има две малки зъбчета,дали е подходящо?!!Предполагам и че няма проблем,че е суров,даже още по-добре.
А относно приборите какви използвате,аз съм виждала силиконови или пластмасови,меки за  да не се нарани детето,ама хич не са еко май.Също много се чудя и от какво да давам вода,искам директно от чашка,да кажем за вкъщи обикновена стъклена,а за на вън мислих с някакъв накрайник,ама всички чашки с накрайник са пластмасови,а и накрайниците нещо не ми вдъхват доверие и много се чудя.Вие какво ползвате?

# 466
Ще споделя относно лапането. Виждате на колко е Настя - е, ами всичко лапа, продължава без промяна и досега!!! Разбирам, че при някои това не е така и направо им завиждам. Чудя се такива тежки случаи като нас докога продължават горе-долу? За сведение и пробиха връхчетата на единия от големите кътници. Случайно ги видях, не е имало по-различни симптоми. Та с това лапане не мога да и дам, примерно, да рисува с тебешири навън, не и давам книжни книжки или само за малко ги разгръщаме, тя може сама, разбира се, обяснявам картинките и все и ги дърпам от устата да не ги унищожи.  Whistling  Този пластилин много ме впечатли, ама засега няма как да го пробваме. А знаете ли дали това би могло да е признак на някакви психически проблеми - лапането на предметите в по-напреднала възраст? Просто го свързвам с някакъв вид изоставане в развитието. Не, че съм забелязала при Настя такива неща, но не мога да си обясня това настървение, при нея вече е и голяма доза инат - точно като и се каже недей, не трябва, не лапай, още повече го прави! Не ми е приятно никак да и викам (друго не действа просто!), а и до шляпване се е стигало, признавам.  Blush  Реве, обидена, но пак продължава след това, дори още веднага.  Tired
Норчи, само ще ти обърна внимание, че ако кърмиш, е рано да даваш водичка! Но предполагам, ти знаеш тези неща, но просто не кърмиш и затова се налага. За суровия морков, мисля, че детето ти е малко и няма да може да го отхапе така, че да яде от него. Може би само мъничко стърготинки. Затова Мег е казала по-дебел да е. Мег, подсети ми за моркова, пак да пробвам, макар че Настя е вече голяма, с пълна уста със зъби и сигурно ще си отхапва парченца по-лесно. Дано и хареса и не го захвърли бързо, както прави с храната по принцип! И със зеления лук ще стане, ми се струва. Тя сама си го е докопвала, но аз не зная защо съм и го взимала от ръцете.  ooooh!

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 02:52 от desi_sunshine

# 467
Деси,не мисля,че това,че твоята сладурана лапа все още всичко е признак за някакво изоставане в развитието.Както ти казваш може и да има голяма доза инат,интерес и т.н.Но все пак нека и други мами се включат,особено такива с по-големи бебоци.А иначе какви играчки й даваш?
А относно моя мъник,все още сме единствено и изцяло на кърма,но лека полека ще почваме със захранването и знам,че трябва да започна да предлагам и водичка постепенно по мъничко.За начало няма да има нужда от вода на вън,но живот и здраве като пропие повечко все ще ни трябва нещо.А за морковчето и аз се чудя,ама мисля че то идеята не е да отхапе голямо парче,а да си чеше венците и може би същевременно да се учи да дъвче като си изтъргва по някоя стърготинка както и ти казваш.Но като цяло много се чудя с какво да почна захранването и с каква консистенция да е.

