За имената и за бебетата отново

• 9 237
  • 163
  •   1
Отговори
# 120
Една съседка в БГ преди години прекръсти 2_годиШното си хлапе, zаЩото беШе кръстено на подобно на свекъра й име, а тя се раzведе ooooh! Името си беШе много хубаво и до днес актуално и на първите места в класациите zа предпочитани имена (т.е. в никакъв случай поzорно), но нали е на бивШия свекър ooooh! Та на детето му се наложи да се обръЩа на ново име, съвсем раzлично от старото му. Има начини zначи Wink

# 121
^Може,но рядко се уважава искане за смяна на името,по такива причини,не вярва тя да е посочила като мотив 'лош свекър' или 'развод',ама пък има всякакви съдии  Mr. Green
Цитат на: ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
   Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

# 122
Biba Sparrow сега се сетих за друг случай......В крайна сметка детето се кръщава на свекървата....Но името е ...малко селско да кажем за представите на снахата - Стоянка. И всички си я знаехме така........И....в един момент се оказа,че не била Стоянка, а Татяна вече.....Как стана тази работа - не знам....Но твърдо вярвам,че снахата след като е починала свекърва и е отишла и е преименувала дъщеря си........А дъщерята вече беше голямо момиче - може би 10-12г.......

Явно от край време името е вълнувало, вълнува и ще вълнува българина.........

# 123
Една съседка в БГ преди години прекръсти 2_годиШното си хлапе, zаЩото беШе кръстено на подобно на свекъра й име, а тя се раzведе ooooh!  Има начини zначи Wink
Тук във форума имаше подобен случай. Майката кръстила детето на свекъра, но той не изпълнил обещанието, което и е дал, за да я склони да го направи и тя искаше да му отмъсти, като смени името на детето от Васил на Василен.

# 124
  • Русе
То може и така да е било.Кой ще ти наднича в документа акт за раждане?И другия случай за Стоянка става.Викаш на детето Танче,а то наистина е Татяна.Свеки си го знае Стоянка.

# 125
  • джакузита макузита
но.......свекървата със сълзи на очите и падане на колене е измолила снахата да пише 1:1 внука на дядото......Внука носи неговото име в крайна сметка, 1:1.......

Sick Грозна работа.
Наистина много грозно...
Направо ми стана неприятно само да го прочета...
Никой не бива да допуска подобни унижения.
Затова продължава да ги има такива хора, защото има родители, които поддават.
А трябва само твърда ръка и никакъв компромис в това отношение.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 15:24 от Уентуърд

# 126
Давайте съвети колкото искате и се молете никога да не изпадате в нейното положение.
И най-вече кукувица да не ви изпие акъла като остареете.

# 127
Аз даже бях пуснала тема ( за и против детето да се кръщава на баби и дядовци) детето си е ваше кръщаваите си го както на вас ви харесва и нашето не е кръстено на някой.

# 128
Ако те устройва и те прави щастлива да си зависима от свекъра - давай, кръщавай го на него!
Аз никога не бих допуснала подобно отношение. Тоя човек ви третира като безгласни букви. Жалкото е, че вие сами сте се поставили в тая ситуация. Най-добре говори със съпруга ти и намерете вашият път в живота, далеч от "рамото" на дядото Peace

# 129
имам една приятелка, в семейството на мъжа й всички се казват или георги или петър ( пак примерно).
тя си кръсти децата георги и петър.
аз ако съм на твое място ще седна и ще си преценя битката - какви са тези хора, мога ли да направя компромис, какво печеля, ако дам 'подходящото' име, какво губя.
в крайна сметка лично моето мнение е, че 2 секунди след раждането на 'георги' няма да се сещаш че е можел да се казва александър. той ще е твоят георги и толкоз.

извън дипломацията ето това се припокрива с моето мнение Mr. Green:
Ухаа, де да можеше и моят свекър да ни хрантути, пък и тризнаци да родя и трите ще кръстя на него - Стойко, Стойо и Стоян ... да речем. Sunglasses
Ей, тц, тц, на тоя живот, дето го имате, все ще намерите за какво да се захванете Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 23:31 от 10cent's

# 130
Преди 15 години когато трябваше да избирам име за бебето си бях си наумила да носи името на баща си ,но майка ми ме обяви за не много -добре и заяви че първо дете се кръщава на свекър или свекърва и да ги уважа хората,е така и стана уважих ги
Името си е добро и си го харесваме но само като се сетя че е на свекър ми и подивявам-защото нищо не прави за това дете, дори избягва контакти с него
Ако синът ми ги посети на 1 януари му дава някой лев ако не- да е
Мисля си че би трябвало да е по близък с детето още повече че имат само един внук
Та исках да кажа че ме е яд че послушах майка си навремето ,крайното решение за име на бебето според мен трябва да взема жената,защото тя ражда и тя гледа

