Любимият ми туризъм - ЕКОПЪТЕКИТЕ!

• 97 438
  • 723
  •   1
Отговори
# 525
Помня, че се канехте да ходите, Ulia, по тези места. Хотница и аз харесвам най- много.

Включвам се хем да се запиша в темата, хем да потвърдя всичко казано от Judy в предния пост.
...

Надявам се само да не споделяш информацията ми за кърлежите.  Simple Smile
От мен и малкия извадихме тъкмо по три на човек на следващия ден, когато пък се втурнахме да щурмуваме Хоталич /до Севлиево/. По пътеката открих един по малкия. Чак когато се прибрахме вкъщи се претърсихме и заловихме останалите гадове.
Ей, ама навремето се пръскаше и въпреки, че детството си изкарахме по поляни и гори, такива неща не съм срещала. Но то кой сега се грижи у нас нещо...

# 526
Надявам се само да не споделяш информацията ми за кърлежите.  Simple Smile
Не, с кърлежите се разминахме (бяхме с дълги панталони всички - може и заради това да е), но имаше една полянка с коприва долу - малко преди дървеното мостче, което води до водопада. Та моят дребен не можа да се размине с копривата. Докато му извикам да го предупредя...и какъвто е бързак...Сега поне безпогрешно я разпознава, където и да я види. Mr. Green

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 08:46 от Ulia

# 527
По повод туристическото облекло, горещо препоръчвам дълги панталони, дълги ръкави, проветриви памучни дрехи и никога къси гащи и потници  Naughty- имала съм 3 степен изгаряне на Пирин точно заради такава глупост  Sad

# 528
  • навсякъде
Надявам се само да не споделяш информацията ми за кърлежите.  Simple Smile
Не, с кърлежите се разминахме (бяхме с дълги панталони всички - може и заради това да е), но имаше една полянка с коприва долу - малко преди дървеното мостче, което води до водопада. Та моят дребен не можа да се размине с копривата. Докато му извикам да го предупредя...и какъвто е бързак...Сега поне безпогрешно я разпознава, където и да я види. Mr. Green
И ние бяхме там Simple Smile за празниците и "опитахме" копривата. Гледката от скалите е невероятна. Аз лично очаквах по-голям водопад, но ми хареса.

# 529
Може би някой вече е написал и ако се повторя,моля за извинение.Не успях да прочета всичко. Предлагам ви "Каньона на водопадите" от Смолян. Може и от село Стойките. Не можах да си намеря снимките,но в нета има много. Приятно прекарване!

# 530
  • София
Все се каня да споделя, а едва сега намирам време. Около 1 май посетихме ждрелото на река Ябланица до село Банкя, преди Трън. Мисля по-напред в темата го бяхме обсъждали ( миналата година). Та равносметката е: много е красиво и сега е зелено и не много горещо, пълноводна е реката. Да предупредя, обаче, че минаването си е екстремно. Мостовете и стълбите, и парапетите не се подържат, но това не е беда. Има стръмни места и сипеи, по които трябва по-внимателно. Много са важни удобни дрехи ( да може човек добре да се изкачва и слиза) и удобни, нехлъзгащи се обувки. Аз носех и щека - помогна ми. За да не ви звучи много страшно, ще кажа, че двете деца бяха с нас. Щом те могат, значи не е толкова трудно.

Другото чудно място, което посетихме е водопада Полска скакавица. Това е по пътя София - Кюстендил на 6км преди Кюстендил вдясно. Ако има интерес, ще обяснявам как се стига. Та там е по-лесно и много красиво. Сега им е времето на водопадите, зелено, пълноводно, люляци и ...коприва. Но не е на пътеката, става за бране и ядене, а и много мента, и джоджен. Върви се 4км по широк коларски път (това може и с кола), после се слиза около 700 м до долината на Струма и водопада се гледа изотдолу. Качихме се и по една козя пътека под самите пръски на водата, но това си е трудно, особено с малки деца. Моите го слизаха "по дупе", а после искаха пак.