А иначе в този ред на мисли вие кога за пръв път сте завели децата си на зъболекар.Питах педиатърката,тя каза след годинка,ама аз все си мисля,че щом има зъбчета е редно да се направи профилактичен преглед.Също и много се чудя дали не трябва да му чистя устната кухина като цяло с нещо,не с четка и паста разбира се,ама с марличка с водичка например...или и аз не знам.Трябва да се посъветвам със специалист сигурно,а нещо не съм доволна и от зъболекаря ми.Мами от Пловдив,моля ви препоръчайте ми зъболекар,лекар,педиатър,класически хомеопат,въобще всякакви медицински лица,за които се сетите.
Сиси,за каната Брита коментирахме,че филтъра често пропуска някакви черни песъчинки.При някои мами се е случвало 1-2 пъти,а на мен ми се случва почти всеки път.Писах писмо до Брита,ще кажа на кратко какво ми отговориха,а ако искаш ще ти пратя и цялото им писмо на лични.Значи,филтъра е комбинация от йонообменни смоли и активен въглен.Тези прашинки са от активния въглен,който е гранулираният и  се произвежда от кокосови черупки.Това може да се получи от друсането по време на транспортирането на филтрите до магазините.(тъй като в Бг пътищата са страхотни).И най-важното,коеот са писали е,че тези прашинки нямат негативен ефект в/у здравето.Дано е така,че чат пат гълтаме по някоя.Пък и все пак смятам да преварявам вода за бебчо от каната,макар че не знам до каква възраст се преварява,но все смятам да му давам от каната.Може би преди да му я дам ще трябва да я филтрирам през нещо и аз не знам.Вие как процедирате с преваряването,филтрирането и т.н.
Мег,Грейс тези 10-15 мин. на слънце,за които говорите са в ранните часове,нали така?И не е нужно цялото бебе да се излага на слънце.Питам тъй като бебо е много бял и аз много го пазя,особено лицето,че веднага зачервява бузки през деня. сега например са му червени,кожичката му е суха даже има някакви червени ...като малки пъпчици,предполагам че е от силното слънце,че тук на високо доста жули и от вятъра ,които подухва...просто убийствена комбинация.Чудя се дали не трябва да купя някое масло да го мажа.Една баба днес ми вика ‘ти т’ва детенце кърмиш ли го,ако го кърмиш му намажи бузките с кърма,че е зачервено’
Тези дни тук на балкана сутрин няма много слънце и е хладно навън и не смея да го съблека,а после става жега и пек и се чудя как да процедирам.А дали може в стаята да е,а не на пряка слънчева светлина?И всъщност за по-белите кожи колко според вас е максимума време за излагане на директна слънчева светлина?
Артекса,май ти беше питала за бейбикук.Ако все още не си взела да ти кажа какво ми каза една продавачка докато разглеждах такъв.Каза,ако имаш стерилизатор и кухненски робот не ти трябва такова чудо.Аз имам стерилизатор на Нук,почти не съм го ползвала и наистина става и за зеленчуци на пара,така пише в упътването(не знам дали всички са така).Казаха ми,че за бебче на 6 месеца вече не е нужна стерилизация,така че мога да го ползвам за готвене,макар че ми казаха,че не е проблем да се ползва и за двете,аз лично не съм много сигурна.Та така,давам ти просто идея,пък ти си прецени.

А сега се усетих,че може и да е така зачервен около устата от постоянното бутане на нещо в нея и търкане...ц ц ц,не знам какви играчки да му давам,иде ми да ги изфуча всички.Значи по принцип най-кофти са пластмасовите,така ли?А когато по принцип детето ви постоянно лапа всичко(като изключим никненето на зъбки) с какво му давате да се занимава?

