Майки, раждали с епидурална или спинална упойка, помогнете!

• 11 825
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
Спиналната е ужасна. На мен ми сложиха спинална, защото анестезиоложката не беше читава и не можа да ми постави катетър за епидурална, за което се изсква точна ръка и си е направо дарба, по думи на лекари.  Но за беда, аз случих на тази некадърница!
Три дни не можах да стана от леглото, всяко движение с глава и всеки шум ми причиняваха ужасно главоболие, повръщах и бях с разстройство. В същото време имах много разкъсвания, което изисква висока интимна хигиена, а аз изобщо не бях в състояние да стигна до банята. Имаше още 4 други жени в стаята, които се опитваха да ми помагат, доколкото могат. От страна на персонала бях оставена като куче, сигурно защото очакваха финикийски знаци, бих дала, но не можех да мръдна от леглото, нямах сили и да се обадя по телефона и да искам съдействие от роднините си. Никога в живота си не съм изпадала в по - безпомощно и по - унизително състояние. Добре, че бяха другите жени в стаята.

Миналата година претърпях лека операция с епидурална упойка. Анестизиолога беше направо факир. Сложи епидуралната майсторски и не знам какво ми вля, за да изхвърля по - бързо упойката, но час и половина след операцията, скокнах като младо яре без да чувствам никакво неразположение.

Съветвам те освен гениколог, да избереш и добър анестизиолог и предварително да обсъдиш упойката с него.

# 61
  • София
Точно така. Анестезиологът при обезболеното раждане е толкова важен, колкото и акушерът. Иначе може зверски да се надробят нещата. Аз съм изпробвала и двете упойки. И с двете се усещах, че напъвам и напъвах много ефективно, и двата пъти ме хвалиха bowuu Но не усещах кога да напъвам, разчитах изцяло на монитора и акушерките, заедно с лекарят ми. От това не бива да те е страх, даже хич - като напъваш, само когато ти кажат, всъщност си спестяваш разкъсванията, които се получават понякога от преждевременен напън, който обаче не можеш да спреш, понеже ти идва отвътре Laughing Така че споко - остави лекарят ти да избере упойката, ти само си избере свестен лекар Peace

# 62
Точно така. Анестезиологът при обезболеното раждане е толкова важен, колкото и акушерът. Иначе може зверски да се надробят нещата. Аз съм изпробвала и двете упойки. И с двете се усещах, че напъвам и напъвах много ефективно, и двата пъти ме хвалиха bowuu Но не усещах кога да напъвам, разчитах изцяло на монитора и акушерките, заедно с лекарят ми. От това не бива да те е страх, даже хич - като напъваш, само когато ти кажат, всъщност си спестяваш разкъсванията, които се получават понякога от преждевременен напън, който обаче не можеш да спреш, понеже ти идва отвътре Laughing Така че споко - остави лекарят ти да избере упойката, ти само си избере свестен лекар Peace

А като не си усещала кога да напъваш как усещаше че напъваш??? Знам, че те ти казват, но ти ако си тотално обезчувствена от тази спинална упойка (както казват, че й е действието) не би трябвало да усещаш абсолютно нищо от кръста надолу??? Аз от ТОВА се притесняавам...  Та нали заради силното й действие я ползват най-вече за секцио???   newsm78

# 63
Няма такова нещо, изобщо не си тотално обезчувствена със спиналната упойка при естествено раждане!  Naughty Разковничето е в дозата!  Peace

# 64
Аз не усещах нищо със спиналната упойка, но вече написах по - горе че анестизиолога не беше читав. Най - вероятно е сложила по - голяма доза, затова и се чувствах като отровена после.

# 65
Аз не усещах нищо със спиналната упойка, но вече написах по - горе че анестизиолога не беше читав. Най - вероятно е сложила по - голяма доза, затова и се чувствах като отровена после.

Мила, сори за тъпия въпрос, но по какво да различа дали даден анестезиолог е читав или не???  newsm78

# 66
...Мила, сори за тъпия въпрос, но по какво да различа дали даден анестезиолог е читав или не???  newsm78

По репутацията. Разпитай лекари, те са компетентни и знаят кой колко струва от колегите им. Сестрите  и акушерките също знаят клюките и ще те ориентират. Потърси няколко мнения. Тази която се случи на моето раждане, била изгонена от Пирогов поради некадърност /кой знае колко народ е уморила/, но се оженила за светило в анестизиологията. Съпругът и ходатайствал да я назначат за шеф на анестизиологията в Шейново. То като я видиш каква е принцеса и как клепа на парцали, веднага става ясно как се е добрала до този пост.