Долината на Струма е чудна, по Земенския пролом минава влакова линия и ми се иска да го разгледам, за пеша ни е много - около 15км от Земен до Раждавица, а няма и турист. маршрут.

Знам, че стана дълго, извинете ме, но да си попитам. Виждали сме живи змии при доста от разходките си. Дайте съвети за предпазване и евентуално за първа помощ (Не дай Боже!). Мисля, че ще е полезно за всички да обсъдим тези въпроси.

# 531
Дълъг панталон и високи обувки.Туристически или от тези високите кецове,които сега носят децата.Има едни почти до прасеца.Те не са удобни за всички пътеки,но за по-нестръмните стават.Можете да си носите серум,ако знаете как сами да си направите инжекция.Добре е да не блъскате камъните ,да не сядате на тези,които са на по-слънчеви места.Да не излизате извън пътеката или ако го направите гледайте в краката ,а  преди това разбутайте тревата с пръчка.
Земенският пролом действително е много красив ,има и много пещери,но защото не е разработен като маршрут е трудно.Мисля,че все още най-лесно се стига до останките от крепостта Землеград.Може да попитате в кметството на Земен,дали от бившето БТС е останал някой водач или човек познаващ пътеките.

# 532
Yana, когато бяхме в Земенския манастир ни разказаха за водопада и на мен много ми се ходи ... вече няколко години оттогава.  Grinning Всъщност най-безобидният начин да се стигне до там е с влака за Кюстендил. С кола се заобикаля много.

# 533
  • София
Yana_a_n ще се радвам да обясниш по-подробно как да го намерим този водопад. Какво друго е интересно в района? Имаше някакъв мост,  newsm78 доколкото помня и легенда  newsm78

# 534
http://radalia.blog.bg/turizam/2009/09/03/do-vodopada-polska-skakavica.390998

И, още едно описание: На кратко – ако идвате от София, след като стигнете до Коняво (и го подминете без да влизате в селото), продължавате да се спускате към Кюстендил. От дясната страна има един комплекс от заведение и бензиностанция. На 10-тина метра след него пътят прави ляв завой, а в дясно има отбивка към Копиловци, Шишковци, а може да пише и Дворище. След като завиете в отбивката си карате съвсем спокойно, докато не стигнете в с. Копиловци. На около 300-400 метра след като влезете в селото, има отбивка в ляво и се вижда железопътен прелез. Ако карате бавно, а там всички карат бавно Simple Smile няма начин да я пропуснете. А сигнете ли до нея, няма начин да я сбъркате, защото е един стръмен 10-тина метров участък и излиза на шосе и се събират много неща – жп линия, стръмно и главно шосе. Щом минете прелеза и излезете на шосето трябва да свиете вдясно. Карате все по главния път. Ще излезете от Копиловци, ще минете през Шишковци (ще видите паметника на Майстора) и продължавате докато влезете в Драговищица. Пак продължавате пои главния път, който свършва в едно т-образно кръстовище. На него завивате на дясно. Веднага след като завиете ще сте на моста на река Драговищица и продължавате пак по главния път. На около 100-200 метра има едно раздовение, ако се чудите трябв ада хванете вляво, а не към Стенско, или ако по-лесно ви ориентира трябв ада започнете изкачване, а не слизане. И така карате си нагоре, пътят прави осморни завой и непрекъснато е изкачване. Най-лесният ориентир, за да познаете отбивката за водопада е, че тя е в началото на първото спускане, на около 10-тина километра от последното село. Има табела, но тя е от ляво, а отбивката е вдясно. Табела е силно казано, но е табелчица Simple Smile Следкато се озовете на черния път си карате по него, докато не стигнете в импровизирания център на селото със старото училище. След това пеша. Това е накратко. Наистина е много красиво и както обикновено става в планината ти се разметсва мащаба Simple Smile Успех с намирането Simple Smile  от разходка.ком

# 535
  • София
За обясняване - вече няма нужда, това от Люлин си е много добро. В добавка мога да кажа, че ако напишете "Полска скакавица" в Гугъл, ще излезе клип от vbox7 майче, с подробдо заснето с камера пътуване до водопада. Аз тези описания ги четох и срам не срам накрая GPS-a помогна доста.