# 131
Няма начин да не се разпиша. До полседно всички знаеха че синът ми ще се казва Браян, в последния момент реших ,че детето ми ще носи името на най- здравият от бабите и дядовците. Свекър ми да е жив и здрав , ами той е, най - здравия.
Когато им казахме как е кръстен малкия всички едва не припаднаха, а свекър ми каза " ама как така с мойто име" , но е щастлив и доволен човека, ние също.
Натиск не е имало от нито една страна и Браян да го бях кръстила, пак щяха да го обичат.
 gan4eva, е моя свекър всичко дава за внук си, дори миналата година 1 месец се занимава неотлъчно с него,по площадки, с колелото

# 132
  • София
Моя син е на баща ми, второто, което беше момиче го кръстих с буквата на свекърва ми, третото, пак момиче  е с буквичката на баща си и чичо си. Свекър ми приписа апартамента на четвъртия внук, който беше с неговата буква.На мен ми е все тая, жилище си имаме, но мъжа ми не можа да прости на майка си и баща си.Баща му почина, майка му е още жива, но той не иска и да чуе за нея.Писна ми да го карам да отиде да я види или да и се обади, но той все си намира оправдания да не го направи.Мъчно ми е за жената, защото тя изобщо не е виновна.Много е гадно с тези имена.Моя внук не е кръстен на никой, за да няма такива разправии.

# 133
При нас беше сходно положението - всички очакваха първата внучка на два рода да носи хубавото име на свекървата.....
Епа нЕма Crossing Arms - казва си се Александра.....Сърдиха се, викаха, пари не даваха (не че ни трябват), ама сега ела да видиш какво става......Меки , мили.......

Единственото тяхно е апартамента, в който живеем. Да, ама моите родители имат къде да ни сложат да живеем - или пък квартира щяхме да си вземем..... Бебето беше на 4 месеца, когато свекър тръгнал да разправя на мен и из града,че живеем в негово жилище и щял да ни гони ooooh!  Съжалявам, че паднах на неговия акъл Embarassed, ама като яхнах метлата и викнах....."Нали знаете, че другият ви син идва само за пари при вас, моят мъж също не ви звъни .....щото не му се занимава с глупости....Няма кой да ви гледа на старини - аз ще съм, ама ще си помисля....Ако искаш да ти се смее целия град, продължавай да плещиш глупости,че ще ни гониш, ама не се сърди ако не видиш първото си внуче......"

За инфо, не съм въобще лош човек - плача и страдам много от подобни глупости, а не искам да поставям мъжа си между чука и наковалнята.........Той горкият какво е виновен... Те и пред него нищо не казваха, де, само идваха да си изливат отровата пред мен, докато един ден казах - тук ще се идва само след обаждане по телефона. Свъкърва ми тогава ми вика -"Нали знаеш, че тоя апартамент е мой...."   Аз - "Този апартамент може да е твой, но това е моят ДОМ.....Тук аз решавам".....
Тя е силен характер, бори се ,бори, сега обаче ми споделя всичко....Даже отвреме на време казва, че майка ми е благословена с две дъщери, нейните синове никакво внимание не й обръщали......  Нали е голям шеф в работата си - не е свикнала на неподчинение, мисля, че й дойде добре..... Wink

Като се роди втората щерка решиха да ни припишат апартамента (явно са се успокоили, че няма да зарежа мъжа ми Laughing) Аз обаче казах , че НЕ ЩА - нека тя си му плаща данъците, ми беше тънката подумисъл Laughing
Иначе звъннат ли за нещо , първа тичам  да помагам! И винаги за им спирам кавгите, като почнат да се джавкат помежду си за нещо ooooh!

# 134
  • у дома...
Като разбрахме, че ще имаме дете и ние дебатирахме името. Единственото което свекърите са имали като претенция е да започва с буквата на името на свекър ми /Ангел/. И мъжо почна да мисли - Анжела, Анелия... Обаче аз отсекох - щом ще го кръщаваме на някой ще носи цялото му име или няма да го кръстя на никого. И така сега си имаме Ангелина  Simple Smile Единственото, което аз исках, е детенце да е живо и здраво. Е, свекърите са доволни, ние - също.

Зълва ми е почти в положението на авторката. Свекърите и им плащат ипотеката на апартамента, почти ги издържат. И пак са недоволни - били им се месили. Ми ще се месят - който плаща, той поръчва музиката! Винаги е било така. При нас що никой не смее да се намеси!

Общи условия

Активация на акаунт