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 10:06 от nor4y

# 468
Сигурно ви писна вече от мен и моите писания,обаче някак си ми олеква като споделя,а и знам,че мога да получа много полезни отговори и съвети.Вече да ви кажа едва издържам,бебчо направо ни побърква,имам чувството,че са ми сменили бебето,взели са моето и са ми дали чуждо.Реве,тръшка се,мрънка,цупи се,лапа всичко,не стига че целия ритъм му се обърна тук(не че е имал особен,ама все пак)вечер се буди,трудно заспива реве,събужда се често с рев(това си го правеше и преди,но сега прави още по-голямо впечатление).В началото мислихме,че е от новото място,после че са зъбки,след това че е много рязка промяна заради възрастта-почва да се опитва да става,става по-мобилен,иска всичко да вижда,да пипа,не иска вече да стои легнал в количката(още сме с зимния кош).Пък и тук често е на ръце и се чудим дали пък не е свикнал за няколко дни и все да иска да е прав,макар че често и на ръце мрънка.Преди малко пък ми се размрънка докато яде.И забелязах и че езичето му е доста побеляло,повече от обикновено.Чудя се дали не е млечница,имали сме преди,мазахме се с дактарин перорален гел,не му помня съдържанието,но помня че хич не бях впечатлена, хич не искам пак да давам лекарства и не знам какво да правя.Дали да не търся да го водя при някакъв частен лекар тук и ако е млечница newsm78 сигурно пак това ще ни изпише.На вас случвало ли ви се е и как сте се борили?Чудя се и от какво може да е предизвикана,дали слаба имунна система или прекалено притеснена мама.Много вероятно е да е от всичко, което лапа и пипа или пък да лапа всичко заради това,май се образува един затворен цикъл.Все си мислех,че децата на тази възраст вече трябва да имат добре изграден имунитет,дали аз нещо не бъркам в отглеждането му?

# 469
Норчи, при първа възможност отидете при класически хомеопат! Много са симптомите, а обикновен лекар няма да може да ви помегне за всички.
Имунитетът е много спорен термин/теория... Засега просто си го гушкайте повече, не е много удобно без слинг, но лично аз предпочитам да не ми е удобно на ръцете, отколкото да слушам мрънкащо бебе. Ако беше млечница или проблем в устата, нямаше да иска нищо да вкара в нея. Така както го описваш, най- ми плича на зъби...

# 470
Норчи, за слънцето го излагай примерно до към 10 часа за по 15-20мин . Или следобед след 5. Достатачно е примерно само ръчичките или крачетата. През стъкло мисля, че не става.
Аз преварявах водата до към 1г. След това давам директно от каната.
Децата минават през периоди и е нормално ту да мрънкат, ту да са спокойни Simple Smile Сложете му летния кош вече. Всички деца, които познавам от 4-5м не искаха вече да лежат в кошовете за новородени, а искат да гледат вече какво става навън.
Езика е бял от кърмата. Ако има млечница мисля, че ще те боли като суче.

# 471
  • Дивия Северозапад
Nor4y, за устната хигиена, знам че на детето зъбките се обтриват с разтвор от вода и кислородна вода в съотношение 50:50. Друга хигиена не е необходима, а миене с паста за зъби е недопустимо според мен. Но вие сте още малки. Между другото, състоянието на зъбите не зависи от хигиената, а от начина на хранене. Моят съпруг няма нито един развален зъб в устата си, а до 18год не е ползвал паста за зъби, а само обтриване със сода или сол. Но пък яде основно зеленчуци и млечни. Ако нещо те интересува за поддържането на зъбите прочети за Уестън Прайс.

# 472
И още нещо - не забравяйте баните със слънчева вода сега в жегите. Аз още от сутринта слагам на балкона, но не в пластмасов леген, а в стъклени бутилки.

# 473
Ние ползвахме от изникването на 1-вото зъбче паста без флуор Ненадент на хомеопастична основа! относно водата и давахме преварена от каната та и до дснес -Рая е на 14 месеца,но понякога сменяме и с изворна,но преобладава преварената!Моята госпожица също е много бяла и не се излага много на слънце! На 3 месеца бяхме на море с нея,но тя стоеше при баба си (която взехме с нас) докато сме на плажа ,а надвечер я изкарвахме за 1-2  часа преди лягане в кенгуруто и нямаше по-спокойно и усмихнато бебе! иначе и сега е намазана от горе дод доло с 50 фактор и винаги с шапка(не че не я маха и изгубихме 3 вече:)),а наскоро се сдоби и със слунчеви очила че има сини очи и й се насълзяват!малко прекалявам с пазенето от салънцето,но знам какви вреди може да има сле дълги години !