За съветите за предпазване от змии, искрено благодаря, наистина си давам сметка, че опасността е реална, а аз не съм достатъчно подготвена.

Люлин, здравей радвам ти се както винаги! Зарибила съм се за тази линия на влака, имам приятелка, живее до  гарата в Радомир, ще се качвам оттам. Но без децата, не са ми от най-кротките. А как се стига до водопада с влак. На коя гара се слиза (май имаше спирка Скакавица, ама не съм проучвала още)? А трябва и да се върнем обратно.

Може ли още един въпрос. Едно посещение на скалите при Лакатник ми е на сърце. Моля, ако сте ходили, да обясните. С кола ще е, не с влак и не знам откъде да подходим, за да стигнем гледката от Паметника към дефилето.

Много се радвам, че съживихме темата, туризмът ми е любимото занимание.

# 536
За змиите и аз да кажа каквото знам.
При ухапване от змия не се пристяга мястото и не се цеди отровата. Не се реже, хапе или изсмуква. Поставяте кракът в хоризонтално положение и се налага със студени компреси - вода, кърпи или охладители от хладилната чанта. Отива се в най близкото спешно отделение и се бие противоотрова. Хубаво е до 1/2-1 час да се бие. В Бг отровни змии са усойница и пепелянка. Едната ловува предимно нощем, но не помня коя беше. Хубаво е запомните как е изглеждала змията която е ухапала. Шарката на гърба най-вече. Смокът е удушвач но също хапе, но не е отровен. Не си носете и бийте противоотрова - опасно е. Има и хомеопатични лекарства за първа помощ, но за тях се консултирайте с хомеопат преди пътуване по змийски терени. Винаги знайте къде е близката Бърза помощ, полвайте и 112 за консулт какво да правите докато стигнете до там. Носете високи обувки, вдигайте шум като вървите (разбутвайте треволяците с пръчка), децата да вървят по средата на редицата, гледайте си в краката не само по панорамите.

# 537
  • София
Благодаря ви  Hug
Това ли е клипа http://www.youtube.com/watch?v=kOGh9CaoKPE ? Много хубаво започва  Joy

# 538
Хайде като сте отворили дума за змии да се включа и аз, за да ви разкажа за нашите премеждия. И ние като Yana_a_n решихме в един от почивните дни в началото на май да видим Ябланишкото ждрело. Всичко беше много хубаво, стигнахме до последните мостчета, че даже се изкачихме и малко нагоре, докато не срещнах една пепелянка, препичаща се на камък, към който тъкмо бях посегнала да се хвана. Тези животни е малко да кажа, че не са ми приятни, така че след тази среща ентусиазмът ми за розходки се изпари и побързахме да си тръгнем. Който е ходил по тази екопътека, сигурно знае, че преди да се стигне до къщите в селото, се минава през горичка. Та на пътеката в тази горичка за втори път видяхме змия. Ние спряхме, за да я изчакаме да мине, но с нас беше кученцето ни, което не успяхме да спрем навреме и змията го ухапа. Да не ви разправям за кошмарът след това - да търсиш помощ в почивен ден, в държава, която няма грижа за хората, пък какво остава за животните, а и се бяхме забили в горите тилилейски и цивилизацията започваше едва в Перник(в Брезник се оказа, че няма и аптека!). Абе, с две думи - много внимавайте!

# 539
Благодаря ви за напътствията за змиите!

Погледнах в разписанието на БДЖ, от Земен до спирка Скакавица пътуването е по-малко от 20 минути!
За тези, които обичат колата повече от жена си.  Wink Joy

Общи условия

Активация на акаунт