Хубаво е да имаш уговорка за раждане с екип - гинеколог, анестизиолог и неонатолог.

# 67
  • София
А като не си усещала кога да напъваш как усещаше че напъваш???
Ами...лесно Simple Smile Напъните по време на раждане са оприличими донякъде с напъните, когато...мхм, извинете....ходиш до тоалетната. Значи като усетиш, че ти се ходи, напъваш, нали Laughing Ама сега ако ти кажа - я напъни, и без да ти се ходи, можеш да го направиш, защото умееш да си контролираш мускулатурата. Същото е при упоеното раждане, ако упойката е в правилната доза. Нямаш усещането за болка, често нямаш и усещането за желание за напън. Но като ти кажат - сега! - и си напъваш, няма проблеми Peace

В интерес на истината, с първото ми раждане/епидурална/ , първата порция маркаин ме отпусна точно преди изгонването. Вкара ми веднага втора доза, обаче беше твърде много и тотално ме обезчувстви. Реално не усетих как бебето излиза. Със спиналната не беше така, но там анестезиоложката беше просто една от най-добрите Peace Абе много е важно да попаднеш на точния човек. Как ще го намериш - ами те обикновено гинеколозите си работят в екип с анестезиолог, на когото имат доверие. Така че питай лекаря си. Ако си от София, направо да препоръчваме екип Simple Smile

# 68
Аз раждах с епидурална упойка, чувствах си напъните а на края като излизаше бебето дори ме заболя. Но при всеки е различно-ако не усещаш нищо те ще ти кажат кога да напъваш и кога да спреш. Мисля че с упойка е много по-лесно да се контролираш и да  правиш това което ти казват

# 69
Цитат
Като ви зачетох си помислих че съм след лекарското съсловие. С такава вещина споделяте, само че не знаете,че избора на упойката е и си остава само ваш.Защото епидоралната крие риск от парализа на долните крайници. И не зависимо какво сте избрали трябва и да попълните даден формуляр, с които изказвате волята си.
Kato vi zachetoh si pomislih che sam sled lekarskoto saslovie.
S takava veshtina spodeliate, samo che ne znaete,che izbora na upoikata e i si ostava samo vash.Zashtoto epidoralnata krie risk ot paraliza na dolnite krainizi. I ne zavisimo kakvo ste izbrali triabva i da popalnite daden formuliar, s koito izkazvate voliata si.

Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 15:04 от AnMary

# 70
  • София
Kato vi zachetoh si pomislih che sam sled lekarskoto saslovie.
S takava veshtina spodeliate, samo che ne znaete,che izbora na upoikata e i si ostava samo vash.Zashtoto epidoralnata krie risk ot paraliza na dolnite krainizi. I ne zavisimo kakvo ste izbrali triabva i da popalnite daden formuliar, s koito izkazvate voliata si.
Рискът е наистина минимален. Ако не знаеш освен за раждане, епидуралната упойка се използва и за всякакви операции под кръста.

# 71
Аз преди 10 месеца раждах със епидурална упойка.Честно казано ме разубеждаваше професора,при който раждах и каза,че действително има по-голяма вероятност от използване на форцепс.Не усещах контракциите както преди това,олекна ми някак си,а за напъването акушерките ме напътстваха.Накрая и ме срязаха.Анестезиолога беше препоръчан и внимателно подбран-не се страхувах от осакатяване.абе спести ми много болка-доволна сум много Grinning

# 72
  • София
С такава вещина споделяте, само че не знаете,че избора на упойката е и си остава само ваш.
Верно не знаехме. Добре, че дойде ти да ни просветлиш Hug

# 73
  • гр.София
.. Според акушерката хем момичетата, които казват че са родили със спинална, не знаели, че това всъщност била епидурална, хем  МОЯТ лекар НЕ знаел разликата между двете, щом искал да ми сложат спинална...... Или пък как може тази жена да смята, че вие момичета, родили със спинална, всъщност не сте знаели с кво аджаба раждате???  Shocked  Rolling Eyes

Със сигурност зная с каква упойка съм родила Simple Smile На мен ми поставиха спинална, защото имам леко изкривяване на гръбначния стълб/лордоза/ и анестезиологът прецени, че при епидуралната упойка рискът е по-голям.

# 74
С такава вещина споделяте, само че не знаете,че избора на упойката е и си остава само ваш.
Верно не знаехме. Добре, че дойде ти да ни просветлиш Hug

Ей, ама това информирано съгласие за нищо го нямате!

Общи условия

Активация на акаунт