# 474
  • София
   Здравейте! След проследяване на Грейс се настанявам при вас !
   Прочетох 32 страници току-що...
   Констатирам, че това е най-позитивната и съдържетелна тема, която съм виждала!

Споделям опит в шапкарството-  пришивам вече 2 пъти периферия за раменете и врата към най-обикновена шапка с козирка. Шапката обаче трябва да е с непропускаща светлината козирка, от естествена материя, без изкуствен кант отвътре, дунапрен... (аз ги изрязвам, ако имат такива екстри).
   Много лесно се справих с ушиването, отне ми около 1 час- търсене на моя подходяща дреха за периферия, умуване , кроене (взимам парче с подгъв), шиене на ръка. Несравнимо по-приятно и кратковременно отколкото търсенето и ненамирането на такава шапка... Освен това е най-красивата и любима на детето!

Много ходим на плаж когато сме на почивка и моят опит в слънцезащитата е следният: ако сме сами, постигаме 100% слънцезащита (сутрин и привечер плажуване, къпане с памучни дрешки след 10 ч., смяна на 2 до 5 ката дрешки след намокряне...). Но ако компанията набъбне и останем след 11ч., тогава не овладявам положението ...

Прахът за бебе Тео бебе е голяма измама- тук една майка пише, че го изпалзва. Мислех да им се обаждам, да ги топна на някоя комисия или поне нещо да направя... Сравних състава с обикнове прах за пране и... няма никаква разлика!!!

Био зеленчуците   Гимел са 100 % оранжерийни (и през лятото!) и от специални холандски семена – на мен това не ми харесва. Освен това са с идеални размери, не са ми вкусни принципно, опаковките им на чушки в "345" и Била винаги са стари и мухлясали. Нямат дата на пакетиране ! Въпреки това ги купувам през зимата.

От Слънце-Луна можете да си купувате смляно същия ден пълнозърнесто брашно (пшеничено и ръжено) за 1.70лв. ! Което е супер цена!

1. Имам въпрос за джапанки без ПВЦ и без миризма – открихте ли такива?

2. А обувките на ELEPHANTEN в София ги няма, така ли?  

3. Тук ще се осмеля да питам за машината за хляб: има ли такива без тефлоново покритие? А има ли с програма за хляб без мая и квас, а със сода? Моля, препоръчайте ми някаква марка и модел, спестете ми още едно поредно ровене и проучване!

Благодаря!

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 03:58 от ОП

# 475
  • София
Извинете ме, забравих да се представя!

Еко-то на моите деца е: кърмене по 2 години, от които по около 8-9 месеца само кърма, а по около 6 месеца без допълнително вода (по тяхно желание, не по мое).

Първото дете не е изяло нито едно пюре. Второто е изяло някакво количество, но само био.

Второто е без никакви пелени от 13 месечна възраст. Преди това половинчати опити за ЕБХ.

СЛИНГ за второто дете.

Стъклени чашки за пиене , без шишета, биберони, пластмасови чашки с накрайници... Сребърни бебешки лъжички, после обикновени метални.

Редукция  на ПВЦ-тата . Навсякъде.

Размяна на дрешки, колички, столчета между приятелки и роднини. Правя го с чудесно чувство като виждам отрасналите деца, от които взимам  - много ми е драго... А като давам на някое бебенце, направо се разтапям. ...Прочетох тук за морската сол и сребърния предмет във водата, харесаха ми като методи, но освен премахване на безумната миризма на омекотители понякога, друго не ме притеснява.

Жени, Мег, другите вегетарианки, знаете ли за метода с кравешките изпражнения за прочистване на енергиите? Видях го как се прилага върху съдове, в които е готвена обща храна  Simple Smile и ще се готви вегетарианска...

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 04:34 от ОП

# 476
ОП, радвам се да те видя тук!  Grinning

Елефантен със сигурност още не се продават в София, Дайхман ще откриват магазин тук догодина лятото. Но както Вечерница писа, обувките вече не са това, което са били...

Моята машина за хляб не е с тефлоново покритие, а някокво друго, но едва ли е по-добро/по-безвредно. Машината е Мулинеск, опции каквито търсиш няма, но има 12 програми, всичко може да се управлява "ръчно" и все нещо би свършило работа като знае човек колко време месена, колко престояване, премесване и пр. му трябва на съответния хляб.

За Гимел останах точно с твоит впечатления!  Confused Но в Слънце и Луна предлагат и на други производители продукция и повече ми е допадала. Брашно също оттам купувам Simple Smile

ТеоБебе - една приятелка, която си взе същите като моите памучни пелени от неизбелван памук, сподели, че след първото изпиране с този прах пелените са станали съвършено бели  Shocked Не ми се мисли каков има вътре, след като моите, които пера вече 1 г. с БамбиноМио са загубили съвсем малко от първоначалния си цвят.

За ПВЦ-то в джапанките, Грес беше намерила някакви май  Thinking

Не го знам този номер кравешките л..на, ама звучи интересно  Laughing Все пяк няма да се ядат, нали  Mr. Green

# 477
Еееей, ОП, тъкмо се чудех не си ли ни надушила тук или просто си отказала нета.

За Гимел си е така, само краставиците им не са лоши. Доматите хрупат, а щандът с чушките мирише отдалече.

Обаче, започнаха вече да зареждат и от 2-ма други производители. Единият е от Карлово - има корнишони, домати (по-зле са от Гимел), чушки (още не съм ги пробвала), тиквички, чесън (сладък, страхотен), лук и още нещо беше, ама забравих. Продават се засега само в ХИТ, където има пълната гама и в био магазините по нещо. Освен това в ХИТ има и био лимони и някакви плодове от много далеч, на които не обърнах внимание (в тази връзка ще задам един въпрос най-накрая).

Другият производител е от Русе, нещо като Евро Органикс беше, в Кауфланд имаше краставици и още нещо. Звънях им, засега още преговаря с големите вериги.

За джапанките без ПВЦ - всъщност, тези, които намерих са си от ПВЦ (така и не разбрах, обаче тогава, с фталати или без), но кампанията е ако купиш, участваш в програма за залесяване на обезлесени места някъде по Бразилия.

За кравешките работи ми идва малко в повече, оставям на вас да опитвате, ако ви влече  Heart Eyes

Така, сега да се върна на въпроса си, който искам да ви задам от по-горе. Та, според вас кое е по-добре - био от чужбина или не био, но местно.

# 478
Грейс, ами най-добре био-местно! Но, ако няма се изправяме пред въпроса дили кое не-био, но местно е що-годе читаво и дали екологичните щети от пренасянето са по-лесни за "преглъщане" от "щетите" върху собствените ни тела от не-биото... Според мен тази дилема има толкова отговори, колкото и хора...

# 479
Момичета, предполагам, че имате отрицателно мнение относно климатиците, но ми се иска все пак да ви питам - вярно е, че са вредни, но пък да спи детенце на 29 градуса и леглото да е вир вода от пот не е ли по-кофти? За съжаление, нямам възможност да охлаждам стаята от съседна, в която има климатик. Затова днес купих климатик за спалнята. Може би само за определени часове ще го включвам, тъй като и без това се будя 1-2 пъти нощем да ходя до 00. Има ли мами, чиито деца спят на климатици (в същата стая)? Как им понася? Притеснена съм.  Confused Просто не зная къде сега да търся по-подходяща тема за този въпрос и затова се сетих за вас тук да ви питам, дано не спамя много.

Общи условия

Активация на акаунт